Wednesday, March 27, 2013

Spomladansko čiščenje in razstrupljanje telesa (1)

Če se je telo predolgo "packalo" z neprimerno hrano in drugimi škodljivi vnosi, je dobro in koristno, če se vsaj enkrat letno, najbolj primeren čas je pomlad, odločimo naredili generalno "čiščenje" našega telesa. Zakaj bi na pomlad čistili samo naša stanovanja, kjer bivanjo naša telesa? Tudi stanovanje, kjer biva naša duša, potrebuje čistočo.

Spomladanska "generalka" naj bi v eni izmed naslednji faz vključevala tudi krajši ali daljši post, v kolikor smo psihično dovolj močni za se na to pripraviti in to tudi izvesti. Seveda bi se pri tem šlo za post brez lakote, torej za post ob sveže stisnjenih sokovih iz (po možnosti ekološkega ali biodinamično pridelanega) sadja in zelenjave, ki bodo naša telesa obogatili s prepotrebnimi vitamini, minerali, encimi in fitoelementi, katere naša telesa prepotrebno potrebujejo. Ker pa se pri tem gre za tekočo hrano, se bo obenem telo spočilo pred utrujajočimi procesi prebavljanja in presnavljanja hrane, telesu bomo taki dali možnost preusmeritev v druga opravila med katera spada tudi opravilo samozdravljenja, v kolikor telo to potrebuje.

Zdravo čiščenje in razstrupljanje celega telesa naj bi se izvedlo v nekaj fazah, da ne bi telesa preveč šokirali s takojšnjo oz. radikalno spremembo. Starejši kot smo, počasnejši ritem očiščevanja, torej daljšo dobo tega procesa si bomo izbrali.

Danes objavljam nekaj informacij, ki so po izkušnjah znank katerim sem to predlagala, rezultirate kot učinkovite, tako za zdravje kot tudi za zdravo izgubo telesne teže za tiste, ki to potrebujejo. Se gre za prvo fazo, ki bo naše telo pripravilo na naslednjo fazo temeljitega čiščenja črevesja, jeter in žolčnika.

Priprava na spomladansko čiščenje črevesja, jeter in žolčnika pa naj bi potekala po spodnjem vsakdanjem urniku in priporočilu o prehranjevalnih navadah, česar naj bi se držali najmanj mesec dni, da damo telesu čas, da se privadi na spremembe. Kot pa sem že napisala, starejši ljudje lahko to obdobje podaljšate. Kdor želi, pa lahko tak način prehranjevanja ohrani tudi za nedoločeno obdobje, saj mu bo samo koristilo. Le količine zaužitih hranil naj bodo v takem primeru večje.

1. FAZA - pripravljalno in očiščevalno prehranjevanje

V tej fazi ostati najmanj mesec dni pred prehodom na naslednjo fazo. V kolikor se bomo odločili za naslednjo fazo, torej za čiščenje črevesja, predvsem pa jeter in žolčnika, pijmo v tej prvi fazi precej sveže stisnjenega jabolčnega soka, ki mehča "kamenčke" v jetrih, zato da jih bo telo lažje izločilo. Urnik prve faze novega načina prehranjevanja je sledeč:

- 8.00 (zajtrk). Popijemo en kozarec soka (2 - 2,5 dcl), ki naj bo sestavljen iz pomaranč,  mandarin ali obojega, zato da vnesemo v naše telo nekaj naravnih sladkorjev, ki ga naši možgani potrebujejo še posebno tedaj, ko smo obremenjeni z umskim delom. Temu soku lahko po želji dodamo tudi nekaj sveže stisnjenega soka rdeče pese ali jabolčnega soka.  Lahko pa je sok sestavljen tudi samo iz jabolk, hrušk, ananasa, breskev, marelic ali iz nekega drugega sadja, ki je naravno sladkega okusa. Če želimo očiščevalni sok, pa si naredimo sok iz ene limone in 2-3 korenov rdeče pese. Tudi rdeča pesa je sladka in bo naše možgane nahranila z zadostno količino sladkorjev.

Idealno je, če sta rdeča pesa ali jabolko sveže stisnjena s sokovnikom, ki ne segreva soka, torej potrebujemo sokovnik z nizkim številom vrtljajev, z vsaj enim vijakom, bolje dvema. Kupljen sok ni najboljši, čeprav brez dodanega sladkorja, ker se vsak industrijsko pridelan sok pred embaliranjem segreje na temperaturo, ki uniči vse encime. Za čiščenje telesa, razstrupljanje in splošno zdravje pa so encimi zelo pomembni. Več informacij o pomembnosti encimov za naše telo in zdravje dobiš v članku -> Encimi, gospodarji življenja in smrti (KLIKNI).

- 10.30.  Popijemo po eno žlico tekočega vitaminskega in mineralnega napitka, ki sta unikatna v svoji vrsti. Več obširnih informacij, ki jih je vredno prebrati in so prevedene v slovenskinski jezik najdeš s klikom na naslednjih dveh povezavah:
Daily Vita Plus, Mega Minerals Plus.


Oba produkta se lahko naročita z mojim posredovanjem po običajnem postopku. Lahko pa tudi s samostojnim naročilom v spletni trgovini angleške naturopatske klinike v slovenskem jeziku na naslovu http://www.thefinchleyclinic.si. Najdeš ju tako, da v zgornjem levem pravokotniku vpišeš ključni besedi: Daily Vita Plus in drugič Mega Minerals Plus. Če še nisi registriran-a kot kupec produktov ang, je pred naročilom potrebno najprej to narediti preko povezave http://www.thefinchleyclinic.si/shop/login.php. Registracija je brezplačna, brez nobenih obveznosti in prevedena v slovenski jezik. Če pa pri tem potrebuješ pomoč, se lahko obrneš name (marina.butala@gmail.com)

- 11.00 (malica). Vzamemo dve zvrhani žlici bio skute (najboljše so tolminska, bohinjska ali prekmurska, ki se jih dobi v kilogramskih vrečkah v marketih). Namesto tega lahko za spremembo uporabimo nekaj jogurta brez laktoze ali kefirja.  To damo v mikser in dodamo 3 žlice hladno stiskanega lanenega olja (v primeru skute) ali 3 žlice sveže zmletih lanenih semen (v primeru tekočega jogurta brez laktoze ali kefirja). Vse skupaj zmiksamo, da dobimo kremasto maso. Z dodatkom lanenega olja ali zmletih lanenih semen bodo skuta ali jogurt ali kefir izgubili svojo lastnost mlečnega izdelka, kar je dobro, saj mlečni izdelki, sploh tisti z laktozo, niso vedno koristni za naše telo. Če bomo uporabili laneno olje, naj bo to hladno stiskano. Dobimo ga tudi s klikom na naslednjo povezavo -> Laneno olje.

Nato dodamo še nekaj sadja po lastni izbiri, skupno v velikosti dveh jabolk. Sama v glavnem dodajam jabolka, ker mi je takšna mešanica najbolj prijetnega okusa. Lahko pa seveda dodamo kakršnokoli drugo sadje po lastnem okusu. Robidnice in drugo grmičasto sadje je najbolj idealno, ker vsebuje ogromno antioksidantov in pomembnih fito elementov.

