Wednesday, March 30, 2011

O vplivu Mace na žlezni sistem (4. del o Maci)

V prejšnjih treh člankih tega bloga, sem objavila informacije o Maci, "čudodelni" rastlini, ki raste visoko v Andih in ima po pričevanjih, objavljenih tudi v predprejšnjem članku omenjenega bloga, izjemne učinke.

V času objavljanja teh informacij, sem med drugimi prejela tudi vprašanje glede vpliva Mace na delovanje žleze ščitnice. V članku o pričevanjih, je gospa Vesna zatrdila, da jo je Maca rešila pred operacijo ščitnice. Kljub temu sem za odgovor prosila Marka G. Lesterja, naturopata iz angleške klinike The Finchley Clinic, ki mi je tako odgovoril:

»Maca ni poživilo, pač pa deluje na uravnovešanje delovanja vseh žlez v našem telesu. To vključuje tudi žlezo ščitnico, kljub temu da je Maca »znana« po svojem vplivu na nadledvične žleze, ki delujejo šibko v skoraj vsakemu človeku, ki ima zahodni način prehranjevanja in zahodni nivo stresa«.

Markov odgovor me je spomnil na odlomek iz knjige dr. Stephena Thomasa Changa z naslovom "Popolni sistem samozdravljenja", do katere sem prišla že pred približno 15. leti. Se gre za odlomek, ki govori o povezanosti sistema žlez v našem telesu.

Ker se mi informacija iz knjige zdi pomembna za bolj poglobljeno razumevanje delovanja našega telesa, sem se odločila ta odlomek objaviti. Prepričana sem, da bo pripomogel k boljšemu razumevanju delovanja sistema naših žlez, njihovi medsebojni povezanosti in medsebojnemu vplivu ter razumevanju vpliva Mace na ta naš zelo pomemben, toda največkrat skoraj ignoriran sistem. Govori se in piše o imunskem sistemu, večina pa največkrat ne ve povedati kaj ta naš imunski sistem sploh je in s katerimi organi je povezan. Spodnje bo morda to področje malo bolj razjasnilo. Nadaljevanje, za tiste, ki bi jih to zanimalo, pa v omenjeni knjigi dr. Changa.

Odlomek se pričenja takole:

Teorija sedmih žlez

Pradavni taoisti so doumeli, da človeško telo ne more preživeti brez stalnega obtoka energije, ki hrani njegova tkiva in organe. Spoznali so, da človek ohranja dobro zdravje, dokler obstaja ravnotežje energije, ki kroži po telesu; ko pa se ta energija izčrpa ali oslabi, postane občutljiv za bolezni. Velik del energije, ki jo potrebujemo, prejemamo iz hrane, ki jo uživamo, in zraka, ki ga dihamo. Podobno kot luksuzen avtomobil mora biti za popolno delovanje in maksimalni izkoristek prejete energije pripravljeno in urejeno tudi naše telo. V stoletjih razvoja so ljudje spoznali, da sedem telesnih žlez predstavlja energijska središča, ki so zadolžena za usmerjanje pretoka energije v posameznih sistemih človeškega telesa. Našteli jih bomo od spodaj navzgor:

1. Spolne žleze - prostata in testisi pri moških; jajčniki, maternica, nožnica in prsi pri ženskah. Te žleze so zadolžene za izločanje hormonov, spolne energije in reakcij ter za razmnoževanje. Spolno žlezo imenujemo tudi "peč", ker je v njej spravljen "ogenj", ki proizvaja energijo za napajanje ostalih šestih žlez. Skupina teh žlez se imenuje "Hiša esence".

2. Nadledvična žleza se nahaja nad ledvicami. Sodeluje pri delovanju ledvic, kosti, kostnega in hrbteničnega mozga (Kortizon uničuje nadledvične žleze, povzroča anemijo in slabi kosti). Skupina nadledvičnih žlez se imenuje "Hiša vode".

