Monday, September 26, 2011

Čiščenje jeter in žolčnika – 1/7 del

O Samento-panaceji ki obstaja in o kateri sem objavljala članke v zadnjih nekaj tednih, bom začasno prekinila, danes članek v nadaljevankah, ki sem ga obljubila že spomladi, pa so me druge stvari medtem zmotile, ki so bile prav tako pomembne za objavo. 

Današnji članek je prvi del nadaljevanke v sedmih delih o čiščenju jeter in žolčnika, ki ga je sicer priporočljivo narediti spomladi ob polni luni, ampak je tudi jeseni primerno za to se odločiti.

Začnimo s prikazom kje v našem telesu se nahajajo jetra (Liver). Druga slika v tem članku pa nam prikaže tudi žolčnik (organ v zeleni barvi).

Vir slike: http://www.bnaiyer.com/Medical-Health/liver.jpg

Jetra

Na kratko najprej o jetrih.

Jetra so največji organ za presnavljanje v našem telesu, saj proizvajajo 95% krvnih beljakovin, uravnavajo sladkor v krvi, presnavljajo maščobe, shranjujejo železo in proizvajajo žolč. Iz prebavil pritečejo v jetra kri ter hranilne in tudi škodljive snovi. Koristne hranilne snovi gredo v izgradnjo in vzdrževanje telesa, škodljive snovi pa v črevo, od koder se izločijo iz telesa.

Da bi jetra bila optimalno delujoča, morata biti tako jetra kot žolčnik dobro prepustna. Če živimo nezdravo, pod stresom, se neprestano jezimo, bodo postala jetra in žolčnik neprepustna in se bo v žolčniku začel ustvarjati žolčni pesek, ki se kasneje lahko poveča in spremeni tudi v žolčne kamne.

Težave v jetrih se lahko kažejo v obliki težav s samimi jetri, z žolčem in očmi, v obliki glavobolov, psihičnih težav in bolečin v trebuhu. To na fizičnem nivoju. Na čustvenem nivoju pa v obliki pretirane jeze, ljubosumja, razočaranja, občutka krivde, zamer, nervoze. So pa jetra organ, ki nas ne boli, ko je z njimi kaj narobe.
Zaradi nepravilnega delovanja jeter nastanejo tudi številne težave s prebavo in z ožiljem, z dihanjem, napetostjo v trebuhu in na hrbtenici, slabotnost, itd … (več o medsebojnem vplivu naših organov v knjigi "Reši svoje dojke, reši svoje življenje").

Vir slike: http://www.naturez.org/wp-content/uploads/2010/07/liver.jpg


Žolčnik

Pa še nekaj besed o žolčniku.

Po kitajski tradicionalni medicini je žolčnik edini Yang organ, ki ni neposredno v stiku s hrano in pijačo. Prav tako je neke vrste poseben organ, saj imajo vsi drugi Yang organi neposreden stik z zunanjim svetom. Žolčnik prav tako ne transportira hranil. Žolčnik samo uskladišči rafinirano bistvo (žolč). Verjetno pa je najbolj pomemben vidik žolčnika ta, da vpliva na sprejemanje odločitev.

Za jetra se šteje, da so odgovorna za sposobnost načrtovanja življenja, srce nadzoruje duševne funkcije, tanko črevo daje jasnost in modrost pri odločanju, žolčnik pa daje pogum in sposobnost za sprejemanje odločitev. Vse te funkcije morajo biti usklajene tako, da načrtujejo in usklajeno vodijo naša življenja. Če je žolčnik šibak, potem bo oseba s takim žolčnikom plašna in ji bo primanjkovalo iniciative in poguma. Žolčnik nam daje pogon in strast za uspevanje v življenju in potencial za akcijo, ki je potrebna za to, da uresničimo to, kar se namenimo uresničiti. 

Poleg tega, da žolčnik skladišči in izloča žolč ter je v ozki povezavi z jetri in opravlja zgoraj že omenjene funkcije, vpliva tudi na kvaliteto in dolžino spanca. Duhovni vidik žolčnika pa je, da ko žolčnik pomanjkljivo deluje, bo taka oseba sanjala o bojih, sodbah in samomorih.

Dovolj za danes. Se pa članek nadaljuje o tem kako pride do težav v delovanju jeter in žolčnika ter o tem kako si lahko pri tem pomagamo ali kako lahko to preprečimo. Vabljeni k obisku tega spletnega dnevnika čez približno teden dni. Čez približno 14 dni pa receptura o tem kako si očistimo jetra in žolčnik s pomočjo OxyPowderja.