O pomenu fitoelementov za naše zdravje je več informacij objavljenih tukaj -> SUPERIMUNOST s fitoelementi.

Nato to vse skupaj zmiksamo. Jaz včasih dodam še malo soka rdeče pese. Čisto malo, da se zadeva pobarva. Mešanico pojemo z žlico.

- 14.30 (aminokislinski dodatek). Popijemo vsaj tri, raje 5 tablet rastlinskega aminokislinskega dodatka v obliki MAP tablet.
Ker je način prehranjevanja v tej fazi boren z beljakovinami, je treba poskrbeti za to, da naše telo dobi zadostno količino prepotrebnih beljakovin za normalno funkcioniranje celega našega telesa, še posebej pomembnih notranjih organov (srce, jetra, ledvica, pljuča, koža, mišice, ....) na drugačen način. Beljakovinska hrana v obliki MAP tablet pri tem igra zelo pomembno vlogo. Tudi zato, da se mišice ne povesijo ob takšnem načinu prehranjevanja, kar se zna zgoditi še posebno tedaj, ko smo starejši. Beljakovine MAP je možno naročiti pri meni. Več informacij o MAP je obljavljenih tukaj -> http://mapovci.blogspot.com/. 
Ker za ta postopek ne potebujemo kuhalnika, ampak samo mali mikser, si to mešanico lahko preprosto pripravimo tudi v službi, kjerkoli se nahaja električni priključek.

- 15.00 ali kasneje, če tedaj ne utegnemo (kosilo). Za kosilo uživamo kuhane žitarice brez kakršnihkoli začimb in surovo svežo zelenjavo, tudi brez začimb. Če je zelenjava ekološko pridelana, toliko bolje. Idealne žitarice za uživanje so: ajdova kaša, integralni riž, proso ali polenta. Zelenjava katerakoli, samo da je sveža in surova. Lahko tudi krompir, ker vsebuje dosti kalija. Zelenjava naj bo po možnosti ekološko ali biodinamično pridelana. Zelenjavo v listih samo očistimo in narežemo ter dodamo žitaricam, trdo zelenjavo očistimo in naribamo. Nobene soli, kisa ali kateregakoli olja. Nič vloženega, fermentiranega, kave ali poživil. Nobenega sladkorja, alkohola, tobaka ali drugih drog. Kot začimbo lahko dodamo nasekljan peteršilj, nasekljano zeleno, česen, čebulo in druge podobne naravne začimbe, še bolje iz vrta. Po kosilu lahko popijemo kozarec sveže stisnjenega jabolčnega soka.
V kolikor bi se kadarkoli zgodilo, da karkoli od predlaganega skuhamo, je priporočljivo zaužiti vsaj 15 minut pred kosilom kapsulo aktivnih prebavnih encimov. Zakaj to, bomo zvedli iz članka o pomenu encimov za naše zdravje, tukaj -> Encimi, gospodarji življenja in smrti (KLIKNI).

- 18.30 (večerja). Večerjamo samo tedaj, če smo imeli kosilo ob 15.00. Če smo imeli kosilo precej kasneje, večerja odpade. V tem primeru lahko to, kar piše v nadaljevanju, upoštevamo in popijemo po kosilu, če nas bo po kosilu še dajala lakota.

Popijemo kozarec sveže stisnjenega zelenjavnega soka (največ 3 dcl). V te namene lahko uporabimo tudi sok ječmenove trave, ki ga dobimo v dehidrirani obliki v obliki produkta  Green Magma. Za več informacij klikni na naslednjo povezavo -> GREEN MAGMA; hrana za razstrupljanje in alkaliziranje. Green Magma je dehidrirani sok ječmenove trave, ki ima polno encimov, zato je priporočljivo obogatiti našo prehrano s tem sokom. V sok iz Green Magme lahko pomešamo sveži sok jabolk ali korenja ali kateregakoli drugega svežega sadja ali zelenjave, ki nam ugaja, če si tako želimo.
Lahko pa se pri izdelavi poznopopoldanskega zelenjavnega soka držimo predlogov za sveže zelenjavne napitke  iz Walkerjeve knjige "Sveži zelenjavni in sadni sokovi".

Po 18.30 nobene hrane več, lahko čaj.  Čez dan pijemo nesladkan čaj za žejo. Zelo primeren čaj za ohranjanje čistega telesa je Lapacho čaj. Za več informacij o tem čaju klikni na naslednjo povezavo -> Lapacho čaj. Poznamo ga tudi pod imenom Taheebo ali drevo življenja.

Stranski učinek takega načina prihranjevanja je tudi izguba telesne teže v kolikor telo to potrebuje. To v informacijo tistim, ki bi jih zanimalo tudi to.

V tej fazi se lahko odločimo tudi za vsakodnevno čiščenje vranice in želodca, receptura je objavljena tukaj -> Čiščenje vranice in želodca.

Zakaj se za zgornje odločiti? Zato, da povrnemo svoj biološki teren v stanje, ki naj bi se približalo tistemu stanju, ki smo ga v telesu imeli kot otroci. Če ne kot otroci, pa vsaj kot mladostniki.

Vse, ki si želite še več informacij, pa vljudno vabim k branju članka, ki sem ga objavila v spletnem dnevniku društva ARTARA (sekcija za spodbujanje naravnega zdravja) na naslovu http://drustvo-artara.blogspot.com/2013/03/pomagajmo-imunskemu-sistemu-na-naravni.html. Članek je o tem kako pomagati našemu imunskemu sistemu na naravni način.

KAKO NADALJEVATI?

Receptura za nadaljevanje spomladanskega čiščenja in razstrupljanja telesa se nadaljuje tukaj -> http://klinika-za-zdravje.blogspot.com/2013/04/spomladansko-ciscenje-in-razstrupljanje.html

Marina Butala
http://www.thefinchleyclinic.si (spletna stran angleške naturopatske klinike v slovenskem jeziku)

CharismaHome

Sunday, March 17, 2013

Superimunost s fitoelementi

V članku o kolostrumu (mlezivo) smo videli kako kolostrum dobrodejno vpliva na naš imunski sistem. Preberimo danes nekaj osnovnih informacij o tem kako fitokemične snovi vplivajo na naš imunski sistem.

Vir spodnjega teksta se nahaja v knjigi Superimunost, dr. Joel Fuhrmana, ki jo je v slovenskem prevodu Sloveniji izdala Mladinska knjiga Založba, d.d., Ljubljana.

*******

Kdor natančneje preučuje temo prehrane in spremlja najnovejše raziskave, bi težko spregledal dejstvo, da nekatera naravna živila - imenujemo jih "superživila", ker vodijo v superimunost - vsebujejo mikrohranila, ki imajo daljnosežne zaščitne učinke. Vse več dokazov priča, da je prehranski načrt, ki vsebuje veliko teh superživil, bogatih z mikrohranili, skrivnost za doseganje trdnega zdravja in dostop do vrelca mladosti.

