Sunday, March 17, 2013

Superimunost s fitoelementi

V članku o kolostrumu (mlezivo) smo videli kako kolostrum dobrodejno vpliva na naš imunski sistem. Preberimo danes nekaj osnovnih informacij o tem kako fitokemične snovi vplivajo na naš imunski sistem.

Vir spodnjega teksta se nahaja v knjigi Superimunost, dr. Joel Fuhrmana, ki jo je v slovenskem prevodu Sloveniji izdala Mladinska knjiga Založba, d.d., Ljubljana.

*******

Kdor natančneje preučuje temo prehrane in spremlja najnovejše raziskave, bi težko spregledal dejstvo, da nekatera naravna živila - imenujemo jih "superživila", ker vodijo v superimunost - vsebujejo mikrohranila, ki imajo daljnosežne zaščitne učinke. Vse več dokazov priča, da je prehranski načrt, ki vsebuje veliko teh superživil, bogatih z mikrohranili, skrivnost za doseganje trdnega zdravja in dostop do vrelca mladosti.

Med mikrohranila spadajo: encimi, fitokemične snovi, minerali, vitamini.

SuperPhyte 90 Capsules - SuperPhyte 90 kapsul


Fitokemično pomanjkljiva prehrana je največji krivec za šibak imunski sistem. Pri populacijah z veliko večjim vnosom zelenjave je precej manj rakavih obolenj in skozi zgodovino so najdlje živeli tisti, ki so uživali največ zelenjave.
 
Lahko bi celo rekli, da so fitokemične spojine najpomembnejše odkritje v človeški prehrani v zadnjih petdesetih letih. Identificirali smo več sto fitokemičnih rastlinskih hranil in okoli 150 smo jih natančno preučili, čeprav morda obstaja več tisoč rastlnskih molekul, ki podpirajo človekovo imunsko obrambo. Koncentracijo fitokemičnih snovi pogosto poudarjajo močne barve, kot so črna, modra, rdeča, zelena in oranžna. Skupine fitokemičnih snovi vsebujejo zelo različne strukture in edinstvene zdravstvene koristi, zato je raznovrstna prehrana najboljša.
 
Raznovrstni tipi fitokemičnih snovi so: alfakaroten, betakaroten, spojine alila, alilsulfidi, antocianini, betalain, kumestan, flavonoidi, flavonol glukozinolat, indoli, izoflavoni, lignani, limonoidi, organožveplove spojine, pektini, fenolne spojine, fitosteroli, proteinski inhibitorji, terpeni (izoprenoidi) in tirosol ester; in v vsaki skupini je še na stotine spojin.
 
Veliko fitokemičnih snovi v sveže pridelani rastlinski hrani se izgubi ali uniči s sodobnimi tehnikami obdelave, tudi s kuhanjem (v nekaterih primerih). Naravna rastlinska živila so zelo kompleksna, zato njihova natančna struktura in večina koristnih sestavin še vedno niso popolnoma identificirani. Jasno pa je, da izpostavljenost raznovrstnim fitokemičnim snovem krepi delovanje in proizvodnjo imunskih celic. Pomanjkanje širokega razpona fitokemičnih snovi v njihovi naravni obliki je krivec za razvoj večine bolezni, ki jih je sicer mogoče preprečiti, tudi rakavih obolenj.
 
Bodimo si na jasnem: zame sta kos piščanca in piškot enakovredna, saj ne en ne drug ne vsebujeta omembe vredne količine antioksidantov in drugih fitokemičnih snovi. Tako živalskim proizvodom kot predelani hrani primanjkuje hranil, ki krepijo imunost. Več ko pojemo fitokemično revnih živil, šibkejša bo naša odpornost in višje bo tveganje za razvoj bolezni, morda celo raka. Različni prehranski trendi, ki priporočajo uživanje manj mastnih živil, beljakovinsko bogato prehrano (jajčni beljak, belo meso) in testenine, so za imunski sistem v resnici škodljivi in povzročajo raka zaradi različnih vzrokov, predvsem zaradi že omenjenega pomanjkanja fitokemičnih snovi.
 
