Sunday, December 23, 2012

Lep Božič in srečno Novo Leto

Vsem obiskovalcem tega spletnega dnevnika želim lep Božič in prijetno pričakovanje Novega leta v družinskem krogu ali krogu najljubših prijateljev.


Marina Butala

Saturday, December 8, 2012

Vitasorb B12 (50 mcg) in vitamin B12 v spreju (500 mcg)


V zadnjem splošnem članku o vitaminu B12, ki bi nam znal odgovoriti, da je ta vitamin morda odgovor na vprašanje o tem ali je morda vredno najprej poizkusiti z vitaminom B12 pred psihofarmaki in tudi drugimi zdravili, sem obljubila  bolj detaljno predstavitev treh produktov, ki vsebujejo Vitamin B12.  Danes o produktu s 50 mcg vitaminon B12 za otroke, starejše in bolj občutljive ljudi ter o produktu s 500 mcg vitaminu B12 v spreju in metilkobalaminski obliki za odrasle. Naslednjič pa o podjezičnem 1000 mcg vitaminu B12 s folno kislino in vitaminom B6.

Za uživanje produktov z vitaminom B12 je priporočljivo se posvetovati s svojim zdravnikom.

Poglejmo sedaj, kaj pravijo v angleški naturopatski kliniki The Finchley Clinic o spodnjih produktih z vitaminom B12.


Vitasorb B12 (50 mcg) - 15 ml



Vitasorb B12 je tekočivitaminski pripravek, ki maksimizira učinkovitost absorbcije tega vitamina v telo. Vitasorb B12 lahko uživamo tako, da kapljice nakapamo pod jezik ali jih raztopimo v vodi, sadnemu soku ali mleku.

Dodatne informacije:

· Vitasorb B12 zagotavlja telesu tekoči vitamin B12, kar vpliva na to, da se vitamin B12 lažje absorbira v telou
· Vitamin B12 je bistvenega pomena za proizvodnjo zdravihrdečih krvnih celic
· Vitamin B12 je potreben za vzdrževanje zdravegadelovanja živčnega sistema
· Vitasorb B12 j idealen za vse, ki imajo težave s požiranjem kapsul in tablet
· Kdor ima prebavne težave, lahko kapljice nakapa direktno pod jezik
· Je primeren za uporabo v veterinarski medicini, kot dodatek k prehrani za živali
· Je primeren za otroke od rojstva pa naprej in za starejše

Sestavine: prečiščena voda, sredstva za konzerviranje (citronska kislina in kalijev sorbat), vitamin B12 v obliki hidroksikobalamina.

Alergeni niso prisotni.

Priporočljivo doziranje: pet kapljic od rojstva do 12 mesecev starosti in 10 kapljic (5 kapljicdvakrat na dan) od 12 meseca pa naprej. Enako odrasli starejši ljudje in bolj občutljivi. Zaužijemo z vodo, sokom ali mlekom, skupaj s hrano. Kapljice lahko nakapamo direktno pod jezik ali tako kot nam svetuje naš zdravnik.

Če sledimo priporočenemu doziranju, ni nobenih stranskih učinkov! 
 

Vitamin B12 sprej v obliki metilkobalamina (500 mcg) - 28,35 gr

 


Vitamin B12 je eden izmed najbolj pomembnih vsakdanjih hranilnih snovi, ki jih človek lahko zaužije. Toda večina ljudine prejme v svoje telo učinkovitih in primernih količin tega vitamina. Običajno, ko ljudjekupujejo navadne podjezične tablete vitamina B12 "s police", absorpcijske stopnje le teh niso vedno enako učinkovite.

Prednost vitamina B12 v spreju nad drugimi produkti z vitaminom B12 je v tem, ker je le ta v obliki metilkobalamina. Metilkobalaminska oblika vitamina B12 se v telesu najbolje absorbira. To je zelo pomembno pri uživanju dopolnil z vitaminom B12, še posebej za vegetarijance. Ker vitamin B12 najdemo predvsem v mesnih virih, vegetarijanci zelo pogosto živijo v dnevnem pomanjkanju tega pomembnega vitamina.

