Wednesday, March 27, 2013

Spomladansko čiščenje in razstrupljanje telesa (1)

Če se je telo predolgo "packalo" z neprimerno hrano in drugimi škodljivi vnosi, je dobro in koristno, če se vsaj enkrat letno, najbolj primeren čas je pomlad, odločimo naredili generalno "čiščenje" našega telesa. Zakaj bi na pomlad čistili samo naša stanovanja, kjer bivanjo naša telesa? Tudi stanovanje, kjer biva naša duša, potrebuje čistočo.

Spomladanska "generalka" naj bi v eni izmed naslednji faz vključevala tudi krajši ali daljši post, v kolikor smo psihično dovolj močni za se na to pripraviti in to tudi izvesti. Seveda bi se pri tem šlo za post brez lakote, torej za post ob sveže stisnjenih sokovih iz (po možnosti ekološkega ali biodinamično pridelanega) sadja in zelenjave, ki bodo naša telesa obogatili s prepotrebnimi vitamini, minerali, encimi in fitoelementi, katere naša telesa prepotrebno potrebujejo. Ker pa se pri tem gre za tekočo hrano, se bo obenem telo spočilo pred utrujajočimi procesi prebavljanja in presnavljanja hrane, telesu bomo taki dali možnost preusmeritev v druga opravila med katera spada tudi opravilo samozdravljenja, v kolikor telo to potrebuje.

Zdravo čiščenje in razstrupljanje celega telesa naj bi se izvedlo v nekaj fazah, da ne bi telesa preveč šokirali s takojšnjo oz. radikalno spremembo. Starejši kot smo, počasnejši ritem očiščevanja, torej daljšo dobo tega procesa si bomo izbrali.

Danes objavljam nekaj informacij, ki so po izkušnjah znank katerim sem to predlagala, rezultirate kot učinkovite, tako za zdravje kot tudi za zdravo izgubo telesne teže za tiste, ki to potrebujejo. Se gre za prvo fazo, ki bo naše telo pripravilo na naslednjo fazo temeljitega čiščenja črevesja, jeter in žolčnika.

Priprava na spomladansko čiščenje črevesja, jeter in žolčnika pa naj bi potekala po spodnjem vsakdanjem urniku in priporočilu o prehranjevalnih navadah, česar naj bi se držali najmanj mesec dni, da damo telesu čas, da se privadi na spremembe. Kot pa sem že napisala, starejši ljudje lahko to obdobje podaljšate. Kdor želi, pa lahko tak način prehranjevanja ohrani tudi za nedoločeno obdobje, saj mu bo samo koristilo. Le količine zaužitih hranil naj bodo v takem primeru večje.

1. FAZA - pripravljalno in očiščevalno prehranjevanje

V tej fazi ostati najmanj mesec dni pred prehodom na naslednjo fazo. V kolikor se bomo odločili za naslednjo fazo, torej za čiščenje črevesja, predvsem pa jeter in žolčnika, pijmo v tej prvi fazi precej sveže stisnjenega jabolčnega soka, ki mehča "kamenčke" v jetrih, zato da jih bo telo lažje izločilo. Urnik prve faze novega načina prehranjevanja je sledeč:

- 8.00 (zajtrk). Popijemo en kozarec soka (2 - 2,5 dcl), ki naj bo sestavljen iz pomaranč,  mandarin ali obojega, zato da vnesemo v naše telo nekaj naravnih sladkorjev, ki ga naši možgani potrebujejo še posebno tedaj, ko smo obremenjeni z umskim delom. Temu soku lahko po želji dodamo tudi nekaj sveže stisnjenega soka rdeče pese ali jabolčnega soka.  Lahko pa je sok sestavljen tudi samo iz jabolk, hrušk, ananasa, breskev, marelic ali iz nekega drugega sadja, ki je naravno sladkega okusa. Če želimo očiščevalni sok, pa si naredimo sok iz ene limone in 2-3 korenov rdeče pese. Tudi rdeča pesa je sladka in bo naše možgane nahranila z zadostno količino sladkorjev.

Idealno je, če sta rdeča pesa ali jabolko sveže stisnjena s sokovnikom, ki ne segreva soka, torej potrebujemo sokovnik z nizkim številom vrtljajev, z vsaj enim vijakom, bolje dvema. Kupljen sok ni najboljši, čeprav brez dodanega sladkorja, ker se vsak industrijsko pridelan sok pred embaliranjem segreje na temperaturo, ki uniči vse encime. Za čiščenje telesa, razstrupljanje in splošno zdravje pa so encimi zelo pomembni. Več informacij o pomembnosti encimov za naše telo in zdravje dobiš v članku -> Encimi, gospodarji življenja in smrti (KLIKNI).

