Saturday, January 26, 2013

Omega 3+6+9, zakaj moramo poskrbeti za njihovo ravnovesje?

Omega 3:6:9 180 Balance Capsules
 
Med pisanjem članka z naslovom "Razstrupi se ali umri", me je prekinil članek, ki sem ga prebrala v 10. številki časopisa Primorske novice, z dne 12.1.2013. Članek nosi naslov "O omega 3, omega 6 in omega 9 maščobnih kislinah". Članek je napisala Marija Merljak, univ. dipl. ing. živ. teh., tudi avtor knjig "Zdravje je moja odločitev", "Zdrava prehrana je prava odločitev" in "Knjiga za zdravo življenje" (ta je menda še v tisku). Marijin članek se tako glasi:

Danes bom pisala o razmerju med nenasičenimi omega 3, omega 6 in omega 9 maščobnimi kislinami. Naj takoj povem, da so vse tri maščobne kisline z vsemi svojimi funkcijami zelo pomembne za življenje. Doslej sem bila prepričana, kako sem skoraj preveč pogosto poudarjala te tri maščobne kisline, ki so v našem telesu še kako potrebne in koristne. Zato sem gospe Ivi iz Kopra hvaležna za opozorilo, da bi o teh kislinah želela zvedeti še kaj več, zlasti o omega 9; zanje se ji zdi, da jih nekoliko zapostavljamo v primerjavi s prvima dvema.

Pomembno je pravilno razmerje

Vtis, da o omega 3 in omega 6 govorimo in pišemo več, je posledica opozarjanja, da bi morali biti ti dve vrsti maščobnih kislin v pravilnem medsebojnem razmerju. Presežek omega 6 glede na omega 3 spodbuja nastanek vnetnih prostaglandinov, prav nasprotno pa pravilno razmerje med njima spodbuja nastajanje protivnetnih prostaglandinov.

Danes so omega 6 maščobne kisline lahko dosegljive, veliko bolj kot omega 3. Zato se hitro primeri, da porušimo pravo razmerje, ki ne bi smelo preseči 4:1 v korist omega 6, v resnici pa je danes to razmerje že okrog 25:1. Vnetja so zato pogosta pri tistih, ki na to niso pozorni. Zato vnetne procese in z njimi povezane bolezni (artritis, težave s kožo) lahko preprečimo in ozdravimo z večjim vnosom omega 3 maščobnih kislin (iz rib, lanenih in bučnih semen, olj ter iz orehovih jedrc in orehovega olja). 

Omega 3 Fish Oil 1000mg 180 caps

Razdelitev maščob

Toda najprej povejmo, da vseh maščob ne bi smeli metati v isti koš. Ene so za zdravje nujne, druge pa v preveliki količini zdravju zares škodijo. Na zatožno klop so jih ob odkriti asisitenci medicine postavili že pred desetletji, in slabo ime se jih drži še danes.

Nasičene maščobe so iz nasičenih aminokislin, ki so stabilne, malo občutljive za spremembe v temperaturi in svetlobi, pri sobni temperaturi so v trdni obliki. Sem sodijo maščobe živalskega izbora, predvsem v mesu, piščančji koži, maslu, mleku, smetani, kokosovi in svinjski masti.

Nenasičene maščobe pa so iz nenasičenih maščobnih kislin. Te delimo še na mononenasičene maščobe (z eno dvojno vezjo, omega 9), ki so največ zastopane v oljčnem, arašidnem in lešnikovem olju; polinenasičene maščobe (več dvojnih vezi) pa se delijo še na omega 6 (sončnično, bučno, koruzno, sojino, repično olje ter olje pšeničnih kalčkov in grozdnih pečk) ter na omega 3 (ribje, laneno in orehovo olje).

Vendar prav nobeno olje ne vsebuje samo ene vrste maščobnih kislin, marveč ima vedno tudi manjši delež drugih. Pravo razmerje zlahka dobimo, če olja kombiniramo.