Med mikrohranila spadajo: encimi, fitokemične snovi, minerali, vitamini.

SuperPhyte 90 Capsules - SuperPhyte 90 kapsul


Fitokemično pomanjkljiva prehrana je največji krivec za šibak imunski sistem. Pri populacijah z veliko večjim vnosom zelenjave je precej manj rakavih obolenj in skozi zgodovino so najdlje živeli tisti, ki so uživali največ zelenjave.
 
Lahko bi celo rekli, da so fitokemične spojine najpomembnejše odkritje v človeški prehrani v zadnjih petdesetih letih. Identificirali smo več sto fitokemičnih rastlinskih hranil in okoli 150 smo jih natančno preučili, čeprav morda obstaja več tisoč rastlnskih molekul, ki podpirajo človekovo imunsko obrambo. Koncentracijo fitokemičnih snovi pogosto poudarjajo močne barve, kot so črna, modra, rdeča, zelena in oranžna. Skupine fitokemičnih snovi vsebujejo zelo različne strukture in edinstvene zdravstvene koristi, zato je raznovrstna prehrana najboljša.
 
Raznovrstni tipi fitokemičnih snovi so: alfakaroten, betakaroten, spojine alila, alilsulfidi, antocianini, betalain, kumestan, flavonoidi, flavonol glukozinolat, indoli, izoflavoni, lignani, limonoidi, organožveplove spojine, pektini, fenolne spojine, fitosteroli, proteinski inhibitorji, terpeni (izoprenoidi) in tirosol ester; in v vsaki skupini je še na stotine spojin.
 
Veliko fitokemičnih snovi v sveže pridelani rastlinski hrani se izgubi ali uniči s sodobnimi tehnikami obdelave, tudi s kuhanjem (v nekaterih primerih). Naravna rastlinska živila so zelo kompleksna, zato njihova natančna struktura in večina koristnih sestavin še vedno niso popolnoma identificirani. Jasno pa je, da izpostavljenost raznovrstnim fitokemičnim snovem krepi delovanje in proizvodnjo imunskih celic. Pomanjkanje širokega razpona fitokemičnih snovi v njihovi naravni obliki je krivec za razvoj večine bolezni, ki jih je sicer mogoče preprečiti, tudi rakavih obolenj.
 
Bodimo si na jasnem: zame sta kos piščanca in piškot enakovredna, saj ne en ne drug ne vsebujeta omembe vredne količine antioksidantov in drugih fitokemičnih snovi. Tako živalskim proizvodom kot predelani hrani primanjkuje hranil, ki krepijo imunost. Več ko pojemo fitokemično revnih živil, šibkejša bo naša odpornost in višje bo tveganje za razvoj bolezni, morda celo raka. Različni prehranski trendi, ki priporočajo uživanje manj mastnih živil, beljakovinsko bogato prehrano (jajčni beljak, belo meso) in testenine, so za imunski sistem v resnici škodljivi in povzročajo raka zaradi različnih vzrokov, predvsem zaradi že omenjenega pomanjkanja fitokemičnih snovi.
 
Različne študije so nas privedle do spoznanja, da imajo fitokemične spojine zaščitne vloge, ki jih vitamini in minerali nimajo: 
  • sproščajo encime za razstrupljanje;
  • nadzorujejo nastanek prostih radikalov;
  • deaktivirajo povzročitelje raka;
  • ščitijo celične strukture pred škodo, ki jo povzročajo toskini;
  • oskrbujejo mehanizme za popravilo poškodovanih delov DNK;
  • ovirajo podvajanje celic s poškodovano DNK;
  • delujejo protiglivično, protibakterijsko in protivirusno;
  • ovirajo delovanje poškodovane ali gensko spremenjene DNK;
  • krepijo citotoksično (uničevalno) moč imunskih celic - sposobnost uničevanja mikrobov in rakavih celic.
Ta seznam lahko strnemo v eno primarno vlogo: fitokemične spojine so gorivo, ki poganja obrambo našega telesa proti raku. Prehrana, bogata s fitokemičnimi snovmi, je najboljše orožje v vojni proti rakavim obolenjem. Ta obramba zajema sposobnost imunskega sistema, da uničuje invazivne mikrobe (viruse in bakterije) in abnormalne telesne celice, preden postanejo rakave. Ko se število "okvar" DNK poveča in celica postaja vse bolj "čudna", se imunski sistem odzove in jo poskuša odstraniti. Proces uničevanja abnormalnih (predrakavih ali rakavih) telesnih celic,  preden lahko povzročijo škodo, se imenuje apoptoza.
 
*******
 
  
Fitokemične spojine se nahajajo predvsem v mnogih vrstah zelenjave. Če pa je kdo, ki ne zaužije dovolj fitokemičnih snovi s predvsem toplotno nepredelano zelenjavo (in tudi sadjem), si v takih primerih lahko pomaga z odličnim produktom z fitoelementi, ki je namenjen predvsem tistim, ki ne uživajo ali uživajo premalo sadja in zelenjave, da bi njihova telesa dobila dovolj fitohranil, ki so izredno pomembni za naše zdravje, kot smo že prebrali. Produktu je ime SuperPhyte. V angleški naturopatski kliniki so tako povedali o SuperPhyte: 





SuperPhyte 90 Capsules - SuperPhyte 90 kapsul




SuperPhyte, napreden rastlinski antioksidantski kompleks

SuperPhyte je verjetno najmočnejša antioksidantska formulacija iz rastlin. Različni antioksidanti zagotavljajo telesu različne funkcije. SuperPhyte vsebuje izvlečke iz grozdnih pešk, zeleni čaj, borovnice, kurkumo, origano, kaljeneni brokoli, izvleček oljčnih listov, alfa lipoično kislino, likopen, lutein, astaksantin, rdečo peso, vodno krešo, korenje in česen. Vsaka vegetarijanska kapsula vsebuje popoln mavrični spekter rastlinskih antioksidantov in fitokemičnih elementov, za največje varstvo celega telesa pred prostimi radikali.
  • Je idealna rešitev, ki podpira slabo prehrano, torej je namenjen ljudem, ki jim je težko zaužiti zadostne količine sadja in zelenjave
  • Je odlična antikoksidantska izbira za vse letne čase.
Ena kapsula običajno vsebuje:

50 mg ekstrakta grozdnih pešk (procyanidolic oligomerov 95%), 50 mg izvlečka zelenega čaja (40% katehini, polifenoli 60%), 10 mg borovničevega ekstrakta (antocianidi 25%), 50 mg ekstrakta kurkume (kurkuminoidi 95%), 50 mg origanovega izvlečka v razmerju 4:1, 50 mg izvlečka kaljenjega brokolija, 50 mg 5500ppm sulphoraphane (brez goitrogena), 10 mg alfa lipoične kisline, 2 mg likopenskega kompleksa (likopen 10%), 10 mg luteinovega kompleksa (lutein 5%), 0,5 mg astaksantina (iz Haematococcus pluvialis), 10 mg izvlečka oljčnih listov (oleuropein 12%), 62 mg rdeče pese, 36 mg vodne kreše, 25 mg korenja, 17 mg česna.

