Monday, January 23, 2012

14 živil, ki čistijo jetra (7/7 o čiščenju jeter in žolčnika)


Moderna družba je ustvarila žalostno stanje za naša preobremenjena jetra. Kadarkoli se prenajemo ali uživamo procesirano in ocvrto hrano, kadarkoli smo izpostavljeni onesnaževalcem okolja ali stresu, jetra postanejo prezaposlena in preobremenjena. Ko so jetra na tak način »obdavčena« (obremenjena), ne zmorejo procesirati toksinov in maščob na učinkovit način. Obstajajo mnoga živila, ki pomagajo očistiti jetra na naraven način s spodbujanjem naravne sposobnosti za proces čiščenja strupenih odpadkov iz telesa.

Seznam živil, ki čistijo jetra

Ta seznam je malo bolj specifičen in se osredotoča predvsem na tista živila, ki lahko pomagajo očistiti jetra. Poleg uživanja dodatkov, ki čistijo jetra in izvajanje vsaj dveh čiščenj jeter in žolčnika letno, je uživanje spodaj predstavljenih živil najboljši način, da ohranimo jetra zdrava in pravilno delujoča. Priporočljivo je v našo dieto vključiti živila, ki čistijo naša jetra.

1. Česen

Samo majhna količina tega ostrega belega gomolja ima sposobnost, da aktivira jetrne encime, ki pomagajo našemu telesu pri izločanju toksinov iz telesa. Česen vsebuje tudi velike količine alicina in selena, dve naravni sestavini, ki pomagata pri čiščenju jeter.


2. Grenivka

Bogata tako z vitaminom C in antioksidanti, grenivka pospešuje naravne procese čiščenja jeter. Majhen kozarec sveže stisnjenega soka grenivke bo pomagal povečati proizvodnjo jetrnih razstrupljevalnih encimov, ki pomagajo iz telesa izločiti rakotvorne snovi in druge toksine.


3. Rdeča pesa in korenje
Tako rdeča pesa kot korenje vsebujeta veliko količino rastlinskih flavanoidov in beta karotena. Uživanje obojega, tako pese kot korenja, pomaga spodbujati in izboljšati splošno delovanje jeter.


4. Zeleni čaj

Ta pijača, ki je ljubeča do jeter, je polna rastlinskih antioksidantov, znani kot katehini. To so sestavine, ki pomagajo pri splošnih jetrnih funkcijah. Zeleni čaj ni le dobrega okusa, je tudi odličen način za izboljšanje celotne prehrane.
5. Listnata zelena zelenjava
Listnata zelena zelenjava je eden od najmočnejših zaveznikov pri čiščenju jeter in jo lahko uživamo v surovem stanju, kuhano ali v obliki soka. Z izjemno količinsko vsebnostjo rastlinskega klorofila, zelenilo dobesedno izsrka okoljske strupe iz krvnega obtoka. Zaradi sposobnosti neutralizacije težkih kovin, kemikalij in pesticidov, to očiščevalno živilo nudi jetrom močno zaščito.
Vključite listnato zelenjavo, kot so grenka buča, rukola, regrat, špinača, gorčični listi in cikorija, v vašo prehrano. To bo pomagalo povečati ustvarjanje in pretok žolča, katerega naloga je odstranjevanje odpadkov iz organov in krvi.
6. Avokado

To gosto hranilo in super hrana pomaga telesu proizvesti glutation, ki je potreben jetrom, da bi se očistile škodljivih strupov. Nedavne študije so nam pokazale boljše zdravje jeter pri ljudeh, ki so redno uživali avokado.


7. Jabolka


Z veliko vsebnostjo pektina, jabolka vsebujejo tiste kemične sestavine, ki so potrebne telesu za čiščenje in sproščanje toksinov iz prebavnega trakta. To pa jetrom omogoča lažje delovanje zaradi toksične obremenitve med procesom čiščenja.