Linseed (Flax) Oil 1000mg - 90 Capsules

Izberimo prave maščobe

V zdravi prehrani moramo maščobe načrtno in s preudarkom izbirati. V prehrani sodobnega človeka naj bi bilo v le od 15 do 30 odstotkov vseh dnevnih energetskih potreb iz maščob oziroma maščobnih kislin. Večina ljudi v razvitem svetu pa jih uživa preveč, v povprečju kar dvakrat toliko; in to predvsem - nasičenih. Dobrih maščob, esencialnih maščobnih kislin za obnavljanje in nastajanje novih celic pa ljudje ne zaužijejo dovolj. Tako pomanjkanje esecialnih maščobnih kislin vodi v bolezni srca in ožilja, v debelost, utrujenost in celo vrsto degenerativnih bolezni.

Esencialne maščobne kisline imajo življenjsko pomembne naloge; so strukturni element celičnih membran in odločilno vplivajo na hitrost presnove. Če esencialnih maščob primanjkuje, se v celično membrano vgradijo povsem neprimerne nasičene maščobne kisline. Celična membrana je zato manj prepustna za hranljive in odpadne snovi. Zaradi pomanjkanja hranil postanejo celice lačne, odpadne snovi pa ostajajo v celicah, mi pa smo brez energije. Na dolgi rok to vodi v degenerativne bolezni.

Esencialne maščobne kisline imajo življenjsko pomembne naloge; so strukturni element celičnih membran in odločilno vplivajo na hitrost presnove. Če esencialnih maščob primanjkuje, se v celično membrano vgradijo povsem neprimerne nasičene maščobne kisline. Celična membrana je zato manj prepustna za hranljive in odpadne snovi. Zaradi pomanjkanja hranil postanejo celice lačne, odpadne snovi pa ostajajo v celicah, mi pa smo brez energije. Na dolgi rok to vodi v degenerativne bolezni.

Kot rečeno, potrebujemo oboje: nasičene in nenasičene maščobe. Toda truditi bi se morali za zmanjšanje nasičenih in povečanje vnosa dobrih, nenasičenih maščob. Tudi za maščobe velja: človeku najbolj koristna hrana je tista, ki zraste lokalno, v krajih, kjer človek živi.

Hudo zmotno je tudi prepričanje, češ da so mlečne maščobe škodljive in bi se jih morali izogibati. Mlečne maščobe so sestavljene iz maščobnih kislin s srednje dolgo ali kratko verigo. Zato trebušni slinavki ni potrebno izdelovati encima lipaza za razgradnjo mlečnih maščobin v ožilje pride manj nasičenih maščobnih kislin in posledično manj holesterola.

Olja iz nenasičenih maščobnih kislin so zelo občutljiva za oksidacijo, zato morajo biti hladno stiskana. Taka imajo tudi večji delež vitamina E in polifenolov, ki jih ščitijo. Kot pomoč vitaminu E sta vitamin C in mineral selen.

Ne pozabimo na encime in antioksidante (ps: MegaHydrate, SuperPhyte, ...)

Načeloma so maščobe težko presnovljive; ključno vlogo pri presnovi imajo encimi. Te naredi organizem sam, pomagamo pa mu, če uživamo bogato encimsko hrano. To so surovo sadje, zelenjava (ps: tudi surova) in kalčki ter sveže stisnjeni sokovi. Podobno kot pri drugi hrani tudi pri presnovi maščob nastajajo prosti radikali. Zato moramo vedno uživati dovolj antioksidantov iz sadja in zelenjave.