Vir zgornjih informacij: internet

Pripravila in objavila: Marina Butala Cigoj


Tuesday, September 20, 2011

Samento pomaga v nekaterih primerih depresije



O mojem odgovoru gospe, ki je spraševala o razliki med Samento in MegaHydrate in je med drugim spraševala o Samento v primeru avtizma, sem pisala v članku, ki se nahaja na naslovu -> http://klinika-za-zdravje.blogspot.com/2011/09/samento-ali-megahydrate.html

Zakaj omenjam avtizem? Zato, ker je moje osebno prepričanje, da je vzrok, ki pripelje do avtizma ali do depresije ali do katerekoli druge težave, ki vpliva bodisi na počutje ali na obnašanje, v glavi. Dobesedno in fizično v glavi.

Sama sem na osnovi svoje izkušnje uporabe Samento kapljic pri sinu, ugotovila, da zna Samento biti rešitev v takih primerih. Za večje razumevanje nadaljujem z besedilom, ki ga je napisal dr. medicine, prof. Yordan Yordanov , psihiater,  psihoterapevt in psihofarmakolog, ki je preizkušal s kapsulami. Njegovo sporočilo je sledeče:
"Z vami bi želel podeliti moja opazovanja na 5 bolnikih z depresijo v preteklem mesecu. Govorim o endoegnih depresijah - zmernih do težkih. Doziranje je bilo 3 x 200 mg Samento skupaj s hrano ali takoj po obroku. Nekateri izmed teh bolnikov je bilo na antidepresivih - znani Prozac, Ludionmil, Anafranil, itd. V 10 do 12 dnevih po dodajanju Samenta so poročali o večjem izboljšanju razpoloženja v primerjavi s časom, ko so jemali samo antidepresive. Poročali so tudi o povečani živahnosti, kar je zelo pomembno pri tako imenovanih enostavnih oblikah depresije.       
Eden od bolnikov, 32-letni umetnik, je poročal, da je med 10. in 11,5 dnevnom polovica asteničnih simptomov, to so šibki dražljaji, pomanjkanje pobude in težave pri koncentraciji, izginilo in on je ponovno pričel delati.
Študentka iz Sofijske Univerze je začela uporabljati samo Samento. Na žalost je narobe razumela priporočilo o doziranju in je vzela samo eno 200 mg kapsulo Samenta namesto treh (oz. eno 600 mg kapsulo). Kljub temu ugotavlja boljšo koncentracijo in lažje učenje.
Tretji bolnik, 43-letna ženska z depresijo trdi, da se počuti veliko živahnejša in njeni asociativni procesi bolje tečejo. To so rezultati bolnikov z depresijo.
Prav tako sem sam uporabljal Samento tri tedne zaradi želodčno-črevesnih težav. Pred nekaj meseci sem bil na gastroskopiji in niso našli nobene razjede več. Tik pred začetkom uživanja Samenta, je bil test na Helicobacter pylori, ki sem ga naredil v laboratoriju klinike Lechitel, pozitiven. Saj veste, da so razjede v glavnem posledica te bakterije.
Kakšni so bili rezultati pri 3 x 200 mg Samenta dnevno? Z 8 - 10 dnevom sem se počutil mnogo bolj energičnega. Utrujenost, ki je bila prej značilna ob koncu delovnega dne - okoli 17. ali 18. ure - je izginila. Plini zaradi katerih sem trpel, so izginili, prav tako pa tudi zgaga, s katero sem se pred tem bojeval z Ranitidinom.
Menim, da se tukaj gre za vrsto prehranskega dopolnila, ki ima nekaj skupnega z netropskimi pripravki, ki jih v glavnem uporabljajo pri zdravljenju senilne demence. Znano je, da v zadnjem času vse več ljudi trpi za Alzheimerjevo boleznijo. Samento tako odpira novo priložnost za zdravljenje demence. Zakaj to sumim in zato priporočam proizvajalcu naj izvede študije v tej smeri? Po tednu dni, ko sem ga užival, sem bil precej živahnejši in sem ugotovil, da je bilo asociativno razmišljanje občutno boljše. Ko berem težka tuja besedila, mi jih je lažje razumeti. Sodeč po mojih osebnih rezultatih, sem opazil netropski učinek, ki je bil formuliran med leti 1972-1973 s strani Belgijskega farmakologa Giurgea iz podjetja UCB (Union Chemie Belge).
Izvirna hipoteza za netropsko delovanje je bila kasneje dopolnjena, saj se je izkazalo, da je Samento vplival tudi na druge organe in sisteme v človeškem telesu. Ampak se ne bom spuščal v podrobnosti, bom samo preprosto priporočal izvedbo takšnih študij, da bi videli presnovo možganskih celic, saj je znano, da netropski agenti, še posebej Pyravetam, Belgijski Nootropi, Bolgarski Pyramem, kot tudi Bolgarska kombinacija zdravil Fezam, Orocetam, itd, povečajo proizvodnjo snovi, ki so vir energije za živčni sistem.
Vir zgornjega članka se nahaja na spodnjem spletnem naslovu: http://www.samento.com.ec/sciencelib/sarticles/samentohelpsdep.html