8. Oljčno olje

Hladno stiskana olja, kot so organsko oljčno olje, konopljino olje in olje lanenega semena, so odlična za jetra, če se uporabljajo v zmernih količinah, saj pomagajo telesu oskrbo z bazo lipidov, ki lahko izsesa škodljive toksine iz telesa. Na ta način se jetra razbremenijo zaradi preobremenitve s toksini, zaradi česar mnogi ljudje trpijo.

 
9. Polnovredne žitarice

Zrnje, kot je na primer rjavi riž, je bogato s kompleksom B vitaminov in hranilnih snovi, katera so znana po tem, da izboljšajo splošni metabolizem maščob, delovanje jeter in jih razbremenijo. Če je le mogoče, ne uživajte živil iz bele moke, namesto tega raje uživajte živila izdelana iz polnovrednih žitaric.

10. Brokoli in cvetača

Uživanje brokolijev in cvetače bo povečalo količino glukosinolata v našem telesnem sistemu, kar bo povečalo proizvodnjo encimov v jetrih. Ti naravni encimi pomagajo izločiti iz telesa rakotvorne snovi in druge toksine iz našega telesa, kar bistveno znižuje naše tveganje za obolenjem z rakom.

11. Limone in limete

Ti citrusi vsebujejo zelo velike količine vitamina C, ki pomaga telesu v sintezi strupenih snovi v snovi, ki jih lahko absorbira voda. Pitje sveže stisnjenim limoninega ali limetinega soka navsezgodaj pomaga spodbuditi delovanje jeter.
12. Orehi in oreščki


Velike količine aminokisline arginin, orehi pomagajo jetrom pri izločanju amoniaka iz telesa. Orehi prav tako vsebujejo velike količine glutationa in omega-3 maščobnih kislin, ki podpirajo normalno očiščevalne funkcije jeter. Poskrbite, da boste orehe dobro prežvečili, vse dokler ne bodo popolnoma utekočinjeni, preden jih pogoltnete.

13. Zelje

Podobno kot brokoli in cvetača, uživanje zelja pomaga spodbuditi aktiviranje dveh ključnih jetrnih razstrupljevalnih encimov, ki pomagajo izločiti strupe iz telesa.  Poskusite jesti več solat iz zelja, zeljnato juho in kislo zelje.
14. Kurkuma

Kurkuma je jetrom najljubša začimba. Poizkusite dodati nekaj te razstrupljevalne dobrote v vašo naslednjo lečno enolončnico ali rastlinsko jed z namenom takojšnjega očiščenja jeter. Kurkuma pomaga razstrupiti jetra tako, da pomaga aktivnim encimom z namenom iz našega telesa izločiti prehranske rakotvorne snovi.


Še nekaj dodatnih nasvetov za čista in zdrava jetra


Druga živila, ki čistijo jetra in zgoraj niso navedena, so artičoke, beluši, ohrovt in brstični ohrovt. Uživanje zgoraj omenjenih živil je odličen način za vzdrževanje pravilnega delovanja jeter. Vendar pa za doseči najboljše rezultate se priporoča, da se odločimo za proceduro čiščenja jeter in žolčnika vsaj dvakrat letno, zato da odpravimo morebitno prisotnost tujih snovi, ki so se ujele v jetrih.

Vir zgornjega članka: http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/liver-cleanse-foods/

*******

In še kratek članek prof. dr. Iztoka Ostana o MAP™ (več na http://mapovci.blogspot.com), ki tudi pomaga k bolj zdravim predvsem pa manj obremenjeni jetrom zaradi dlje časa trajajoče prebave, ki se dogaja ob uživanju normalne beljakovinske hrane. Prof. dr. Iztok Ostan je tako povedal:

Pred leti mi je prof. Lucà-Moretti pripovedoval o primeru jetrnega bolnika. Jetra so mu povsem odpovedala in čakal je le še na njihovo presaditev. Pa so mu zdravniki vso beljakovinsko hrano nadomestili z MAP (za povprečno visokega moškega je to kakih 25 tablet na dan). Ob tem je lahko povsem normalno živel in brez težav pričakal presaditev organa.