*******  

Ker so v zgornjem članku omenjeni antioksidanti, kdor je pri tem pomislil na MegaHydrate, vse uporabnike in interesente za MegaHydrate obveščam, da je direktor angleške naturopatske klinike Mark G. Lester vsem uporabnikom slovenske spletne strani http://www.thefinchleyclinic.si odobril posebno ceno za vse Flanaganove produkte (MegaHydrate v kapsulah - 60 kapsul ali 18 gr FHES, MegaHydrate v prahu ali 50 gr FHES, Mega H - 60 kapsul, Crystal Energy 120 ml), ki je za 10% nižja od običajne cene (tudi od tiste z rednim popustom pri naročilu večjih količin). Posebna cena se aktivira ob uporabi posebne kode, katero vsem uporabnikom MegaHydrate in drugih Flanaganovih produktov, ki bi želeli prejeti katerikoli Flanagaov produkt, ob naročilu vsaj treh plastenk, po najnižji ceni, na osnovi prošnje pošljem po mailu -> marina.butala@gmail.com
Drugače pa kdor to želi, dobi MegaHydrate še vedno tudi pri meni -> http://mapovci.blogspot.com/p/c-e-n-i-k-navodila-za-narocanje-in.html

Klikni za članek o tem, da prehrambeno dopolnjevanje z Omega-3 maščobnimi kislinami upočasnjuje staranje

Marina Butala - sekcija za spodbujanje naravnega zdravja društva Artara





Sunday, January 13, 2013

Unique B12 1000 mcg - podjezični vitamin B12

 
Mark G. Lester, naturopat in direktor angleškenaturopatske klinike The Finchley Clinic Ltd. (http://www.thefinchleyclinic.SI) takole pravi o produktu UniqueB12, ki vsebuje 1000 mcg vitamina B12 v vsaki podjezični tableti
Kot boste razbrali iz nadaljevanja so vitamin B12 + vitamin B6 +folna kislina verjetno najbolj pomembnaprehranska kombinacija proti staranju inza podaljšanje življenja, kar obstaja. *

* Nekateri drugi naši produkti, ki jih lahko štejemo med produkte proti staranju vključujejo vse tekočekisikove produkte, kot tudi antioksidantske produkte kot so MegaHydrate, VitaminC in AntioxidantSupreme.

Kaj lahko Unique B12 naredi za nas?

Edinstveni UniqueB12 oskrbi vaše telo z "infuzijo" B vitaminov, ki vstopijo direktno v krvni obtok. Ti vitamini prehransko podpirajo zdrav živčni sistem inzdravo delovanje srčnožilnega sistema.

Zakaj je podjezični vitamin B12 v obliki produkta UniqueB12 resnično edinstven?

UniqueB12 je edinstven zato, ker se vitamin B12 veliko bolje absorbira, če ga uporabljamo tako, da ga damo pod jezikom. Še bolj, če je produkt z vitaminom B12 v obliki metilkobalamina (kot je to v UniqueB12), ki poleg vitamina B12 vsebuje tudi vitamin B6, biotin in folno kislino.

Naša sposobnost za absorbiranje vitamina B12 se s starostjo drastično zmanjšuje. UniqueB12 je bil ustvarjen tako, da se izogne prebavnemu sistemu, kar zagotovi infuzijo B vitaminov neposredno v krvni obtok.

UniqueB12 je proizveden po posebni formuli in je iz metilkobalaminske oblike vitamina B12. Metilkobalamin je oblika vitamina B12, ki je aktivna v osrednjem živčnem sistemu. Jetra težko spremenijo cianokobalaminsko obliko vitaminaB12 (iz katerega so mnogi drugi produkti z vitaminom B12)v ustrezne količine metilkobalamina, torej v aktivno obliko vitamina B12. Tendenca zmanjšane sposobnosti absorbiranja vitamina B12 se lahko z leti celo poslabša. Rešitev je v tem, da vsaki dan damo pod svoj jezik vitamin B12 v metilkobalaminski obliki.

Zakaj sta UniqueB12 dodana tudi vitamin B6 in folna kislina?

Vitamin B6 in folna kislina delujeta sinergičnoskupaj z vitaminom B12 pri zniževanju serumskihvrednosti homocisteina in dajeta prehransko podporo zdravemu živčnemu sistemu in zdravemu delovanju srčnožilnega sistema.