Sestavine

SuperPhyte je inkapsuliran z naslednjimi naravnimi sestavinami:
Hidroksipropil metilceluloza, rastlinski magnezijev stearat, silicijev dioksid.


Priporočljivo doziranje:
1-3 kapsule dnevno.

 
SuperPhyte 90 Capsules - SuperPhyte 90 kapsul
 
SuperPhyte je možno naročiti s samostojnim naročilom -> KLIKNI TUKAJ.
 
Lahko pa ga naročiš tudi z mojim posredovanjem tako, da mi pošlješ svoje podatke (ime, priimek, naslov, tel.št.) in število naročenih plastenk na E-Mail naslov: marina.butala@gmail.com
 
Marina Butala
http://www.thefinchleyclinic.SI
(spletna stran angleške naturopatske klinike v slovenščini)
 

Wednesday, March 13, 2013

Stanja pri katerih kolostrum (mlezivo) lahko pomaga





 
 
Poleg spodnjega članka vabim tudi k branju članka, ki se nahaja na spletnih straneh društva Artara (društvo za razvoja umetnosti mozaika in vitraža ter spobujanje naravnega zdravja) in nosi naslov Kako izboljšati delovanje imunskega sistema na naravni način?.
Članek se nahaja tukaj -> http://drustvo-artara.blogspot.com/2013/03/kako-izboljsati-delovanje-imunskega.html
 
 
Spodnji članek pa je napisal naturopat Mark G. Lester, tudi direktor angleške naturopatske klinike The Finchley Clinic - www.thefinchleyclinic.SI (spletna stran v slovenskem jeziku)
 
***
Stanja pri katerih kolostrum (mlezivo) lahko pomaga
 
Kot sem že omenil, je bila moja odločitev, da obogatim našo zalogo produktov za zdravje s kolostrumom v tem, da mi je ena od naših strank povedala, kako ji je kolostrum pomagal pri njenih trebušnih težavah (predvsem glede napihnjenosti in plinov), zaradi katerih je trpela mnoga leta.  Ampak kolostrum je veliko več kot samo pomočnik v primerih vnetja črevesja, preveč prepustne črevesne sluznice in pri težavah zaradi kandide. Spodnja pričevanja nekaterih naših strank ti bodo povedala, da si s kolostrumom lahko pomagaš pri veliko različnih problemih.

Astma / Napihnjenost trebuha

"Jaz sem astmatik. Bilsem hospitaliziran v štirih primerihhudega napada astme, zaradi katere sem dobil velike odmerke steroidov. Imam prekomerno telesno težo in razdražljivečrevesne simptome. Moja največja zmogljivosti pljuč ni nikoli dosegla številko 250, v Angliji sem registriran kot za delo nesposoben, ker ne morem hoditi več kot 50 metrov brez počitka in brez uporabe mojega inhalatorja. Kolostrum uporabljam že 4 tedne po 4 kapsule dvakrat dnevno in sem opazil že veliko izboljšanjesvojega zdravja. Moj trebuh ni več napihnjen in izgubil sem že 8 kilogramov. Nič več se ne zbudim s sopenjem in moja zmogljivost pljuč je dosegla številko 300."

Sinusitis

"Uspešno uporabljam kravji kolostrum zaradiokužb zgornjih dihal vseh vrst, še posebej zaradi sinusitisa, ki je pogosta zdravstvena težava v Sedoni, kjer opravljam svojo zdravniško prakso. Na primer, tesar starosti 42 let, se je posvetoval z mano glede težav zaradi preobremenjenostisinusov, kar se mu ponovi enkrat letno, se je zelo hitro odzval na moj recept za uporabo kapsul s kolostrumom."

"Vrsto let sem trpela zaradi problemov s sinusi, ki so bili tako hudi, da so me boleli tudi zobje. Bila sem na antibiotikih, proti bolečinam pa sem uživala Ibuprofen. Po tem, ko sem začela z uživanjem kolostruma, se je zgodil preobrat in težave so izginile. Če bi skeptiki samo vedli kako hvaležna sem, da sem našla kolostrum."

Alergije
"Vrsto let, odkar sem se preselil v Gruzijo, sem imel sezonske alergije: alergije na cvetni prah, travo, plesni, prah in nekaj prehranskih alergij. Vsako leto sem se bal prihajajoče pomladi, poletja in jeseni. Pogosto sem imel tudi resne okužbe sinusov. Vsa zdravila, ki mi sta mi jih predpisala moj splošni zdravnik in specialist za alergije, so mi dajala le delno sprostitev, bilo pa je ogromno stranskih učinkov: suhe oči, suha usta, krvavitve iz nosu, srbenje kože in zaspanost. Nisem mogel verjeti, da so se zgodile skoraj takojšne olajšave, ko sem začel uživati kolostrum brez kakršnihkoli neželenih učinkov. Sem upokojenec in verjemite mi, da me je težko prepričati glede uporabe kakršnihkoli prehrambenih dopolnil. Vendar pa je kolostrum naredil zelo veliko razliko v mojemsplošnem zdravju in dobrem počutju."

Opekline

"Zelo močno sem si opekel moje zapestje na motorju. Povedali so mi, da bo trajalo vsaj mesec dni, da se opeklina pozdravi in da bo verjetno ostala brazgotina.S kolostrumom se je opeklina popolnoma zacelila v enem tednu, brazgotin ni."

Ušesne okužbe

Kate Montgomery je uporabljala kolostrum v svoji zdravniški  praksi odkar je sama osebno in iz prve roke doživela izjemnezdravilne lastnosti kolostruma. Pred nekaj leti je imela hudo infekcijo ušesa, ki se ni odzivala na antibiotike, kateri so ji bili predpisani.Ko prebrala o kolostrumu, se je odločila, da ga bo poskusila. Kupila je plastenko kolostruma v trgovini z zdravo hrano. Tako je povedala: »Ker je bila okužba tako huda, semtakoj zaužila 6 kapsul in osem ur kasneje še naslednjih šest. V nekaj urah sem v ušesu začutila lahkoto, vnetje pa se je zmanjšalo. Štiriindvajset ur kasneje semspet slišala in se počutila veliko bolje. Moja energija in moč sta se tudi vrnili. Še dandanes zaužijem svoj dnevni odmerek kolostruma."
Kate je dodala: "Kot naturopat sem priporočila kolostrum vsemmojim strankam in z veseljem lahko rečem, da jih večina uživa kolostrum redno in se vsi strinjajo z njegovimi koristmi za njihov imunski sistem. Jaz bi zelo priporočala kolostrumza vsakogar, ki želi imeti močnejši imunski sistem. "

Multipla skleroza

"Počutim se, kot da sem res našel čudež v mojem življenju. Sedem let sem trpel zaradimultiple skleroze. Po tem, ko sem užival kolostrum le nekaj mesecev (3 čajne žličke dnevno) so vsi simptomimultiple skleroze zapustili moje telo(vrtoglavica, slabost in utrujenost,težave z očmi, pekoč občutek v nogah). Sedaj sem sposoben hoditi brez mlahavosti in lahko hodim gor in dol po stopnicah brez pomoči ali da bi se držal za ograjo. Mnogo je dobrih stvari, ki bi jih lahko dejal o tem čudodelnem živilu."

