Wednesday, March 28, 2012

Spomladansko čiščenje telesa


Obnovljena energetska prebuditev pomladi ustvarja primerne pogoje za pripravo našega uma, telesa in okolja na poletje, ki je pred nami. To je odlična priložnost za spomladansko čiščenje in za ustvarjanje bolj živahnega in uravnoteženega dobrega počutja.

Prehod

Pomlad je prehodna sezona, ko se narava prebudi iz svoje neaktivnosti in konzervativnega zimskega spanja in se pripravi na visoko poletno aktivnost. Cilj pomladi je tudi očistiti in osvetliti naš telesni sistem, zato da bi bili bolj živahni in bolj učinkoviti za večje fizične aktivnosti in izzive, ki bodo sledili pomladanskemu ritmu.

V tradicionalni kitajski medicini je pomlad tesno povezana z elementom les, kot sta tudi jetra in žolčnik. Zato se pomlad v glavnem osredotoča na jetra. Jetra so povezana s turbulentnimi čustvi: nerazčiščeno jezo in razdražljivostjo.

Za pomlad je značilna tudi močna energija rasti in sprememb, zato je pomembno, da ta energija teče gladko in nemoteno. Tako da preživimo čim več časa v naravnem okolju in da se čim več gibamo, vadimo in se ukvarjamo s sprostitvenimi tehnikami, je koristno tako za naše telo kot za našega duha. Hkrati razbremenimo same sebe zaradi preobremenjenosti s čustvi, obenem pa podpremo zdravje jeter, posledično zdravje celega telesa.

Maksimirajmo čiščenje telesa

Osebni cilji vsakega izmed nas bi morali določiti intezivnost našega režima razstrupljanja. Za katerikoli način čiščenja telesa se bomo odločili, je priporočljivo začeti pod nadzorom izkušenega zdravstvenega praktika ali zdravnika, ki nas lahko vodi v tem procesu, še posebno če imamo težave z zdravjem ali kronične težave.

V nadaljevanju je nekaj nasvetov za prve celostne priprave uma in telesa, kar nam lahko pomaga, da  iz spomladanskega čiščenja pridobimo čimveč.

Načrtujmo naše spomladansko čiščenje

Spomladansko čiščenje lahko traje od 3 do 21 dni. Za večino posameznikov pa je optimalno 10-14 dnevno čiščenje. Lahko pričnemo s pripravljalno fazo, kateri sledi vmesni segment, ki je bolj intenziven. Čiščenje zaključimo s ponovitvijo pripravljalne faze.

Prehrana: Ne glede na to kako načrtujemo svoje očiščevanje, mora to biti osnovano na vedno sveži in zdravi prehrani, ki je osredotočena na velikih količinah organske zelenjave, bodisi poparjene ali surove.

Hidriranje: Ne pozabite piti veliko čiste vode ali zeliščnih čajev, saj je hidriranje izredno pomembno v obdobju čiščenja.

Čas in prostor: Vzeti si nekaj prostega časa med delom v obdobju čiščenja je idealno. Vzemi si čas za sprostitev in meditiraj o stvareh, katere želiš izpustiti iz svojega življenja. To pomaga sprostiti toksine iz vseh zdravstvenih področij, na področju čustev, telesa, duše in duha. Če si ne moreš vzeti nekaj prostega časa med samim delom, potem poskusi si nekaj ur dnevno ustvariti nek sveti prostor v katerem se boš rešil-a plasti ovir, ki ti preprečujejo biti zdrav-a in živahen-a.

Okolje: Čiščenje svojega doma, delovnega mesta in drugih okolij je prav tako pomemben pripravljalni korak. Čiščenje postanih zimskih energij, brisanje prahu in odstranjevanje patogenih snovi, ki so morda prisotni v tvojem domu, znebiti se nereda v svojem okolju ima lahko pomembne pozitivne učinke na zdravje tako telesa kot uma in duha.

Nameniti sveti prostor za meditacijo, sprostitev in kontemplacijo pošlje sporočilo celotnemu našemu bitju, da je naša obveza za dobro zdravje, jasnost in druga pomembna področja iskrena in globoka. Opazuj pozitivne spremembe, ki se bodo zgodile, ko osredotočaš svojo energijo v sveti prostor zdravljenja samega sebe.

Z namenom čiščenja doma in ustvarjanja prijetnega bivalnega prostora, obstaja CHARISMA HOME,  izdelek ki vpliva na naš dom tako, da je le ta v harmoniji z nami in našimi bližnjimi. Ima neomejeno trajanje in vpliva na celo hišo, ne glede na to kam ga postavimo.




