Monday, August 27, 2012

Med kemoterapijo - Samento, MegaHydrate in MAP ?

Danes objavljam odgovor, ki sem ga poslala g. A., ki me je povprašala ali je ob kemoterapiji primerno uživati Samento, Megahydrate in MAP. Tudi iz razloga, ker je njen mož precej shujšal. Tako sem ji s pomočjo angleškega naturopa Marka G. Lesterja in knjižice prof. Iztoka Ostana "Beljakovine za življenje in smrt" odgovorila.

*******

Lepo pozdravljena!

Pošiljam vam odgovor angleškega naturopata Marka G. Lesterja glede uporabe Samento v kapljicah in Megahydrate med kemoterapijo. Odgovor prof. Iztoka Ostana glede uporabe MAP med kemoterapijo nisem prejela, ker je verjetno zaseden ali odsoten, pa bom zato dodala izvleček iz odlomka njegove knjige »Beljakovine za življenje in smrt«, ki je tudi omenjena v spletnem dnevniku na naslovu http://mapovci.blogspot.com

Glede na informacije sta Samento in MAP priporočljiva za uporabo med kemoterapijo. Samento zato, ker vpliva na boljši imunski sistem, MAP zato, ker okrepi telo bolnika, ki se je podvrgel kemoterapiji. So pa vsi trije produkti, tudi MegaHydrate, zelo primerni za uporabo pred in po kemoterapiji.

  1. dan – 1 kapljico raztopljeno v vodi
  2. dan – 2 kapljici raztopljeni v vodi
  3. dan – 3 kapljice raztopljene v vodi …
Nadaljuje se v tem ritmu vse dokler se ne pride na doziranje 20 kapljic 3 x dnevno ali 30 kapljic 2 x dnevno. V kolikor bi med uživanjem Samento prišlo do kakih očiščevalnih reakcij, ki bi morda bile neprijetne, potem je doziranje za zmanjšati na zadnje »prijetno« doziranje in povečati doziranje kak dan kasneje.

Podobno velja za MegaHydrate. Začeti s pol kapsule dnevno raztopljeno v vodi in nato doziranje postopoma povečevati. Biti nekaj dni pri takem doziranju, nato povečevati po pol kapsule vse dokler se ne pride na 6 kapsul dnevno.


Glede MAP med kemoterpaijo za zaenkrat spodnji tekst, ki je objavljen na strani 110 knjižice »Beljakovine za življenje in smrt«.

Doziranje MAP pri boleznih

Zdravniki so v omenjenih raziskavah upoštevali priporočila INRC in znanstvene ugotovitve Luca Morettija o neto potreba po beljakovinah: na kilogram idealne telesne teže je normalno potrebno 0,4 g MAP oz. 1 g beljakovin iz živil z visoko prehransko vrednostjo. Kot je razvidno iz nekaterih opisanih primerov, so zdravniki priporočili uživanje višjih odmerkov od 3-5 g MAP dnevno, kolikor je priporočeno na embalaži prehranskih dodatkov tega tipa.

Doziranje MAP ni odvisno od morebitnega uživanja zdravil. V takem primeru je, kot pri vseh prehranskih dodatkih, potrebna kontrola lečečega zdravnika, saj je zaradi hitrejšega okrevanja smotrno zmanjšati doze nekaterih zdravil.

MAP uživamo lahko kadarkoli, najraje pa ob obrokih. Združljiv je z vsemi vrstami zdravil.

Naj ponovno poudarim, da je MAP, kot vsa prehranska dopolnila, namenjen boljši prehrani in ni zdravilo. Seveda pa lahko kakovostnejša prehrana pripomore k okrepitvi organizma tudi v času bolezni. Informacije v tem podpoglavju so zgolj informativnega značaja. V primeru bolezni se je za priporočila o primerni prehrani potrebno obrniti na lečečega zdravnika.