Priporočilo angleške naturopatske klinike o uporabi tekočega Samento izvlečka je sledeče: začni z eno kapljico dnevno, pol ure pred obrokom in pomešano v 1,5 dcl vode. Preden popiješ, počakaj eno minuto. Povečuj število kapljic vse dokler ne prideš na 15 kapljic dvakrat dnevno. Od tega trenutka dalje je za ocenit rezultate priporočljivo uživati Samento vsaj 2-3 mesece. Če v tem času še ne bi bilo pričakovanih rezultatov, podaljšati uživanje na najmanj nadaljnje 3 mesece.
Kljub temu, mi je Mark G. Lester osebno dejal, da tudi sam priporoča ljudem dvig doziranja na 30 kapljic dvakrat dnevno v težjih primerih.
Priporočilo ameriškega proizvajalca pa se malenkost razlikuje. Začetek je enak, le da se po njihovem priporočilu lahko postopoma pride na uživanje 30 kapljic dvakrat dnevno.


Priporočilo za uživanje 600 mg Samento kapsul pa je sledeče: 1 kapsula dnevno s pol kozarca vode pol ure pred obrokom. V nekaterih primerih je potrebno več kapsul. Za se orientirati glede svojega osebnega doziranja, je priporočljivo prebrati članek "Samento - panacea, ki obstaja".

Uživanje Samento v času nosečnosti in dojenja ni priporočljivo! Naj ga ne uživajo niti ljudje s transplantiranimi notranjimi organi!

Po besedah angleškega naturopata Marka G. Lesterja je bolje uživati kapljice kot kapsule saj jih telo lažje vsrka kot prah v kapsulah, pa še cenejše so za isto dobo uporabe in z istimi rezultati!

Klikni na spodnje povezave (linke) za več člankov o Samento:




Marina Butala Cigoj s.p., sodelavka angleške naturopatske klinike The Finchley Clinic

Saturday, September 10, 2011

Samento, redka priložnost za človeštvo


Pred člankom o tem kako Samento pomaga v nekaterih oblikah depresije, katerega sem obljubila še v članku o Samentu, panaceji ki obstaja še nekaj informacij o tem kaj Samento sploh je in kako deluje. Najprej na kratko.

Samento velja za eno izmed najpomembnejših rastlin deževnega pragozda. Se gre za zelišče, poznano pod imenom Uncaria tomentosa, ki je bilo stoletja najpomembnejša rastlina, ki so jo uporabljali avtohtoni prebivalci Peruja, saj ima kot zdravilna rastlina skoraj neomejene lastnosti.

Pri iskanju odgovora na vprašanje o tem kako Samento pravzaprav deluje, pa nam lahko pomaga članek v nadaljevanju, katerega vir se v angleškem jeziku nahaja na spletnem naslovu http://www.samento.com.ec/sciencelib/4sam/rarechance.html. Besedilo, ki ga v nadaljevanju navajam in je preveden v slovenski jezik, je 22. marca 2001 predstavil Brian Lamb, medicinski zeliščar iz Škotske, na mednarodni Samento konferenci v Sofiji (Bolgarija). Ampak, da bi bolje razumeli zakaj Brian Lamb uporablja najprej izraz Cat's Claw in šele vmes in proti koncu omeni Samento, pred njegovim govorom odlomek, ki sem ga našla na spletnem naslovu http://www.ask.com/questions-about/what-is-samento. Uvodni odlomek današnji informaciji o Samento se tako glasi:

Kaj je Samento?

Samento je zelo redka oblika perujske rastline imenovane Cat’s Claw, bolj natančno Uncaria tomentosa. To rastlino uporabljajo že več stoletij domačini iz Peruja. Njegove lastnosti vključujejo imunomodularno, antibakterijsko, protimutagensko, diuretično, antioksidativno, protivnetno, protivirusno, protikancerozno, citostatično, razstrupljevalno, hipotenzivno in protiparazitsko delovanje. Študije kažejo, da je Cat’s Claw – Uncaria tomentosa koristna pri zdravljenju različnih simptomov, ki so vezani na imunski sistem.

Ali so vse vrste zelišča Cat’s Claw enake?

Za razliko od tradicionalnih Cat’s Claw produktov, Samento ne vsebuje kemijske skupine antagonistov imenovani tetraciklični alkaloidi (TOA). Samento vsebuje standardizirano količino pentacikličnih alkaloidov (POA). Glede na raziskave, ki so bile delane v Avstriji, tradicionalni Cat’s Claw izdelki lahko vsebujejo kar 80% TOA-jev. Manj kot 1% prisotnega TOA-ja pa  povzroči 30% zmanjšanje vpliva POA na imunski sistem.
Ocenjuje se, da morda 10% tistih, ki uporabljajo tradicionalne Cat’s Claw product, pridobijo nekaj od pričakovanih rezultatov. Nasprotno, pa več kot 90% tistih, ki uporabljajo Samento, poročajo o pozitivnih rezultatih, ki v mnogo primerih močno presegajo pričakovanja.

