Thursday, January 27, 2011

Učinki čiščenja črevesja

Čiščenje črevesja prinaša mnoge pozitivne učinke, vključno z izboljšano funkcijo jeter in ledvic.


Ugodni vplivi čiščenja črevesja

Čiščenje črevesja prinaša mnoge koristne učinke, vključno z izboljšanim delovanjem jeter in ledvic. Čiščenje črevesja je zadnji čudež na zdravstvenem področju, v pomoč tistim, ki trpijo zaradi zaprtja ali prebavne obstrukcije.
Črevo lahko očistimo z različnimi postopki kot so odvajala, klistirji, hidroterapija debelega črevesa, zeliščna zdravila in produkti za čiščenje črevesja.
Celo naše življenje smo izpostavljeni ekološkim onesnaževalcem, zdravju škodljivim snovem in predelani hrani z veliko količino nasičenih maščob. V naši vsakodnevni hrani imamo nezadosten vnos vode in živimo v pomanjkanju hrane z visoko kvalitetnimi vlakninami.
Povrhu vsega, večina nas vodi sedeči način življenja, s skoraj nobeno  športno aktivnostjo, ki bi nas ohranjala čile in zdrave in ki bi pomagala pri spodbujanju gibanja črevesja.
Končni rezultat vsega tega je izčrpano telo, kateremu je vzrok nezdravo debelo črevo.




Slika: zdravo-nezdravo debelo črevo

(vir slike: http://findmeacure.com/wp-content/uploads/2010/03/colon-healthy-unhealthy.jpg)


Zaprtje, povečanje telesne teže, lenoba, letargija, akne, kožne spremembe, napenjanje in nezdravo iztrebljanje, so opozorilni znaki, ki nam povedo, da ni vse tako kot bi moralo biti.
Ne glede na to, ali imamo takšne prehranjevalne navade, ki spodbujajo naravno čiščenje črevesja ali se poslužujemo produktov za čiščenje črevesja, sledi nekaj koristnih učinkov čiščenja našega črevesja.

1. ODSTRANITEV ODPADKOV IN TOKSINOV
Z nepravilnim gibanjem debelega črevesja in pomanjkljivim iztrebljanjem, se fekalni odpadki začnejo kopičiti v našem črevesju. Prebavljena in neprebavljena hrana iz želodca potuje v tanko črevo, kjer se hranilne snovi iz hrane, ki jo jemo, absorbirajo. Ostala hrana, ki vsebuje odmrle celice, nezdravi ali mrtvi mikrobi in drugi škodljivi stranski produkti pa se nato premaknejo v debelo črevo.
To so v veliki meri odpadne snovi z malo hranilnimi snovmi, z izjemo nekaj vode in elektrolitov, ki se v debelem črevesju lahko absorbirajo za uporabo v našem telesu. Vendar, če se ti odpadki redno in vsakodnevno ne odstranjujejo iz telesa, začnejo trohneti in s tem vplivajo na razvoj bakterij v našem telesu. Posledica tega je, da se naše črevo zelo hitro napolni s strupenimi snovmi. Če torej nismo v našem življenju naredili ničesar, da bi ohranjali naše črevo čisto, obstaja velika verjetnost, da starejši kot smo, bolj je naše črevo polno z vse mogočimi odpadnimi in strupenimi snovmi.
Te odpadne snovi pa so zelo primeren teren za uspevanje nekaterih nezdravih bakterij in mikrobov, ki sčasoma povzročijo nedvomno škodo našemu telesu. Redno čiščenje črevesja nam pomaga odstraniti te odpadke in strupe iz telesa, še preden se zgodi samozastrupitev (autointoksikacija). Osvoboditev črevesja bo učinkovito ubilo tudi parazite in uničilo njihova jajčeca. Naše črevo bo tako počasi izboljšalo svoje predvidene funkcije in se bo tako povrnilo v svoje prvotno naravno in zdravo stanje.

2. BOLJŠA ABSORPCIJA
Ena od glavnih posledic čiščenja črevesa je boljša absorpcija. Pogosto nalaganje strupov in odpadkov vse povprek po črevesni steni ovira funkcijo resic. Resice so lasem podobne izbokline na črevesju, katerih namen je počasen prehod hrane in zadrževanje delcev hrane, ki se ujamejo med prstom podobnimi resicami. To omogoča, da kri v notranjosti resic absorbira hranila, ki so v prebavljeni hrani.
Čeprav debelo črevo absorbira samo elektrolite in vodo, pa še vedno opravlja zelo pomembno funkcijo, glede na to, da je naše telo sestavljeno iz približno 70% vode. Če je torej funkcija našega črevesja motena, obstaja velika verjetnost, da se bo zgodila  dehidracija telesa. Zato, tedaj ko se odpadki in toksini odstranijo iz našega črevesja, lahko resice opravljajo svojo funkcijo pravočasno.

3. IZBOLJŠANO DELOVANJE DRUGIH ORGANOV
Nezdravo črevo vpliva tudi na delovanje vseh drugih organov. Ko je naše črevo zamašeno, pritiska na jetra in tako moti njene funkcije. Jetra so skupaj z debelim črevesom, ledvicami in kožo, eden od glavnih organov za odstranjevanje toksinov v telesu.
Vloga jeter v razstrupljanju je pretvarjanje in razstrupljanje škodljivih toksinov v snovi, ki se lahko varno izločijo iz telesa. Ko je prebava slaba, se v črevesju začnejo množiti bakterije, kar povzroča gnitje in ustvarjanje toksinov.
Ti toksini pa lahko poškodujejo sluznico črevesa, kar poveča njeno prepustnost in omogoča toksinom, da vstopijo v krvni obtok in pridobijo dostop do vseh delov telesa. To pomeni dodaten stres tako v jetrih kot tudi v ledvicah, saj nezdrava jetra vodijo do nezdravih ledvic.
To je začaran krog. Zdravo črevo pomaga odstraniti odpadke še preden postanejo strupeni. Zdravo črevo je torej prvi večji korak k temu, da tudi drugi organi opravljajo svoje naloge učinkovito.

4. BOLJŠE ZDRAVJE NA SPLOŠNO
Zdravo delovanje črevesja daje človeku veliko moč. Človek z zdravim črevesjem se ne utrudi tako hitro, saj je absorpcija hranil izboljšana. Po drugi strani, pa se »zaprta« oseba počuti počasno, otrplo, utrujeno in leno. Ljudem, ki trpijo zaradi zaprtja črevesja, je neprijetno dlje časa sedeti ali hoditi, saj v trebuhu občutijo neprestano nelagodje. Zaprt trebuh ustvarja tudi občutek napihnjenosti, tako da oseba izgubi apetit in lahko postane do neke mere anoreksična.
Čisto črevo je sestavni del splošnega zdravja prebavil, kar pomaga pri prebavi, boljši absorpciji hranilnih snovi iz hrane in pripomore k temu, da se bo človek počutil veliko lažji in bolj živ ter poln energije.
To so največji pozitivni učinki čiščenja črevesja. Če meniš, da izkušaš simptome nezdravega črevesa, ti čiščenje črevesja lahko pomaga odpraviti težave, kar bo vplivalo na to, da se boš po čiščenju počutil-a veliko bolje!

Vir: http://www.coloncleaninghelp.com/effects-of-colon-cleansing.html

0 comments:

Post a Comment