Za razliko od poceni in največ prodajanega cianokobalamina, je velika prednost metilkobalamina ta, da je v taki obliki na voljo za takojšnjo celično absorpcijo. Cianokobalaminmora najprej iti skozi jetra, kjer se ustvari mala količina metilkobalamina. Nato vstopi v splošni sistemski krogotok. Še ena edinstvena značilnost je način dostave. Za spreje je znano, da so bolj učinkoviti pri aktiviranju žlez v ustih, ki ustvarjajo slino, bolj kot kapsule, tablete, pastile in kapljice. To omogoča, da vitamin B12 hitro in učinkovito preide v kri.

Še nekaj pomembnih prednostimetilkobalamina:
· Pomaga uravnavati raven homocisteina
· Igra pomembno vlogo pri nevroloških procesih v telesu
· Povečuje raven energije
· Izboljšuje spanec
· Zmanjšuje stres
· Poveča rastin popravilo vseh celic v telesu
· Pomaga pri presnoviogljikovih hidratov in maščob
· Izboljša sintezo beljakovin
· Varuje pred poškodbami živcev
· Izboljšuje delovanje imunskega sistema
· Povečuje mentalno budnost.


Ameriško društvo za bolezni srca in ožilja priporoča ljudem z visoko ravnijo homocisteina uživanje zadostnih količin folne kisline, vitamina B6 in vitamina B12 v svoji prehrani. Kohomocistein v telesu doseže visoko raven, je to lahko škodljivo za srce. Dokazi kažejo, da lahko visoke koncentracije homocisteina povzročijo kardiovaskularne težave in je to povezano tudi  s stresomin možganskimi boleznimi. Optimalno varno območje zahomocistein je pod 6 mikromolov na liter.Neka študija je pokazala, da se osebi, ki zaužije 2000 mcg ustnega metilkobalamina dnevno v roku štirih mesecev, zmanjša raven homocisteina iz 113,4mikromolov na liter na 8,2

(1). Metilcobalamin jeedina oblika vitamina B12, ki lahko neposredno sodeluje pri presnovihomocisteina.

(2) V skladu z dr. medicine Ray Sahelianom, ima vitamin B12 pomembno vlogo v dejavnostih rdečih krvničk, metilacijskih reakciji in regulaciji imunskega sistema. Dokazi kažejo, da ima metilkobalamin nekajpresnovnih in terapevtskih aplikacij, ki jih ne deli z drugimi oblikami vitamina B12. Vladna študija je pokazala, da je ameriški vnos vitaminaB12 manjši za 70 odstotkovod priporočenega dnevnega vnosa.

Prednosti vitamina B12 v spreju več kotkompenzirajo nakup 500 mcg vitamina B12, saj vsebuje približno 175 pršil po steklenički (ob vsakodnevni uporabi in enem spreju na dan, bo ena steklenička trajala približno 5 mesecev).

Viri:

(1) B12: The Vital Vitamin. Oral B12 equivalent to B12 injections. Mitchell, Life Extension Magazine. Aug. 1998

(2) Methylcobalamin and Diabetic Neuropathy. Ide H, Fujiya S, Asanuma Y, Tsuji M, Sakai H, Agishi Y, Clinical Therapy. 1987.

Ta izdelek ni namenjen za diagnosticiranje, zdravljenje ali preprečevanje kakršnihkoli bolezni.

Sestavine:vitamin B12 v obliki metilkobalamina, prečiščena voda, vegetarijanski glicerin in kalijev sorbat.

*******

Danes je bila na vrsti predstavitev dveh produktov z vitaminom B12, naslednjič pa predstavitev produkta, ki vsebuje 1000 mcg vitamina B12 - podjezični Unique B12, tudi v obliki metilkobalamina. Po besedah angleškega naturopata Marka G. Lesterja je Unique B12 terapevtski produkt, zato se je za njegovo uživanje potrebno odločiti v sodelovanju s svojim zdravnikom.

Marina Butala Cigoj