- 10.30.  Popijemo po eno žlico tekočega vitaminskega in mineralnega napitka, ki sta unikatna v svoji vrsti. Več obširnih informacij, ki jih je vredno prebrati in so prevedene v slovenskinski jezik najdeš s klikom na naslednjih dveh povezavah:
Daily Vita Plus, Mega Minerals Plus.


Oba produkta se lahko naročita z mojim posredovanjem po običajnem postopku. Lahko pa tudi s samostojnim naročilom v spletni trgovini angleške naturopatske klinike v slovenskem jeziku na naslovu http://www.thefinchleyclinic.si. Najdeš ju tako, da v zgornjem levem pravokotniku vpišeš ključni besedi: Daily Vita Plus in drugič Mega Minerals Plus. Če še nisi registriran-a kot kupec produktov ang, je pred naročilom potrebno najprej to narediti preko povezave http://www.thefinchleyclinic.si/shop/login.php. Registracija je brezplačna, brez nobenih obveznosti in prevedena v slovenski jezik. Če pa pri tem potrebuješ pomoč, se lahko obrneš name (marina.butala@gmail.com)

- 11.00 (malica). Vzamemo dve zvrhani žlici bio skute (najboljše so tolminska, bohinjska ali prekmurska, ki se jih dobi v kilogramskih vrečkah v marketih). Namesto tega lahko za spremembo uporabimo nekaj jogurta brez laktoze ali kefirja.  To damo v mikser in dodamo 3 žlice hladno stiskanega lanenega olja (v primeru skute) ali 3 žlice sveže zmletih lanenih semen (v primeru tekočega jogurta brez laktoze ali kefirja). Vse skupaj zmiksamo, da dobimo kremasto maso. Z dodatkom lanenega olja ali zmletih lanenih semen bodo skuta ali jogurt ali kefir izgubili svojo lastnost mlečnega izdelka, kar je dobro, saj mlečni izdelki, sploh tisti z laktozo, niso vedno koristni za naše telo. Če bomo uporabili laneno olje, naj bo to hladno stiskano. Dobimo ga tudi s klikom na naslednjo povezavo -> Laneno olje.

Nato dodamo še nekaj sadja po lastni izbiri, skupno v velikosti dveh jabolk. Sama v glavnem dodajam jabolka, ker mi je takšna mešanica najbolj prijetnega okusa. Lahko pa seveda dodamo kakršnokoli drugo sadje po lastnem okusu. Robidnice in drugo grmičasto sadje je najbolj idealno, ker vsebuje ogromno antioksidantov in pomembnih fito elementov.

O pomenu fitoelementov za naše zdravje je več informacij objavljenih tukaj -> SUPERIMUNOST s fitoelementi.

Nato to vse skupaj zmiksamo. Jaz včasih dodam še malo soka rdeče pese. Čisto malo, da se zadeva pobarva. Mešanico pojemo z žlico.

- 14.30 (aminokislinski dodatek). Popijemo vsaj tri, raje 5 tablet rastlinskega aminokislinskega dodatka v obliki MAP tablet.
Ker je način prehranjevanja v tej fazi boren z beljakovinami, je treba poskrbeti za to, da naše telo dobi zadostno količino prepotrebnih beljakovin za normalno funkcioniranje celega našega telesa, še posebej pomembnih notranjih organov (srce, jetra, ledvica, pljuča, koža, mišice, ....) na drugačen način. Beljakovinska hrana v obliki MAP tablet pri tem igra zelo pomembno vlogo. Tudi zato, da se mišice ne povesijo ob takšnem načinu prehranjevanja, kar se zna zgoditi še posebno tedaj, ko smo starejši. Beljakovine MAP je možno naročiti pri meni. Več informacij o MAP je obljavljenih tukaj -> http://mapovci.blogspot.com/. 
Ker za ta postopek ne potebujemo kuhalnika, ampak samo mali mikser, si to mešanico lahko preprosto pripravimo tudi v službi, kjerkoli se nahaja električni priključek.