Za naročilo s posredovanjem in plačilom po predračunu pa pošlji naročilo na marina.butala@gmail.com


Pripravi svoj um na spomladansko čiščenje

Če imaš možnost eksperimentirati z meditacijo in notranjim premislekom v zimskem času, si verjetno našel-a tiste vidike same-ga sebe, ki jih ne potrebuješ več. Torej, kot del procesa čiščenja je vedno koristno odločiti se, kaj je to, kar si pripravljen-a opustiti, ko se premikaš proti pomladi.

Širok pristop k razstrupljanju uporablja očiščevalni proces kot sredstvo za povečanje naše stopnje svobode in odprtosti. Vzemi primer iz narave, tako kot se dan širi od zore do mraka in se klima segreje s prihajanjem nove sezone, na isti način lahko mi omogočimo širitev našega dojemanja. Meditacija predstavlja enega izmed najbolj učinkovitih načinov v te namene. S tem, da redno meditiramo, mi lahko sprejmemo tiste stvari v življenju, ki so nas prej vznemirjale. Opuščanje negativnih čustev, ki imajo velik nadzor na naše dojemanje realnosti, je pomemben del procesa čiščenja.

Zato bi čiščenje moralo vedno začeti s končnim ciljem ustvariti večjo svobodo in odprtje samega sebe. To je mogoče doseči z enostavnimi meditativnimi praksami, ki se osredotočajo na dihanje.

Razvoj procesa čiščenja

Med razvojem procesa čiščenja in meditacije, se naše preobremenitve in stiske sprostijo kot rosa na jutranjem soncu. Med očiščevanjem in odpuščanjem omejujočih zaznav in emocij, odkrivamo da nam isti dražljaj ne ustvarja več enakih odzivov in da nam življenje postaja lažje.

Uspešno čiščenje lahko stori vse to in še mnogo več. Poleg bolj živahnega telesnega zdravja, mi lahko tudi razvijemo globlji občutek sočutja in razumevanja med sproščanjem in preoblikovanjem negativnih vzorcev, kar nam omogoča, da naredimo en korak naprej v naslednji letni čas, z bolj zdravim telesom in duhom.

Vir: http://www.easyhealthoptions.com/alternative-medicine/top-tips-for-a-successful-spring-cleanse/

Izdelki in dodatki, ki jih lahko uporabljamo za spomladansko čiščenje:

1.)  Charisma Home – za energetsko čiščenje celega doma in vzdušja v njemu, tudi kot predpriprava na fizično spomladansko čiščenje telesa. O Charisma Home bo nekaj več besed v slovenščini v enem izmed naslednjih člankov

2.)  OxyPowder za čiščenje črevesja, jeter in žolčnika. O tem, da se zdravje začne v črevesju, torej s čiščenjem črevesja z OxyPowderjem, sem že pisala lansko leto -> KLIKNI. O tem kako si takoj po čiščenju črevesja očistiti jetra in žolčnik, tudi z OxyPowderjem namesto z grenko soljo, prav tako -> KLIKNI.

Nekaj plastenk OxyPowder-ja pa imam tudi doma, tako da kdor bo pohitel z naročilom, ga dobi takoj naslednji dan. Do oddaje vseh plastenk.

3.)  ZNatural za čiščenje krvnega obtoka in celega telesa predvsem pred težkimi kovinami, ki so hrana za parazite in glivice (glivica kandida). Temu naj sledi ANatural, ki bo nahranil izpraznjene celice. Klikni na zgornje povezave za samostojno naročilo ZNatural ali ANatural. Več informacij o ZNatural, ki pomaga odstraniti težke kovine iz telesa in s tem izločiti hrano za parazite in glivice ter ANatural prihodnjič!

4.)  Green Magma za čiščenje, hranjenje in alkaliziranje celega telesa

5.)  MegaHydrate ali MegaH za hidriranje in čiščenje celega telesa.
 
6.) Samento za čiščenje možganov in povečanje odpornosti

7.)  med samim čiščenjem je priporočljivo uživati tudi probiotike, ki pomagajo v primeru, da imamo simptome pospešenega čiščenja telesa, ki znajo včasih biti precej neprijetni

8.)  med samim čiščenjem in po njem je priporočljivo telo hraniti tudi z visoko kvalitetno aminokislinsko beljakovinsko hrano. V te namene je najbolj priporočljiv MAP prof. dr. Luca Morettija iz inštituta INCR

9.)  po čiščenju telesa je priporočljivo izpraznjene celice dobro nahraniti s kvalitetnimi hranili, kot so že omenjeni ANatural ter različni multivitaminsko-mineralni produkti in ribje olje Omega 3, ki je hrana za možgane.