3. Trebušna slinavka, ki jo imenujejo tudi "Hiša transcendence", ima pomembno vlogo pri nadzoru celotnega prebavnega sistema, kar med drugim vključuje tudi kontrolo telesne temperature in količino glukoze v krvi. Če je trebušna slinavka slabotna in izloča inzulin v kri, bo ta nevtraliziral sladkor v krvi in povzročil bolezen, imenovano hipoglikemija, ki nastane zaradi nezadostne količine sladkorja v krvi. Oseba, ki trpi zaradi hipoglikemije, občuti veliko potrebo po hrani, posebno sladki: te snovi vstopajo v krvni obtok in stimulirajo trebušno slinavko, kar povzroči ponovno zmanjšanje količine sladkorja v krvi. Po tej prvi fazi obstaja tveganje, da se bo razvila sladkorna bolezen oz. diabetes, hiperglikemija. Če pride do tega, začne trebušna slinavka odmirati. Sladkorni bolniki so odvisni od injekcij inzulina, ki nevtralizira glukozo v krvi, ne pomaga pa pri aktiviranju prebavnega sistema. Poleg tega se pri hiperglikemiji kri gosti in postaja težja, kar močno vpliva na obtok. Srce dela z večjim naporom, tako da diabetiki ponavadi trpijo tudi zaradi srčnih težav. Ker pa je vseh sedem žlez med seboj povezanih, slabo delo trebušne slinavke povzroča neravnotežje nadledvičnih žlez, ki povratno vplivajo na ledvice in spolne žleze.

4. Timus ali prsna žleza usmerja delo srca in obtočil. Njeno stanje lahko preverite s pritiskom na točko med obema bradavicama. Če je točka občutljiva, timus ne dela dobro, kar pomeni, da tudi obtok ni normalen. Ta žleza se imenuje "Hiša Srca".

5. Ščitnica skrbi za celični metabolizem in nadzoruje rast. Ščitnico imenujemo "Hiša rasti".

6. Hipofiza ali "Hiša inteligence" usmerja spomin, modrost, inteligentnost in razmišljanje. Nameščena je sredi majhne vdolbine v lobanjskem dnu.

7. Življenjska žleza ali "Hiša duha" s svojim izločanjem neposredno vpliva na druge žleze. Nahaja se naproti tretjemu očesu, v središču glave in predstavlja psihično in duhovno središče telesa. To žlezo imamo le ljudje, samo mi verjamemo v boga in imamo potrebo in željo, da obdržimo to vero. Tudi intuicija in zavest sta povezani s to žlezo.

Predstavljajte si, da je sedem žlez sedem posod, med seboj povezanih z žilami in cevmi. Količina tekočine oz. energije, ki jo bo prejela vsaka posamezna posoda (žleza), je odvisna od ostalih. Če je v posodi A (spolne žleze) dovolj tekočine, se bo ta počasi širila po žilah in prispela do ostalih šestih žlez. Nasprotno pa, če se posoda C (trebušna slinavka) pospešeno prazni zaradi kakšne luknjice v posodi, se bo morala vsaka od preostalih žlez odpovedati delu svojih zalog, da se bo ohranilo ravnovesje celotnega sistema. Način, kako tekočina kroži po žlezah, je zelo podoben načinu kroženja energije v telesu.

V anatomiji teh sedem žlez imenujemo "endokrine ali žleze z notranjim izločanjem". Endokrinologija je relativno nova veja medicinske znanosti in raziskovalci lahko na tem področju odkrijejo marsikaj. Vendar so prastari modreci že razkrili veliko znanja o strukturi, značaju in vlogi endokrinega ali obrambnega sistema.

Stanje oslabelosti ali občutljivosti za bolezen nastane, ko v enem od telesnih sistemov (v tem primeru so to žleze) pride do primanjkljaja energije. Da bi premagali slabost ni dovolj vzpostaviti samo ravnotežje pretoka energije, ampak moramo energijski nivo dvigniti do najvišje točke.

Energijsko ravnotežje in dvig energijskega nivoja do odgovarjajoče točke s pomočjo sistema žlez in notranjih vaj je taoistični način krepitve obrambnega (imunološkega) sistema. Zahvaljujoč tej metodi lahko premagamo oslabelost in se pozdravimo s hkratno, sočasno uporabo višjega reda energije za prebujanje naših duhovnih centrov. Pravijo, da tisti, ki ima močne, zdrave spolne žleze, ne bo nikoli ostarel.

Dr. Alexis Carrel, dobitnik Nobelove nagrade, pravi, da je sistem žlez "kolo življenja": če se to kolo vrti brez zastoja, se ne bo pojavil nikakršen problem, ki bi lahko zaustavil celične procese, ki so večni. Po izčrpnih preizkusih je dr. Carrel sprejel sklep, da je vsaka celica na začetku pravzaprav nesmrtna. Nesmrtna ostaja vse do takrat, dokler ne pride do kakšnega zastrupljenja z onesnaženim zrakom in hrano, s pomanjkanjem kisika ali s preveliko količino kisline v telesu. Ker kislina lahko uniči celo nerjaveče jeklo, si ni težko predstavljati njen vpliv na organizem. Kisline se v telesu zbirajo, kadar jemo sladko hrano, ki se kasneje pretvarja v kisline. Po drugi strani pa mora sam organizem proizvesti ogromne količine kisline za peturno delo prebavnega sistema. Toliko je namreč potrebno za prebavo rdečega mesa, posebno če je pripravljeno na žaru.
Pravzaprav ljudje umirajo zato, ker ne znajo paziti nase in se tako zastrupljajo.

