Monday, February 20, 2012

S čim tudi znižati visok pritisk?

V prejšnjem članku sem objavila besedilo o tem, da si z magnezijem lahko pomagamo pri zniževanju visokega pritiska. Ker je bilo kar nekaj vprašanj v zvezi s tem, sem se obrnila na angleškega naturopata Marka G. Lesterja, ki mi je dejal, da si pri zniževanju visokega pritiska lahko pomagamo s katerimkoli citratom, ne samo magnezijevim. Poleg magnezijevega lahko uporabimo tudi kalijev citrat (Potassium Citrate), kalcijev citrat (Calcium Citrate) in tudi koencim Q10 (CoQ10 Plus ali tekoči BioMulsion Q).

Zato danes nekaj besed o kalijevem in kalcijevem citratu, ki ga tudi dobimo v angleški naturopatski kliniki The Finchley Clinic po besedah naturopata Marka. Naslednjič pa o koencimu Q10 (CoQ10 Plus ali tekoči BioMulsion Q).

Za vse 4 produkte, za magnezijev citrat (Magnesium Citrate), kalijev citrat (Potassium Citrate), kalcijev citrat (Calcium Citrate) in koencim Q10 (CoQ10 Plus) Mark predlaga kot pomoč pri zniževanju krvnega pritiska uživanje dveh kapsul dvakrat dnevno (skupaj s hrano) v prvem mesecu, nato po eno kapsulo dvakrat dnevno za nedoločen čas.


Kalijev citrat (Potassium Citrate)



Kalij je potreben za regulacijo vode in kislosti v telesu in za živčno mišično delovanje. Kalijev citrat dovaja telesu kalijeve ione, ki so naravno vezani s citronsko kislino.
Zelo pomembno je svoji prehrani dodajati kalijev citrat v primerih visokega krvnega tlaka, srčnega popuščanja ali v primeru težav s srčnim ritmom.
Kalij je pomemben za kontrolo krvnega pritiska ter pri nadzoru vsebnosti vode v celicah, pri prenosu živčnih impulzov, prebavi, krčenju mišic in pri srčnemu utripu. Kalij pomaga vzdrževati pravilno delovanje mišic in živčevja, prav tako pomaga tudi pri nekaterih pomembnih presnovnih procesih. Poleg tega uravnava tudi ravnovesje vsebnosti vode in kislinsko-bazno ravnovesje v krvi in tkivih. Nivoji kalija v krvnem serumu so običajno odločujoči pri ocenitvi nepravilnosti srčnega ritma, pri živčno mišičnih motnjah in ledvičnih funkcijah. Kalij skupaj z natrijem vzdržuje ravnovesje vsebnosti vode v telesu.

Dodatne informacije


- kalij pomaga uravnavati tekočine in kislinsko/alkalno ravnovesje v telesu
- kalij je potreben v sintezi beljakovin in pomaga telesu pri soočanju s presnovnimi končnimi produkti
- kalij je potreben ljudem, ki uživajo diuretike
- kalij spodbuja peristaltiko, mišični refleks v črevesju in želodcu
- kalij je potreben za prenos informacij preko živcev in za uravnovešen srčni ritem
- kalij pomaga pri prenosu kisika v možgane
- kalijev citrat potrebuje rahlo kislost pred absorpcijo.

Opozorilo


Ne uživati dopolnila kalijevega citrata, v primerih kjer obstaja zgodovina ledvičnih bolezni in v primerih, ko je priporočljivo slediti dieti z nizko vsebnostjo kalija!


Kalcijev citrat (CALCIUM CITRATE)



Kalcijev citrat je oblika kalcija, ki se zlahka absorbira v telesu in je cenejša alternativa koralnemu kalciju (Coral Calcium).

Kalcij je najpogosteje povezan s strukturo kosti, saj dejansko igra nekaj ključnih vlog znotraj telesa. Potreben je v kosteh in zobeh, tako za izgradnjo kot za obnovo in je tudi regulator znotraj celic, ki vzdržujejo delovanje mišic in srca. Poleg tega vzdržuje pravilno delovanje krvi, ohranja živčne funkcije, je kofaktor za veliko proteinov in encimov, vključno s strjevanjem krvi ter ohranja prepustnost celičnih membran. 

Kalcijev citrat (Calcium Citrate) v primerjavi s koralnim kalcijem (Coral Calcium).

O koralnem kalciju več podrobnejših informacij v enem izmed bodočih člankov v tem spletnem dnevniku, danes samo nekaj osnovnih informacij. Koralni kalcij je cenovno dražji v primerjavi s kalcijevim citratom, je pa tudi dober vir magnezija in drugih mineralov v sledovih, ter vsebuje tudi druge vitamine in minerale, ki so povezani z integriteto kostnih vezi. Koralni kalcij je bolj zaokrožen izdelek, medtem ko je kalcijev citrat dober za ljudi, ki želijo le dodatek kalcija.
Kalcij se nahaja tudi v tekočem mineralnem produktu Mega Minerals Plus.

Naslednjič o koencimu Q10.

Prevedla in objavila:
Marina Butala Cigoj s.p., distributer angleške naturopatske klinike The Finchley Clinic


0 comments:

Post a Comment