Zgornji članek sem prevedla, priredila, dopolnila in objavila
Marina Butala Cigoj s.p., sodelavka angleške naturopatske klinike The Finchley Clinic


(s kratkimi navodili za naročanje s posredovanjem)







Thursday, March 22, 2012

Koencim Q10 - drugič

Zadnjič o koencimu Q10 na splošno, danes kratka predstavitev o koencimu Q10 v kapsulah in o tekočem koencimu Q10, ki se ju dobi pri angleški naturopatski kliniki The Finchley Clinic.


Koencim Q10 nekateri poznajo kot energetsko hranilo, ki ima integralno vlogo pri proizvodnji ATP, ki je vir energije za vse telesne procese. Microcell Co Q10 vsebuje tudi vse prednosti 600 mg olja lanenega semena. Olje lanenega semena je vir maščobnih kislin Omega 3. Microcell Co Q10 je miceliziran, kar pomeni, da je »razbit« v drobne delce (kapljice), kar znatno poveča njegovo absorpcijo.


Za MicroCell® tehnologijo se uporabljajo hladno stiskana olja, ki se nato emulgirajo in mikroinkapsulirajo, kar občutno povečuje njihovo stabilnost in absorpcijo.


BioCare-jeva emulzifikacijska tehnologija, ki se nahaja v tekočem produktu s koencimom Q10 (glej v nadaljevanju produkt BioMulsion Q 150ml), pa vključuje predhodno emulgiranje v maščobi topnih vitaminov in nato razprševanje v preprosti vodni osnovi in naravni sadno aromatizirani tekočini. To v bistvu »prebavi« hranilo, kar znatno poveča njegovo bio-razpoložljivost in absorpcijo.


Menimo, da obe tehniki zagotavljata maksimalno absorpcijo koencima CoQ10 in sta oba produkta enako dobra.


Dodatne informacije

- laneno olje vsebuje 58% Omega 3 in 14% Omega 6 maščobnih kislin
- maščobne kisline Omega 3 podpirajo srce in srčni mišici lajšajo izrabo kisika
- maščobne kisline Omega 3 podpirajo epitelno tkivo, ki obdaja pljuča, prebavni trakt in kožo
- laneno olje je fito-estrogen in ima sposobnost podpiranja hormonov
- koencim CoQ10 ima antioksidativne lastnosti na celični ravni in podpira sproščanje energije iz hrane
- prehranska olja MicroCell® so vdelana v klorofilnih rastlinskih kapsulah, kar tem oljem ohranja stabilnost.

Sestavine
Laneno olje: 600mg
Koencim Q10: 50mg
Vitamin E: 20mg


Alergeni: Vsebuje sojo

Priporočeno doziranje
Ena kapsula dnevno skupaj s hrano ali po priporočilu zdravnika

Opozorilo!
Ni primeren za posameznike, ki uživajo zdravila proti strjevanju krvi, kot so na primer varfarin, kumarin ali heparin.

BioMulsion Q 150ml – koencim Q10 v tekoči obliki





BioMulsion Q je:

- emulgiran koencim Q10 za maksimalno absorpcijo in vrhunsko bio-razpoložljivost
- baziran na osnovi tekočega sadnega pireja za okusno, učinkovito in lažjo uporabo
- daje največjo učinkovitost in moč ter maksimalno udobje v nekaj drobnih kapljicah
- je idealen za vse, ki se izogibate tabletam ali kapsulam
- visoko potenciran koencim Q10, ki oskrbi telo s 50 mg koencima Q10 dnevno
- pomaga pri sproščanju energije za celično uporabo
- je močan antioksidant, ki pomaga reciklirati druge kritične antioksidante
- podpira zdrav srčno-žilni sistem.

Sestavine:


Koencim Q10: 50 mg

Alergeni: Vsebuje sojo
Priporočeno doziranje: pol čajne žličke (2,5 ml) dnevno skupaj s hrano ali po priporočilu zdravnika. Po želji ga lahko zmešamo tudi s tekočino.

Opozorilo


- Če ste pod zdravniškim nadzorom, se pred uporabo posvetujte z zdravnikom
- Potrebna je previdnost pri uživanju antikoagulantih zdravil.


Zgornje informacije so objavljene na spletni strani angleške naturopatske klinike The Finchley Clinic.


Kaj pa meni o obeh produktih naturopat Mark G. Lester iz angleške naturopatske klinike The Finchley Clinic?

Mark G. Lester pravi, da je glede na njegove izkušnje tekoči BioMulsion Q 150ml najboljši produkt s koencimom Q10, s katerim oskrbuje svoje stranke. Ker je v tekočem stanju se absorbira enostavno in ima visoko potenco ter je prijetnega okusa.