Zato je izločanje strupov skrivnost dolgega življenja, notranje taoistične vaje (PS: v knjigi opisane slikovno in tekstovno) pa so skrivnost zdravega in močnega sistema žlez, ki pospešujejo odvajanje strupov.

Spolne žleze predstavljajo osnovo žleznega kompleksa: sistemi, ki so del tega kompleksa, podpirajo drug drugega in sicer od spodaj navzgor. Če prvih šest žlez ni popolnoma polnih, ne more biti polna niti sedma žleza, Hiša duha. Ni si težko predstavljati, da bi kirurška odstranitev enega od sistemov žlez privedla organizem v stanje primanjkljaja in neravnotežja. Prav zato si taoistični preventivni sistem prizadeva raziskati vse možne poti, preden soglaša s kirurškim posegom, posebno še pri spolnih žlezah (histerektomija, prostatektomija), ker so to žleze, na katerih počiva vse drugo.

Zahodna medicina obravnava vsako od žlez kot posebno in samostojno, torej ločljivo od ostalih. Taoistična filozofija pa obravnava amputacijo žleze kot zločin, ker pahne organizem v veliko neravnotežje. To pa odpira Pandorino skrinjico, iz katere prihaja tisoče zdravstvenih težav in tegob. Poleg tega taoisti menijo, da se z odstranitvijo vnetega dela eliminira nepogrešljiv zvonec za alarm - samo zato, da bi ga ne poslušali vsakič, ko se pojavi kateri od problemov! Mandeljni so že eden od takšnih alarmnih sistemov - predstavljajo prvo črto telesnega obrambnega mehanizma. Ker mikrobi najprej napadejo prav nje in povzročajo vnetja, jih pogosto kirurško odstranijo, kar eliminira njihovo nalogo alarmnega sistema. Čeprav je žleza kirurško odstranjena, notranje taoistične vaje ohranjajo pomembno vlogo pri napajanju organizma z energijo in hormoni in tako preprečujejo, da bi bolezen še bolj ogrozila telo.


(PS: v nadaljevanju knjige so omenjene in opisane vaje, ki jih dr. Chang priporoča v teh primerih)

Za konec današnjemu članku dodajam še moje upanje, da bodo današnji tekst in teksti prejšnjih člankov o Maci vplivali na globlje razumevanje pozitivnega vpliva, ki ga ima Maca najprej na delovanje  naše nadledvične žleze, v nadaljevanju na delovanje vseh ostalih žlez v našem telesu, posledično na delovanje celega našega telesa.

PS: Vprašanja naturopatu Marku G. Lesterju lahko brezplačno postavijo vsi registrirani kupci produktov angleške klinike The Finchley Clinic. V angleškem jeziku. Kdor bi se želel brezplačno registrirani, naj pošlje na email naslov marina.butala@gmail.com svoje podatke (ime, priimek, naslov, rojstni datum in email naslov za samostojno naročanje produktov). V povratno informacijo pošljem uporabniško ime in geslo ter slovenska navodila za samostojno naročanje.

Za več informacij o kineziološko testirani najboljši Maci, ki se jo da dobiti v Evropi-> KLIKNI TUKAJ


Če ti samostojno naročanje bolj ustreza kot naročanje s posredovanjem, vstopi v spletno trgovino angleške naturopatske klinike s klikom na spodnjo povezavo.

 
Marina Butala Cigoj s.p., zunanja sodelavka angleške naturopatske klinike The Finchley Clinic za Slovenijo

Wednesday, March 23, 2011

MACA, čudež narave (3. del)



Srečanje z Maco

S čudežno, čudodelno rastlino me je seznanil glasbeni znanec Iztok Černe, ki maco uživa že tri leta, prav tako njegova družina. "Na potovanju po Maroku mi jo je ponudil španski turist. Običajno ne pokusim prehranskih dopolnil, ki jih oglašujejo, ampak samo tista, o katerih po oceni sestavin in tudi internetnem ter drugem iskanju informacij menim, da so tega vredna.