Visoke koncentracije homocisteina so se pokazale kot dejavnik tveganjaza srčni infarkt, možgansko kap ali žilne bolezni.Ko je preveč homocisteinav krvi, se žile lahko poškodujejoin se v njih tvorijo obloge. Če ne zaužijemo dovolj vitaminov kot so na primer vitamin B6, vitamin B12 in folno kislino, to lahko povzroči arteriosklerozoin srčne bolezni. Ti vitamini iz skupine B pa pogosto manjkajo v naši prehrani, saj umetno predelana in rafinirana naravna živila uničijo življenjsko pomembne hranilne snovi.

Zakaj UniqueB12 ne vsebuje trimetilni glicin (TMG), ki ga običajno najdemo v večini podobnih produktov?

Namenoma smo iskalitakšno blagovno znamko, ki ne bi vsebovala TMG, vendar smo ugotovili, da jo vsi produkti v Združenem kraljestvu vsebujejo. Za TMG je bilo dokazano, da pomaga zmanjšati nivo homocisteina, prav tako pa lahko zniža tudi absorpcijo folne kisline pri nekaterih ljudeh, zaradi česar je to nekoliko kontraproduktivno. Prav tako je tudi veliko ljudi alergičnih naTMG. Iz tega razloga smo TMG obravnavali kot potencialno neproduktivno sestavino in zato iskali produkti:

1.) ki ne bi vseboval TMG in
2.) ki bi vsebobal vitamin B12 v metilkobalaminski obliki za boljšo absorpcijo tega vitamina v telesu.

Možne koristi metilkobalaminskega vitamina B12

· lahko podpira delovanje zdravega živčnega sistema.
· lahko dvignerazpoloženje
· lahko izboljša duševno jasnost
· lahko podpiračustveno ravnovesje
· lahko pomaga pri funkcijah zdravega kardiovaskularnega sistema
· lahko zmanjšanivo homocisteina v telesu
· lahko poveča vzdržljivost
· lahko zmanjšatveganje za boleznimi srca
· lahko je koristen za ljudi s slabo absorpcijohrane, (predvsem pri starejših ljudeh)
· lahko je koristentudi za vegetarijance in vegane, ki so bolj občutljivi na pomanjkanje vitamina B12 (vitamin B12 manjka v skoraj vsaki veganskihrani).

Vitamin B12 in depresija

Vitamin B12 in drugi vitamini iz skupine B, zlasti folna kislina (folat), igrajo pomembno vlogo pri proizvodnji nekaterihnevrotransmiterjev, ki so pomembnipri uravnavanju razpoloženja in drugih funkcij možganov. Nekateri primeri depresije so bili povezani s pomanjkanjem vitamina B12 (ponavadi ob pomanjkanju folne kisline). Ko je bila pomanjkljivost odpravljena, se je tudi stanje depresije popravilo.Raziskovalci so tudi ugotovili, da imajo ljudje z depresijo visoko raven homocisteina, kar vitamin B12 in folna kislina v UniqueB12 pomagata nadzorovati.

Dokazila za zgornje trditve:
1. Fava M, Borus JS, Alpert JE, Nierenberg AA, Rosenbaum JF, Bottiglieri T. Folate, vitamin B12, and homocysteine in major depressive disorder. Am J Psychiatry. 1997 Mar;154(3):426-8.
2. Morris MS, Fava M, Jacques PF, Selhub J, Rosenberg IH. Depression and folate status in the US Population. Psychother Psychosom. 2003 Mar-Apr;72(2):59-60.

Uporaba

Kot prehransko dopolnilo pustite, da se ena tableta UniqueB12 raztopi pod jezikom, zjutraj ali zvečer. Za dodatno podporo z vitaminom B12vzemite 2 tableti na dan, eno zjutraj, eno zvečer.