*******

Gremo zdaj na sporočilo Briana Lamba, ki ga je predstavil ljudem 22. marca 2001. Tako je sporočal:

Odgovoren sem za največjo fitoterapevtsko kliniko na Škotskem in predavam tudi v Združenih državah Amerike o nadzorovanju telesne teže, o prehrani in o preprečevanju sladkornih bolezni. Namen mojega obiska tukaj ni, da bi z vami delil moje klinične izkušnje s Cat's Claw, ampak da bi vam pomagal bolje razumeti, kako deluje.

Primerjajmo mehanizem delovanja zelišč in zdravil. Kar zdravila naredijo je, da povzročijo spremembe v fiziologiji, medtem ko zelišča spodbujajo homeostazo. Zdravila povečajo entropijo, zelišča jo zmanjšajo; zdravila zahtevajo dodatno energijo iz telesa, zelišča pa ohranjajo telesno energijo. Poleg tega so zdravila le preproste molekule kemijskih spojin, medtem ko so zeliščni produkti izjemno kompleksne strukture. Večina farmaceutskih produktov vključuje precejšnjo porabo energije za njihovo presnovo in izločanje iz telesa. Ob podanem bi želel poudariti, da moja predstavitev ni proti zdravilom, je samo podajanje primerjave.
Medtem ko večina farmacevtskih produktov povzroča neželene učinke v prebavilih in organih izločanja, vključno z ledvicami in jetri, zelišča običajno dodajajo energijo tema dvema organoma in ju tonificirata. Cat's Claw vsebuje alkaloide, za katere izgleda, da imajo imunomodularne lastnosti. Vemo, da ta rastlina ima dve vrsti alkaloidov. Edinstvena lastnost Samenta pa je, da vsebuje samo koristne pentaciklične alkaloide (POA), medtem ko mu primanjkuje antagonist, tetraciklični alkaloid (TOA).
Poglejmo sedaj, kako zdravilci v tropskem deževnem gozdu razmišljajo. Imajo akumulirano znanje, ki je starejše od tistega, ki je bilo pridobljeno s pomočjo kemičnih analiz. Kemično testiranje zelišč pa podpira tisto, kar so zdravilci odkrili že v preteklosti. Učinek Cat's Claw brez TOA je potrjen s strani zdravilcev iz tropskega deževnega gozda, pa tudi s kromatografsko analizo. Kakšen je torej odgovor na vprašanje o tem kako Cat's Claw deluje? Deluje kot celota, kot fitoprodukt. Če bi mi izolirali same alkaloide, bi verjetno ugotovili, da predstavljajo čisto obliko toksinov. Naša izjava ja torej lahko sledeča: navodilo za zdravje je uporaba cele rastline.
Fitoprodukti oskrbijo telo s tisto informacijo, ki jo telo išče, vendar brez kakršnekoli energetske izgube. Obstaja izraz »alternativa«, ki ga uporabljamo za zelišča, kar pomeni »sprememba«. V angleščini se beseda lahko zameša z besedo alternative, dejansko pa to pomeni »pot, ki vodi do spremembe«. Sam trdim, da je Cat's Claw dejansko edinstven produkt, ki spreminja. Osnova, bistvo delovanja Samento  je v uravnavanju imunskega sistema. Sedaj mi vemo, da če nam primanjkuje močan imunski sistem, da smo dovzetni za vse, od gripe do raka. Samo nekaj minut nazaj sem navedel, da je Cat's Claw edinstven produkt za čas v katerem živimo.
Kaj je tako edinstveno pri Samento?
Se gre za spremembe v načinu življenja ljudi v zadnjih šestih desetletjih, ki vodijo v take usodne kombinacije kot so toksična kriza, stres, pomanjkanje gibanja, itd. Kaj hočem s tem povedati? Eden od desetih ljudi na tem planetu trpi zaradi neke vrste stanja jeter in eden od štirih ima že okvare na tem organu.
Obstaja več kot 100.000 kemikalij v okolju, kar obremenjuje naša jetra. Prav tako se mi moramo soočiti z dejstvi vezanimi na našo prehrano. V idealnem primeru bi vsak obrok moral ustrezati zdravemu receptu. Toda večina ljudi zanemarja svoje telo do te mere, da bodo zaužili karkoli, kar se postavi prednje ali kar je oglaševano. Ena od lastnosti Cat's Claw je, da ima ugoden učinek na jetra. Jih stimulira, jih krepi in tudi razstruplja. Samento torej pomaga telesu soočati se s toksini. Pomaga pa tudi v borbi proti stresu. Jeza je na primer čustvo, ki vodi do trenutne izčrpanosti imunskega sistema. Samo 5 minut jeze zavre delovanje imunskega sistema za 6 ur. Ko se strupene kemikalije kombinirajo s stresom kateremu nismo kos, je rezultat tega za nas nezdrav. Sam verjamem, da če bomo Samento pametno uporabljali, da bomo sposobni spreobrniti zdravljenje v nasprotno smer in ga pripeljati do uspešnega rezultata. Nekateri dokazi o uporabi Samento v borbi proti raku kažejo koliko teh pozitivnih rezultatov bi se namnožilo, če bi mi ustvarili okvir ali model pravilne prehrane. Razumem, da ima vaša država veliko frekvenco raka na dojki, tako kot združene države Amerike in Velika Britanija. Rezultati 20-letne študije v Veliki Britaniji, ki jih tudi sam podpiram, kažejo da je možen vzrok raka na dojki uživanje kravjega mleka in vseh mlečnih izdelkov, vključno s kozjim mlekom.
Kar bi mi morali razumeti je dejstvo, da so mleko in mlečni izdelki faktorji rasti. Moj nasvet je torej, da če vi uživate Cat's Claw za boj proti raku, da morate prenehati z uživanjem sira, mleka in njihovih izdelkov. Če uživate Cat's Claw za zdravljenje sladkorne bolezni, bi morali zamenjati kruh, ki ima visok glikemični indeks, z izdelki z nizkim indeksom, kot sta na primer leča ali fižol. 
Pri uporabi Samento je pomembno vedeti, da mora njegova uporaba spremljati ustrezna prehrana, pitje čiste vode in ustrezna telesna dejavnost.
Kako razložiti dejstvo, da Samento zdravi skoraj vse?
V naravi je zelo redko najti rastlino, ki ima tako širok spekter različnih koristnih sestavin (hranilnih snovi) kot je Cat's Claw. Naše telo potrebuje hranilne snovi, katere nam je Cat's Claw sposoben dobaviti.
Kakšne so kontraindikacije?
Jaz ne bi priporočal uporabo Cat's Claw v prvem tromesečju nosečnosti, zaradi sposobnosti zelišča, da zavira rast celic.
Prav tako bi svetoval vsem, ki uporabljate Cat's Claw za zdravljenje težkih stanj, da ga uživate skupaj z drugimi antioksidanti. Odlična tekočina, ki jo lahko uporabljate je Rooibos čaj, ki je antioksidant.
In na koncu še povzetek. Cat's Claw je edinstvena rastlina z izjemno visoko gostoto kemijskih informacij, ki jih opravlja. Bistveno je, da boste uporabili pravo kemijsko vrsto te rastline, to je rastlino brez TOA alkaloidov, to pa je Samento. In še to: Če se Samento uživa ob upoštevanju  pravilnega prehranjevanja, bo obnovil homeostazo in bo ojačal izčrpani imunski sistem.
***
Zgornji članek sem prevedla, pripravila in objavila: Marina Butala Cigoj s.p., posrednica pri distribuiranju produktov angleške naturopatske klinike The Finchley Clinic za Slovenijo
*******