Pred kratkim mi je znanec, gospod B.F. iz Kopra opisal podobno izkušnjo gospoda s Primorske. Takole je zapisal: »Leta 2008 je naš prijatelj F.O. imel hude težave z jetri. Sprejeli so ga v bolnišnico in opravili preiskave, ki so pokazale odpovedovanje delovanja jeter. Francišek je trpel tudi za težjo obliko sladkorne bolezni, saj si je moral večkrat dnevno meriti sladkor in jemati inzulin. Zdravniki so mu predlagali presaditev jeter. Njegova koža je bila porumenela. Stanje je bilo iz dneva v dan slabše.

Njegov sin me je prosil za mnenje glede MAP. Nisem strokovnjak in sem dejal, da bi bilo prav povprašati njegovo zdravnico, saj bi mu MAP utegnil pomagati. MAP namreč ne obremenjuje jeter in zaradi visoke prehranske vrednosti (99% izkoristek) pripomore k ucinkovitemu obnavljanju tkiv. Tako so tudi storili, a zdravnica je odklonila uporabo “žavb” na njenem oddelku.

Kljub temu so se odlocili in mu dajali MAP. Priceli so s tremi tabletami na dan. V prvem tednu je Francišek pocasi izgubljal rumenkasto barvo kože, a pocutje še ni bilo bistveno boljše. Drugi teden so povecali odmerek na 5 tablet, v zacetku tretjega tedna pa na 10 tablet MAP na dan. Pri povecanju doze se je pocutje izboljšalo. To je pokazala tudi analiza krvi.

Zdravica se je čudila. Poklicala je sorodnike in jih obvestila o nepričakovanem izboljšanju. Ker tako ocitnega izboljšanja še ni doživela, jih je povprašala, kaj mu dajejo. Rekli so, da mu ne dajejo ničesar.
Stanje se mu je tako izboljšalo, da so ga odpustili v domačo oskrbo. Francišek je nadaljeval z uživanjem MAP in v nekaj tednih opazil, da mu ni treba več jemati izulina večkrat dnevno. Po kakem mesecu uživanja MAP si je samo še meril sladkor v krvi, izulin pa ni bil več potreben, saj mu ob jemanju MAP uspevalo obdržati sladkor v mejah normale.

Po treh letih je gospod Francišek še živ, jeter mu niso presadili in živi normalno. Sčasoma je odmerek MAP zmanjševal in je slednjič jemal le po 3 tablete dnevno. Zadnjih 8 mesecev ni več užival MAP, pa ni bilo bistvenega poslabšanja.

Iz preventivnih razlogov so se sedaj domači odločili, da mu ga bodo spet priskrbeli.
Naj ob tem primeru poudarim, da MAP ni zdravilo. Toda zaradi svoje visoke prehranske vrednosti lahko bolje prehrani organizem kot običajna beljakovinska hrana in s tem pripomore k hitrejši regeneraciji.

Marina Butala Cigoj s.p.
Zunanja sodelavc angleške naturopatske klinike The Finchley Clinic za Slovenijo in distributerka MAP v Sloveniji



Saturday, January 14, 2012

Kako izigrati kandido?

Angleški naturopat Mark G. Lester nam je takoj po praznikih poslal spodnjo informacijo, ki jo vsem mojim bralcem posredujem prevedeno v slovenskem jeziku. Njegovo sporočilo se tako glasi:


Srečno Novo leto ljudje. Torej, smo v novem letu in vsakega januarja se mi zgodi, da se mi nekatere stranke pritožijo o slabem poprazničnem počutju. Ljudje radi praznujejo, toda to veselje ne traje dolgo, saj se rast glivic v njihovem telesu razbohoti zaradi učinka alkohola, sladkorjev in škroba ter splošne akumulacije stresa, ki se zgodi med prazniki. Vsi smo človeški in tudi najboljši izmed nas pademo v skušnjavo.