Pričevanja

Upoštevajte, da so spodna poročila anekdote. Posamezni rezultati se lahko razlikujejo.

UniqueB12 je povečal ​​raven moje energije!
Aurea J. Starost: 58

UniqueB12 deluje odlično, morda celo bolje kot različni drugi podobni produkti, ki jih najdemo v trgovinah z vitamini.
Merlin E. Starost: 63

Moja raven homocisteina je bila lanskega novembra na nivoju 14,8(normalno območje je med 3,3 in 11,4) in sem zaradi tega imel nekaj nevroloških simptomov. Vsak dan sem pred spanjem pričel dajati tableto  UniqueB12 pod jezik in približno 4 mesece kasneje se je moja homocisteinska raven znižala na okoli9. Ne utrudim se več tako zlahka in imammanj nevroloških simptomov. Moje skrbi zaradi možnega srčnega napadaali kapi ni več.
Julia K. Starost: 74

Več mesecev sem trpel zaradi bolečin v hrbtu in zaradi išiasa. Potem mi je moj zdravnik dal UniqueB12. Sedaj ga uporabljam že nekaj mesecev, bolečin v hrbtu nimam več, prav tako ne išiasa. Vse  zahvaljujoč UniqueB12.
Henry H. Starost: 69

Sem medicinska sestra in delam mnogo ure in ob različnih urnikih. Moja energija je bila nizka in moja vzdržljivostje dosegla točko pri kateri ne bi več mogla delati ves dan ne da bi se hitro utrudila in ko bi prišla domov in takoj zaspala. Potem sem začela uporabljati UniqueB12. V samo 3-4 tednih sta se raven moje energije in moja vzdržljivost močno povečali.
Barbara J. Starost: 49

Slišal sem za UniqueB12 od prijatelja. Kupil sem ta produkte in ko sem ga začel uporabljati sta se nivo moje energije in moja duševnost izboljšala stoprocentno.

Maria S. Starost: 69

Neto vsebina

90 vegetarijanskih tablet. Druge sestavine: manitol, sorbitol, naravna aroma češnje, celuloza, rastlinski stearinska kislina, L-askorbinska kislina, rastlinski magnezijev stearat, silicijev dioksid.

Še nekaj o homocisteinu

Homocistein je sestavina o kateri bomo v naslednjih nekaj letih slišalimnogo več. Napovedujemo (to je bilo povedano leta 2007), da bomo v roku 10 let o homocisteinu razpravljali veliko več kot danes razpravljamo o holesterolu. Homocistein je vrsta beljakovine, ki jo ustvari telo injo najdemo v krvi. Idealno bi bilo, da bi bila prisotna v zelo majhnih količinah. Za vitamin B6, B12 in folno kislino je bilo dokazano, da pomagajo ohranjati nizko raven homocisteina. Za visoke ravni homocisteina se je izkazalo, da so povezane s povečanim tveganjem zaveč kot 50 bolezni, vključno s srčnim napadom, kapjo, sladkorno boleznijo, depresijo in Alzheimerjevo boleznijo.

Srčne in možganske kapi

92 študij DavidaWalda in njegovih kolegov iz oddelka za kardiologijov Southampton General Hospital, pred kratkim objavljenih v British Medical Journal, je preučilo povezavo medhomocisteinom in tveganjem za srčno-žilne bolezni pri 20.000 ljudeh. Ugotovili so, da se z vsakim povečanjem za 5homocisteinskih enot izmerjenih v krvi,tveganje za bolezni srca zviša za 42% pri ljudehz gensko mutacijo MTHFR in za 32% pritistih brez te genske mutacije.Tveganje za kap se je zvišala za 65% pri tistih z gensko mutacijoin za 59% pri ljudeh brez te genske mutacije. Raziskovalci so tako zaključili, da ti  "zelo pomembni rezultati kažejo na trdne dokaze, da obstaja vzročna povezava med homocisteinomin boleznimi srca ter ožilja«.
Vir:
Wald DS and Morris JK. Homocysteine and cardiovascular disease: evidence on causality from a meta-analysis. BMJ. 325: 1202. 2002.