Klikni na spodnje povezave (linke) za več člankov o Samento:

  1. Samento – panacea (zdravilo za vse), ki obstaja
  2. Samento ali MegaHydrate?
  3. Samento in Banderol (+ Cumanda) tudi v primerih kandide




Priporočilo angleške naturopatske klinike o uporabi tekočega Samento izvlečka je sledeče: začni z eno kapljico dnevno, pol ure pred obrokom in pomešano v 1,5 dcl vode. Preden popiješ, počakaj eno minuto. Povečuj število kapljic vse dokler ne prideš na 15 kapljic dvakrat dnevno. Od tega trenutka dalje je za ocenit rezultate priporočljivo uživati Samento vsaj 2-3 mesece. Če v tem času še ne bi bilo pričakovanih rezultatov, podaljšati uživanje na najmanj nadaljnje 3 mesece.

Priporočilo ameriškega proizvajalca pa se malenkost razlikuje. Začetek je enak, le da se po njihovem priporočilu lahko postopoma pride na uživanje 30 kapljic dvakrat dnevno. (PS: sama predpostavljam, da je priporočljivo preiti na to doziranje v težjih primerih, ali v primerih, ko po 2-3 priporočljivih mesecih prve uporabe, še ni rezultatov in nato nadaljevati z uporabo še nadaljnje 3 mesece)

Uživanje Samento v času nosečnosti in dojenja ni priporočljivo! Naj ga ne uživajo niti ljudje s transplantiranimi notranjimi organi!


OBVESTILO z dne 13.9.2011 - Trenutno so na razpolago le Samento kapljice. Samento kapsule bodo na razpolago najkasneje od 18.9.2011 dalje.
Priporočljivo doziranje Samento kapsul je 1 kapsula dnevno pol ure pred obrokom. V težjih primerih je treba število kapsul povečati.

Monday, September 5, 2011

Samento ali MegaHydrate ? Samento in avtizem.


Odgovor gospe, ki med drugim sprašuje tudi kako pomagati svojemu sinu, ki ima avtistične simptome.