Diabetes (sladkorna bolezen)

"Tukaj, v našem mestuCottage Grove, je lokalni minister imel nenadzorovano sladkorno bolezen in je prejemal 3 injekcije inzulina dnevno. Povedal sem mu o koristih kolostruma in nekajmesecev pozneje se je vrnil k meni v prepričanju, da je poleg injekcij potrebno storiti še kaj.Kupil je kolostrum in v enem tednu se mu je zgodil čudež ozdravljenja. Sedaj ne prejema več inzulinskih injekcij in si uravnava svoj nivo inzulina s kolostrumom. Zato je sedaj popolnoma prepričano koristih uživanja kolostruma. "

Težak ulcerozni kolitis

"Pred približno dvemi leti je bil moj 11-letni sin Sean nenadoma diagnosticiran nato pa hospitaliziran s hudim ulceroznim kolitisom. Njegovateža je dramatično padla na 56 funtov (takrat je bil visok 4 "10"). Nič ni pomagalo. Mesec dni kasneje, koje izgubil skoraj celotno debelo črevo, so njegovi zdravniki poskušali z zelo močnim eksperimentalnim zdravilom, takim ki je onesposobil njegov imunski sistem. To novo zdravilo, skupaj s Prednizonom (steroid), je sinu pomagalo na začetku njegovega okrevanja, kljub temu pa ni pridobival na telesni teži. Šest mesecev kasnejeso se njegovi simptomi začeli vračati. V strahu, da bi se moral vrniti nazaj na steroide (zaradi katerih je v obraz postal ves zabuhel) in višjimi odmerki zdravila Pyrenothos, smo začeli iskati bolj naravno, alternativno zdravljenje. Odkrili smo kolostrumpreko  zdravnikovega prijatelja na Zahodu. Svetoval je sinu naj uživa po 4 kapsule, 2 pred zajtrkom in2 pred spanjem. V nekaj tednih smo videli neverjetnospremembo v našem sinu. Začel je pridobivati na telesni teži, postal je močnejši in se je celo zdelo, da raste hitreje! Sean uživa kolostrum žepribližno leto dni. Sedaj tehta100 funtov in je višine 5'4 ". Obenem je tudi metalec v svojibaseballski ekipi. Z drugimi besedami,je prava podoba zdravja! Vodi povsem normalno življenje in preseneča svojega zdravnika, ki njegovi ozdravitvi pravi nič manj kot "čudež"."

Depresija

"Sem 70 let starmoški, ki je lani šel skozi uničujočo osebno izkušnjo, ki me je privedla do hude depresije. Moj zdravnik mi je dal številne antidepresive, ki sem jih jemal več kot 10 mesecev, toda brez uspeha. Po tem, ko sem užival kolostrumsamo dva meseca, je moja depresija izginila. Prav tako sem imel operacijo kolena pred dvema tednoma.Drugo koleno mi je bilo operirano pred letom dni in sem ga moral zdraviti v nedogled. Sedaj, neverjetno za vsakogar, sem 10 dni po operaciji že plesal. Moje mišice so bolj izrazite, moj želodec pa je opazno bolj raven. Krvni tlak mi je padel od 145/85 na 120/70, mojsrčni utrip pa se je iz 83 zmanjšal na 70. Prav tako sem se lahko odpovedal tudi zdravilom za moje srce. "

Downov sindrom

"Moj sin Zacharyse je rodil leta 1993 z Downovim sindromom. Neprestano je moral jemati antibiotike zaradi okužbe ušes,nosu in grla. Bil je razdražljiv in ​​razvilje vedenjske težave, ker je bil neprestano bolan. Imel je tudi stalnodrisko. Ko ga je eden izmed zdravnikov želel dati na močne antibiotike, sem se temu uprl in se odločil poskusiti s kolostrumomnamesto s tistim, kar je hotel zdravnik. Sin je sedaj na kolostrumu skoraj leto in pol. Zelo redko je bolan, v zadnjih dnevnih pa se mu stanje izjemno izboljšuje. Njegovo razpoloženje in vedenje sta veliko boljša. Njegova kri je bila testirana pred in po kolostrumu tudi glede prostih radikalov. Za ljudi z Downovim sindromomje namreč značilno, da imajo v svoji krvi več prostih radikalov zaradi slabega imunskega sistema. Zachary, pa ima v nasprotju z drugimi ljudmi z Downovim sindromom, normalne krvne rezultate. Kolostrum je Božji dar za teotroke."

Ustna bolečina in okužba

"Trpela sem zaradu zobnega koreninskega kanala, ki se je okužil. Ker je bil zobozdravnik odsoten, sem šla v lokalno trgovino z zdravo hrano, da bi se pozanimala s čim mi lahko pomagajo. Dejali so mi naj dodam nekaj kolostruma v zobno pasto, to pomešam z nekaj vode, nato naj to mešanico razmažem po okuženem območju. Sprva sta se bolečina in oteklina zmanjšali, naslednje jutro pa ni bilo nobenega znaka več, da je na tistem področju bila kakršnakoli težava. Sedaj čakam na to, da izvem katere vse so prednosti in dobrobiti, ki izhajajo iz uporabe kolostruma."

Zgaga in refluks kisline

"Do sedaj sem 10 let trpel tako zaradi zgage kot tudi zaradi refluksa kisline. Poskusil sem že vsa možna zdravila. Nekatera izmed njih so mi dajala delne olajšave, vendar sem bil pogosto v skrbeh zaradi negativnega vpliva vseh teh zdravil,ki so bila v mojem telesu. Moja žena me je končno prepričala, da poskusimkolostrum, ko bom začutil boleče simptome zgage in refluksakisline. Skeptik kot sem, mi je bilo zelo težko priznati, da so moji simptomi po kolostrumu izginili. Sedaj, vse dokler uživam kolostrum ob obroku (predvsem popoldne) lahko uživam v vsaki hrani, kateri sem se pred kolostrumu odpovedoval tako dolgo."

Sklerodermija

"Nisem mogla jestitrdne hrane v obdobju treh let zaradi napredne sklerodermije(ena izmed najbolj izčrpavajočih avtoimunskih bolezni). V samo enem tednu ob uživanju kolostruma, sem lahko sedela s svojo družino za mizo in jedla pravo hrano. Moja sinova sta mi povedala, da je bilo tako lepo gledati svojo mamo, kako uživa ob hamburgerju. Ne morem nikoli dovoljpohval povedati o tem, kaj je kolostrum naredil za mene. "

Imunski sistem

"Mislim, da je kolostrum naredil čudeže za mojimunski sistem, odkar sem ga začel uživati pred nekaj meseci. Na začetku letošnjega leta sem se spopadel z dvemi težkimi napadi gripe, zaradi katerih sem bil nekaj tednov popolnoma onesposobljen. Moji simptomi kandide so bili obakrat veliko slabši, ko sem imel gripo. Pred kratkim sem ponovno zbolel, vendar sem tokrat gripo prebolel veliko hitreje, bolezen je bila veliko šibkejša in ni bilo nobenega izbruha kandide."

