Tuesday, July 12, 2011

Mlezivo, eliksir življenja in imunski regulator


Pa me je spet, podobno kot pred nekaj meseci, v moji načrtovani poti zmotil članek v zadnji številki revije Jana, z naslovom "Eliksir življenja za naše malčke". Zadnjič je bil članek o Maci, o kateri sem se tudi razpisala v tem blogu, danes o materinem mleku, pravzaprav o mlezivu bolj natančno.
Začetek Janine članka o skrivnostih materinega mleka je možno prebrati tudi na spletnem naslovu http://www.jana.si/janazdravje/nas-nasvet-/Skrivnost-materinega-mleka.html, nadaljevanje pa v današnji številki revije Jana.

Iz naslova članka v reviji Jana bi lahko sklepali, da je materino mleko nekaj dobrega samo za naše malčke, ampak ali je to res, je to res nekaj dobrega samo za naše malčke?

No, pa poglejmo. Pa ne o materinem mleku na splošno, pač pa samo o mlezivu (kolostrum), začetnem mleku, ker je menda to tisto, kar tudi nam odraslim, lahko prinese dobrobiti in koristi. 
Kaj to sploh je? Kaj je kolostrum ali mlezivo po slovensko?

Za bolje razumeti kaj mlezivo je v nadaljevanju objavljam prevedeni odlomek iz angleške brošure dr. Ron Meyersa z naslovom "Super Foods" (prevod: Super hrana). Dr. Ron Meyers tako piše o mlezivu. Brošuro dr. Rony Meyersa je možno naročiti tudi v slovenskih knjigarnah ali prodajalnah v slovenskem jeziku.


**************************************************************************************
Mlezivo ali kolostrum je predmlečna tekočina, ki jo prvih nekaj dni po porodu izločajo mlečne žleze. Mlezivo (kolostrum), ki ga uživamo kot del celovite prehrane s superživili, daje odraslim osebam enake prehrambene koristi kot novorojenčkom.


Od vseh superživil, ki jih priporočam svojim pacientom, imamo od mleziva daleč najbolj merljive koristi. Nobeno drugo superživilo ne daje tako razumljivih zdravstvenih rezultatov. Prav njegovo delovanje je zadnje čase najpogosteje predmet znanstvenih raziskav na univerzitetni ravni. Mlezivo je, preprosto povedano, vrhunsko naravno živilo.


Mlezivo je predmlečna tekočina, ki jo prvih nekaj dni po porodu izločajo mlečne žleze. Novorojenčka opremijo z gradniki za močan imunski sistem ter z rastnimi hormoni, ki jih novorojenček potrebuje za pravilen razvoj svojih organov, centralnega živčnega sistema, kosti in misičevja. Čeprav ustvarjajo  mlezivo vsi sesalci, je za nas poleg človeškega, prebavljivo še kravje in kozje mlezivo. Ker krave izločajo več mleziva, kot ga potrebujejo teleta, se ga v prahu dobi tudi na tržišču. 


V svoji kliniki sem ugotovil, da odrasli, ki niso bili dojeni ali so bili dojeni le kratek čas, niso dobili dovolj začetne spodbude, ki jo nudi mlezivo imunskemu sistemu. Zato so manj odporni na bakterijske in virusne infekcije, avtoimunske bolezni, prebavne težave, alergije na hrano in alergije na splošno.


Mlezivo, ki ga uživamo kot del prehrane s superživili, daje odraslim osebam iste prehranske koristi kot novorojenčkom. Znanstvene raziskave so pokazale, da rastni hormoni mleziva pri starejših osebah zavirajo staranje. Dejavniki za razvijanje imunskega sistema, ki jih mlezivo vsebuje, pa preprečujejo bolezni. Če pa že zbolimo, pospešijo naše zdravljenje.


Najodličnejši dejavniki krepitve imunskega sistema, ki jih vsebuje mlezivo, so njegovi imunoglobulini. Ko jih telo vsrka, imunoglobuli krožijo v našem krvnem obtoku. Njihova naloga je iskanje in uničevanje škodljivih bakterij, virusov, alergenov, strupov in tujih snovi, ki ne sodijo v naše telo.


Kravje mlezivo vsebuje 4 vrste pomembnih imunoglobulinov. »Ig« pomeni imunoglobulin, velika tiskana črka za Ig pa označuje specifični tip imunoglobulina.


IgG običajno najdemo v limfi in opravlja funkcijo nevtralizacije strupov. 


IgM uničuje škodljive bakterije. 


Protitelesa tipa IgA najdemo v sluznicah nosu, grla, sinusov in vagine.


S-IgA prav tako najdemo v sluznicah in tudi v slini ter solzah. Protitelesa tipa S-IgA sodelujejo z imunoglobulini tipa IgA v obrambi proti virusom in bakterijam.