Gospa K…….. mi je po objavljenem prejšnjem članku o Samentu-panaceji, ki obstaja , poslala sledeče pismo:

Spoštovana Marina,

od vsega skupaj sem že malo zmedena. Je Samento nekaj podobnega kot Active H oz. MegaHydrate? Če prav razumem gre za neko obliko antioksidanta. In če bi jemala Samento, je sploh dobro jemati še kaj drugega? Ali vpliva tudi na psihično počutje?

Predvsem me zanima, ali bi lahko s Samentom pomagala sinu (avtizem), ki sicer že prejema individualno formulo antioksidantov, vitaminov, mineralov, encimov.... po DAN protokolu? Nekje omenjate, da sinu to dajete, in če se ne motim, je šlo pri vašem sinu tudi za psihološke zadeve.

Najlepša hvala in lep pozdrav,


Moj odgovor g. K……….. je bil sledeči:

Razlika med temi tremi produkti je sledeča:

Active-H – vsebuje vodik in magnezij (tega produkta ni več na tržišču !)
MegaHydrate – vsebuje vodik in silicijev hidrid
Samento – je tekoči izvleček Perujskega zelišča Uncaria Tomentosa

Za kaj uporabljati en, drugi ali tretji produkt? Sama, kot laik, ki iz osebnega interesa raziskujem delovanje posameznih produktov, ki bi lahko izboljšali naše zdravje, bi tako odgovorila:

1.  Za Active-H naj se odloči tisti, ki potrebuje en dober antioksidant z dodatkom magnezija. Mnogim bo samo to čisto dovolj. Active-H sama vidim samo kot en dober preventivni antioksidant.
Več informacij o razlikah med Active-H in MegaHydrate je objavljenih na naslovu

2. Če ima kdo večje zdravstvene težave, pa bi mu predlagala MegaHydrate ali Samento. MegaHydrate pomaga tudi v primeru depresije, vsaj meni je pred več kot 10 leti, ampak ga je treba uživati precej časa, včasih tudi več kot eno leto. Sama sem tedaj uživala MicroHydrin, ki je bil predhodnik MegaHydrate in se danes dobi pod imenom MegaH. Morala sem ga uživati leto in pol, da sem lahko sama sebi rekla, da sem ozdravljena in rešena težkih simptomov depresije. Predpostavljam, da bi se pozitivni rezultati z MegaHydrate, če bi bil že takrat na razpolago, poznali že prej, ker je močnejši od tedanjega Microhydrina.
Več o MegaHydrate sem objavila v spletnem dnevniku na naslovu http://fhesovci.blogspot.com

Nekomu bo boljši MegaHydrate, drugemu, predvsem ljudem, ki imajo raje zelišča kot v laboratoriju narejene produkte, pa bo boljši Samento. MegaHydrate, nad katerim sem navdušena, sem že uživala in ga tudi še bom, kot bo ta avantura s Samento za mano. Za Samento sem se odločila bolj zaradi sina kot zaradi mene. Zaradi mene bi ostala na MegaHydrate. Ampak če že pišem o nečem, rada to tudi prej preizkusim. Na sebi ali še na komu drugemu. Poleg tega ne vidim Samento kot produkt, ki bi ga bilo za uživati neomejeno dolgo, kot je to pri MegaHydrate. MegaHydrate se lahko z občasnimi prekinitvami uživa takorekoč večno, če se kdo tako odloči. Samento pa vidim bolj kot produkt, ki ga nekdo vzame v roke, ko ima že neke prepoznavne težave in ga zato uživa samo določen čas, toda najmanj 2-3 mesece, po potrebi tudi 6 mesecev ali več.

3. Za ljudi, ki pa imajo težave, ki jim po domače rečemo psihične, pa bi predlagala Samento. Zakaj? Zato, ker je Samento znan po tem, da se uporablja v primerih, ko ima nekdo težave zaradi Limske borelioze. Za ljudi, ki imajo te težave, je v večini primerov problem, ker se spiroheta Borrelia burgdorferi  ugnezdi nekje v možganih in to ustvarja ljudem večne težave. Po domače bi tako rekla. Če imajo možgani v sebi nekaj, česar ne bi smeli imeti, ne bodo niti možgani niti telo funkcionirali dobro.
Če pa obstaja produkt, ki odstrani iz možganov, kar ne spada vanje, potem začnejo le ti normalno funkcionirati in s tem tudi celo telo in njegovi notranji organi.

Ko sem začela dajati sinu Samento, sem šla v to s predspostavko, da so tudi njegove težave posledica nečesa, kar je prišlo v njegove možgane, se tam vsidralo in mu »nagajalo«.
Nekateri pravijo, da je tudi avtizem lahko posledica nečesa, kar je v možganih, pa ne bi smelo tam bit, težke kovine na primer, kot posledica vsebnosti le teh v cepivih, ki so jih otroci prejemali še kot dojenčki. Lahko pa je tudi posledica tega, da v človeku, ki ima avtistične težave, presnova ne deluje kot bi morala in možgani ne dobijo vseh hranil, ki jih potrebujejo. In če jih ne dobijo, ne morejo optimalno delovati. (Razmišljam celo, da so morda presnovne težave posledica samo tega, da v možganih nekaj "nagaja". Presnovne težave = posledica, ovirani možgani = vzrok)
V prvem primeru potrebujejo nekaj, kar odstrani iz možganov, tisto kar tam ne spada, v drugem primeru pa potrebujejo primerno hrano (ali prehrambene dodatke).