Menstrualne bolečine

"Kolostrum sem začela uživati tik pred mojo menstruacijo in sem bila presenečena, da sem prvič po dolgih letih mojo menstruacijo preživela brez nikakršne bolečine. To je kot čudež zamene, ker imam zelo močne menstruacije, ki so vedno prihajale z zelo hudimi bolečinami, ki so me vsak mesec onesposobile za najmanj dva dni. Tokrat sem imela občutek kot bi bila izpuščena iz zapora, saj se bolečine sploh niso pojavile.Sem zelo presenečena, ne morem pa reči zagotovo, če je to enkraten primer, ki ga je povzročil kolostrum in če bo tako vedno. Je pa to prva stvar, ki sem jo poskusila in je dejansko tudi delovala, saj ne maram običajnih zdravil proti bolečinam, tako da je za mene kolostrum ena super zadeva."

Napihnjenost trebuha

"Začela sem uživati kolostrum in mislim, da resnično pomaga. Običajno pojem veliko hrane, tudi take, ki jo ne bil smel jesti ob koncih tedna in običajno se naslednje jutro vedno zbudim z občutkom napihnjenosti ter rdečim obrazom in s polno izpuščaji. Po kolostrumu pa teh simptomov ni bilo več."

Kandida, napihnjenost, malo energije

"Kolostrum uživam že mesec dni. Za kandido sem trpela 7 let in sem preizkusila mnoge razstrupljevalne produkte, ki niso delovali. Zato sem prišla do tega, da je vse to vplivalo na moje hormonsko ravnovesje in na simptome kandide. Prav tako sem trpela zaradi napihnjenosti, pogostega uriniranja, kar je vplivalo na mojspanec, dehidracijo in težave z razgradnjo ogljikovih hidratov (slaba prebava, napihnjenost, plini)."

"Odločil sem se za kolostrum, ker protikandidni produkti izgleda, da name niso delovali. Sem eden izmed tistih ljudi, za katere se zdi, da se zelo hitro odzovejo, ampak v mojem primeru sem vzel 4 kapsule zgodaj zjutraj. Štiri ure kasneje sem se zbudil in ugotovil, da ​​napenjanja, nizkega nivoja energije inzmedenosti ni bilo več. Zbudil sem se z občutkom lakote (kar je bilo redko zame) in občutek je bil enkraten. Odkar sem začel s kolostrumom, se počutim odlično, zato sem pri The Finchley Clinic naročil že svojo drugo plastenko kolostruma."

Visok krvni pritisk

"Moj mož bi želel povedati: " Po tem, kosem užival kolostrum približno mesec dni, se je moj krvni tlak, zaradi katerega sem jemal zdravila (ki poleg tega sploh niso bila uspešna, znižal iz 200/90(nevarno visok) na 120/72 (normalno povprečje za mojo starost). Prav tako bolje spim in počutim se polnega energije."

Kontraindikacije za kolostrum: Ni primeren za vegane ali ljudi s hudo intoleranco na laktozo (ljudje z blago intoleranco ga lahko uživajo)

Pravno opozorilo: Posamezni rezultati se razlikujejo. Kolostrum se ne sme uporabljati kot nadomestilo za katerokoli predpisano običajno zdravilo po navodilih svojega zdravnika. Kolostrum je treba obravnavati kot dodatek k prehrani, ne kot terapijo za katerokoli specifično bolezen. Zgornja pričevanja sosamo "anekdotna" poročila posameznih izkušenj, zato se bodo drugi ljudje, ki bodo poskušali z uživanjem kolostruma, lahko odzvali na podoben način, lahko pa tudi ne.

Prevedla in objavila: Marina Butala


 

Wednesday, March 6, 2013

Kolostrum - vsestranski spodbujevalec pravilnega delovanja imunskega sistema



 

Pravijo, da če je imunski sistem pravilno delujoč, da je tudi človekovo telo pravilno delujoče in je tak človek torej tudi zdrav. Za si izboljšati delovanje našega imunskega sistema obstaja kar nekaj načinov in tudi produktov. Eden izmed produktov, ki je mene kar precej navdušil, glede na informacije, ki mi jih je poslal Mark G. Lester (prevod bo objavljen naslednjič), se gre za resnično unikaten in izjemno učinkovit produkt.

Na slovenski spletni strani angleške naturopatske klinike na http://www.thefinchleyclinic.si pa so poleg nekaj osnovnih informacij o tem produktu, objavljene tudi informacije v nadaljevanju. Na koncu te objave so tudi povezave do še dveh drugih člankov v katerih je kolostrum že bil omenjen.

Kaj je kolostrum?

Kolostrum je predmlečna tekočina, ki jo proizvajajo matere ob rojstvu. Kolostrum je poln protiteles za povečanje imunitete, drugih pomembnih faktorjev in pomembnih rastnih faktorjev za zagotavljanje zdravja in vitalnosti tako za odrasle kot za otroke.

Naša odločitev, da bi imeli na zalogi tudi kolostrum, je bila narejena zato, ker nam je ena izmed naših strank, ki je pri nas naročala produkte proti kandidi, povedala da si je s kolostrumom pozdravila svoje razdražljivo črevesje, odpravila napenjanje in vetrove. Njene besede so bile natančno takšne: "Nisem mogla verjeti". To se je brez dvoma zgodilo zaradi učinkov, ki ga ima kolostrum na zdravljenje preveč prepustne črevesne sluznice in na zmanjšanje vnetja. Je pa kolostrum bolj znan zaradi njegovega precej paradoksalnega učinka, ker tako kot spodbuja premalo delujoč imunski sistem, prav tako pomirja tudi preveč delujoč imunski sistem.

Izsledki o kolostrumu so pokazali prisotnost različnih zdravstvenih in imunskih dejavnikov, ki spodbujajo citokinske povzročitelje in beljakovine. Imunski faktorji iz kolostruma znani kot PRP (s prolinom bogati polipeptidi) dejansko lahko pomirjajo preveč delujoč imunski odziv, kar prispeva k ponovni izgradnji zdravega tkiva. Kolostrum je prva hrana, ki jo matere proizvedejo za svoje novorojenčke. Ta hrana je polna protiteles in imunskih dejavnikov, ki so potrebni za zaščito otrok in ki spodbujajo zdravo rast tkiva. Kemija ugotavlja, da kolostrum vsebuje enaka protitelesa in imunske dejavnike, kot so človeški kolostrum, kar omogoča enostavno zajemanje in distribucijo te hrane, ki daje življenje.
 
