Za današnji blog prispevek sem se odločila, da bom objavila članek, ki je objavljen tudi v blogu o MAP na http://mapovci.blogspot.com/, ker je tudi MAP eden od produktov, ki lahko občutno izboljša zdravje naših jeter. O kako pa nam je povedal prod. dr. Iztok Ostan, s katerim je bil intervju objavljen v decembrski številki revije Misteriji. Se pa pri MAP ne gre za produkt, ki se ga dobi pri angleški naturopatski kliniki. Več informacij je v nadaljevanju.
Članek o MAP pa je naslednji:
Dr. Iztok Ostan, rojen leta 1952, je univerzitetni učitelj in ljubitelj narave. Svoja spoznanja petnajstletnega proučeanja človekove prehranske narave je s soavtorji strnil v članka, ki sta si prislužila objavo v prestižnih znanstvenih revijah Trends in Food Science and Technology ter Appetite. V zadnjem desetletju si je prehrano izboljšal zlasti z beljakovinami MAP. Ker že z videzom dokazuje (glej spodnjo sliko) učinkovitost svojega početja, smo se pogovarjali z njim o MAP-u, aminokislinah, ki so sedaj vsakomur na dosego roke.
Spodnja slika je primer rezultata, ki ga dosežemo z redno uporabo MAP
Slika: prof.dr. Iztok Ostan
* Spodnji intervju s prof. dr. Iztokom Ostanom je objavljen v decembrski številki revije Misteriji
Ste ekonomist in doktor sociologije. Kaj vas je napeljalo na tako temeljito proučevanje prehrane?
Na Fakulteti za pomorstvo in promet proučujem človeške vire. Zaposleni v prometu so zdravstveno bolj ogroženi in imajo manj možnosti za zdravo življenje in prehrano. Zato že desetletje razvijamo učinkovite in enostavne načine za njuno izboljšanje. A spodbudo za zagnano proučevanje teh problemov sem dobil zaradi lastnih zdravstvenih težav. Zaradi kritičnega obolenja jeter in trebušne slinavke mi je zdravnik pri enaintridesetih, leta 1983, svetoval, naj se upokojim. Invalidsko! Tega nisem storil, pač pa sem si začel pomagati z naravnimi sredstvi: počitkom, gibanjem, zrakom, več pitja vode in podobno. Doma imamo okoli hiše 2400 kvadratnih metrov zemlje. Z ženo še zdaj uživava veliko sadja in zelenjave z domačega vrta. Toda ozdravel sem šele, ko sem v prehrano vključil posebno učinkovite prehranske dodatke. To je bil sprva prašek FHES, s katerim je možno oživiti pitno vodo po vzoru vode, ki jo pije himalajsko ljudstvo Hunza, znano po mnogih stoletnikih. Uporabljamo ga od leta 1998. Leta 2000 so klinične raziskave pokazale, da so moja jetra in trebušna slinavka zdrave. Od takrat sem zdrav. Tedaj sem bil na pragu petdesetih let in se še nisem zavedal, kako je v tem obdobju treba optimizirati tudi beljakovinsko prehrano.
Zakaj in katere beljakovine?
Beljakovine so zelo pomembne. Niso le gradniki naših mišic; vsi encimi in hormoni so beljakovine, prav tako hemoglobin, imunoglobulini (Imunski sistem), brez dovolj beljakovin ni trdnih kosti. Žal pa so beljakovine težko presnovljive. Prebavni organi potrebujejo najmanj tri ure, da jih razgradijo na sestavine - aminokisline. Problem se nadaljuje v celični presnovi: več kot polovica aminokislin se tam običajno ne izkoristi za tvorbo lastnih beljakovin. Telo jih razgradi v strupene dušične odpadke, ki zelo obremenjujejo jetra in ledvice. Izkoristek je odvisen od razmerja med osmimi esencialnimi aminokislinami, ki jih telo ne more ustvariti. Najvišji je pri kokošjih jajcih (58%) in pri mesu (32%), a se pri presnovi živalskih beljakovin tvorijo razkrojki metionina, ki dokazano skrajšuje življenje in spodbuja razvoj degenerativnih bolezni. Uživanje surovih beljakovin, denimo surovega mesa, ne izboljša izkoristka, poleg tega je pri presnovi še vedno veliko strupenih odpadkov.