To pomeni, da pri ljudeh z visoko ravnijo homocisteinani zgolj samo povezave z večjim tveganjem, pač pa visok nivo homocisteina dejansko tudi povzroča bolezni srca, kar je bilo kasneje ugotovljeno s strani drugih raziskovalnih skupin.  
Vir:
Clerk M et al. 'MTHFR 677C>T Polymorphism and Risk of Coronary Heart Disease'. JAMA. Vol. 288(16): 2023-2031. 2002.

To pomeni, da če vi lahkoznižate raven homocisteina, odstranitetudi ključni vzrok in tako zmanjšate tveganje.
Medtem ko je povprečna raven homocisteina okoli 10 enot, je idealna raven pod6 enot. Ljudje, ki imajo zgodovino z boleznimi srca in ožilja, imajo pogosto raven homocisteina nad 15enot. Po zgornji študiji to pomeni, da bodo ti ljudje z znižanjem visokeravni homocisteina od 16 na 6 enot - padec za 10 točk - lahko bistveno zmanjšalitveganje! To zmanjšanje je tudi dosegljivo. Kako? S hranili ali prehrambenimi dodatki, ne z zdravili.

Alzheimerjeva bolezen - kako prepoloviti tveganje

Dokazi kažejo, da če lahko znižate svojo raven homocisteina, boste občutno zmanjšali tudi tveganje za pojav Alzheimerjeve bolezni. Homocistein je namreč tesno povezano tudi s poškodbami možganov.Dr. Matsu Toshifumiin njegovi kolegi iz univerze Tohoku na Japonskem so skenirali možgane pri 153 starejših ljudeh. Prav tako so preverili homocisteinski nivo vsakega posameznika. Dokazi so bili kristalno jasno, višji kot je bil nivo homocisteina, večje so bile poškodbe na možganih.

Nedavna študija v New England Journal of Medicine je izmerila raven homocisteina pri 1.092starejših ljudeh brez demence. V naslednjih osmih letih jih 111 prejelo diagnozodemence, 83 pa jih je prejelo diagnozo Alzheimerjeve bolezni. Tisti z visokimi vrednostmi homocisteina v krvi (v tej študiji nad 14 enot)je skoraj podvojilo tveganje za Alzheimerjevo bolezen. Vse to močno priporoča, da naj bi sledenje režimu zniževanja homocisteina znatno zmanjšalotveganje za razvoj Alzheimerjeve bolezniv kasnejših letih.
Vir:
Seshadri S et al. 'Plasma homocysteine as a risk factor for dementia and Alzheimer's disease'. New England Journal of Medicine. 346(7): 476-483. 2002.

Prepolovite tveganje smrti zaradi vseh vzrokov

Leta 2001 so bile v reviji American Journal of Clinical Nutrition objavljene izredne ugotovitve obsežneraziskovalne študije iz Univerze vBergnu na Norveškem. V tej študiji so leta 1992 izmerili ravenhomocisteina pri 4766 moških in žensk, starih med 65 in67 let. Nato so beležili smrti teh ljudi v naslednjih petih letih, ko je umrlo 162 moških in 97 žensk iz opazovalne skupine. Nato so opazovalitveganje za smrt v povezavi z njihovimi homocisteinskimi ravnmi. Zanimivo je, da niso le ponovno potrdilipovezavo med srčnim infarktom, kapjo in visokim nivojem homocisteina, pač pa so tudi ugotovili, da obstaja "močna povezava med homocisteinom in vsemi drugimi vzroki smrtnosti". Z drugimi besedami, homocistein je natančen pokazatelj, kako dolgo boste živeli, ne glede na morebitni vzrok smrti!