Različne študije so nas privedle do spoznanja, da imajo fitokemične spojine zaščitne vloge, ki jih vitamini in minerali nimajo: 
  • sproščajo encime za razstrupljanje;
  • nadzorujejo nastanek prostih radikalov;
  • deaktivirajo povzročitelje raka;
  • ščitijo celične strukture pred škodo, ki jo povzročajo toskini;
  • oskrbujejo mehanizme za popravilo poškodovanih delov DNK;
  • ovirajo podvajanje celic s poškodovano DNK;
  • delujejo protiglivično, protibakterijsko in protivirusno;
  • ovirajo delovanje poškodovane ali gensko spremenjene DNK;
  • krepijo citotoksično (uničevalno) moč imunskih celic - sposobnost uničevanja mikrobov in rakavih celic.
Ta seznam lahko strnemo v eno primarno vlogo: fitokemične spojine so gorivo, ki poganja obrambo našega telesa proti raku. Prehrana, bogata s fitokemičnimi snovmi, je najboljše orožje v vojni proti rakavim obolenjem. Ta obramba zajema sposobnost imunskega sistema, da uničuje invazivne mikrobe (viruse in bakterije) in abnormalne telesne celice, preden postanejo rakave. Ko se število "okvar" DNK poveča in celica postaja vse bolj "čudna", se imunski sistem odzove in jo poskuša odstraniti. Proces uničevanja abnormalnih (predrakavih ali rakavih) telesnih celic,  preden lahko povzročijo škodo, se imenuje apoptoza.
 
*******
 
  
Fitokemične spojine se nahajajo predvsem v mnogih vrstah zelenjave. Če pa je kdo, ki ne zaužije dovolj fitokemičnih snovi s predvsem toplotno nepredelano zelenjavo (in tudi sadjem), si v takih primerih lahko pomaga z odličnim produktom z fitoelementi, ki je namenjen predvsem tistim, ki ne uživajo ali uživajo premalo sadja in zelenjave, da bi njihova telesa dobila dovolj fitohranil, ki so izredno pomembni za naše zdravje, kot smo že prebrali. Produktu je ime SuperPhyte. V angleški naturopatski kliniki so tako povedali o SuperPhyte: 





SuperPhyte 90 Capsules - SuperPhyte 90 kapsul




SuperPhyte, napreden rastlinski antioksidantski kompleks

SuperPhyte je verjetno najmočnejša antioksidantska formulacija iz rastlin. Različni antioksidanti zagotavljajo telesu različne funkcije. SuperPhyte vsebuje izvlečke iz grozdnih pešk, zeleni čaj, borovnice, kurkumo, origano, kaljeneni brokoli, izvleček oljčnih listov, alfa lipoično kislino, likopen, lutein, astaksantin, rdečo peso, vodno krešo, korenje in česen. Vsaka vegetarijanska kapsula vsebuje popoln mavrični spekter rastlinskih antioksidantov in fitokemičnih elementov, za največje varstvo celega telesa pred prostimi radikali.
  • Je idealna rešitev, ki podpira slabo prehrano, torej je namenjen ljudem, ki jim je težko zaužiti zadostne količine sadja in zelenjave
  • Je odlična antikoksidantska izbira za vse letne čase.
Ena kapsula običajno vsebuje:

50 mg ekstrakta grozdnih pešk (procyanidolic oligomerov 95%), 50 mg izvlečka zelenega čaja (40% katehini, polifenoli 60%), 10 mg borovničevega ekstrakta (antocianidi 25%), 50 mg ekstrakta kurkume (kurkuminoidi 95%), 50 mg origanovega izvlečka v razmerju 4:1, 50 mg izvlečka kaljenjega brokolija, 50 mg 5500ppm sulphoraphane (brez goitrogena), 10 mg alfa lipoične kisline, 2 mg likopenskega kompleksa (likopen 10%), 10 mg luteinovega kompleksa (lutein 5%), 0,5 mg astaksantina (iz Haematococcus pluvialis), 10 mg izvlečka oljčnih listov (oleuropein 12%), 62 mg rdeče pese, 36 mg vodne kreše, 25 mg korenja, 17 mg česna.

Sestavine

SuperPhyte je inkapsuliran z naslednjimi naravnimi sestavinami:
Hidroksipropil metilceluloza, rastlinski magnezijev stearat, silicijev dioksid.


Priporočljivo doziranje:
1-3 kapsule dnevno.

 
SuperPhyte 90 Capsules - SuperPhyte 90 kapsul
 
SuperPhyte je možno naročiti s samostojnim naročilom -> KLIKNI TUKAJ.
 
Lahko pa ga naročiš tudi z mojim posredovanjem tako, da mi pošlješ svoje podatke (ime, priimek, naslov, tel.št.) in število naročenih plastenk na E-Mail naslov: marina.butala@gmail.com
 
Marina Butala
http://www.thefinchleyclinic.SI
(spletna stran angleške naturopatske klinike v slovenščini)
 

0 comments:

Post a Comment