Vsi trije produkti, Samento, MegaHydrate in MAP se lahko uživajo v istem dnevu, je pa priporočljivo, da je med njimi nekaj razmaka. V kolikor telo prenese, je priporočljivo uživati Samento in MegaHydrate pred obroki, toda ne istočasno, pač pa z nekaj razmaka med uživanjem enega in drugega.

Angleški naturopat Mark G. Lester priporoča v primeru rakavih bolnikov in tudi tistih, ki so pod kemoterapijo, tudi tekoče kisikove produkte (OxyLift, Oxygen Elements Max, Aerobic Oxygen, Aerobic K07), OxyPowder za čiščenje črevesja ter produkt ZNatural, ki služi raztrupljanju telesa (začne se z doziranjem na etiketi, ki se poveča na 5-10 kratno doziranje v primeru kemoterapije). V prilogi tega meila je dokument, ki mi ga je poslal Mark. Žal ga trenutno ne utegnem prevesti, je v angleškem jeziku.
Mark opozarja tudi, da je treba vitamin C uživati v razmaku vsaj dveh ur od zaužitja kateregakoli kisikovega produkta.

V nadaljevanju pa še moje osebno mnenje.

Nekateri ljudje, ko slišijo za diagnozo rak, padejo v stres (borba ali beg), zato telesu zmanjka energije za normalne prebavne in presnovne procese. Iz tega razloga vsi telesni organi dobijo premalo hranil in človek shujša. Tak človek ne shujša zaradi raka, pač pa zato, ker telo, ki je v stresu, ne dobi dovolj hranil.

Potem je tu še kemoterpaija, ki dodatno zastruplja telo. Le ta pobere telesu še dodatno energijo, ker je telo naravnano tako, da MORA izločati strupe. In če je le teh preveč, in v primeru kemoterapije jih je, zaradi velike količine energije, ki gre za izločanje, je spet zmanjka za osnovne prebavne in presnovne procese.

V kolikor ni »rakava« tvorba tako velika, da otežuje normalno funkcioniranje našega življenja, je najbolje izogniti se kemoterapiji in zato pristopiti razstrupljanju telesa in bolj zdravemu načinu življenja. Ne samo bolj zdravemu prehranjevanju, pač pa prav spremenjenemu načinu življenja. Nekaj v zvezi s tem sem opisala tudi v moji knjigi »Reši svoje dojke, reši svoje življenje«, ki je tudi omenjena v tem spletnem dnevniku (desna povezava s sliko naslovnice).

A., upam da bodo zgornje informacije in dokument v prilogi vašemu možu pomagale glede njegovih nadaljnjih odločitev.

S spoštovanjem

Marina Butala Cigoj s.p., zunanja sodelavka angleške naturopatske klinike The Finchley Clinic


(s kratkimi navodili za naročanje s posredovanjem)



Monday, August 20, 2012

Kako pomagati pri ALS (amyotrophic lateral sclerosis ali bolezen motoričnega nevrona)

Oxygen Elements Max

V primeru ALS najbolj pomagajo tekoči kisikovi produkti, kot je na primer kisikov produkt Aerobic Oxygen. Se gre za odličen kisikov produkt, ki lahko zelo pomaga v takih primerih.

Pomaga tudi katerikoli drug tekoči kisikov produkt. Naturopat Mark G. Lester pravi, da je imel stranko, ki je naročala tekoči kisikov produkt Oxygen Element Max za očeta z ALS in da mu je Oxygen Elements Maxizjemno pomagal. Pravi, da ne ve kakšni so bili nadaljnji rezultati, ve pa, da ta stranka naroča Oxygen Elements Max že nekaj let.

Mark dodaja da neodvisno od zgornjega, da so v primeru ALS v osnovi najbolj priporočljivi antioksidanti. Koencim Q10, Vitamin E in NADHso po vsej verjetnosti najbolj pomembni, ampak, da je tudi FHES, ki ga poznamo pod tržnim imenom MegaHydrate zelo koristen ob višjem doziranju.

Dodatna informacija je ta, da se antioksidanti in vsi tekoči kisikovi produkti, kot je na primer Aerobic Oxygen ne smejo mešati z vitaminom C, da morajobiti vsaj 3 ure razmaka med posameznimi uživanji, če istočasno uživamo vitamin C in antioksidanteter tekoče kisikove produkte. 