Tako sem užival Q10, alge, ginseng, ginko, vendar se kljub temu, da sem jih jemal kar dolgo, nisem počutil bolje - no, slabše pa tudi ne. Ker se mi je zdelo učinkovanje mace zanimivo, sem se odločil, da jo preizkusim - ne da bi kaj pričakoval. Na moje veliko presenečenje sem že po enem tednu začutil pozitivne učinke, tako psihične kot fizične.

Čeprav nimam občutka, da sem nervozen tip, mi drobni vsakdanji problemi niso več vzbujali nekakšne drobne napetosti, sočasno pa se je kljub umirjenosti okrepilo čutno zaznavanje, povečala sta se energija in občutek zadovoljstva. Ko sem bral o maci na internetu, sem ugotovil, da so ti pozitivni psihološki učinki posledica njenega vpliva na zmanjšanje ravni stresnega hormona kortizola v organizmu - in s tem na povečanje ravni hormona zadovoljstva, serotonina (imenujemo ga tudi hormon sreče, o. a.). Zdaj imam precej več energije tako pri delu kot pri športu.

Uporabljali so jo že Inki

A kaj je maca, kje rase in kaj je v njej tako čudežnega, da pomaga telesu in duši - ob tem pa ne vsebuje rastlinskih hormonov, poživil ali kakršnihkoli dodatkov, niti glutena in sladkorja, je brez nezaželenih učinkov in jo lahko uživamo sočasno z zdravili ali drugimi prehranskimi dopolnili?

Maca je staro inkovsko ime za zdravilno rastlino, ki raste visoko v perujskih Andih. Je edina užitna rastlina, ki uspeva na nadmorski višini več kot 4400 m, torej rase v ekstremnih vremenskih razmerah (velike temperaturne razlike, visok UC-faktor, pomanjkanje kisika in močan veter). Svojo moč črpa iz vulkanske zemlje, bogate z minerali, za svojo zaščito in preživetje pa vsebuje kar petinpetdeset pomembnih aktivnih hranil, ki so pomembna tudi za človeški organizem.

Uživamo gomolj mace, ki se posuši in zmelje brez kakršnihkoli dodatkov, tako da ostanejo razmerja snovi enaka, kot jih je ustvarila narava. Najkakovostnejša je tista maca, ki jo pridelujejo na najvišji možni nadmorski višini s kolobarjenjem - kar pomeni, da jo lahko v isto zemljo zasadijo le vsakih pet let. Odkar je bolj znana, jo pridelujejo tudi niže, nekateri celo brez kolobarjenja, tako da je treba biti pri nakupu pozoren in kupovati pri preverjenih prodajalcih.

Zdravilno moč gomolja so poznali že inkovski vladarji, saj so jo dajali vojščakom pred borbo, da so bili močnejši. Ko so Španci zavzeli inkovsko državo, so jim morali domačini dajati maco kot davek. Pošiljali so jo v Španijo in tam so jo, potem ko so spoznali njene pozitivne učinke, uživali tudi na dvoru. Uživali pa so jo tudi španski zavojevalci v Andih, s čimer so zdravili svojo neplodnost - to je bila posledica nevajenosti na življenje v visokogorju. Maco so dajali celo konjem in kobilam za plodnost. Pozneje je zunaj Andov znanje o tej rastlini utonilo v pozabo. Okoli leta 1960 pa je perujska znanstvenica dr. Gloria Chacon začela raziskovati to rastlino in jo tudi predstavila svetu.

Skrivnost mace

Ugotovila je, da je maca bogat vir vitaminov, mineralov, aminokislin (vsebuje jih kar devetnajst od skupno dvajsetih!) in nenasičenih maščob. Poleg tega vsebuje štiri alkaloide, ki so svojstveni samo za maco in jih je poimenovala: macaina 1, 2, 3 in 4. Učinkovanje mace je, pravi, sinergija vseh pomembnih hranilnih snovi in teh alkaloidov. Učinkuje na žlezo hipofizo, nekako jo pomladi in spodbuja, da izloča hormone v svojstvenem razmerju za vsakega človeka. Hipofiza s hormoni kontrolira druge žleze (ščitnico, nadledvično žlezo, pankreas, spolne žleze ...), te pa posledično uravnavajo delovanje vseh organov.

Najizrazitejši učinki pa so (maca blaži tudi simptome PMS in uravnava menstrualni ciklus) pri ženskah v menopauzi. Vročinski valovi bistveno oslabijo ali pa popolnoma izginejo. Ker je tudi depresivnih občutkov manj, se razpoloženje izboljša. V veliki meri olajša vse fizične težave, ki spremljajo menopavzo, ko postane menstruacija neredna, se to dostikrat zopet uredi. Kar je zelo pomembno, ker se organizem hitreje stara, ko se poruši hormonsko ravnovesje in zniža raven hormonov. Tudi zunanjost ostaja mladostnejša (videz kože, sijoči lasje, čvrsti nohti ...).