Glavni razlog, da se odločimo za koencim Q10 v kapsulah Microcell Co Q10 pa je ta, da je ta produkt v primerjavi z drugimi produkti s koencimom Q10 v kapsulah ali tabletah, miceliziran, kar pomeni, da je razbit v drobne kapljice na poseben patentirani način za zagotoviti boljšo absorpcijo skozi celo površino celotnega prebavnega sistema. To je tisto, kar plačamo, ko se odločimo za produkte, ki stanejo nekaj več in jih proizvajajo podjetja, ki ustvarjajo produkte visoke kvalitete raje kot poceni smeti, ki jih je poln internet. Kljub vsemu temu ima Mark še vedno raje BioMulsion Q 150ml, čeprav ni prepričan, da je miceliziran. BioMulsion Q 150ml je definitivno emulgiran. Kar pomeni, da so sestavine, ki so topne tako v vodi kot v maščobah, pomešane med seboj s posebnim procesom, ki naj bi izboljšal absorpcijo.

Marina Butala Cigoj s.p., v sodelovanju z angleško naturopatsko kliniko The Finchley Clinic


(s kratkimi navodili za naročanje s posredovanjem)

Sunday, March 11, 2012

Koencim Q10 – prvič


 

O koencimu Q10 na splošno

Koencim Q10 (CoQ10) je snov, ki se naravno nahaja v telesu in pomaga pretvoriti hrano v energijo. CoQ10 se nahaja v skoraj vsaki celici našega telesa in je močan antioksidant.

Antioksidanti se bojujejo s škodljivimi delci v telesu, imenovani prosti radikali, ki poškodujejo celične membrane, spreminjajo DNK in celo povzročijo celično smrt. Znanstveniki verjamejo, da prosti radikali prispevajo k procesu staranja, kot tudi k številnim zdravstvenim težavam, vključno z boleznimi srca in rakom. Antioksidanti kot je na primer koencim Q10 lahko nevtralizirajo proste radikale in lahko zmanjšajo ali celo pomagajo preprečiti nekatere škode, ki jih prosti radikali povzročijo.

Nekateri raziskovalci menijo, da koencim Q10 lahko pomaga pri stanjih, ki so povezana s srcem, saj lahko izboljša proizvodnjo energije v celicah srca, preprečuje nastanek krvnih strdkov in deluje kot antioksidant.

Uporaba

Nekatere študije svetujejo, da dopolnila s koencimom Q10, zaužitim bodisi samostojno ali skupaj z drugimi zdravili, lahko pomagajo preprečiti oziroma zdraviti naslednja stanja:

1. Po srčnemu napadu

Ena izmed kliničnih študij je odkrila, da ljudje ki dnevno uživajo dodatke s koencimom Q10 v roku treh dni po srčnemu napadu imajo manjše možnosti za nadaljnje napade srca in bolečine v prsnem košu. Tudi možnost smrti zaradi bolezni srca se zmanjša v primerjavi s tistimi, ki ne uživajo tega dodatka. Vsakdo, ki je imel srčni napad, naj se pogovori s svojih zdravnikom, pred pričetkom uživanja kateregakoli dodatka, vključno s koencimom CoQ10.

2. Ob srčnem popuščanju

Obstaja dokaz, da koencim Q10 lahko pomaga pri zdravljenju srčnega popuščanja v kombinaciji z običajnimi zdravili. Ljudje, ki trpijo za kongestivnim srčnim popuščanjem, ko srce ni sposobno črpati krvi tako kot bi moralo, imajo morda tudi nizek nivo koencima Q10 v telesu. Srčno popuščanje lahko povzroči nalaganje krvi v delih telesa, kot so na primer pljuča in noge. Lahko povzroči tudi težave z dihanjem. Številne klinične študije kažejo, da dodajanje koencima Q10 pomaga zmanjšati otekanje nog in tekočino v pljučih, zaradi česar je dihanje lažje. Poleg tega se telesne zmogljivosti pri ljudeh s srčnim popuščanjem povečajo. Vendar niso vse študije pozitivne, nekatere niso našle nikakršnega vpliva, tako da je uporaba koencima Q10 še vedno sporna v primeru srčnega popuščanja. Zato je treba vedno vprašati svojega zdravnika, preden se odločimo za uživanje koencima Q10 v primeru srčnega popuščanja.