Na vprašanje je po mailu odgovori angleški naturopat Mark G. Lester

Dodajam še sama naslednjo informacijo. Po izkušnjah priporočam, da se med sabo naj ne bi mešali nobeni antioksidanti s tekočimi kisikovi produkti. Lahko v istem dnevu, toda daleč eden od drugega. Oboje je zaradi večje učinkovitosti priporočljivo uživati daleč stran od obrokov ali najmanj pol ure pred obrokom.

Marina Butala Cigoj s.p., zunanja sodelavka angleške naturopatske klinike The Finchley Clinic

(s kratkimi navodili za naročanje s posredovanjem)

Tuesday, August 7, 2012

Kaj vzeti s seboj na počitnice!

Naturopat Mark G. Lester nam je spet poslal koristne informacije. Tokrat o produktih, ki jih je koristno vzeti s seboj na počitnice. Njegovo sporočilo, ki smo ga pred kratkim prejeli, je sledeče.

*******

Lepo pozdravljeni vsi.

Za vse, ki se odpravljate na počitnice, so spodnje novice vredne branja do konca, saj vam bodo morda pomagale, da si ne bi pokvarili svojih počitnic. Nič ni slabšega kot biti bolan ali imeti težave s črevesjem na počitnicah. Na srečo mi imam nekaj pravih nasvetov za vas!


1. del: Za vse, ki na potovanjih običajno dobite drisko


Z vedno večjim številom ljudi, ki se odločajo za počitnice v eksotičnih krajih, se veča tudi število ljudi, ki imajo na počitnicah težave z drisko. Dr. Georges Mouton, mednarodni strokovnjak za zdravje črevesja pravi, da se med počitnicami v eksotičnih krajih poveča verjetnost bakterijske okužbe, ki povzroča drisko. »Ravnovesje bakterij v črevesju je krhko in se z lahkoto poruši. Ni neobičajno, da so hrana in pijača v tropskih in subtropskih deželah, kontaminirane s telesu škodljivimi bakterijami kot so salmonele in drugimi vrstami bakterij kot je na primer Escherichia coli (E.coli).«

Statistike kažejo, da vsako leto okoli 20 – 50 % mednarodnih potnikov trpi zaradi potovalne driske. Bi pa te številke lahko bile bistveno nižje, če bi se upoštevali osnovni varnostni ukrepi. »Obstajajo tri preprosti nasveti, ki lahko zmanjšajo možnost za pridobiti drisko na počitnicah,« pravi dr. Mouton. »Ti nasveti so: redno umivanje rok, uživanje minimalnih količin surove hrane in izogibanje pitju vode iz pipe. To so osnovni varnostni ukrepi. Vendar pa je najbolj učinkovita rešitev uživanje specialno formuliranega probiotika

Probiotik OptiBac Probiotics For Travelling Abroadna primer, je dokazal, da zmanjša verjetnost, da potnik pridobi počitniško drisko, na samo 5% *

* Vir: **McFarland, L. V. (2007) Meta-analysis of probiotics for the prevention of traveller's diarrhea. Travel Medicine and Infectious Disease. Vol. 5, Issue 2, pp. 97 - 105

Probiotik OptiBac Probiotics For Travelling Abroadje unikatno formuliran in vsebuje štiri različne vrste probiotikov, ki so specifično izbrani zaradi njihove sposobnosti ustvarjanja oblog v črevesju, kar podpira naš imunski sistem ter odstrani iz našega telesa patogene bakterije še preden nam lahko povzročijo trebušne težave. Uporaba probiotika OptiBac Probiotics For Travelling Abroadbo zagotovila najboljšo zaščito pred infekcijami na naših potovanjih in bo preprečila zaprtje. Probiotik OptiBac Probiotics For Travelling Abroadni potrebno hraniti v hladilniku.


