Monday, January 23, 2012

14 živil, ki čistijo jetra (7/7 o čiščenju jeter in žolčnika)


Moderna družba je ustvarila žalostno stanje za naša preobremenjena jetra. Kadarkoli se prenajemo ali uživamo procesirano in ocvrto hrano, kadarkoli smo izpostavljeni onesnaževalcem okolja ali stresu, jetra postanejo prezaposlena in preobremenjena. Ko so jetra na tak način »obdavčena« (obremenjena), ne zmorejo procesirati toksinov in maščob na učinkovit način. Obstajajo mnoga živila, ki pomagajo očistiti jetra na naraven način s spodbujanjem naravne sposobnosti za proces čiščenja strupenih odpadkov iz telesa.

Seznam živil, ki čistijo jetra

Ta seznam je malo bolj specifičen in se osredotoča predvsem na tista živila, ki lahko pomagajo očistiti jetra. Poleg uživanja dodatkov, ki čistijo jetra in izvajanje vsaj dveh čiščenj jeter in žolčnika letno, je uživanje spodaj predstavljenih živil najboljši način, da ohranimo jetra zdrava in pravilno delujoča. Priporočljivo je v našo dieto vključiti živila, ki čistijo naša jetra.

1. Česen

Samo majhna količina tega ostrega belega gomolja ima sposobnost, da aktivira jetrne encime, ki pomagajo našemu telesu pri izločanju toksinov iz telesa. Česen vsebuje tudi velike količine alicina in selena, dve naravni sestavini, ki pomagata pri čiščenju jeter.


2. Grenivka

Bogata tako z vitaminom C in antioksidanti, grenivka pospešuje naravne procese čiščenja jeter. Majhen kozarec sveže stisnjenega soka grenivke bo pomagal povečati proizvodnjo jetrnih razstrupljevalnih encimov, ki pomagajo iz telesa izločiti rakotvorne snovi in druge toksine.


3. Rdeča pesa in korenje
Tako rdeča pesa kot korenje vsebujeta veliko količino rastlinskih flavanoidov in beta karotena. Uživanje obojega, tako pese kot korenja, pomaga spodbujati in izboljšati splošno delovanje jeter.


4. Zeleni čaj

Ta pijača, ki je ljubeča do jeter, je polna rastlinskih antioksidantov, znani kot katehini. To so sestavine, ki pomagajo pri splošnih jetrnih funkcijah. Zeleni čaj ni le dobrega okusa, je tudi odličen način za izboljšanje celotne prehrane.
5. Listnata zelena zelenjava
Listnata zelena zelenjava je eden od najmočnejših zaveznikov pri čiščenju jeter in jo lahko uživamo v surovem stanju, kuhano ali v obliki soka. Z izjemno količinsko vsebnostjo rastlinskega klorofila, zelenilo dobesedno izsrka okoljske strupe iz krvnega obtoka. Zaradi sposobnosti neutralizacije težkih kovin, kemikalij in pesticidov, to očiščevalno živilo nudi jetrom močno zaščito.
Vključite listnato zelenjavo, kot so grenka buča, rukola, regrat, špinača, gorčični listi in cikorija, v vašo prehrano. To bo pomagalo povečati ustvarjanje in pretok žolča, katerega naloga je odstranjevanje odpadkov iz organov in krvi.
6. Avokado

To gosto hranilo in super hrana pomaga telesu proizvesti glutation, ki je potreben jetrom, da bi se očistile škodljivih strupov. Nedavne študije so nam pokazale boljše zdravje jeter pri ljudeh, ki so redno uživali avokado.


7. Jabolka


Z veliko vsebnostjo pektina, jabolka vsebujejo tiste kemične sestavine, ki so potrebne telesu za čiščenje in sproščanje toksinov iz prebavnega trakta. To pa jetrom omogoča lažje delovanje zaradi toksične obremenitve med procesom čiščenja.


8. Oljčno olje

Hladno stiskana olja, kot so organsko oljčno olje, konopljino olje in olje lanenega semena, so odlična za jetra, če se uporabljajo v zmernih količinah, saj pomagajo telesu oskrbo z bazo lipidov, ki lahko izsesa škodljive toksine iz telesa. Na ta način se jetra razbremenijo zaradi preobremenitve s toksini, zaradi česar mnogi ljudje trpijo.

 
9. Polnovredne žitarice

Zrnje, kot je na primer rjavi riž, je bogato s kompleksom B vitaminov in hranilnih snovi, katera so znana po tem, da izboljšajo splošni metabolizem maščob, delovanje jeter in jih razbremenijo. Če je le mogoče, ne uživajte živil iz bele moke, namesto tega raje uživajte živila izdelana iz polnovrednih žitaric.

10. Brokoli in cvetača

Uživanje brokolijev in cvetače bo povečalo količino glukosinolata v našem telesnem sistemu, kar bo povečalo proizvodnjo encimov v jetrih. Ti naravni encimi pomagajo izločiti iz telesa rakotvorne snovi in druge toksine iz našega telesa, kar bistveno znižuje naše tveganje za obolenjem z rakom.

11. Limone in limete

Ti citrusi vsebujejo zelo velike količine vitamina C, ki pomaga telesu v sintezi strupenih snovi v snovi, ki jih lahko absorbira voda. Pitje sveže stisnjenim limoninega ali limetinega soka navsezgodaj pomaga spodbuditi delovanje jeter.
12. Orehi in oreščki


Velike količine aminokisline arginin, orehi pomagajo jetrom pri izločanju amoniaka iz telesa. Orehi prav tako vsebujejo velike količine glutationa in omega-3 maščobnih kislin, ki podpirajo normalno očiščevalne funkcije jeter. Poskrbite, da boste orehe dobro prežvečili, vse dokler ne bodo popolnoma utekočinjeni, preden jih pogoltnete.