3. Visok krvni pritisk

Številne klinične študije, ki vključujejo manjše število ljudi kažejo, da koencim Q10 lahko tudi zniža krvni pritisk. Vendar pa lahko traja od 4 do 12 tednov preden opazimo kakršnekoli spremembe. V eni izmed analiz, po pregledi 12-ih kliničnih študij, so raziskovalci ugotovili, da lahko koencim Q10 zniža sistolični krvni tlak do 17 mm Hg in diastolični krvni tlak do 10 mm Hg, brez pomembnejših stranskih učinkov. Je pa glede uporabe koencima Q10 še vedno potrebno narediti mnogo raziskav na večjemu številu ljudi. Zato ne poskušajte zdraviti visok krvni tlak sami, pač pa se glede tega vedno obrnite na svojega zdravnika.

4. Visok holesterol

Ljudje z visokim holesterolom, imajo običajno nizko raven koencima Q10, iz tega razloga je bil koencim Q10 predlagam kot zdravilo proti visokemu nivoju holesterola. Vendar do zdaj še ni nobenih dokazov, ali koencim Q10 dejansko deluje v tem primeru ali pa ne. Obstaja nekaj dokazov, ki pravijo, da koencim Q10 lahko zmanjša neželene učinke zaradi uporabe konvencionalnega zdravljenja z zdravili za zniževanje holesterola, imenovani statini, ki zmanjšujejo naravno raven koencima Q10 v telesu. Z dodajanjem koencima Q10 se nivo tega koencima v telesu lahko dvigne na normalno raven. Dodatne študije kažejo, da koencim Q10 lahko zmanjša bolečine v mišicah, ki so povezane z zdravljenjem s statini. Povprašajte svojega zdravnika, če želite uživati koencim Q10 skupaj s statini.

5. Sladkorna bolezen

Dopolnila s koencimom Q10 lahko izboljšajo zdravje srca in nivo krvnega sladkorja ter pomagajo pri upravljanju z visokim krvnim pritiskom pri bolnikih s sladkorno boleznijo. Dve študiji sta ugotovili, da 100 mg koencima Q10 dvakrat dnevno izboljša A1C nivoje, kar je merilo dolgoročne urejenosti krvnega sladkorja. Neka druga študija pa ni pokazala nobenega učinka. Če imate sladkorno bolezen, se posvetujte s svojim zdravnikom ali pri registriranem dietetiku preden začnete uživati koencim Q10.

6. Poškodba srca zaradi kemoterapije

Številne klinične študije kažejo, da koencim Q10 lahko pomaga pri preprečevanju srčne škode zaradi nekaterih zdravil, kemoterapije, adriamycina ali drugih zdravil za take primere. Pogovorite se s svojim zdravnikom pred uživanjem kakršnihkoli zelišč ali dodatkov, če ste pod kemoterapijo.

7. Srčna kirurgija

Klinične raziskave kažejo, da uvedba koencima Q10 pred operacijo srca, vključno z bypass operacijo, in srčno presaditvijo, lahko zmanjša škodo zaradi prostih radikalov, lahko okrepi delovanje srca in znižuje pojavnost nepravilnega bitja srca (aritmije) v fazi okrevanja. Priporočljivo je ne uživati nobenega dodatka pred operacijo razen v primeru, da vam to vaš zdravnik odobri.

8. Paradontoza

Bolezen dlesni je pogosta težava, ki povzroča otekanje, krvavenje, bolečine in pordelost dlesni. Klinične študije kažejo, da ljudje z boleznimi dlesni imajo ponavadi nizko raven koencima Q10 v svojih dlesnih. Neka študija z majhnim številom ljudi je ugotovila, da koencim Q10 vodi do hitrejšega celjenja in obnove tkiva, ampak je kljub temu potrebnih še mnogo raziskav glede tega.

9. Drugo

Predhodne klinične študije kažejo, da koencim Q10 lahko:

- izboljša delovanje imunskega sistema pri ljudeh z virusom HIV ali aidsom
- poveča gibljivost spermijev in izboljša moško plodnost
- se uporablja kot del zdravljenja pri Parkinsonovi bolezni
- izboljša telesno sposobnost pri ljudeh z angino pectoris
- pomaga pri preprečevanju migrene.


Je pa potrebnih več znanstvenih študij, da bi ugotovili ali lahko koencim Q10 varno in učinkovito uporabljamo za te zdravstvene težave in potrebe.




Prehranski viri:

Primarni prehrambeni viri koencima Q10 so mastne ribe kot so losos in tuna, ter meso notranjih organov (npr. jetra) in cela zrna. Večina ljudi dobi dovolj koencima Q10 z uravnoteženo prehrano, vendar dodajanje koencima Q10 lahko pomaga ljudem s posebnimi zdravstvenimi stanji ali tistim, ki uživajo nekatera zdravila.
Navodila za uživanje:
Otroci

Ne dodajajte koencim Q10 otrokom mlajšim od 18 let, razen pod nadzorom zdravnika.