Moj sin ima v tem trenutku, recimo temu, tudi rahle avtistične težave, ni pa avtist, ker se ni tak rodil. Težave so se začele šele v puberteti, ko mladi ljudje iz avanturističnih vzgibov preizkusijo vse, kar jim pride pod roke. Sam je eksperimentiral z marihuano, ki pa mu ni ravno koristila. Zdaj se s tem ne igra več, je pa izgleda zapustila v njegovem telesu, možganih bolj natančno, dediščino v obliki zanj škodljivih snovi. Posledica je bila, da je prenehal govorit, to je bilo še pred leti, kasneje ko je spet začel govorit, pa je njegovo obnašanje ostalo izrazito avtistično. To je trajalo kar nekaj let, vse dokler nisem po dolgotrajnem študiju začela preizkušati s homeopatijo, ker sem smatrala psihofarmake, katere so mu želeli predpisati, za legalno drogo od katere se tudi postane odvisen. Ki ima med drugim tudi trajne škodljive posledice na možganih ljudi (stranski učinki). Posledično na telesu.

Najprej je bilo na vrsti preizkušanje s homeopatijo. Rezultati so bili pozitivni.
To kar zdaj počnem s Samento in drugimi produkti, je že nadaljevanje.
Ko sem brala o tem kako Samento deluje v primeru Limske borelioze in depresije (članek, ki ga bom tudi v kratkem objavila tem spletnem dnevniku, sem se odločila da bom pri sinu poizkusila s tem. MegaHydrate, ki bi mu morda tudi pomagal, pri njemu nisem poizkušala, ker ga je odklanjal. Samento pa je sprejel. Prav tako kot prej homeopatijo. Pri sinu se po zaključeni avanturi z marihuano gre za njegovo osebno intuicijo, ki mu pove kaj je v nekem trenutku dobro zanj.

Najprej sem poizkusila Samento na sebi in sem začutila neko aktivnost v možganih, zato sem ga po nekaj dnevin ponudila tudi sinu. Po približno tednu dni, morda 10 dnevnih, sem opazila, da je postal bolj živahen kot sem ga bila vajena do tedaj in še bolj zgovoren. Tako da zdaj s tem nadaljujeva. Kam naju bo to pripeljalo, bova videla. Predvidevam pa, da na dobro pot. Predvidevam, da Samento nanj deluje tako, da odstranjuje iz njegovih možganov še zadnje ostanke škodljivih snovi, ki jih je marihuana zapustila v njegovem telesu. Ko bova končala 2-mesečno kuro s Samento, bova nadaljevala s produktom ZNatural (glej več info po koncu odgovora), ki bo odstranil še težke kovine iz njegovega telesa in iz možganov. Po ZNatural morda še eno kuro s Samento, če bo to potrebno in potem konec s tem. Potem samo še  multivitaminsko mineralni preparat Adult Multivitamins & Minerals, Omega 3, vitamin B12 (glej več info na koncu tega članka), probiotiki, hrana brez laktoze in  brez glutena in MAP. In seveda tek in karate.

Še to bom omenila. Poleg Samenta sem mu začela dajati tudi MAP, po 2 tableti dnevno, eno zjutraj, eno popoldne, ob obroku, plus eno dodatno pred tekom (trenira približno 3 x tedensko). MAP vsebuje za možgane potrebne aminokisline, ki se v 20-25 minutah sprostijo v krvni obtok. Produkt je tako narejen, da gre mimo vseh presnovnih procesov, direktno v krvni obtok. Zato je MAP zelo primerna hrana za ljudi, ki drugače težko ali sploh ne morejo pridobiti te, za možgane zelo pomembne hrane, iz normalnih živil. Pomanjkanje teh aminokislin je še posebej izrazito pri ljudeh s presnovnimi težavami, kar je morda primer tudi pri ljudeh z avtističnimi simptomi.
Nekaj člankov o MAP sem že objavila na http://mapovci.blogspot.com nekaj pa jih še bom.

Omenila ste, da vašemu sinu dodajate prehrambene dodatke po DAN protokolu. Antioksidanti, minerali, vitamini, encimi (kaj pa probiotiki?), so vse snovi, ki jih nekdo, ki ima morda presnovne težave, težko dobi preko normalnega prehranjevanja. Zato dodajanje v obliki dodatkov. To je v redu. Bi pa mu kot prehrambeni dodatek koristil tudi MAP.
Ampak pri dodajanju prehrambenih dodatkov se ne bi smelo pozabiti na čiščenje težkih kovin in strupov iz telesa (zamenjava temnih zobnih zalivk z belimi je samo začetek). Saj so morda avtistični simptomi posledica prav tega, ne samo pomanjkanja hranil. Okvarjena presnova je morda samo posledica.
Pri tem pa lahko Samento zelo pomaga. In ZNatural. O ZNatural  nisem še pisala v mojem spletnem dnevniku. ZNatural je produkt, ki je namenjen prav temu, odstranjevanju težkih kovin iz telesa in možganov.