Možni rezultati vključujejo:
  • Bolj zdrav in močnejši imunski sistem
  • Mehkejšo kožo in zmanjšanje gub
  • Večji mišični tonus
  • Večjo moč in vzdržljivost med vadbo
  • Več energije
  • Budnost in pozitivno razpoloženje
  • Hitro celjenje poškodovanega tkiva
  • Povečano odpornost proti virusom in avtoimunskim motnjam
  • Podporo funkcijam srca in ožilja.
Naš kolostrum - Colostrum Plus
 
Naš vir kolostruma je ameriški vir, ki je podobno visoko kakovosten, kot je kolostrum, ki prihaja iz Nove Zelandije in iz drugih krajev po svetu. Predelava in testiranja so skrbno narejena, kar zagotavlja, da so krave organsko nakrmljene. Pri tem ni nobenega ekstrakcijskega procesa, saj kolostrum pride direktno iz steriliziranega vimena v prvih nekaj urah po tem, ko so novorojena teleta nahranjena. Mleko se ustvari šele kasneje. Kolostrum ni mleko. V tem procesu ni ubita nobena žival. Vsaka serija je preizkušena in deklarirano prosta škodljivih hormonov, antibiotikov in pesticidov. Maščoba ni odstranjena, saj ta pomembno prispeva k učinkovitosti imunskih ali "prenosnih faktorjev" (tisti elementi, ki dajejo odpornost in vseživljenjsko zaščito potomcem), ki jih daje kolostrum. Obstaja veliko več imunskih dejavnikov, ki so na voljo v kravjemu kolostrumu kot v materinem mleku, zato je kravji kolostrum popolnoma združljiv s človekom. Kolostrum vsebuje majhno količino laktoze (okoli 15%), kar bi lahko ali pa tudi ne, vplivalo na ljudi, ki ne prenašajo laktoze. Ti posamezniki lahko uživajo encim laktazo, če želijo imeti koristi od kolostruma, ki so ogromne.

Zakaj je kolostrum tako koristen?
 
Obstaja več kot 90 znanih sestavin kolostruma. Primarne sestavine, ki so razdeljene v dva razreda, so imunski dejavniki in rastni faktorji. Kolostrum vsebuje tudi natančno ravnovesje vitaminov, mineralov in aminokislin. Vsi ti dejavniki skupaj delujejo v popolni sinergiji, da bi ponovno vzpostavili in ohranili zdravje.

Kolostrumovi imunski faktorji:

Za imunske dejavnike kolostruma se je pokazalo, da pomagajo telesu v borbi proti škodljivim napadalcem, kot so virusi, bakterije, kvasovke in glivice. Vsak faktor ima posebno vlogo v naši telesni obrambi pred temi napadalci. Poleg tega, kolostrum vsebuje več kot 20 protiteles za specifične patogene, vključno z E. coli, Salmonella, Rotavirus, Kandido, Streptococcus, Staphylococcus, H pylori in cryptosporidium.
Medicinske študije kažejo, da poleg imunoglobulinov, PRP v kolostrumu podpira tudi premalo aktiven imunski sistem. PRP pomaga uravnovesiti tudi preveč delujoči imunski sistem v avtoimunskih boleznih.

Kolostrumovi rastni faktorji:

Rastni dejavniki pomagajo zgraditi in obnoviti kosti, mišice, živčno tkivo, vezivno tkivo, kožo in hrustanec. Za te dejavnike se je tudi pokazalo, da pomagajo povečali mišice, pomagajo telesu pri izgorevanju maščob za gorivo, in pomagajo pri celjenju ran. Za rastne dejavniki se je tudi pokazalo, da pomagajo upočasniti znake staranja! Kolostrumovi rastni dejavniki lahko:

1) Vplivajo na možgansko razpoloženje tako, da urejajo kemikalije, ki razsvetlijo naše razpoloženje (serotonin in dopamin)
2) Pomagajo pri regeneraciji in izboljšajo normalno rast starih ali poškodovanih mišic, kosti, tkiv, hrustanca, kožnega kolagena in živčnega tkiva.
3) Pomagajo izgorevati maščobe za gorivo namesto mišičnega tkiva v času posta in pomagajo zgraditi in ohraniti mišično maso.
4) Pomagajo pri notranji regulaciji glukoze v krvi in pri "možganskih kemikalijah", kar podpira zbranost in boljšo koncentracijo.
5) Podpirajo celjenje kože, ko se uporabljajo topikalno
6) Popravljajo dragoceni RNK in DNK v našem telesu.


Druge koristne sestavine:

Vitamini in minerali so hranilne snovi, ki so bistvenega pomena za normalno presnovo, rast in razvoj. Delujejo kot koencimi, ki omogočajo, da se kemični procesi zgodijo v celem telesu. Vitamini in minerali so nujno potrebni za ohranjanje zdravja.
Aminokisline so gradniki beljakovin. Ti so potrebni za rast in razvoj. Aminokisline so razdeljene v esencialne (ne nastajajo v telesu) in v neesencialne (jih lahko ustvari telo samo).


Znane sestavine v kolostrumu
 
1.) Imunski faktorji - imunoglobulini - protitelesa
IgG - Nevtralizira toksine in druge napadalce, vključno z virusi in bakterijami
IgM - Uničuje bakterije, nadzoruje odziv protiteles
IgD - Protivirusni, preprečuje hemolitično bolezen pri dojenčkih
IgE - Sodeluje pri urejanju alergijskega odziva
IgA - Zelo protiviruni in protibakterijski, preprečuje okužbe
Secretorna IgA (SigA) - Se nahaj v sluznici, pomaga pri zaščiti proti okužbam
IgA Specific Helper - Stimulira nastajanje IgA protiteles
Laktoferin - Močan antioksidant, protivirusni, protibakterijski, proti vnetjem
Laktoferin-Fe - kelator železa
Transferina - Veže in prevaža železo
Glikoproteini - (Vključno z proteaze in tripsin inhibitorji) Zaščitna komponenta, ki ščiti pred uničevalno želodčno kislino
Laktalbumin - Dviguje raven serotonina v možganih, izboljšuje razpoloženje pod stresom
Multimeric Laktalbumin - Je bilo ugotovljeno, da povzroča selektivni samomor rakavih celic v pljučih (apoptosis)
Citokini - (vključujejo interlevkin, Interferon Y, dejavnik tumorske nekroze (TNF) in limfokine), protivirusni, protitumorni (stimulirajo smrt nekaterih tumorjev), povečajo T-celično aktivnost, ki je odgovorna za urejanje in intenzivno imunskega odziva. stimulirajo proizvodnjo imunoglobulinov
S prolinom bogati polipeptidi (PRP) - Uravnavajo delovanje imunskega sistema
Lizocimi - Pomagajo zaščitit telo pred bakterijsko okužbo, topični antibiotik
Gama Globulin - Je odporen proti okužbi
B Laktoglobulin - Protitelo, beljakovina
Dopolnilo 3 & 4 (C3 & C4) - Beljakovine, ki aktivirajo dopolnilo imunskemu sistemu
Kapa kazein - glikoprotein, ki ščiti pred bakterijami, ki povzročajo želodčne razjede
Alpha 2-AP glikoprotein
Alpha 1- antitripsin - inhibitor tripsina
Alpha 2- makroglobulin - deluje kot transporter hormonov
Orosomucoidi - Alpha-1 beljakovina v plazmi
Prealbumin - Predhodnik albumina
Albumin - Vsebuje esencialne aminokisline
Oligosaharidi - Sestavljeni ogljikovi hidrati, pomagajo pri preprečevanju vnetja pljuč in vnetja ušes
Nespecifični inhibitorji (NSI-ji) - Dejavniki, ki zavirajo številne bolezni dihal