2. del: Za vse, ki ste na potovanjih običajno zaprti


Ta del te novice mi je pri srcu iz razloga, ker sem sam na svojih počitniških potovanjih vedno zaprt. Zdi se kot, da se to zaprtje pojavi vsakič, ne glede na to kaj zaužijem. Na srečo pa lahko to popolnoma preprečim. To je zelo enostavno. Na svojih potovanjih vsako jutro zaužijem od 3-4 kapsule Colosan-a ali Oxy-Powder-ja (moje običajno vzdrževalno vsakdanje doziranje je 1-2 kapsuli). Pravo doziranje, ki ga boste vi potrebovali, pa se bo morda razlikovalo od mojega doziranja, zato bi bilo vredno preizkušati nekaj dni pred potovanjem katero bi bilo vaše doziranje in začeti z 1-2 kapsulami dnevno. To vam bo dalo vsaj idejo o tem kakšno doziranje boste potrebovali na vašem potovanju. Poleg tega čiščenje črevesja ni nikoli slaba stvar, za kar je ta produkt (Colosan-a ali Oxy-Powder) odličen. S sprostitvijo kisika v prebavni trakt, to ne bo samo vzdrževalo blato v prijetno mehkem stanju, pač pa bo tudi odvračalo od okužb črevesja. Za to obstajata dva razloga. Prvi razlog. S preprečevanjem zaprtja se zmanjša kontaktni čas med patogeni in črevesno steno in zato je manj časa v katerem obstaja možnost, da se črevesna stena poškoduje in da bi patogeni vstopili v telo in začeli telesu ustvarjati neprijetnosti. Drugi razlog. Kisik je sam po sebi antipatogena snov in v tem smislu deluje odlično z drugimi probiotiki s ciljem »uboja« patogenov, ki bi lahko vstopili v vaš prebavni trakt zaradi slabo pripravljene hrane ali pijače, ki jih uživate na potovanjih.

Zaprtje ustvarja tudi idealno okolje za kandido, bakterije, parazite in druge toksine. Z odpravo upočasnjenega črevesja s Colosan-om ali Oxy-Powder-jem lahko preprečimo širjenje mikroorganizmov v našem telesu.

Opcija št. 2: Za lajšanje zaprtja (med potovanjem) uporabljajte probiotike

Drugi pristop k preprečevanju zaprtja med potovanjem je uporaba probiotikov. Za preprečevanje zaprtja probiotik OptiBac Probiotics For Travelling Abroad, o katerem sem maloprej razpravljal, ni pravi produkt v te namene saj je bolj uporaben v primeru razrahljanega črevesja . Če iščete probiotični produkt, ki je namenjen vsakodnevnemu vzdrževanju, je pravi probiotik v te namene OptiBac Probiotics For Maintaining Regularity.

Neravnovesje med probiotičnimi (dobrimi) in patogenimi (slabimi) bakterijami v našem črevesju lahko privede do različnih zdravstvenih stanj vključno s slabo delujočim črevesjem, napihnjenostjo in zaprtjem. Probiotik OptiBac Probiotics For Maintaining Regularitynam v vsaki vrečki ponuja 5 milijard živih mikroorganizmov probiotične vrste Bifidobacterium lactis BB-12®, kot tudi prebiotična vlakna fruktooligosaharide. Je tudi znanstveno dokazano, da pomaga ohranjati redno iztrebljanje. Probiotik in prebiotik OptiBac Probiotics For Maintaining Regularitynam ponuja naravno možnost za podporo normalne in redne črevesne rutine.

Probiotiki in prebiotiki v produktu OptiBac Probiotics For Maintaining Regularityne vsebujejo nobenih dodanih arom in barvil in so dovolj nežni tudi za otroke od enega leta starosti dalje, za nosečnice, za doječe matere in tudi za starejše. Poleg tega je ta dodatek primeren tudi za vegane in vegetarijance saj ne vsebuje ne glutena in niti kvasa. In ni ga potrebno hraniti v hladilniku.