Več raziskav je potrdilo, da zgornji imunoglobulini združeni skupaj učinkovito varujejo pred bakterijami E.coli (ki običajno povzroča hudo drisko), S.pneumoniae (ki je odgovorna za 90 %  bakterijske pljučnice), salmonelo (ki povzroča zastrupitev s hrano), pred virusi bolezni dihal (npr. bronhitisa in pljučnice), pred herpesom simplex (ki povzroča mehurčke na koži ali sluznici) ter Candido albicans (ki povzroča kandidiazo).


Kravje mlezivo vsebuje tudi močan imunski regulator – polipeptid, bogat s prolinom, ki po potrebi zmore bodisi okrepiti oslabljen imunski sistem, bodisi zavreti njegovo pretirano delovanje.


Premalo delujoči imunski sistem. Klinične izkušnje kažejo, da je imunski sistem pri ljudeh, ki kadijo, ki živijo v večni naglici in stresu, ki se zadržujejo v onesnaženem okolju,  pretiravajo s pitjem alkoholnih pijač ali se nezdravo hranijo, resno prizadet. Ti ljudje postanejo tarča napadov bakterij in virusov. Loti se jih lahko vsak prehlad ali gripa. Tožijo, da so ves čas utrujeni, njihove rane pa se pri poškodbah ali kirurških posegih, počasneje celijo kot običajno. Imunski sistem teh ljudi je zato potrebno ojačati.


Pretirano delujoči imunski sistem. Nekateri ljudje pa imajo takšen imunski sistem, ki se pretirano odziva na napade antigenov in lahko napade tudi svoje lastne organe. V to skupino sodijo ljudje z alergijami in astmo in tudi ljudje, ki so žrtve avtoimunskih bolezni (na primer multiple skleroze, lupusa, revmatoidnega artritisa, sladkorne bolezni ter nevarne oblike slabokrvnosti - perniciozne anemije).


Raziskovalci ne znajo razložiti, zakaj se imunski sistemi odzivajo na tak način. Mi pa vemo, da se pri avtoimunskih boleznih klinični izvidi običajno izboljšajo, če nam uspe s pomočjo ustreznega prehranskega pristopa spodbuditi telo, da si samo opomore. Potem, ko moji pacienti začnejo uživati mlezivo, opažam vidno izboljšanje tudi pri ljudeh z alergijami na sicer neškodljive stimulanse kot je na primer cvetni prah.


Mlezivo pomaga pri boleznih, kot sta artritis in astma ter pri črevesnih vnetjih, kot sta kolitis in divertikulitis. Pri astmatičnih pacientih na primer so pljuča pretirano občutljiva na določen alergen ali druge snovi, na primer tiste, ki se nahajajo v onesnaženem zraku. Zato so njihova pljuča močno vneta, posledica tega pa je oteženo dihanje. Klasično zdravljenje za tako vrsto vnetja vključuje uporabo steroidov, ki pa povzročajo negativne stranske učinke (vzpodbudijo zmanjševanje kostne mase in dušijo imunski odziv).

Ker mlezivo vsebuje močne encime, ki zavirajo vnetne reakcije v celem telesu, ga lahko uporabljamo (samega ali skupaj zdravili, ki jih predpiše zdravnik) za zmanjševanje vnetja. Potrebna količina zdravil se tako znatno zmanjša.



Tudi športnikom se zdi mlezivo izjemno koristen dodatek superživilom, ki jih sicer uživajo. Resni športniki vseh starosti vedo, da je v času, ko navajamo telo na vse večje napore, izjemno pomembna njegova sposobnost za presnovo beljakovin. Bistveni sta tako sposobnost stimulacije sinteze beljakovin (za obnavljanje mišičnega tkiva) kot tudi sposobnost zmanjševanja degradacije beljakovin (ki povzroča poškodbe mišic). Na srečo je mlezivo izjemno bogat vir dejavnikov rasti IgF-I in IgF-II kot tudi več drugih rastnih dejavnikov, ki vzpodbujajo razvoj in obnovo tkiv.


**************************************************************************************

Tako o mlezivu dr. Ron Meyers, ki ga mnogi morda že poznate po njegovih tekstih o živi hrani. Kaj pa pravijo o mlezivu v angleški naturopatski kliniki The Finchley Clinic, kjer se s samostojnim naročilo ali z mojim posredovanjem, mlezivo ali kolostrum da tudi dobiti? O tem pa naslednjič. Čez dva tedna pa 23 pričevanj uporabniko kolostruma.


Če ti samostojno naročanje bolj ustreza kot naročanje s posredovanjem, vstopi v spletno trgovino angleške naturopatske klinike s klikom na spodnjo povezavo:


Marina Butala Cigoj s.p., zunanja sodelavka angleške naturopatske klinike The Finchley Clinic za Slovenijo in druge države bivše Jugoslavije

12.7.2011



0 comments:

Post a Comment