13. Zelje

Podobno kot brokoli in cvetača, uživanje zelja pomaga spodbuditi aktiviranje dveh ključnih jetrnih razstrupljevalnih encimov, ki pomagajo izločiti strupe iz telesa.  Poskusite jesti več solat iz zelja, zeljnato juho in kislo zelje.
14. Kurkuma

Kurkuma je jetrom najljubša začimba. Poizkusite dodati nekaj te razstrupljevalne dobrote v vašo naslednjo lečno enolončnico ali rastlinsko jed z namenom takojšnjega očiščenja jeter. Kurkuma pomaga razstrupiti jetra tako, da pomaga aktivnim encimom z namenom iz našega telesa izločiti prehranske rakotvorne snovi.


Še nekaj dodatnih nasvetov za čista in zdrava jetra


Druga živila, ki čistijo jetra in zgoraj niso navedena, so artičoke, beluši, ohrovt in brstični ohrovt. Uživanje zgoraj omenjenih živil je odličen način za vzdrževanje pravilnega delovanja jeter. Vendar pa za doseči najboljše rezultate se priporoča, da se odločimo za proceduro čiščenja jeter in žolčnika vsaj dvakrat letno, zato da odpravimo morebitno prisotnost tujih snovi, ki so se ujele v jetrih.

Vir zgornjega članka: http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/liver-cleanse-foods/

*******

In še kratek članek prof. dr. Iztoka Ostana o MAP™ (več na http://mapovci.blogspot.com), ki tudi pomaga k bolj zdravim predvsem pa manj obremenjeni jetrom zaradi dlje časa trajajoče prebave, ki se dogaja ob uživanju normalne beljakovinske hrane. Prof. dr. Iztok Ostan je tako povedal:

Pred leti mi je prof. Lucà-Moretti pripovedoval o primeru jetrnega bolnika. Jetra so mu povsem odpovedala in čakal je le še na njihovo presaditev. Pa so mu zdravniki vso beljakovinsko hrano nadomestili z MAP (za povprečno visokega moškega je to kakih 25 tablet na dan). Ob tem je lahko povsem normalno živel in brez težav pričakal presaditev organa.

Pred kratkim mi je znanec, gospod B.F. iz Kopra opisal podobno izkušnjo gospoda s Primorske. Takole je zapisal: »Leta 2008 je naš prijatelj F.O. imel hude težave z jetri. Sprejeli so ga v bolnišnico in opravili preiskave, ki so pokazale odpovedovanje delovanja jeter. Francišek je trpel tudi za težjo obliko sladkorne bolezni, saj si je moral večkrat dnevno meriti sladkor in jemati inzulin. Zdravniki so mu predlagali presaditev jeter. Njegova koža je bila porumenela. Stanje je bilo iz dneva v dan slabše.

Njegov sin me je prosil za mnenje glede MAP. Nisem strokovnjak in sem dejal, da bi bilo prav povprašati njegovo zdravnico, saj bi mu MAP utegnil pomagati. MAP namreč ne obremenjuje jeter in zaradi visoke prehranske vrednosti (99% izkoristek) pripomore k ucinkovitemu obnavljanju tkiv. Tako so tudi storili, a zdravnica je odklonila uporabo “žavb” na njenem oddelku.

Kljub temu so se odlocili in mu dajali MAP. Priceli so s tremi tabletami na dan. V prvem tednu je Francišek pocasi izgubljal rumenkasto barvo kože, a pocutje še ni bilo bistveno boljše. Drugi teden so povecali odmerek na 5 tablet, v zacetku tretjega tedna pa na 10 tablet MAP na dan. Pri povecanju doze se je pocutje izboljšalo. To je pokazala tudi analiza krvi.

Zdravica se je čudila. Poklicala je sorodnike in jih obvestila o nepričakovanem izboljšanju. Ker tako ocitnega izboljšanja še ni doživela, jih je povprašala, kaj mu dajejo. Rekli so, da mu ne dajejo ničesar.
Stanje se mu je tako izboljšalo, da so ga odpustili v domačo oskrbo. Francišek je nadaljeval z uživanjem MAP in v nekaj tednih opazil, da mu ni treba več jemati izulina večkrat dnevno. Po kakem mesecu uživanja MAP si je samo še meril sladkor v krvi, izulin pa ni bil več potreben, saj mu ob jemanju MAP uspevalo obdržati sladkor v mejah normale.

Po treh letih je gospod Francišek še živ, jeter mu niso presadili in živi normalno. Sčasoma je odmerek MAP zmanjševal in je slednjič jemal le po 3 tablete dnevno. Zadnjih 8 mesecev ni več užival MAP, pa ni bilo bistvenega poslabšanja.

Iz preventivnih razlogov so se sedaj domači odločili, da mu ga bodo spet priskrbeli.
Naj ob tem primeru poudarim, da MAP ni zdravilo. Toda zaradi svoje visoke prehranske vrednosti lahko bolje prehrani organizem kot običajna beljakovinska hrana in s tem pripomore k hitrejši regeneraciji.

Marina Butala Cigoj s.p.
Zunanja sodelavc angleške naturopatske klinike The Finchley Clinic za Slovenijo in distributerka MAP v Sloveniji



0 comments:

Post a Comment