Odrasli

Za odrasle starejše od 19 let. Priporočeni odmerek koencima Q10 je 30 – 200 mg dnevno. Višji odmerki se priporočajo samo pod posebnimi pogoji.

Koencim Q10 se topi v maščobi, zato ga je treba zaužiti skupaj z obrokom, ki vsebuje maščobe, tako da ga telo lahko absorbira.

Varnostni ukrepi:

Zaradi možnih stranskih učinkov in interakcij z zdravili, bi bilo potrebno uživati prehrambene dodatke samo pod nadzorom izkušenega zdravnika.

Za koencim Q10 bi se lahko reklo, da je na splošno varen in brez večjih stranskih učinkov, razen morda zelo redkih občasnih želodčnih težav. Glede varnosti uporabe koencima Q10 med nosečnostjo in dojenjem ni podatkov.

Koencim Q10 lahko zniža raven krvnega sladkorja, tako da bi se ljudje, ki imajo sladkorno bolezen, morali posvetovati s svojim zdravnikom, preden bi ga začeli uživati, da bi preprečili nevarnosti zaradi padca znižanja sladkorja v krvi.

Možne interakcije:

Če se zdravite s katerimkoli izmed naslednjih zdravil, ne smete uporabljati koencima Q10 brez predhodnega posveta s svojim zdravnikom.

Kemoterapevtska zdravila – Raziskovalci niso prepričani v to ali koencim Q10 morda vpliva na zmanjšanje učinkovitosti kemoterapevtskih zdravil. Vedno se posvetujte z onkologom preden začnete jemati antioksidante ali druge dodatke istočasno s kemoterapijo.

Daunorubicin in doksorubicin – koencim Q10 lahko pomaga zmanjšati strupene učinke na srce, ki jih povzročata daunorubicin (Cerubidin) in doksorubicin (Adriamycin), dva kemoterapeutska preparata, ki se uporabljata v primerih več vrst raka. Vedno se posvetujte z onkologom preden začnete uživati antioksidante ali druge dodatke istočasno s kemoterapijo.

Zdravila za krvni tlak – koencim Q10 lahko sodeluje z zdravili proti zvišanemu tlaku z namenom znižati krvni tlak. V klinični študiji ljudi, ki jemljejo zdravila za krvni tlak, je dodajanje koencima Q10 omogočilo znižanje odmerkov zdravil. Je pa kljub temu potrebno še več raziskav glede tega. Če uživate zdravila za visok krvni tlak, se posvetujte s svojim zdravnikom pred začetnom uživanja koencima Q10. Ob tem ne prekinjati z uživanjem svojih zdravil, ki vam jih je predpisal zdravnik.

Zdravila za redčenje krvi – obstajajo poročila, da koencim Q10 lahko zmanjša učinkovitost zdravil kot so warfarin (Coumadin) ali clopidigrel (Plavix) na redčenje krvi. Če jemljete zdravila za redčenje krvi, se posvetujte s svojim zdravnikom pred začetkom uživanja dodatka s koencimom Q10.

Betaxolol (Betoptic) - dodatki s koencimom Q10 lahko zmanjšajo stranske učinke na srce zaradi betaxolol kapljic (Betoptic) in beta-blocker zdravil za zdravljenje glavkoma, ne da bi se zmanjšala učinkovitost zdravila.

Drugo – zdravila, ki lahko zmanjšajo raven koencima Q10 v telesu so:

- triciklični antidepresivi, vključno z amitriptilinom (Elavil), doksepin (Sinequan) in imipramin (Tofranil)
- statini za holesterol, vključno z atorvastatinom (Lipitor), lovastatin (Mevacor), pravastatin (Pravachol) in simvastatin (Zocor), vključno z gemfibrozilom (Lopid)
- beta blokerji za visok krvni pritisk, kot so atenolol (Tenormin), labetolol (Normodyne), metoprolol (Lopressor ali Toprol) in propanolol (Inderal).

Alternativna imena: koencim Q10, CoQ10; Ubiquinone

Sestavil: Steven D. Ehrlich, NMD, Solutions Acupuncture, zasebna praksa specializirana za komplementarno in alternativno medicino, Phoenix

Podporne raziskave

Aguilaniu H, Durieux J, Dillin A. Metabolism, ubiquinone synthesis, and longevity. Genes Dev. 2005;19(20):2399-406.

Al-Hasso. Coenzyme Q10: a review. Hosp Pharm. 2001;36(1):51-66.