Ameriška znanstvenica dr. Viana Nueller je z analizami ugotovila, da pri nadomestni hormonski terapiji, v kateri se uživajo hormoni v kemični obliki, žleze ki proizvajajo hormone, običajno zakrknejo in lahko celo nehajo proizvajati hormone.

Hormonsko ravnovesje je edinstveno za vsakega človeka in se spreminja glede na starost. Noben znanstvenik ga ne more določiti, zato običajno rečejo, da vzamejo povprečno vrednost. Nekaj časa so, kot je znano, zelo priporočali uživanje soje, ki vsebuje fitoestrogen. V nasprotju z učinovanjem takih rastlin maca ne vsebuje nobenih hormonov, temveč organizem nekako spodbudi, da izdeluje hormone - nobena druga rastlina na svetu nima takšnega učinka.

Upočasnjeno staranje

Seveda smo ljudje različni, zato tudi učinke mace občutimo vsak po svoje, a večina občuti pozitiven učinek že v enem do dveh tednih. Kakršnekoli negativne posledice uživanja mace niso poznane, kar potrjuje poleg znanstvenih dognanj večtisočletno uživanje mace v Andih.

Ta mali, na videz neugledni čudež narave vsebuje, kot rečeno, petinpetdeset aktivnih sestavin: bistvene aminokisline za izdelavo nevrotransmiterjev (snovi, ki prenašajo signale v živčnem sistemu in so pomembni za spolno vzburjanje), izotiocianante in glukozinolate, ki naj bi dvigovali libido in povečevali plodnost pri obeh spolih, nenasičene maščobe omega-3, 6, 9 in kalij, ki so pomembni pri uravnavanju srčno-žilnega sistema, vitamine B1, B2, B12 in C, ki zagotavljajo presnavljanje ogljikovih hidratov v energijo, rast celic in zadostno proizvodnjo rdečih krvničk, sitosterol in stigmasterol, ki znižujeta raven holesterola, kampesterol, ki preprečuje vnetja pri osteoartritisu, pa kalcij (v maci ga je več kot v kravjem mleku), ki ugodno vpliva na delovanje živčnega sistema ter krepi kosti in zobovje. Maca vsebuje tudi veliko vlaknin, ki urejajo prebavo, pa tudi kakovostne ogljikove hidrate, ki zagotavljajo kakovosten in takojšen vir energije. Vsebuje tudi vitamin E, celo železo in jo priporočajo za slabokrvne otroke ter ob splošnem pomanjkanju energije in koncentracije pri učenju.

Sliši se kot pravljica, a ljudje, ki uživajo zmleti gomolj iz perujskih Andov, prisegajo na njegove odlične učinke. Slovenski zdravniki, ki jim je maca olajšala tegobe vsakdana, o njenih dobrih učinkih ne želijo govoriti javno - z izjemo prof. dr. Helene Meden Vrtovec, ki je prehransko dopolnilo izrazito priporočila. "Za splošno počutje in za splošno energijo je ekstrakt perujskega gomolja maca izredno pomemben, pa ne le za ženske, uživajo ga tudi moški: zadnja leta je maca v svetu eno najbolj poznanih prehranskih dopolnil, ki dviguje psiho-fizični tonus pri obeh spolih." Da se z uživanjem mace upočasni staranje, pa glede na videz znanca Iztoka preverjeno drži: pri štirinšestdesetih letih je videti bolje kot pred desetimi leti!.

Za več informacij o kineziološko testirani najboljši Maci, ki se jo da dobiti v Evropi -> KLIKNI TUKAJ


Če ti samostojno naročanje bolj ustreza kot naročanje s posredovanjem, vstopi v spletno trgovino angleške naturopatske klinike s klikom na spodnjo povezavo.

 
Marina Butala Cigoj s.p., zunanja sodelavka angleške naturopatske klinike The Finchley Clinic za Slovenijo in druge republike bivše Jugoslavije

...

