Wednesday, November 30, 2011

Zdrava jetra in žolčnik s pegastim badljem (Milk Thistle) 5/7

Pegasti badelj (Milk Thistle) za razstrupljanje ter zdravje jeter in žolčnika
 
 
 
Torej, svoje prvo čiščenje jeter in žolčnika smo naredili. Čez dva tedna čiščenje ponovimo in nato vsaj še enkrat. Lahko pa se tudi odločimo za generalno čiščenje celega telesa dvakrat letno, spomladi in jeseni. Nekateri pravijo, da je najbolj učinkovito, če to sovpada s polno luno. Mlajši in bolj zdravi ljudje, ki imajo manj kamenčkov, pa se za ponavljanje lahko odločijo samo enkrat letno ali vsake dve leti.
Poglejmo sedaj s čim si lahko še pomagamo, da bodo naša jetra delovala še bolj optimalno.

To lahko storimo tako, da uživamo hrano, ki čisti naša jetra in tudi z uživanjem zelišč, ki podpirajo njihovo delovanje. O hrani naslednjič, danes o alternativni metodi čiščenja jeter z mlečnim osatom ali pegastim badljem. Po angleško mu rečemo Milk Thistle.


Kaj je mlečni osat ali pegasti badelj?

Da bi ga malo bolje spoznali, sem v nadaljevanju dodala prevod članka, ki sem ga našla na spletnem naslovu
http://www.healingdaily.com/liver-detoxification/milk-thistle-for-liver-detoxification.htm
Prevod članka se tako glasi.
 

Pegasti badelj (Milk Thistle) za razstrupljanje jeter



Pegasti badelj (Milk Thistle) je bil v Evropi in v drugih sredozemskih državah znan že iz antičnih časov. Theophrastus je govoril o pegastem badlju že okoli 4. stoletja pred našim štetjem. Dioskurid pa je pisal o zdravilnih lastnostih te rastline. Plinij starejši je pisal o izboljšanju pretoka žolča s pegastim badljem, kar je imenoval »Silybum« okoli prvega stoletja po našem štetju. Nicholas Culpeper, angleški zeliščar pa je leta 1650 omenil, da pegasti badelj učinkovito pomaga tudi pri odstranjevanju vseh ovir, ki preprečujejo normalno delovanje naših jeter.

Von Haller je dokumentiral uporabo pegastega badlja v primerih težav z jetri leta 1744. Prav tako je bil pegasti badelj omenjen kot ljudsko zdravilo v primerih astme, raka, katarja, bolečin v prsih, vodenice, zvišane telesne temperature, hepatistisa, stekline, zlatenice, izcedka iz nožnice, malarije, kuge, krčev in težav z vranico. Pegasti badelj so že pred mnogimi leti raziskali tako na znanstveni kot tudi kliničen način ob prelomu prejšnjega stoletja, predvsem po Nemčiji. Leta 1960 so Nemški znanstveniki identificirali skupino aktivnih sestavin v pegastem badlju, predvsem v semenih, ki so jih imenovali s skupnim imenom silimarin. Pripravo sadežev in semen pegastega badlja je odobrila Nemška komisija E kot zelo varno in učinkovito zelišče za zdravje jeter.

Uporaba

Nemška komisija E je tudi odobrila njegovo uporabo. Standardni izvlečki, ki vsebujejo od 70 do 80% silimarina so odobreni za uporabo v primeru toksičnih poškodb jeter in kot podporo pri zdravljenju kroničnih vnetnih bolezni jeter in pri cirozi jeter.


Za silimarin je znano, da ščiti jetra tako, da spreminja in krepi strukturo zunanjih celičnih membran hepatocitov (jetrne celice), kar preprečuje vstop strupov v jetrne celice in tako, da stimulira regenerativno sposobnost jeter in nastanek novih hepatocitov z aktivacijo encima nucleolar polimeraze A, kar vodi do povečanja ribosomske sinteze beljakovin in delitev celic.
Silimarin kot antioksidant prav tako lahko zmanjša škodo, ki jih jetrnim celicam povzroča kronična uporaba nekaterih zdravil na recept. Komponenta silybin, ki se nahaja v silimarinu, je bila povezana z zniževanjem učinka holesterola. S sposobnostjo povečevanja topnosti žolča, silimarin lahko tudi pomaga preprečiti ali ublažiti žolčne kamne.

Doziranje

Priporoča se uporaba 12-15 gramov semena v prahu dnevno, kar uporabimo za izdelavo poparkov ali drugih pripravkov, ki jih zaužijemo v obliki tablet ali kapsul. Za standarnde izvlečke je priporočljiva uporaba 200-400 mg silimarina dnevno.

Stranski učinki

Noben stranski učinek ni znan, če pegasti badelj uživamo v surovem stanju, saj je pegasti badelj hrana in je v sorodstvu z artičoko. Za standardizirane izvlečke v visoki koncentraciji, pa je včasih opaziti rahlo odvajalni učinek.

