Thursday, February 2, 2012

Magnezij proti visokemu pritisku, migreni, osteoporozi

 

Mnogi uporabniki Flanaganovega Active-H so me po ukinitvi prodaje tega produkta, ki je imel kar precejšnjo vsebnost magnezija in tudi iz tega razloga dobro vplival na zdravje, spraševali kaj zdaj. Kako do Flanaganovega vodikovega produkta in kako do magnezija.

Mnogi že veste, da je vodik v Active-H zamenjal vodik v MegaHyrate, oz. v blažjem MegaH ali še blažjem Crystal Energy. Kako pa do magnezija?

K pisanju tega članka me je spodbudil članek v zadnji številki revije Misteriji z naslovom »Magnezij zniža visok tlak« in nekaj podnaslovov:

1.) z magnezijem si je zdravnik v nekaj mesecih znižal krvni tlak s 135/90 na 106/60

2.) pomanjkanje magnezija viša krvni tlak, povzroča migreno, mišične krče in motnje v ritmu srca

3.) ker je v krvi premalo magnezija, ga telo pridobiva iz kosti, kar ščasoma privede do osteoporoze

Misterijev članek pa se začenja z naslednjimi besedami:

Magnezij je tisti nepogrešljivi element, s katerim se lahko ubranimo pred »tihim ubijalcem« - najbolj razširjeno boleznijo moderne dobe, hipertenzijo ali visokim krvnim tlakom. Po podatkih Svetovne lige za hipertenzijo ima povišan krvni tlak 1,5 milijarde zemljanov. V manjši meri se pojavi zaradi znanih vzrokov, kot so nadledvični tumor, kronične bolezni ledvic, čezmerno uživanje alkohola in kontracepcijske tablete. V kar devetdesetih odstotkih pa je visok krvni tlak spontan, brez znanega vzroka. In tu pride v ospredje magnezij.

Na naslednjih dveh straneh v reviji Misteriji je še mnogo dodatnih koristnih informacij o magneziju, sama pa bom v ta prostor dodala samo člankov zadnji del, ki je po mojem mnenju najbolj uporaben. Te informacije so naslednje.

Koristi magnezija.

Magnezij poleg preprečevanja in zdravljenja hipertenzije sprošča tudi avtonomno živčevje, preprečuje izgubo kalija in natrija, pomaga pri presnovi cinka, železa, bakra in fosforja. Je ključen element za normalno rast, presnovo glukoze, celjenje ran, pravilen prenos živčnih impulzov, presnovo vitaminov in esencialnih maščobnih kislin ter igra pomembno vlogo pri razstrupljanju telesa.

Priporočila o vnašanju magnezija v telo si niso čisto enotna. Svetovna zdravstvena organizacija priporoča 300 mg dnevno v obliki magnezijevega citrata, organske oblike magnezijeve soli.

Članek bom v celoti prepisala in objavila v ta blog čez približno teden dni, danes pa v nadaljevanju nekaj besed glede tega kaj pravi o magneziju, bolj natančno o magnezijevem citratu (ki ga je vseboval tudi Flanaganov Active-H) angleški naturopat Mark G. Lester. Na njegovi spletni strani je tako zapisano:

Magnezij je pomemben mineral, ki je povezan s številnimi fiziološkimi procesi v telesu in je odgovoren za več kot 300 encimskih reakcij, ki so potrebne za proizvodnjo energije v telesu. Čeprav se magnezij povezuje z bojem proti utrujenosti, je glavni razlog, da ga pri nas prodajamo ta, da imajo ljudje, ki trpijo zaradi glivice kandide, pomanjkanje magnezija.
Magnezij je ključen element v prenosu informacij skozi živce, zato ljudje, ki so živčni ali zaskrbljeni, bodo imeli korist od uživanja magnezija v obliki prehrambenega dodatka.
Poleg tega je magnezij povezan tudi z izločanjem aluminija (težka kovina) iz telesa. Ključnega pomena je tudi za dobro delovanje imunskega sistema in za preprečevanje osteoporoze.

Še par besed o magnezijevem oksidu, ki je najcenejša oblika magnezija in ki se tudi prodaja v trgovinah z zdravo hrano. Magnezijev oksid je sestavina, ki se uporablja za izdelavo produktov za čiščenje debelega črevesa (OxyPowder, Colosan, Mag 07. Zato se pri
magnezijevem oksidu ne gre za prehransko obliko magnezija. Če ste torej kupili magnezijev oksid, da bi povečali svojo raven magnezija v telesu, ga lahko tudi zavržete, saj je kot prehransko dopolnilo popolnoma neuporaben. Za povečati raven magnezija v telesu je uporaben magnezij v obliki magnezijevega citrata.
Razlika med magnezijevim oksidom in magnezijevim citratom je v tem, da se magnezijev oksid skorajda ne absorbira, če sploh se, v telesu. Iz tega razloga zelo dobro očisti črevo in se uporablja v zgoraj omenjenih produktih za čiščenje črevesja. Magnezijev citrat pa je nasprotje magnezijevega oksida, telo ga absorbira in je iz tega razloga namenjen temu, da popravlja primanjkljaj magnezija v telesu.

Pri angleški naturopatski kliniki The Finchley Clinic se dobijo plastenke z 90 kapsulami po 100 mg magnezijevega citrata. Priporočljiva uporaba je 1-2 kapsuli dnevni skupaj s hrano. V obdobjih stresa se lahko doziranje poveča na 2 kapsuli 2 krat dnevno.
Beseda citrat ni v nobeni povezavi s citrusi, kar pomeni, da tisti, ki ste alergični na citruse, vam magnezijev citrat ne bo povzročil alergije.


Sama bi poleg zgornjega dodala še naslednje. Vse, ki ste bili z Active-H zadovoljni, pa vam je tudi MegaH premočan, kljub temu, da je blažji od MegaHydrate, predlagam uporabo Flanaganovega produkta Crystal Energy v kombinaciji z magnezijevim citratom angleške naturopatske klinike The Finchley Clinic.


Klikni spodnje povezave za več informacij:

1. Magnezij zniža visok tlak (članek iz revije Misteriji)

2. S  čim tudi znižati krvni pritisk?


Prevedla in objavila:
Marina Butala Cigoj s.p., distributer angleške naturopatske klinike The Finchley Clinic


0 comments:

Post a Comment