NEKAJ NASVETOV, KI LAHKO POMAGAJO !


Da bi ublažili vpliv praznovanj kot sta na primer Božič in Silvestrovo bi morda bilo za upoštevati naslednje preizkušene nasvete.

1) Očistite svoje črevo

Vzemite OxyPowder takoj zjutraj. To omogoča debelemu črevesu, da očisti iz telesa fermentirane ostanke in karkoli ne spada tja.
Uredite, da bo vaše črevo odprto s pomočjo OxyPowderja, kar bo imelo pozitiven učinek na zmanjšanje glivice kandide, ki se nam je v času praznovanj morda razbohotila. Vašemu trebuhu bo to ugajalo, saj bo to vplivalo tudi na zmanjšanje odvečno pridobljene praznične telesne teže.


2) Uživajte probiotike

Probiotiki (prijazne bakterije) izločajo vodikov peroksid, ki bo ubil glivice kvasovke in nezdrave bakterije. Če se ne morete upreti prehrambenim skušnjavam, kar vpliva na bohotenje glivice kandide, lahko ublažite posledice tako, da povečate svoje doziranje Threelaca (ali Fivelaca) in če je to potrebno, tudi na 4-6 vrečk dnevno.


Drug probiotik o katerem bi bilo za razmisliti je Bio-Kult Candea, ki vsebuje 7 vrst prijaznih bakterih v kombinaciji s česnom in izvlečkom grenivke. Potem imamo še probiotik Micro-Floraguard, ki vsebuje acidophilus, bifidobkaterijo in česen skupaj z antibakterijsko glivičnimi lastnostmi olj: kokosa, cimeta, origana, nageljnovih žbic, ingverja in rožmarina, kar se nahaja v posebni kapsuli za časovno sproščanje.  


3) Zeliščni pripravki v primerih razraščanja kandide


Naša najmočnejša protikandidna pripravka sta Thyme Formula A in Thyme Formula. Po naših izkušnjah sta to dva najboljša produkta v primeru kandide. Minimalna priporočena doba uživanja je odvisna od resnosti problema, ampak običajno naj bi to bilo od 3 do 6 mesecev. 

Če Thyme Formula, naš paradni zeliščni konj  v primeru kandide, ne bi deloval, ali če bi želeli razširiti spekter učinka, so drugi zeliščni dodatki, ki jih običajno priporočam. To so Samento in/ali Oregano Formula in/ali Olive Leaf Extract.

* Prosimo upoštevajte, da je bolje, če probiotike kot sta Threelac in Fivelac zaužijete vsaj eno uro pred ali po zaužitju zeliščnih protiglivičnih produktov, če je le mogoče. Izjema sta le probiotika Bio-Kult Candea in Micro-Floraguard, ki sta bila posebej zasnovana za preprečevanje problemov zaradi vsebnosti nasprotujočih si sestavin v produktih "vse v enem".

4) Razstrupite in podprite vaša jetra 




Najboljši produkt v te namene je Wild Endive Formula. In če je potrebna dodatna pomoč, tudi Molybdenum. Wild Endive Formula je oblikovana tako, da pomaga razgraditi toksine, ki jih ustvarja glivica kandida, zmanjšuje neprijetne telesne simptome ob umiranju glivice kandide in podpira jetra ter druge organe izločanja v tem procesu.


Druga možnost je uporaba Burdock Formule, ki vsebuje precej enakih zelišč kot Wild Endive Formula. Se gre za dva sorodna produkta, s to razliko, da je Burdock Formula bila skreirana za splošno čiščenje krvi, jeter in ledvic, medtem ko je bila Wild Endive Formula skreirana za podporo jetrom predvsem med postopkom čiščenja glivice kandide iz telesa saj pomaga pri odstranjevanju toksinov, ki jih glivica kandida izloča.