 
2.) Rastni faktorji
Epitelijski rastni dejavnik (EGF) - Pomaga zaščititi in vzdrževati kožo
Fibroblastni rastni dejavnik (FGF) - Izboljša celjenje ran in obnovo tkiv
Inzulinu podobni rastni faktor I (IGF-I) - Povečuje mišično maso, pomaga popraviti DNK in RNK, proti staranju, lahko uravnava krvni sladkor in holesterol
Inzulinu podobni rastni faktor II (IGF-II) - Vpliva na to kako telo uporablja maščobe in beljakovine
Rastni hormon (GH) - Uravnava rast, zmanjšuje znake staranja
Rastni faktor preoblikovanja -a (TGF- a) - Pomaga pri oblikovanju in zdravljenju vezivnega tkiva, kosti in hrustanca
Rastni faktor preoblikovanja - b (TGF - b) - Pomaga popraviti tkiva, podpira rast črevesne sluznice. Izkazalo se je, da uničuje nekatere rakave celice v človeku
Trombocitni rastni dejavnik (PDGF) - Spodbuja rast vezivnega tkiva, igra pomembno vlogo tudi pri celjenju ran, pomaga pri delitvi celic ter pri preživetju nevronov in njihovi regeneraciji
Gonadotropin - sproščujoči hormon (GnRH) - Stimulira sproščanje folikle stimulirajočega hormona, gonadotropnih snovi in zdravi endometriozo
Prolaktina - Podobno rastnemu hormonu
Inzulin - Je odgovoren za pravilno presnovo sladkorja v krvi
Žveplo - Pomemben gradnik beljakovin

 
3.) Vitamini in druga hranila
Vitamin B6 - Proizvaja serotonin, izkorišča aminokisline
Vitamin B12 - Za normalen razvoj rdečih krvnih celic
Vitamin E - Antioksidant, podpira celjenje ran in imunsko delovanje
Vitamin A (iz karotena) - Odpornost proti okužbam, ohranja celovitost celic
Vitamin C - Antioksidant, podpira imunski sistem
Tiamin (Vitamin B1) - Presnavlja ogljikove hidrate, daje energijo
Folna kislina - Skrbi za razmnoževanje celic in za rast tkiva
Pantotenska kislina - Presnavlja maščobe, ogljikove hidrate in beljakovine
Riboflavin (Vitamin B2) - Proizvaja energijo, obnavlja tkiva, za zdrave oči
Beta karoten - Antioksidant
Glycoconjugates - Ogljikovi hidrati, ki se povezujejo z lipidi in beljakovinami
Glikogen - Se pretvori v glukozo, ko to tkiva potrebujejo
Retinojska kislina - Metabolit vitamina A, ki se uporablja pri zdravljenju aken

 
4.) Minerali
Kalcij - Ohranja močne in zdrave kosti, aktivira encime
Krom - Za motnje v presnovi glukoze, zmanjšuje telesno maščobo
Železo - Prevaža kisik in ga skladišči, imunska podpora
Magnezij - Za sproščanje mišic, pomaga pri duševnih motnjah
Fospor - Krepi kosti in zobe
Kalij - Znižuje krvni pritisk, ohranja ravnovesje tekočin v celicah
Natrij - Skrbi za celovitos celične membrane, igra pomembno vlogo v delovanju živčevja
Cink - Sintetizira DNK in RNK, aktivira vitamin A

 
5.) Esecialne aminokisline
Izolevcin - Pomaga pri razvoju in obnovi mišic, pomaga uravnavati krvni sladkor
Levcin - Je vpleten v obnovo mišic, celjenje ran in proizvodno hormonov e production
Histidin - Je vpleten v rast in obnovo tkiv
Metionin - Antioksidant, za sintezo kolagena, pomaga pri preprečevanju nastanka arterijski maščobe
Lizin - Pomaga pri absorpciji kalcija, pomaga uravnavati protitelesa in encimsko proizvodnjo
Treonin - Stimulira proizvodnjo protiteles
Fenilalanin - Pomaga pri nevrotransmiterskih funkcijah, poveča "dobro počutje" kemikalij v možganih
Valin - Uravnava energijo, pomaga pri rasti in obnovi mišičnega tkiva
Triptofan - Spodbuja proizvodnjo niacina, predhodnika serotonina
Neesencialne aminokisline
Arginin - Stimulira rastni hormon, delovanje imunskega sistema, pospešuje celjenje ran in rast mišic
Cistin - Antioksidant, ki je vključen pri sintezi kolagena
Glutanic kislina - Pomaga pripeljati kalij v možgane, je vpletena v nevroloških stanjih
Alanin - Je vpleten pri presnovi glukoze
Tirozin - Ureja razpoloženje, lahko izboljša spomin, zmanjšuje apetit
Glicin - Pomaga pri zmanjšanju mišičnih odpadkov, pomaga pri skladiščenju glikogena
Prolin - Pomaga pri celjenju ran in sintezi kolagena
Asparaginska kislina - Pomaga pri sintezi DNK, RNK, Ig in protiteles, ki sodelujejo pri presnovi energije
Serin - Je vpleten v presnovo maščob in mišični rasti, deluje vlažilno

 
6.) Dodatni dejavniki v kolostrumu
Beta 2- mikroglobulin - Sestavina mnogih celičnih membran vključno z leukociti
Encimi - Povzročijo kemične spremembe v telesu
Haemopexin - beljakovina, ki veže železo
Haptoglobulin - Glikoproteini, ki pomagajo reciklirati železo
Lactoperoxidase - Antioksidant
Orotatska kislina - Predhodnica nekaterih nukleotidov
Peroksidaze - Prevaža kisik v tkiva, pomaga preprečevati poškodbe zaradi prostih radikalov
Ksantinski Oksidaza encim - Encim, ki sodeluje pri pretvorbi hipoksantina v ksantin
Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacterium, Lactobacillus Bifidus - Pomagajo obnoviti podporno bakterijsko okolje v telesu.


Povezave do drugih člankov:

1.) Colostrum Plus (mlezivo) - imunski regulator
2.) Kako si pomagati pri vnetju črevesja in črevesnih težavah
3.) Stanja pri katerih kolostrum (mlezivo) lahko pomaga



 
 
Marina Butala