Thursday, June 28, 2012

Pri bolečinah v sklepih


Vsurovega sadja in zelenjave


Leta 1994 je imela moja soproga močne bolečine v kolenih pri hoji navzdol, tako da sva opuščala najina priljubljena vzpenjanja na hribe. Pa sva zaradi drugih razlogov preizkusila 40 dni izključno surove prehrane (sadje, zelenjava, jedrca), potem pa vztrajala na pretežno taki hrani. Bolečine v sklepih so izginile. Ko sva šla naslednje leto v Julijce, sva se na koncu spustila z dvatisočaka v Trento povsem brez nekdanjih soproginih težav s koleni. Takrat sem se spomnil, da je tudi L. Kenton opisala podobne izkušnje svojega sina. Bil je navdušen gorski tekač, a je že mislil opustiti to aktivnost zaradi bolečin v sklepih; pa se je prehrano, temelječo izključno na surovih živilih rastlinskega izvora, to povsem popravilo.

Težava izključno surove prehrane je, da je zelo enostranska in prehransko nepopolna. Nekateri vzdržijo celo krajše čistilne kure z njo. Zdi se, da so pomemben krivec za nalaganje strupov v sklepih zlasti (živalske) beljakovine (sečnina, ki se nalaga pri putiki v sklepe).



Uživanje žive vode (FHES - tržno ime MegaHydrate)

Uživanje s FHES ivljene vode tudi razstruplja organizem in lahko olajša bolečine v sklepih.   Ko nas je pred veliko leti obiskala  tašča,  ki  smo  ji  pred  tem  dajali  kapsule  FHES  (1-2 kapsuli  na  dan),  me  je presenetilo,  da  je  s  seboj  prinesla pletenje in mi pletla nogavice. Pred tem namr že deset let ni mogla plesti zaradi bolin v sklepih prstov. Povedala je, da so se  jih  prsti  pač  zmehčali  in  da  je  spletla  v zadnjem  času nogavice tudi za svoje  vnuke. Pa sem poklical svojo ostarelo teto, ki smo jo tudi oskrbovali s FHES in jo povprašal, kako je z  njenimi  prsti  tisto  zimo.  Običajno  si  pozimi  zaradi  revme zelo težko zapenjala plašč. Pa je rekla, da tisto zimo še opazila ni, da ni imela vtežav z zapenjanjem gumbov.

Pred tremi leti se nam je  oglasila prijateljica zaradi revme svoje hčere. Povedali smo ji za omenjene izkušnje in je hčeri nabavila FHES. Po nekaj mesecih težav ni bilo več. Hči ga je zato  prenehala  uporabljati. Pa se je čez dobro leto revma ponovno   pojavila in je spet posegla po FHES. Bilo je dovolj že mesec dni njegovega uživanja, da se je revma spet umirila.


MAP namesto drugih beljakovin


Nekoč je veljalo, da je putika bolezen bogatih, ki so si lahko privoščili več živalskih beljakovin. Vsaka vrsta beljakovin tvori v presnovi veliko dušičnih razkrojkov (odpadnih beljakovin je najmanj 52%). Prehranski dodatek MAP pa tvori le 1% odpadkov. Ker praktično ne tvori zelo obremenjujočih dušičnih odpadnih snovi, je pri težavah s sklepi modro zamenjati nekaj običajnih beljakovinskih živil z njim.

5 tablet MAP nadomesti približno 50 g mesa ali 45 g sira (edamca, ementala) ali eno večje kokošje jajce.

Več info o MAP na -> http://mapovci.blogspot.com

Zgornji članek je napisal prof. dr. Iztok Ostan, ki mi ga je poslal junija 2012

Za več informacij o tem kako si še lahko pomagamo v podobnih primerih, klikni na to povezavo za članek o MSM-ju, organskem žveplu iz drevesa smrek

Marina Butala Cigoj s.p., zunanja sodelavka angleške naturopatske klinike The Finchley Clinic in distributerka MAP v Sloveniji
eMail: marina.butala@gmail.com



Friday, June 1, 2012

Po dopustu

Spoštovani!

Pravkar sem se vrnila iz dopusta in se še vedno sestavljam. Do naslednjega članka predlagam ogled spodnjega video posnetka.


Marina Butala Cigoj s.p., zunanja sodelavka angleške naturopatske klinike The Finchley Clinic
eMail: marina.butala@gmail.com

12. junij 2012