Sunday, March 20, 2011

MACA, čudež narave (2. del)

V prejšnjem članku tega bloga sem predstavila Maco, ki se jo da dobiti v angleški naturoptaski kliniki The Finchley Clinic. Pri Maci v prahu se gre za Maco, ki je po rezultatih kineziološkega testiranja ter po barvi in aromi najboljše kakovosti, ki se jo da dobiti v Evropi. Za več info v slovenščini o Maci, ki se jo da dobiti v angleški kliniki The Finchley Clinic -> KLIKNI TUKAJ

V nadaljevanju pa članek o Maci, ki je bil objavljen v 10. številki revije Jana z dne 8.marca 2011. Začetek se nahaja na spletni strani revije Jana, v nadaljevanju pa je objavljen prvi del celotnega članka. Danes pričevanja ljudi, ki so se srečali z Maco in jo uživajo, naslednjič nadaljevanje in konec.

Članek iz Jane, ki ga je sestavila Miša Čermak, se tako začenja.

Uvod

Maca, ki so jo uporabljali že Inki, raste visoko v perujskih Andih, na nadmorski višini 4400 metrov. Rastlina maca je videti kot mešanica kolerabe in pese, kot prehransko dopolnilo se uporablja posušen in zmlet gomolj.



Uživajo jo Nasini astronavti, nekateri slovenski ginekologi, le zakaj za vraga je ne bi poskusila tudi sama, sem se spraševala, ko sem vihala nos nad kozarcem z vodo, v kateri se je raztapljal na drobno zmlet svetlo rjav gomolj rastline maca, ki raste v perujskih Andih. Tudi pri nas spada med prehranska dopolnila, čeprav viri, članki, pričevanja in tudi predavanaje avstralske znanstvenice dr. Lily Stojanovske na simpoziju slovenskih in hrvaških znanstvenikov s področja menopavze in andropavze pred dvema letoma kažejo, da je maca veliko več. Njeni pozitivni učinki so presenetljivi: okrepi vitalnost in vzdržljivost, zmanjšuje čustven odziv na stres, dviguje libido, vpliva na plodnost pri obeh spolih, bistveno izboljšuje počutje v menopavzi in andropavzi, uravnava težo, izboljšuje kakovost kože, las ter še in še. Ljudje, ki jo uživajo, to potrjujejo.

Pričevanja

1. primer - Jelena: Polepšano življenje

"Sin Dejan mi je predstavil maco in ta prašek mi je polepšal življenje, mi vrnil smeh in dobro voljo. Že po nekajdnevni uporabi sem začutila spremembe: zopet sem se sproščeno smejala, kot se nisem že dve leti, odkar sem imela hudo prometno nesrečo, posledični stres in depresijo. Mislim, da ugodno vpliva na kožo, pa tudi kilogrami so se ustalili na moji normalni teži. Maco uživam dvakrat na dan, zjutraj s sokom, zvečer z jogurtom. Znanka pravi, da se ji je uredila prebava."

2. primer - Darja iz Ljubljane: Priporočam!

"Maco sem začela jemati na priporočilo prijateljice zaradi čezmerne utrujenosti, pomanjkanja energije in neplodnosti - posledice porušenega hormonskega ravnovesja. Obe sva se zdravili za virusom HPV, pri meni je bil že na meji rakavega. S partnerjem sva maco pridno jemala dvakrat na dan in zelo hitro se je obrestovalo. Vrnila se nama je energija in v slabih dveh mesecih po začetku jemanja mace sva po dobrem letu in pol neuspešnega poskušanja tudi zanosila. Tudi izvid za rakava obolenja je bil pozneje negativen. Na podlagi lastnih izkušenj jo priporočam vsem, ki imajo podobne težave."

3. primer - Saša in Drago Popovič: Po slabem mesecu jemanja - zanosila!

"Maco sva začela jemati zaradi kronične utrujenosti in depresije, saj naj bi povrnila energijo in vplivala na boljše počutje. Poskusila sva jo iz čiste radovednosti in jo oba jemala dvakrat na dan. Po slabem mesecu sva presenečeno ugotovila, da sva zanosila - trudila sva se že pet let" Prepričana sva, da je za srečo "kriva" maca, saj sva pozneje ugotovila, da uravnava hormonski sistem in blago vpliva na menstrualni ciklus - posledica uravnovešenega hormonskega sistema pa je večja plodnost. Odtlej jo priporočam vsem ženskam, ki se trudijo, da bi zanosile, posebej tistim, ki se že zdravijo s hormoni, saj je najpomembnejše to, da je maca naravna. Navadno se ženskam, ki se zdravijo s hormonskimi injekcijami, poruši ves biositem - pospešeno se redijo, izgubljajo menstruacijo. Maca učinkuje podobno kot hormon, a brez stranskih učinkov."

4. primer - Vesna, 57 let, in njena dva sinova: Shujšali!