Za vsakih 5 točk dviga homocisteinske ravni, so raziskovalci ugotovili:
49% več smrti zaradi vseh vzrokov
• 50% povečanje smrti zaradi težav s srcem
Vir:
Vollset SE et al. 'Plasma total homocysteine and cardiovascular and noncardiovascular mortality: the Hordaland Homocsyteine Study'. American Journal of Clinical Nutrition. 74(1): 130-136. 2001.

Dobre novice!

Dobra novica je ta, da se ta nov in pomemben dejavnik tveganja lahko preobrne v nekaj tednih.
Ena od študij je pokazala, da se nivo homocisteina zmanjša za 17%z uživanjem visokih odmerkov folne kisline in za 19%, če uživamo samo vitamin B12. Če pa uživamo vitamin B12 skupaj s folno kislino in vitaminom B6, se nivo homocisteina zmanjša kar za 60%. Vse todosežemo v samo treh tednih!
Vir:
Koyama K et al. 'Efficacy of methylcobalamin on lowering total homocysteine plasma concentrations in haemodialysis patients receiving high-dose folate supplementation'. Nephrol Dial Transplant. 17: 916-22. 2002.

Koristi dodajanja folne kisline, vitamina B6 i biotina

Folna kislina je znana tudi kot vitamin B9. Bistvenega pomena je za proizvodnjoin vzdrževanje novih celic, zato je priporočljivo njeno uživanje v zgodnjih fazah nosečnosti. To je potrebno za normalno strukturo nevralne cevi v razvojuzarodka, kar zmanjšuje možnost okvare nevralne cevi, kot je na primer spina bifida. Folna kislina pomagatudi pri proizvodnji rdečih krvnih celic, ki oskrbujejo telo s kisikom.
Vitamin B6 pa najbolj slovi (razen tega, da pomaga zniževati raven homocisteina) po tem, da pomaga ženskam zmanjšati PMS inPMT simptome. Prav tako sodeluje tudipri absorpciji cinka, pomembnega elementa, ki se ukvarja z mnogimi funkcijami v našem telesu. Eden od glavnih vzrokov v pomanjkanju cinka v telesu je prav pomanjkanjevitamina B6.
Biotin je znan tudi kot vitamin B7 in pomaga pri absorpciji drugih vitaminov iz skupine B. Biotin je potreben tudi za normalno rast in razvoj kože in las ter za ohranjanje zdravega živčnega sistema

Prevedla in v slovenščini objavila Marina Butala
 
PS: V kolikor bi nekdo želel najprej poizkusiti delovanje vitamina B12 v metilkobalaminski obliki z nižjo vsebnostjo vitamina B12 (500 mcg), predlagam poskus vitamina B12 v sprayu (en spraj dnevno vsebuje 500 mcg vitamina B12. Več info o tem produktu sem objavila v prejšnjem članku -> KLIKNI TUKAJ.

 
Ker se po trenutni slovenski zakonodaji produkta z vitaminom B12 ne da kupiti v Sloveniji, je možno ta produkt naročiti samostojno:
(za 5 mesecev uporabe ob enem spraju)
 


(z dodano folno kislino, vitaminom B6 in biotinom za boljšo absorpcijo. Za 3 mesece uporabe ob eni tableti dnevno)





 
Prva dva produkta sta iz methylocobalamina, tretji pa iz hydrokiscobalamina. Pri angleški naturopatski kliniki The Finchley Clinic imajo še več drugih vrst vitamina B12, ampak po oceni iz same klinike sta prva dva najboljša, tretji pa je za otroke in starejše ljudi. Poseben pomen pa dajejo podjezičnemu vitaminu B12 Unique B12.
Vsi trije produkti, in tudi vsi ostali produkti z vitaminom B12 se lahko naročijo tudi z mojim posredovanjem. Za naročilo pošlji svoje podatke (ime, priimek, naslov, tel.št.) in število naročenih stekleničk/plastenk na eMail naslov: marina.butala@gmail.com.