Če želite iti en korak dlje s probiotiki, predlagam kombiniranje OptiBac Probiotics For Maintaining Regularitys sestrskim produktom OptiBac Probiotics For Daily WellBeing.

Pogosta vprašanja o produktih, ki jih priporočamo v primerih zaprtja

1.) Kaj je bolje uporabljati – kisikove čistilce črevesja (Colosanali Oxy-Powder) ali probiotični produkt OptiBac Probiotics For Maintaining Regularity

Na to vprašanje ni lahko odgovoriti saj se posamezni rezultati razlikujejo. Mi imamo več izkušenj in več povratnih informacij od uporabnikov Colosan-a in OxyPowder-ja. Te povratne informacije so zelo dosledne. Ampak to je prav gotovo zato, ker ta žanr produktov ponujamo že več kot 10 let,  OptiBacProbiotics For Maintaining Regularity pa šele eno leto. Po drugi strani pa so učinkovite znanstvene raziskave dokazale, da so probiotiki OptiBac Probiotics For Maintaining Regularity zelo učinkoviti.

2.) Ali lahko uporabljam obe vrsti izdelkov, ko potujem ?

Seveda, če to želite, je to popolnoma v redu. Ne vem pa, če se ta dva produkta lahko zaužijeta ob istem času, ker ne poznam nikogar, ki bi to že poskušal. V teoriji to ne bi smelo biti napačno, saj dobrim črevesnim bakterijam ustreza okolje polno kisika. Ampak, ker mi tega ne moremo dokazati, priporočamo uživanje obeh produktov v 1-2 urnem razmaku, če je to le mogoče. 

3. del: produkti, ki na potovanjih preprečujejo okužbe

Če že uživate produkte o katerih sem maloprej pisal, potem ste do določene mere že zaščiteni na vaših potovanjih. Toda, če zgornje produkte združite s katerimkoli tekočim kisikovim produktom (OxyLift, Oxygen Elements Max, Aerobic Oxygen, Aerobic K07), boste še bolj zaščiteni. Tekoči kisikovi produkti so namreč izjemno protibakterijski, protigljivični in antikandidni. Sam, kadarkoli potujem, imam vedno s seboj najmanj eno plastenko kateregakoli tekočega kisikovega produkta. Običajno uporabljam OxyLift, kljub temu pa ne trdim, da je to najboljši kisikov produkt.

Skoraj dnevno dobivam vprašanja kateri tekoči kisikov produkt je »najboljši«. Tako vprašanje je podobno kot če bi me vprašali kateri cvet je najlepši. V bistvu so vsi tekoči kisikovi produkti namenjeni istemu. To pa je preplaviti celo telo s kisikom. Moram pa opomniti, da sta Oxy-Powder in Colosan striktno namenjena samo temu, da se preplavi s kisikom naše črevesje, ne pa celo telo. Tudi mehanizem delovanja Oxy-Powder-ja ali Colosan-a in drugih tekočih kisikovih produktov je rahlo drugačen. Meni osebno sta najljubša OxyLiftin Aerobic K07, čeprav ne morem reči, da sta najboljša, saj imam stranke, katerim bolj odgovarjata tekoča kisikova produkta Oxygen Elements Max ali Aerobic Oxygen. Najboljši nasvet, ki ga v tem primeru lahko dam je ta, da poskusite vse štiri in se šele nato, glede na vaš instinkt, odločite kateri tekoči kisikov produkt boste uporabljali še naprej. Za kateregakoli se boste odločili, bo to dobro, zato si ni treba kaj dosti razbijati glave glede tega.

Upam, da so zgornji nasveti pomagali čim večjemu številu ljudi in vsem želim čim več zdravja polnih poletnih izletov in potovanj!



Mark G. Lester
Direktor in dežurna pametna »cokla«
 
- The Finchley Clinic Ltd -
 http://www.klinika-za-zdravje.si

*******

Zgornji članek sem prevedla in objavila

Marina Butala Cigoj s.p., zunanja sodelavka angleške naturopatske klinike The Finchley Clinic



(s kratkimi navodili za naročanje s posredovanjem)



.