Saturday, February 16, 2013

Omega-3 - za upočasnitev staranja

Nova študija je pokazala, da prehrambeno dopolnjevanje z morskimi maščobnimi kislinami Omega-3 (ribje olje v kapsulah) upočasni staranje.

Študija, ki je bila objavljena v " Brain, behaviour and immunity ", je pokazala, da je prehrambeno dopolnjeganje z maščobnimi kislinami omega 3 v samo štirih mesecih povezana s podaljševanjem telomer v imunskih celicah.

Telomere so drobceni zaščitni"pokrovčki" na koncu našihkromosomov. Ko se celice delijo, bi se DNK kromosomovmoral tudi razdeliti, toda vsakič kot se to zgodi,  telomere postajajo vsekrajše, kar skrajša življenjsko dobonaših celic. Krajšanje telomer je torej direktno povezano s celičnim staranjem in razvojem številnih bolezni, ki spremljajo staranje. Ko telomereprenehajo obstajati, se celice uničijo vprocesu imenovanem apoptoza ali "programirana celična smrt".
Število zgodnejših študij je pokazalo, da so telomere zelo občutljive naoksidativni stres in nekateri strokovnjaki so poudarili dolžino telomer kot na potencialno dragocen označevalec biološkega staranja.


Ekipa pod vodstvom profesorja JanaKiecolt-Glaserja na Ohio University in Elizabeth Blackburn, pionirja na področju raziskav telomer, je izvedla študijo, ki vključuje 106 odraslihs prekomerno telesno težo. Vsakaoseba je bila dodeljena eni izmed naslednjih treh skupin: prva je prejemala 2,5 gr omega-3 na dan, druga skupina 1,25 gr omega -3, trejta skupina pa je prejemala placebo.


Študija je pokazala, da so se po štirih mesecih nivoji F-isoprostanes, markerji za oksidativni stres, občutnoznižali v obeh skupinah, ki so dopolnjevale svojo prehrano z omega-3 maščobnimi kislinami.
Nobene razlike ni bilo opazili v telomerazah, encimu, ki lahko podaljšanajkrajše telomere ali dolžino telomer v vseh treh skupinah. Vendar pa jeizboljšano razmerje med omega-6 in omega-3 maščobnimi kislinami bilo povezano z daljšimitelomerami, kar pomeni, da lahko boljše razmerje med tema dvema skupinama maščobnih kislin neposredno vpliva na celičnostaranje.
Markerji za vnetja so tudi bila za 10-20% nižja pri obehskupinah, ki so dopolnjevale svojo prehrano z omega-3 maščobnimi kislinami. Medtem pa so se isti markerji v tretji kontrolni skupini povečali za 36%. Ta ugotovitev močno kaže na to, da je vnetje parameter, kineposredno vpliva na dolžino telomer.

Prehransko dopolnjevanje zmorskimi omega-3 maščobnimi kislinami je občutno povečalo povprečno dolžino telomer, kar vpliva na enega izmed ključnihprocesov celičnega staranja. Ti rezultati potrjujejo odkritja prejšnje študije, ki je bila objavljena leta 2010 in je pokazala, da je bila visoka stopnjadodajanja omega 3 maščobnih kislin sposobna upočasniti celično staranje koronarnih bolnikov.

Vir zgornjega članka: : http://www.nutranews.org/
 
Za več informacij o različnih produktih iz angleške naturopatske klinike, ki vsebujejo omega-3 maščobne kisline in za samostojno naročilo v slovenskem jeziku, izberi eno izmed spodnjih povezav in klikni nanjo:



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

P O M E M B N O    O B V E S T I L O !

Slovenska spletna stran angleške naturopatske klinike se je rodila na naslovu http://www.thefinchleyclinic.si. Je pa tako kot se za vsakega novorojenca spodobi, tudi novorojena spletna stran še vedno v plenicah, kar pomeni, da je treba še precej spletnih stranih s podrobnimi informacijami o produktih, še vedno prevesti. Kar je sedaj delujoče in kar je seveda tudi najpomembnejđe, glede na to, da je precej informacij tudi v tem spletnem dnevniku, je postopek naročanja v slovenskem jeziku, kar bo marsikomu olajšalo odločitev za samostojno naročilo. Seveda pa ima vsak še vedno možnost naročiti produkte angleške naturopatske klinike z mojim posredovanjem.

Marina Butala - sekcija za spodbujanje naravnega zdravja društva Artara
 



0 comments:

Post a Comment