Poleg tega bi vam predlagala, da razmislite tudi o uporabi homeopatije.
Sama sem tudi s tem eksperimentirala, kot sem že omenila. To je bil moj prvi korak s katerim sem sina ponovno približala enemu normalnemu življenju. In prišla do ugotovitve, da so njemu, od vseh, ki sva jih preizkusila, pomagali trije homeopatski preparati (četrti je še na preizkušanju). Niso ga popolnoma spremenili, so ga pa v toliko spremenili, da zdaj normalno funkcionira. Zdaj upam, da bodo še Samento, ZNatural in MAP naredili preostalo.

Homeopatski produkti, na katere je odreagiral, so bili sledeči:
1. Baryta Carbonica – začela sva s potenco 200 ch (3 x v razmaku 1-2 meseca), nadaljevala s 1000 ch (2 x v razmaku 2 mesecev), naslednjič bo dobil 10000 ch. To so bili enkratni odmerki. Pri »psihičnih« težavah se uporabljajo enkratni odmerki visokih potenc. Baryta Carbonica ga je v toliko spremenila, da nima več otročjega obnašanja.
2. Anacardium Orientale – enkratni odmerek 200 ch ob občasnih »nasilinih« izbruhih v trenutkih nezadovoljstva. Včasij je učinkovit samo en enkratni odmerek.
3. Saccharum Officinale – odmerjanje kot pri Baryta Carbonica.  Ta preparat se uporablja za večjo socializacijo.
4. Gelsemium – za pogum (recimo pred komuniciranjem z ljudmi, ki niso njegova družina). Pri tem preparatu včasih deluje tudi potenca 30 ch (3 zrnca dnevno vsak drugi dan, 2 tedna). Če ni reakcije, se lahko poizkusi z višjo potenco 200 ch.

Pri homeopatiji velja sledeče. Če ni reakcije ali spremembe, to ni homeopatski produkt za prizadeto osebo. V tem primeru je treba poiskati drugi homeopatski preparat. To velja za vse homeopatske preparate.

In se ne vzame vseh preparatov hkrati, pač pa postopoma in vsakokrat en preparat. Katerega najprej, pa je odvisno od stanja v katerem se človek nahaja in kaj najprej in najbolj potrebuje v trenutku potrebe.

Nekaterim, ki imajo avtistične simptome, pomagajo tudi naslednji homeopatski preparati: Sulphur, Natrum Muriaticum, Lycopodim Clavatum, Phosphorus. Moj sin je odreagiral samo na omenjene 4, čeprav je poizkusil tudi slednje.

Obstajajo pa tudi esence avstralskih rož, ki pomagajo v primerih avtističnih simptomov, ki so tudi izjemno učinkovite. Ker je njihov izvleček mešan z alkoholom in je treba kaniti 7 kapljic pod jezik, pa marsikomu to ni prijetno, ker rahlo zapeče. Tako da komur to ne ustreza, naj ostane pri homeopatiji.

K…….., upam da sem vam s temi mojimi besedami olajšala nadaljnjo pot z vašim sinom in nadaljnje odločitve.

S spoštovanjem

Marina Butala
http://mapovci.blogspot.com/


PS: Še nekaj kratkih informacij o nekaterih zgornjih produktih pri katerih v zgornjem odgovoru ne obstaja povezava (link) do dodatnih informacij.

ZNatural je razstrupljevalec krvi, organov, žlez in celičnega tkiva. Še posebej primeren je za čiščenje težkih kovin iz telesa. Priporočljivo doziranje je: prvih 5 dni po 6 kapljic 3 x dnevno, nato po 3 kapljice 3 x dnevno pomešano v 1,5 dcl vode.

Vitasorb B12 je tekoči vitamin B12, ki ga nakapamo pod jezik. V 10 kapljicah je 50 mcg vitamina B12. Priporočljivo doziranje je: 5 kapljic dnevno do enega leta, po enem letu in odrasli po 5 kapljic dvakrat dnevno. Kdor želi, lahko kapljice pomeša z vodo ali sokom.

Unique B12 (tromesečna zaloga) - še bolj učinkoviti vitamin B12 v podjezičnih tabletah. Priporočljivo doziranje: po eno tableto dnevno raztopimo pod jezikom, zjutraj in zvečer. Ena tableta vsebuje: 1000 mcg vitamina B12, 5 mg vitamina B6, 400 mcg folne kisline in 25 mcg biotina.