Beal MF. Therapeutic effects of coenzyme Q10 in neurodegenerative diseases. Methods Enzymol. 2004;382:473-87.

Belardinelli R, Mucaj A, Lacalaprice F, et al., Coenzyme Q10 and exercise training in chronic heart failure. Eur Heart J. 2006;27(22):2675-81.

Berthold HK, Naini A, Di Mauro S, Hallikainen M, Gylling H, Krone W, Gouni-Berthold I. Effect of ezetimibe and/or simvastatin on coenzyme Q10 levels in plasma: a randomised trial. Drug Saf. 2006;29(8):703-12.

Caso G, Kelly P, McNurlan MA, Lawson WE. Effect of coenzyme q10 on myopathyic symptoms in patients treated with statins. Am J Cardiol. 2007;99(10):1409-12.

Dhanasekaran M, Ren J. The emerging role of coenzyme Q-10 in aging, neurodegeneration, cardiovascular disease, cancer and diabetes mellitus. Curr Neurovasc Res. 2005;2(5):447-59.

de Bustos F, Molina JA, Jimenez-Jimenz FJ, Garcia-Redondo A, Gomez-Escalonilla C, Porta-Etessam J, et al. Serum levels of coenzyme Q10 in patients with Alzheimer's disease. J Neural Transm. 2000;107(2):233-239.

Heck AM, DeWitt BA, Lukes AL. Potential interactions between alternative therapies and warfarin. Am J Health-System Pharm. 2000;57(13):1221-1227.

Hodgson JM, Watts GF, Playford DA, et al. Coenzyme Q(10) improves blood pressure and glycaemic control: a controlled trial in subjects with type 2 diabetes. Eur J Clin Nutr. 2002;56:1137-1142.

Khan M, Gross J, Haupt H, et al., A pilot clinical trial of the effects of coenzyme Q10 on chronic tinnitus aurium. Otolaryngol Head Neck Surg. 2007;136(1):72-7.

Khatta M, Alexander BS, Krichten CM, Fisher ML, Freudenberger R, Robinson SW et al. The effect of conenzyme Q10 in patients with congestive heart failure. Ann Int Med. 2000;132(8):636-640.

Langsjoen PH, Langsjoen JO, Langsjoen AM, Lucas LA. Treatment of statin adverse effects with supplemental Coenzyme Q10 and statin drug discontinuation. Biofactors. 2005;25(1-4):147-52.

Levy G, Kaufmann P, Buchsbaum R, et al., A two-stage design for a phase II clinical trial of coenzyme Q10 in ALS. Neurology. 2006;66(5):660-3.

McCarty MF. Toward practical prevention of type 2 diabetes. Med Hypotheses. 2000;54(5):786-793.

Nahas R. Complementary and alternative medicine approaches to blood pressure reduction: An evidence-based review. Can Fam Physician. 2008 Nov;54(11):1529-33. Review.

Ochiai A, Itagaki S, Kurokawa T, Kobayashi M, Hirano T, Iseki K. Improvement in intestinal coenzyme q10 absorption by food intake. Yakugaku Zasshi. 2007;127(8):1251-4.

Ostrowski RP. Effect of coenzyme Q(10) on biochemical and morphological changes in experimental ischemia in the rat brain. Brain Res Bull. 2000;53(4):399-407.

Palan PR, Connell K, Ramirez E, Inegbenijie C, Gavara RY, Ouseph JA, Mikhail MS. Effects of menopause and hormone replacement therapy on serum levels of coenzyme Q10 and other lipid-soluble antioxidants. Biofactors. 2005;25(1-4):61-6.

Quinzii CM, Dimauro S, Hirano M. Human coenzyme q(10) deficiency. Neurochem Res. 2007;32(4-5):723-7.

Raitakari OT, McCredie RJ, Witting P, Griffiths KA, Letter J, Sullivan D, Stocker R, Celermajer DS. Coenzyme Q improves LDL resistance to ex vivo oxidation but does not enhance endothelial function in hypercholesterolemic young adults. Free Radic Biol Med. 2000;28(7):1100-1105.

Rakel D. Rakel: Integrative Medicine, 2nd ed. Philadelphia, PA. Elsevier Inc., 2007.

Rosenfeldt FL, Haas SJ, Krum H, Hadj A, Ng K, Leong JY, Watts GF. Conenzyme Q10 in the treatment of hypertension: a meta-analysis of the clinical trials. J Hum Hypertens. 2007;21(4):297-306.

Rosenfeldt F, Hilton D, Pepe S, Krum H. Systematic review of effect of coenzyme Q10 in physical exercise, hypertension and heart failure. Biofactors. 2003;18(1-4):91-100.