 

Kemija in farmakologija pegastega badlja

Dokaj popolno kemijsko sestavo pegastega badlja lahko najdemo v Dr. Duke's Phytochemical and Ethnobotanical Databases. Semena pegastega badlja vsebujejo: 1,5 – 3% silimarina, 20-30% neeteričnih olj od katerega približno 60% linolne kisline, približno 30% oleinske kisline in približno 9% palmitinske kisline, 25-30% beljakovin, 0,038% tokoferola, 0,63% sterolov in nekaj sluzi.
Bilo je zelo malo kliničnih testov glede vpliva pegastega badlja ali kateregakoli zelišča na nosečnice. Tako da, kljub temu da se gre za izjemno varno zelišče in hrano, se za pegasti badelj priporoča, naj ga nosečnice in dojilje ne bi uporabljale. Je pa to samo rezultat pomanjkanja podatkov in neznanja.

 

Pegasti badelj ščiti delovanje jeter

Kot ena izmed blažjih zelišč in živil, zgodbe o pegastem badlju morda niso tako fancy in lepe kot zgodbe vezane na ginseng in ginko. Z razliko od zadnjih dveh zelišč, pegasti badelj ni azijskega porekla in se je uporabljal v regijah okoli Sredozemlja. Zdravilni učinki sadeža in semen pegastega badlja za zaščito jeter in pri pomoči v primerih različnih težav, ki so vezane z delovanjem jeter, so bili znani in izkoriščani že pred več kot 2000 leti, še pred pripravo metod za današnje standardizirane izvlečke.
*******
Dodatna informacija

V angleški naturopatski kliniki The Finchley Clinic trdijo, da produkt pomaga v primeru upočasnjenega delovanja jeter in tudi v primeru preobremenjenih jeter. Milk Thistle lahko pomaga, ko naše telo ustvarja premalo žolča, ko imamo preveč holesterola v našem telesu, ko imamo neprimerno količino sladkorja v krvi, hepatitis, odebeljena jetra, cirozo, itd ...

Priporočljivo doziranje produkta Milk Thistle je zaužiti eno kapsulo dvakrat dnevno ob obroku in najmanj 3 mesece za oceniti rezultate pozitivnega učinkovanja tega produkta na naše telo. Ker embalaža vsebuje 30 kapsul izračunajmo kkakšno količino potrebujemo za narediti tromesečno kuro. Naturopat Mark G. Lester pravi, da kdor nima namena uživati produkta (tako kot velja za vse zeliščne produkte) najmanj 3 mesece, naj niti ne meče denarja vstran z nakupom samo ene embalaže.
Sama sem izračunala, da za najmanj tromesečno uživanje produkta Milk Thistle  potrebujemo vsaj 18 embalaž s po 30 kapsul. Pri naročilu vsaj 11-ih embalaž je cena po enoti za 15% nižja kot je običajna cena za samo eno enoto.

 
Na spletnem naslovu http://www.easyhealthoptions.com/alternative-medicine/milk-thistle-compound-may-halt-cancer-spread/ med drugim piše, da je Milk Thistle sestavina, ki lahko prepreči razvoj rakavih celic v telesu. Kratek članek se tako glasi.Kot zanimivost temu članku dodajam še sledeče. Da sem sama imela občutek, da so se moja jetra čistila tudi tedaj, ko sem uživala MegaHydrate. Imela sem celo občutek, da se mi je po približno dveh tednih uživanja po 1-2 kapsuli MegaHydrate dnevno iz mojega telesa izločil morda večji kamenček, kot so bili tisti o katerih sem govorila in jih tudi slikovno prikazala v enem izmed prejšnjih člankov. Po drugem tednu uživanja MegaHydrate se je zgodila rahla topa bolečina v predelu jeter, po tem pa je bilo vsega konec. Nobenih neprijetnih občutkov več. Prepostavljam, da se je v trenutku tope »bolečine«  iz mojega telesa izločil kak večji kamenček za katerega sploh vedela nisem, da ga imam.


V zadnjih dveh tisočletjih, se je pegasti badelj uporabljal za zdravljenje stanj, ki so bila povezana z jetri in žolčnikom.

Sedaj pa, v skladu z avtorji nedavne študije, ki je bila izvedena na Univerzi Colorad Cancer Center, je spojina znana pod imenom silibinin, ki se nahaja v pegastem badlju, lahko tudi dopolnilo ali alternativa pri zdravljenju pljučnega raka.

Ekipa znanstvenikov je pojasnila, da je ta snov sposobna prekiniti verigo signalov v celicah, ki na koncu privedejo do vnetja in poškodbe tkiva. V laboratorijskem poskusu so ugotovili, da silibinin preprečuje produkcijo encimov STAT1 in STAT2, ki DNK-ju omogočajo vezati se z nekaterimi beljakovinami in nadaljevati v škodljivih verižnih dogodkih, ki vodijo do ustvarjanja škodljivih encimov COX2 in iNOS.

 “Ta relativno netoksična snov, derivat pegastega badlja, ki se imenuje silibinin, je bila sposobna zavreti signale, ki vodijo do negativnih učinkov COX2 in iNOS”, je dejal raziskovalec in doktor medicine Alpha Tyagi.

Poleg tega so avtorji te študije dejali, da je silibinin bil sposoben zaustaviti širjenje obstoječih pljučnih rakavih celic, kar kaže, da je lahko to boljše kot katerekoli novodobna zdravila.
Za danes dovolj, naslednjič pa članek o hrani, ki čisti jetra.

 

 

0 comments:

Post a Comment