Friday, February 4, 2011

Kdaj temeljito očistiti črevesje?

O analiziranju svojega blata pred pristopom k temeljitemu čiščenju črevesja ali o Bristolski lestvici človeškega blata – Bristol Stool Scale

Bristolska lestvica človeškega blata se je razvila v Združenem kraljestvu s strani manjše skupine gastroenterologov na Univerzi v Bristolu. Ta lestvica je bila oblikovana tako, da predstavlja razlago za človeško blato, ki se najbolj pogosto vidi v naših straniščnih školjkah. Lestvica nam po različnih tipologijah pojasnjuje povezavo med fizičnimi lastnostmi človeškega blata in časom zadrževanja blata v debelem črevesu.

Ta lestvica je koristna za vsakogar, ki želi ugotoviti stanje svojega debelega črevesa. To je samo  generični pokazatelj, ni absolutno diagnostično orodje. Je pa dovolj dober pokazatelj glede tega kakšni ukrepi bi bili potrebni za izboljšati naše zdravje. V nadaljevanju je lestvica za našo domačo uporabo.

Kako analizirati naše blato:


Tip 1: Blato se prikaže v obliki ločenih trdih kepic, ki so podobni oreščkom. Blato tega tipa ostaja v črevesju najdlje časa in je zanesljivo znamenje, da smo zaprti. Tak tip blata je najpogostojši tip blata  zaprtega človeka.

Tip 2: Blato je na videz podobno klobasi, ampak je grudasto. To nakazuje na strupeno zaprtje in na potrebo po črevesnem čiščenju.

Tip 3 (Normalno blato): Blato se izloči v klobasi podobni obliki, vendar z razpokami na površini.


Tip 4 (Normalno blato): Blato je gladko in mehko, v obliki klobase ali kače.


Tip 5: Blato oblikuje mehke kepe z jasnimi robovi in gre z lahkoto skozi prebavni sistem. Če je spremljano z drisko nam to nakazuje na možne težave s črevesjem, ki lahko privedejo do bolezenskih simptomov. Prav tako lahko nakazuje, da smo zastrupljeni in zato potrebujemo črevešno čiščenje.


Tip 6: Blato vsebuje puhaste koščke z raztrganimi robovi. Če je blato kašasto, to nam govori, da se gre za drisko in da smo zastrupljeni, torej potrebni čiščenja črevesja.


Tip 7: Blato je večinoma tekoče, brez trdih kosov. Iz črevesja priteče hitro, kar nam nakazuje na hudo drisko, možno posledico virusne ali bakterijske okužbe. Priporočljivo je obiskati zdravnika v najkrajšem času.


Dr. Group je dodal še naslednjo tipologijo, ki ni originalni del Bristolske lestvice človeškega blata.

Tip 8: Blato ima sluznici podobno konsistenco, z mehurčki in ima neprijeten vonj. To nakazuje na nevarne količine alkohola in mamil.


Ali ste vedeli?


Blato tipa 1, 2, 5, 6, 7 ali 8 v časovnem bodobju, ki je daljše od enega meseca, nam nakazuje, da je treba temeljito očistiti črevesje, nato pa opraviti 3 zaporedna čiščenja jeter in žolča. Strupe je treba iz našega telesa odstraniti čimprej.

Obstaja več razlag za nepravilno delovanje črevesja in je zato pomembno, da se zavemo sprememb, ki se zgodijo v našem črevesju in tudi tega koliko časa to traje. Kvaliteta naše prebave nam lahko nakazuje veliko stvari, vključno z naslednjimi:
  • Neredno izločanje – to lahko nakazuje na to, da uživamo preveliko količino živalskih beljakovin.
  • Smrdljivo blato, neredno izločanje ali dlje časa trajajoče zaprtje – to nam nakazuje, da potrebujemo temeljito očiščenje črevesja
  • Prisotnost sluzi – to nam nakazuje, da se prehranjujemo z nezdravo hrano ali da smo zaužili snovi, na katere smo alergični
Na splošno in v skladu z Bristolsko lestvico človeškega blata, bi morali vedeti sledeče:
  • Normalno blato je tipa 3 ali 4 in ga izločamo dvakrat dnevno
  • Zaprtje je značilno za blato tipa 1 in 2
  • Driska je značilna za blato tipa 5, 6 ali 7
Bristolska lestvica človeškega blata je lahko uporabno orodje glede ukrepanja v povezavi z našim blatom. Prav tako je lahko dober pokazatelj, ko ocenjujemo naš napredek pri očiščevanju našega črevesja za Oxy Powderjem.

Blato je pokazatelj stanja našega zdravja, nezdravo blato nas poskuša opozoriti, da nekaj ni v redu. Zato bodimo pozorni na Bristolsko lestvico.

Vir: spletna stran ameriškega proizvajalca Oxy Powderja, najbolj učinkovitega očiščevalca črevesja, jeter in žolča na osnovi kisika.

Za več informacij o Oxy Powderju, najboljšem očiščevalcu črevesja -> KLIKNI NA TO POVEZAVO



Marina Butala Cigoj


0 comments:

Post a Comment