Je rešitev v rastlinah?
Uživanje rastlinskih beljakovin je bolj varno. A njihov izkoristek ne presega 18%. Z veganstvom in vegetarijanstvom zato tvegamo beljakovinsko podhranjenost. Pri vseh vrstah beljakovinskih živil pa je strupenih odpadkov zelo veliko. To ni problem, dokler smo mladi in so izločala krepka. S starostjo pa se zmogljivosti jeter in ledvic znižajo na vsega tretjino. Beljakovine bi takrat še kako potrebovali, a jih telo ne more uspešno presnoviti. Beljakovinsko bogata hrana nam ne ustreza več in zapadamo vse bolj v začaran krog beljakovinske podhranjenosti. Sam sem se iz te pasti uspešno izvil. Uživam mešano hrano z veliko sadja in zelenjave, živalske beljakovine precej omejujem in nadomeščam z aminokislinami MAP.
MAP, kaj je to?
Pred desetimi leti sem bil zdrav, a že na videz precej izčrpan. Ko pogledam svojo sliko iz tistega časa, me kar stisne. Bil sem tudi presuh. Telovadil sem, užil kaj beljakovinsko krepkejšega, a namesto mišic sem pridobival maščobne obloge. To je značilnost staranja. V znanstveni literaturi sem takrat odkril poročilo o odkritju za človeka idealne sestave esencialnih aminokislin MAP (Master Amino Acid Pattern). To je v dvaindvajsetih letih študija uspelo zdravniku Mauriziu Luca-Morettiju, ki je formulo patentiral. Iz leče izvlečejo esencialne aminokisline in jih po tej formuli sestavijo v prerhranski dodatek, ki omogoča 99-odstotni izkoristek. Presnovnih odpadkov skoraj ni, le en odstotek. Pri izbiri prehranskih dodatkov nikoli ne nasedam oglasom prodajalcev. Izbral sem MAP, ker je o njem 24 znanstvenih člankov z izsledki kliničnih študij (seznam se nahaja na dnu tega članka) in je povsem varen.
Kaj vam je spremenil MAP?
Redno ga uživam od leta 2001. Podobno kot je ugotovil prof. Sanseverino v klinični študiji na starostnikih, sem tudi pri sebi opazil zelo učinkovito regeneracijo. V dveh mesecih sem uspel bistveno povečati mišično maso; obseg nadlahti za tri centimetre. Tudi koža je postala prožnejša, kot kaže preizkus z uščipom kože na zgornji strani dlani. Stanje teh organov je pomemben pokazatelj splošne regeneracije, saj jim telo namenja dovolj hranil šele, ko okrepi življenjsko pomembnejše. Dr. Alojz Medved je s pomočjo bioresonančnih testov s presenečenjem spoznal, da so se mi v dveh letih uživanja MAP okrepili vsi organi, prav tako ženi. Pregled v Nemčiji je potrdil okrepitev srčne mišice. Ko sem si pri padcu zlomil zapestje, sem povečal odmerek MAP. Fizioterapevtka se je čudila, da se mišična masa in moč v času imobilizacije nista zmanjšali. Rehabilitacija je bila popolna in zelo hitra. Z leti sva oba z ženo opazila, da nimava več težav s hrbtenico, išiasom. Domnevava, da zaradi okrepitve mišic v tem predelu. Verjetno je tudi v grlu manj ohlapnosti, saj je sedaj tudi smrčanje redko. MAP sicer ne ustavi staranja, a mnoge starostne težave, ki so se pred odkritjem MAP zdele neizbežne, so se sedaj pokazale kot posledica pomanjkanja beljakovin. Dr. Minkoff ugotavlja, da se z MAP zelo zmanjšajo vročinski valovi v meni.