- 15.00 ali kasneje, če tedaj ne utegnemo (kosilo). Za kosilo uživamo kuhane žitarice brez kakršnihkoli začimb in surovo svežo zelenjavo, tudi brez začimb. Če je zelenjava ekološko pridelana, toliko bolje. Idealne žitarice za uživanje so: ajdova kaša, integralni riž, proso ali polenta. Zelenjava katerakoli, samo da je sveža in surova. Lahko tudi krompir, ker vsebuje dosti kalija. Zelenjava naj bo po možnosti ekološko ali biodinamično pridelana. Zelenjavo v listih samo očistimo in narežemo ter dodamo žitaricam, trdo zelenjavo očistimo in naribamo. Nobene soli, kisa ali kateregakoli olja. Nič vloženega, fermentiranega, kave ali poživil. Nobenega sladkorja, alkohola, tobaka ali drugih drog. Kot začimbo lahko dodamo nasekljan peteršilj, nasekljano zeleno, česen, čebulo in druge podobne naravne začimbe, še bolje iz vrta. Po kosilu lahko popijemo kozarec sveže stisnjenega jabolčnega soka.
V kolikor bi se kadarkoli zgodilo, da karkoli od predlaganega skuhamo, je priporočljivo zaužiti vsaj 15 minut pred kosilom kapsulo aktivnih prebavnih encimov. Zakaj to, bomo zvedli iz članka o pomenu encimov za naše zdravje, tukaj -> Encimi, gospodarji življenja in smrti (KLIKNI).

- 18.30 (večerja). Večerjamo samo tedaj, če smo imeli kosilo ob 15.00. Če smo imeli kosilo precej kasneje, večerja odpade. V tem primeru lahko to, kar piše v nadaljevanju, upoštevamo in popijemo po kosilu, če nas bo po kosilu še dajala lakota.

Popijemo kozarec sveže stisnjenega zelenjavnega soka (največ 3 dcl). V te namene lahko uporabimo tudi sok ječmenove trave, ki ga dobimo v dehidrirani obliki v obliki produkta  Green Magma. Za več informacij klikni na naslednjo povezavo -> GREEN MAGMA; hrana za razstrupljanje in alkaliziranje. Green Magma je dehidrirani sok ječmenove trave, ki ima polno encimov, zato je priporočljivo obogatiti našo prehrano s tem sokom. V sok iz Green Magme lahko pomešamo sveži sok jabolk ali korenja ali kateregakoli drugega svežega sadja ali zelenjave, ki nam ugaja, če si tako želimo.
Lahko pa se pri izdelavi poznopopoldanskega zelenjavnega soka držimo predlogov za sveže zelenjavne napitke  iz Walkerjeve knjige "Sveži zelenjavni in sadni sokovi".

Po 18.30 nobene hrane več, lahko čaj.  Čez dan pijemo nesladkan čaj za žejo. Zelo primeren čaj za ohranjanje čistega telesa je Lapacho čaj. Za več informacij o tem čaju klikni na naslednjo povezavo -> Lapacho čaj. Poznamo ga tudi pod imenom Taheebo ali drevo življenja.

Stranski učinek takega načina prihranjevanja je tudi izguba telesne teže v kolikor telo to potrebuje. To v informacijo tistim, ki bi jih zanimalo tudi to.

V tej fazi se lahko odločimo tudi za vsakodnevno čiščenje vranice in želodca, receptura je objavljena tukaj -> Čiščenje vranice in želodca.

Zakaj se za zgornje odločiti? Zato, da povrnemo svoj biološki teren v stanje, ki naj bi se približalo tistemu stanju, ki smo ga v telesu imeli kot otroci. Če ne kot otroci, pa vsaj kot mladostniki.

Vse, ki si želite še več informacij, pa vljudno vabim k branju članka, ki sem ga objavila v spletnem dnevniku društva ARTARA (sekcija za spodbujanje naravnega zdravja) na naslovu http://drustvo-artara.blogspot.com/2013/03/pomagajmo-imunskemu-sistemu-na-naravni.html. Članek je o tem kako pomagati našemu imunskemu sistemu na naravni način.

KAKO NADALJEVATI?

Receptura za nadaljevanje spomladanskega čiščenja in razstrupljanja telesa se nadaljuje tukaj -> http://klinika-za-zdravje.blogspot.com/2013/04/spomladansko-ciscenje-in-razstrupljanje.html

Marina Butala
http://www.thefinchleyclinic.si (spletna stran angleške naturopatske klinike v slovenskem jeziku)

CharismaHome

0 comments:

Post a Comment