Salles JE, Moises VA, Almeida DR, Chacra AR, Moises RS. Myocardial dysfunction in mitochondrial diabetes treated with Coenzyme Q10. Diabetes Res Clin Pract. 2006;72(1):100-3.

Sander S, Coleman CI, Patel AA, Kluger J, White CM. The impact of coenzyme Q10 on systolic function in patients with chronic heart failure. J Card Fail. 2006;12(6):464-72.

Shults CW, Haas R. Clinical trials of coenzyme Q10 in neurological disorders. Biofactors. 2005;25(1-4):117-26.

Shults CW. Therapeutic role of coenzyme Q(10) in Parkinson's disease. Pharmacol Ther. 2005;107(1):120-30.

Singh U, Devaraj S, Jialal I. Coenzyme Q10 supplementation and heart failure. Nutr Rev. 2007;65(6 Pt 1):286-93.

Spigset O. Reduced effect of warfarin caused by ubidecarenone. Lancet. 1994;344:1372-1373.

Torkos S. Drug-nutrient interactions: A focus on cholesterol-lowering agents. Int J Integrative Med. 2000;2(3):9-13.

Watson PS, Scalia GM, Galbraith A, et al. Lack of effect of coenzyme Q on left ventricular function in patients with congestive heart failure. J Am Coll Cardiol. 1999;33:1549-1552.

Weant KA, Smith KM. The role of coenzyme Q10 in heart failure. Ann Pharmacother. 2005;39(9):1522-6.

Witte KK, Clark AL, Cleland JG. Chronic heart failure and micronutrients. J Am Coll Cardiol. 2001;37(7):1765-1774.

 

Prevedla in objavila







Friday, March 2, 2012

Multipla skleroza - kaj pomaga?

Danes spet nekaj kar se mi je zdelo pomembneje od informacij o koencimu Q10 (CoQ10 Plus ali tekoči BioMulsion Q). In sicer o tem kako pomagati v primeru multiple skleroze. Tako je bilo namreč vprašanje gospe, ki me je kontaktirala po mailu. Spraševala je za nasvet kateri produkti so priporočljivi v primeru multiple skleroze, ko je prisotno tudi pomanjkanje apetita in zaprtje.
Odgovarja naturopat Mark G. Lester iz angleške naturopatske klinike The Finchley Clinic, ki tako svetuje.

Glede na moje izkušnje, se meni zdi, da najbolj povečajo apetit črni poper in druge podobne začimbe kot so npr. beli poper, čili in podobno, če jih uživamo v normalnih količinah v ali na obroku. Prav tako pomagajo prebavni encimi. Ti sicer ne povečajo apetita, kolikor sem sam lahko opazil, vendar pa bodo zagotovo izboljšajo absorpcijo tega, kar zaužijemo. Naš najboljši produkt s prebavnimi encimi je Active Digestive Enzymes.

Občasno sem imel stranke, ki so mi omenile, da sta probiotika Threelac in Fivelac povečala njun apetit, imel pa sem tudi stranke, ki so mi včasih dejale, da sta jim ta dva produkta ustvarila zaprtje. Sam bi kljub temu predlagal enega od teh dveh probiotičnih produktov, ob tem pa bi predlagal povečati doziranje OxyPowderj-a, če bi to bilo potrebno.

Glede MAP (Master Aminoacid Pattern prof. dr. Luca Morettija) menim, da je odličen produkt za izgradnjo mišične mase, kljub temu menim, da je v tem posebnem primeru primerno dodati prehrani še kak produkt s širšim aminokislinskim spektrom.

V primeru multiple skleroze na splošno so izjemno pomembne esencialne maščobne kisline (omega 3 in omega 6 (Rosa Mosqueta Oil). Prav tako tudi vitamin D (predlagam tekoči BioMulsion D).

Obstaja pa tudi zelo tesna povezava med multiplo sklerozo in prisotnimi ežkimi kovinami v telesu, ki jih je potrebno izločiti. Torej je dlje časa trajajoče uživanje produkta ZNatural, ki je namenjen odstranjevanju težkih kovin iz telesa (eno leto in več), 5 kapljic dvakrat dnevno, zelo priporočljivo. Poleg tega ljudje, ki imajo težave zaradi multiple skleroze, imajo običajno pomanjkanje magnezija (pomaga Magnesium Citrate) ter prekomerno razbohoteno glivico kandide v telesu, tako da bi bilo treba upoštevati tudi ta dejstva.

(ps: za več informacij o tem kako si pomagati v primeru glivice kandide –> KLIKNI TUKAJ)

Marina Butala Cigoj s.p., v sodelovanju z angleško naturopatsko kliniko The Finchley Clinic