Pri katerih boleznih naj bi uživali MAP?
MAP ni zdravilo, pač pa prehranski dodatek. Pri boleznih se je o uživanju vseh prehranskih dodatkov dobro posvetovati z zdravnikom, saj je morda ob boljši prehranjenosti treba zmanjšati odmerek zdravil. Klinične študije so potrdile blagodejnost prehranjevanja z aminokislinami pri težavah, kot so opešanje funkcij jeter in ledvic, obolenja prebavil in črevesja, sladkorna bolezen, prehranska netolerantnost, alergije in astma, slabokrvnost zaradi pomanjkanje železa, bolečine zaradi čezmerne telesne teže, ošibelost srca, težave z dihanjem, multipla skleroza. Priporoča se tudi pri kemoterapiji, diareji, anoreksiji, bulimiji in pri splošni ošibelosti, denimo pri raku ali AIDS-u.
Je namenjen tudi športnikom?
Klinične študije so pokazale, da športniki in rekreativci z MAP hitreje pridobijo mišično maso in se učinkoviteje regenerirajo. Tudi v Sloveniji imamo dobitnika olimpijske medalje, ki uporablja MAP, v svetu pa jih je veliko.
In nosečnice?
Ker ne obremenjuje izločal in je zelo varen, ga zdravniki priporočajo nosečnicam in doječim materam. Posebno učinkovit je pri shujševalnih kurah. Ker je v običajnih shujševalnih kurah premalo beljakovin, lahko zgubimo do 0,4 kg celic dnevno, koža postane neelastična, nastanejo strije in koža visi. Hujšanje z veliko običajnih beljakovin pa ni zdravo. MAP ne sprošča skoraj nič kalorij in si z njim lahko privoščimo polnovredno dietno hrano. Tako hujšamo, ne da bi si uničevali celično maso. Koža postane bolj prožna, smo manj lačni in ni tolikšne potrebe telesa, da se po končani kuri spet poredi. V nekaterih kliničnih študijah so z MAP uspešno nadomestili vse potrebe po beljakovinah.
MAP namesto zrezkov in fižola?
Ni smiselno, da nadomestimo vso beljakovinsko hrano s tabletami. A če zdravnik presodi, je to z MAP možno in povsem varno.
*******
Marina Butala Cigoj s.p., distributerka MAP v Sloveniji.
PS: Sama, pri svojih 55 letih, pa tudi ne izgledam slabo (glej sliko desno zgoraj izven članka, ki je bila posneta avgusta letos)
Do več člankov in informacij o MAP se pride s klikom na desne povezave.
*******
Seznam znanstvenih člankov o MAP
- Bufalini, L.(2001): Rieducazione nutrizionale e terapia omotossicologica in pazienti anoressiche amenorreiche, La Med. Biol., Nº 3.
- Corgna, M.(2000): PNEI e patologie psiconutrizionali in omotossicologia – Il tratta mento delle sindromi bulimiche, La Med. Biol., Nº 3 .
- Costanzo, S. (2001): Nuova opportunità nella nutrizione delle popolazioni in situazioni di emergenza, Atti del 1ºCongresso S.E.N.B. - La Med.Biol., Nº 3/1999, Suppl.
- D’Andrea, G.(2001): Terapia delle obesità: studio comparato di 10 casi clinici trattati con MAP (SON Formula™) e terapia omotossiologica versus ORLISTAT (XENICAL 120 mg Roche) , Atti del 3º Congresso S.E.N.B., La Med. Biol., Nº 3.
- Del Prete, M.(2001): Le malatie infiammatorie intestinali: importanza diagnostica e terapeutica del MAP, La Med. Biol., Nº 3.
- Di Tullio, G. (2001): La malatia asmatica: il ruolo della nutrizione biologica, La Med. Biol., Nº 3/.