"Maco jemljem že več kot dve leti. Starejši sin, pilot pri Adrii, jo jemlje za boljšo vzdržljivost in koncentacijo, tudi nekateri drugi piloti. Mlajši sin pa pravi, da se lažje in dlje uči, manj je utrujen in nerazpoložen pa tudi shujšal je brez težav. Sama sem bila tik pred operacijo ščitnice, ki zdaj ni več potrebna in nimam več težav z njo. Prav tako nimam nikakršnih težav z menopavzo. Pojavil se je tudi začetek osteoporoze toda po enoletnem uživanju mace je zdravnica ugotovila, da se mi je kostna masa povečala, kar jo je presenetilo, ker ne živim prav zdravo in nisem jemala nobenih tablet. Tudi shujšala sem za skoraj deset kilogramov."

5. primer - Andrejka Hartner: Vsestransko mi je pomagala!

Andrejka Hartner, terapevtka limfne drenaže in masaž ter učiteljica reikija, je imela še pred dvema letoma porušeno hormonsko ravnovesje. Mučile so jo številne zdravstvene težave. Dolgo je vztrajno iskala rešitev zanje in jo našla v maci, v desetih dneh je težave povsem odpravila! "Pred dvema letoma se mi je po psihičnih naporih v nekdanji službi porušilo hormonsko ravnovesje. Začela sem krvaveti iz črevesja in tudi po mesec in pol skupaj iz rodil. Izgubila sem veliko krvi. Poleg vsega sem imela neredne, boleče menstruacije, bila sem utrujena, brezvoljna in nespečna. V mišicah in sklepih me je neznosno bolelo. Psihično in fizično sem bila povsem izčrpana, brez energije in volje.
Ginekologinja mi je predlagala hormonsko zdravljenje, a sem ga zavrnila, ker sem proti kemiji. V mladosti sem morala namreč prekiniti jemanje kontracepcijskih tablet zaradi jetrnih reakcij. Rešitev sem skušala najti v raznih naravnih zeliščih in prehranskih dodatkih, od rmanovega čaja in tinkture do kapsul, ki naj bi vplivale na počutje žensk v meni. A vse to mi je le rahlo olajšalo težave. Nato pa mi je prodajalka v trgovini z zdravo prehrano predlagala maco. V približno sedmih do desetih dneh mi je postavila hormonski sistem v ravnovesje, mi dvignila energijo, krvavitve, vročinski valovi in bolečine so izginili. Zdaj se spet počutim odlično! Vsako jutro na tešče zaužijem čajno žličko korenine maca, zmlete v prah, ki jo raztopim v dveh decilitrih vode, ogrete na sobno temperaturo.
Njen učinek je res močan, zato jo včasih raje zaužijem nekoliko manj kot čajno žličko, včasih le polovico. Pazim, da je ne zaužijem preveč. Opazila sem namreč, da takrat rahlo otečejo prsi. Take kure se držim vsak dan, traja pa pri meni od en do dva meseca, nato jo za teden ali štirinajst dni prekinem. Ko mi hormonski sistem spet zaniha, jo ponovim."

6. primer - Iztok Černe, glasbenik

pravi, da je pozitivne učinke prehranskega dopolnila, ki ga še vedno navdušuje, začutil že po enem tednu uživanja.

Za več informacij o Maci -> KLIKNI TULE

 

Če ti samostojno naročanje bolj ustreza kot naročanje s posredovanjem, vstopi v spletno trgovino angleške naturopatske klinike s klikom na spodnjo povezavo.

 
Marina Butala Cigoj s.p., zunanja sodelavka angleške naturopatske klinike The Finchley Clinic za Slovenijo in druge republike bivše Jugoslavije



...

Monday, March 14, 2011

MACA, čudež narave (1. del)

Danes kratek intermezzo in odmik od začrtane poti, ki jo bom nadaljevala v kratkem, saj se zadnje dni precej govori o skoraj čudežnem prahu Maca, zaradi članka, ki je bil objavljen v prejšnji številki revije Jana (z dne 8.3.2011).

V nadaljevanju sledijo informacije o Maca v prahu in Maci v kapsulah, ki ju dristribuira angleška naturopatska klinika The Finchley Clinic. Kineziološko testiranje je dokazalo, da je Maca v prahu najboljši Maca prah, ki se ga da dobiti na EU tržišču. Sledi informacija v obliki članka.

 

Maco v prahu tradicionalno uporabljajo tako moški kot ženske Inca za dvig energije življenjske sile, moči, v boju proti utrujenosti, za povečanje libida in za ravnovesje hormonskega sistema (zlasti za nadledvične žleze).