5) Vitamin D

V zadnjih nekaj letih je postal Vitamin D "novi" Vitamin C za podporo imunskega sistema, saj je iz vse več in več dokazov razvidno, da ni koristen samo za zdrave kosti, sklepe in zdravljenje osteoporoze. Raziskave kažejo, da večini belcev in žal tudi črnih ljudi, ki živijo izven tropskega pasu, primanjkuje vitamina D skozi celo letopredvsem pa v zimskem času, ko nismo izpostavljeni zadostni količini sonca, kar vpliva na to, da ne pride do zadostne proizvodnje vitamina D, ki se sintetizira preko reakcije ultra vijolične svetlobe v stiku s kožo.

Na razpolago je več vrst vtaminov D, mislimo pa, da je najboljši 
Bio-Mulsion D.



6) Zamenjajmo sladkor s ksilitolom

Pri nas se dobi tudi okusni naravni nadomestek sladkorja (to ni umetno sladilo, za katerega menim, da je zelo škodljivo in strupeno) v obliki ksilitola. To ne bo hranilo za kandido. Ksilitol ima v bistvu anti-bakterijsko in anti-glivično delovanje. Vsebuje približno polovico kalorij kot sladkor in ima nizek glikemični indeks.






7) Zelo pomembno - Preplavi svoje telo s kisikom!


Uporabljajte izdelke, kot so kisik Oxygen Elements Max ali Aerobic Oxygen. S preplavljanjem svojega telesa s kisikom ustvarimo v telesu takšno biološko okolje, zaradi katerega je za glivico kandido skoraj nemogoče, da se razmnožuje. Čeprav je to posebna tematika, bosta oba produkta prav tako naredila čudeže in pozimi preprečila prehlade in gripo.







8) Če se prehladite ali zbolite za gripo

Tukaj je nekaj protivirusnih predlogov, ki vam lahk zelo pomagajo!

8.1.) Za se znebiti prehlada na hitro lahko povečate odmerek kapljic Oxygen Elements Max ali zelo podobni OxyLift do 20 kapljic 3 x na dan. Lahko vzamete tudi 20 kapljic Aerobic Oxygen 3-5 x na dan (toda zmanjšajte odmerek, če se vam bo blato preveč utekočinilo).









8.2.) Prav tako je pomembno vzeti visok odmerek Lapacho Formule (Pau d'arco), ki je oblikovan kot zeliščno protivirusno sredstvo. Z njim boste na nogah precej hitreje kot ob mojstrski nedejavnosti ali ob uživanju toksičnih zdravil, ki so na voljo v lekarnah. Iz tega razloga je zelo koristno, da je nekaj plastenk tega produkta pri roki ves čas, zato da ga imamo, če zbolimo.





8.3.) Še ena stvar, ki jo lahko naredimo je, da uživamo veliko vitamina C. Najbolj glasni zagovornik vitamina C v primeru prehlada je bil dvakratni Nobelov nagrajenec Linus Pauling. Dr. Pauling je sam užival velike odmerke vitamina C na dan, nikoli ni dobil prehlada,  živel je do 95. leta starosti in je delal vse do zadnjih mesecev svojega življenja. Sam imam osebnega prijatelja, ki ima redko in neozdravljivo bolezen ledvic. Vsak dan zaužije mega odmerek vitamina C in to mu je zelo pomagalo izboljšati njegovo zdravstveno stanje. Preden se je odpravil na pot svojega lastnega doziranja vitamina Cje vprašal svojega svetovalca za mnenje ali bi mega odmerjanje vitamina C pomagalo nadzorovati njegovo bolezen ledvic. Svetovalec mu je dejal, da bi zanj uživanje vitamina C bila izguba časa in denarja. Moj prijatelj je ignoriral te besede in je nepotrebno reči, da se je nasvet strokovnjaka izkazal za napačnega. Vendar bi želel poudariti tudi to, da odkar uživa tako visoke odmerke vitamina C, ni nikoli več zbolel za gripo. 