Fidone, B.(1999): Rettocolite ulcerosa idiopatica: Possibilità di integrazione della terapia allopatica con MAP (SON Formula®), Atti del 1º Congresso S.E.N.B. - La Med.Biol., Nº 3.
- Fidone, B. (2001): Nutrizione biologica integrata con SON Formula™ in pazienti afetti da insuficienza cardiaca, La Med. Biol., Nº 3.
- Hermann, G. F.(2000): Le intolleranze alimentari, La Med. Biol., Nº 3.
- Ivaldi, G.P.( 2000): Esperienze nutrizionali in pazienti con insuficienza respiratoria, La Med. Biol., Nº 3.
- Lucà-Moretti, M. (1998): A comparative, double blind, triple cross-over NNU study confirming the discovery of the Master Amino Acid Pattern. - Annals of the Royal National Accademy of Medicine of Spain, Volume CXV. Second Issue, Madrid
- Lucà-Moretti M, Grandi, A., Lucà, E., Mariani, Vender, G et al (2003a): Results of taking Master Amino acid Pattern® as a sole and total substitute of dietary proteins in an athlete during a desert crossing. Advances in Therapy, Vol. 20, No. 4.:203-210.
- Lucà-Moretti M, Grandi, A., Lucà, E., Mariani, Vender, G et al (2003b): Comparative results between two groups of track-and-field athletes with or without the use of Master Amino acid Pattern® as protein substitute. Advances in Therapy, Vol. 20, No.4.:195-202
- Lucà-Moretti, M., Grandi, A., Lucà, E., Muratori, G., Nofroni M.G. et al.(2003c): Master Amino acid Pattern® as sole and total substitute for dietary proteins during a weigt-loss diet to achieve the body’s nitrogen equilibrium. Advances in Therapy, Vol. 20, No.5.:270-281
- Lucà-Moretti, M., Grandi, A., Lucà, E., Muratori, G., Nofroni M.G. et. Al. (2003d): Master Amino acid Pattern® as substitute for dietary proteins during a weight-loss diet to achieve the body’s nitrogen balance equilibrium with essentially no calories. Advances in Therapy, Vol. 20, No.5.:282-291
- Mariani, E. et al.(1999a): Modificazione di alcuni parametri fisiologici e metabolici indotte dall’assunzione di “Master Aminoacid Pattern” in gruppi di atleti praticanti l’atletica leggera; 1˚ Congresso S.E.N.B., Roma, 22 maggio 1999 – La Medicina Biologica, Suppl.
- Mariani, E. et al.(1999b): Variazione di alcuni parametri antropomerici e fisiologici in una marciatrice cinquantenne prima e dopo l’attraversamento in solitaria del deserto cinese; Atti del 1ºCongresso S.E.N.B. - La Med.Biol., Nº 3/1999
- Mariani, M.M.(2001): Utilizzo del MAP (Master Amino acid Pattern) nel programma “Quattro D” nella insuficienza venosa cronica, Atti del 3º Congresso S.E.N.B., La Med. Biol., Nº 3/, Suppl.
- Montilla, C.(1999): Studio comparato con e senza sommistrazione di SON Formula ® insogetti affetti da anemia sideropenica sotto trattamento convenzionale. - La Med.Biol., Nº 3.
- Muratori, G. (1999): Sovrappeso e patologia articolare: SON Formula® come terapia dimagrante ed antalgica un’ipotesi di lavoro. – Medicina biologica. Nº 3, Suppl..
- Riva Sanseverino, E. (1999): Vantaggi dell’utilizzo del MAP in età geriatrica, Atti del 1º Congresso S.E.N.B. - La Med.Biol., Nº 3, Suppl..
- Tamburlin, N. (1999): Trattamento ambulatoriale di pazienti con insuficienza renale cronica. - La Med.Biol., Nº 3.
Tamburlin, N. (2000): Il SON Formula™ come oppotunità nella gestione delle intolleranze alimentari, La Med. Biol., Nº 3.
0 comments:
Post a Comment