Maca prašek je zelo prijetnega okusa. Se ga lahko dodaja ovseni kaši, vroči čokoladi in jogurtu. Prav tako ga lahko zaužijemo v vodi ali sokovih.

Najprej smo tržili cenejšo znamko Maca v prahu in nismo mogli razumeti zakaj so bili drugi Maca praški občutno cenejši od tega. Potem smo ta produkt testirali kineziološko in smo tako odkrili zakaj je ta dražji! Gre se za to, da poceni variante Maca prašak niso tako učinkovite kot tale. Kasneje smo tudi opazili, da je ta znamka Maca praška precej bogatejša v barvi in ima izrazit vonj, medtem ko so Maca praški drugih znamk skoraj brez vonja.
Priporočljiva uporaba: 1-2 čajni žlički dnevno.


© The Finchley Clinic 2011




Dodajam še sliko, kjer se dobro vidi razlika med Maca prahom, ki se ga da dobiti v angleški kliniki in Maca prahom, ki se ga dobiti drugod. Razlika je občutna že na prvi pogled. Kineziološko testiranje, ki je omenjeno v zgornjem članku, pa je dokazalo tudi višjo kvaliteto in večjo učinkovitost Maca prahu, ki ga distribuira angleška klinika The Finchley Clinic.


Leva slika je slika Maca prahu, ki ga distribuira angleška klinika The Finchley Clinic, desna slika pa je slika Maca prahu, ki ga prodaja večina drugih distributerjev.

Priporočljivo doziranje je navedeno na samem produktu, ki je bodisi v kapsulah ali v prahu. Kljub temu je za začetnike priporočljivo začeti s polovičnim doziranjem in postopnim zviševanjem doziranja na priporočeno doziranje. Priporočljiva je občasna 1-2 tedenska prekinitev pred nadaljevanjem uživanja. Pri Maci ni strogega optimalnega doziranja, ki bi bilo enako za vsakega uporabnika, ker je hormonsko stanje vsakega posameznika drugačno. Vsak si mora najti svoje doziranje v okviru priporočenega doziranja.




Maca je zelišče iz Peruja, ki se je tradicionalno uporabljajo za naslednje namene:

- v borbi proti utrujenosti in za vzdržljivost
- poveča libido pri moških in pri ženskah
- poveča rodnost pri moških in pri ženskah
- izboljša razpoloženje
- olajša simptome menopauze
- predstavlja podporo nadledvičnim žlezam
- za splošno ravnovesje hormonskega sistema.

V tradicionalni andski kulturi je bila Maca uporabljena v boju proti utrujenosti in za izboljšanje vzdržljivosti, kakor tudi za izboljšanje moškega in ženskega spolnega zdravja, plodnosti in zdravljenja hormonskih motenj. Maca lahko tudi zelo izboljša razpoloženje in se uporablja v borbi proti utrujenosti tako za moške kot tudi za ženske - od tod tudi njen vzdevek "perujski ginseng", ki ni nezaslužen.

V skladu s tradicijo so starodavni Inki dajali Maco svojim bojevnikom pred odhodom na bojišče, zato da bi povečali njihovo moč in energijo.

Mnoge koristi Mace je treba pripisati rastlini z izredno visoko hranilno vsebino. Če bi se lahko neko živilo štelo za "super hrano" je to Maca. Beljakovine predstavljajo okrog 11% suhega korena Mace. Kalcij predstavlja 10% mineralne vsebnosti v Maci - kar vključuje tudi kalij, magnezij, železo, silicij in sledi joda. Maca je tudi vir vitaminov kot so tiamin (B1), riboflavin (B2) in vitamin C. Maca je prav tako vir dveh alkaloidov (Lepidiline A in B), rastlinskih sterolov (ß-sitosterol, kampesterol in stigmasterol) in nekaterih drugih pomembnih zdravilnih učinkovin.

Najvišje gojen rastlinski pridelek na planetu Maca, je koreninska rastlina, ki uspeva na nadmorski višini čez 3.000 metrov nad morjem v težkih terenih zgornjih perujskih Andov.

Uporaba: 3 kapsule dnevno pred obroki ali po nasvetu tvojega zdravnika.

© The Finchley Clinic 2011


*********************************************************************************************************************

Če ti samostojno naročanje bolj ustreza kot naročanje s posredovanjem, vstopi v spletno trgovino angleške naturopatske klinike s klikom na spodnjo povezavo v tem blogu.

 
Marina Butala Cigoj s.p., zunanja sodelavka angleške naturopatske klinike The Finchley Clinic za Slovenijo in vse republike bivše Jugoslavije