Ena izmed najbolj zanimivih študij o vitaminu C in prehladu je primerjala skupino nadzorovanih "placebo" oseb in oseb katere so uživale vitamin C. Osebe, ki so vsakih 6 ur zaužile po 1 g vitamina C (1000 mg),  so imel 85% manj simptomov! 

Prosimo, upoštevajte da je naš Ultra Pure Vitamin C 99,9% čisti vitamin C, ki ne vsebuje bio-flavanoidov, kar ljudje z alergijami na citruse ne prenesejo. To je prednost tega izdelka. Drugi najboljši vitamin C pa je produkt Mixed Ascorbate, ker je prijetnega okusa, je brez umetnih dodatkov, telo oskrbi z zadostno količino podpornih mineralov in je v prahu, kar ustreza tistim, ki ne marajo kapsul.

Vsem želim polno dobrega zdravja
Mark G. Lester
Direktor in dežurna pametna cokla
 
- The Finchley Clinic Ltd -





Prevedla in objavila, Marina Butala Cigoj s.p.
Zunanja sodelavka angleške naturopatske klinike The Finchley Clinic za Slovenijo


Dodano 6.2.2012

Mark G. Lester predlaga vsem, ki imajo visoko vsebnost toksinov, ki jih izloča glivica kandida, v telesu, naj upoštevajo, da je bolje telo najprej pripraviti na Thyme Formulo. Da se je torej treba najprej ukvarjati z izločanjem toksinov iz telesa in jačanjem imunskega sistema in šele nato ukvarjati se s samim izločanjem glivice, na kar ima vpliv Thyme Formula. Torej je bolje nekaj tednov pred uživanjem Thyme Formule, uživati produkt Wild Endive Formula, ki naj bi bil prednostni produkt št. 1 v primerih visoke zastrupljenosti s toksini, ki jih izloča glivica kandida.
Mark predlaga uživanje produkta Wild Endive Formula v visokem odmerku v prvem mesecu, in sicer 4 kapsule trikrat dnevno, po prvem mesecu pa po priporočljivem doziranju na nalepki. Predlaga še naslednje produkte: Cink + B6, Molybdenum, Magnesium Citrate, Ultra Pure Vitamin C, Fish oil in enega od tekočih kisikovih izdelkov (npr. Oxygen Elements Max ali Aerobic Oxigen).
Dodaja, da se zna zgoditi, da se oseba lahko počuti celo slabše, če se pred Golden Seal ne  ukvarja z izločanjem toksinov iz telesa (ki jih ustvarja glivica kandida) in z jačanjem imunskega sistema z maloprej omenjenimi produkti.

Za navodila kako si brezplačno testirati telo na glivico kandido -> KLIKNI TUKAJ





Thursday, January 5, 2012

Prof. dr. Iztok Ostan sporoča o FHES


  
V nadaljevanju sledi kratek odlomek iz zadnje, januarske številke biltena »Prijateljem najbolje«, ki ga občasno objavlja prof. dr. Iztok Ostan in mi ga pošilja.  Se gre za čisto kratko vestičko o FHES.


FHES za manj holesterola in trigliceridov
Gospod Alojzij si je pri povišanem holesterolu pomagal s FHES (Mg). Ko je povečal odmerek z 2 na 4 kapsule dnevno, se mu je raven holesterola v krvi občutno znižala. Je bil to učinek uživanja FHES ali kakega drugega dejavnika (placebo)? Študija, ki so jo o uporabi FHES (MegaHydrate) opravili tajvanski strokovnjaki (Hsu et al, 2010) na miših, je pokazala, da uživanje tega dodatka znižuje raven holesterola in trigliceridov v krvi.


Za več informacij o FHES s tržnim imenom MegaHydrate -> KLIKNI TUKAJ
Za več informacij o blažjih verzijah MegaHydrate (MegaH, Crystal Energy) pa -> KLIKNI TUKAJ

Marina Butala Cigoj s.p. - distributerka produktov angleške naturopatske klinike The Finchley Clinic za Slovenijo