Wednesday, March 23, 2011

MACA, čudež narave (3. del)



Srečanje z Maco

S čudežno, čudodelno rastlino me je seznanil glasbeni znanec Iztok Černe, ki maco uživa že tri leta, prav tako njegova družina. "Na potovanju po Maroku mi jo je ponudil španski turist. Običajno ne pokusim prehranskih dopolnil, ki jih oglašujejo, ampak samo tista, o katerih po oceni sestavin in tudi internetnem ter drugem iskanju informacij menim, da so tega vredna.

Tako sem užival Q10, alge, ginseng, ginko, vendar se kljub temu, da sem jih jemal kar dolgo, nisem počutil bolje - no, slabše pa tudi ne. Ker se mi je zdelo učinkovanje mace zanimivo, sem se odločil, da jo preizkusim - ne da bi kaj pričakoval. Na moje veliko presenečenje sem že po enem tednu začutil pozitivne učinke, tako psihične kot fizične.

Čeprav nimam občutka, da sem nervozen tip, mi drobni vsakdanji problemi niso več vzbujali nekakšne drobne napetosti, sočasno pa se je kljub umirjenosti okrepilo čutno zaznavanje, povečala sta se energija in občutek zadovoljstva. Ko sem bral o maci na internetu, sem ugotovil, da so ti pozitivni psihološki učinki posledica njenega vpliva na zmanjšanje ravni stresnega hormona kortizola v organizmu - in s tem na povečanje ravni hormona zadovoljstva, serotonina (imenujemo ga tudi hormon sreče, o. a.). Zdaj imam precej več energije tako pri delu kot pri športu.

Uporabljali so jo že Inki

A kaj je maca, kje rase in kaj je v njej tako čudežnega, da pomaga telesu in duši - ob tem pa ne vsebuje rastlinskih hormonov, poživil ali kakršnihkoli dodatkov, niti glutena in sladkorja, je brez nezaželenih učinkov in jo lahko uživamo sočasno z zdravili ali drugimi prehranskimi dopolnili?

Maca je staro inkovsko ime za zdravilno rastlino, ki raste visoko v perujskih Andih. Je edina užitna rastlina, ki uspeva na nadmorski višini več kot 4400 m, torej rase v ekstremnih vremenskih razmerah (velike temperaturne razlike, visok UC-faktor, pomanjkanje kisika in močan veter). Svojo moč črpa iz vulkanske zemlje, bogate z minerali, za svojo zaščito in preživetje pa vsebuje kar petinpetdeset pomembnih aktivnih hranil, ki so pomembna tudi za človeški organizem.

Uživamo gomolj mace, ki se posuši in zmelje brez kakršnihkoli dodatkov, tako da ostanejo razmerja snovi enaka, kot jih je ustvarila narava. Najkakovostnejša je tista maca, ki jo pridelujejo na najvišji možni nadmorski višini s kolobarjenjem - kar pomeni, da jo lahko v isto zemljo zasadijo le vsakih pet let. Odkar je bolj znana, jo pridelujejo tudi niže, nekateri celo brez kolobarjenja, tako da je treba biti pri nakupu pozoren in kupovati pri preverjenih prodajalcih.

Zdravilno moč gomolja so poznali že inkovski vladarji, saj so jo dajali vojščakom pred borbo, da so bili močnejši. Ko so Španci zavzeli inkovsko državo, so jim morali domačini dajati maco kot davek. Pošiljali so jo v Španijo in tam so jo, potem ko so spoznali njene pozitivne učinke, uživali tudi na dvoru. Uživali pa so jo tudi španski zavojevalci v Andih, s čimer so zdravili svojo neplodnost - to je bila posledica nevajenosti na življenje v visokogorju. Maco so dajali celo konjem in kobilam za plodnost. Pozneje je zunaj Andov znanje o tej rastlini utonilo v pozabo. Okoli leta 1960 pa je perujska znanstvenica dr. Gloria Chacon začela raziskovati to rastlino in jo tudi predstavila svetu.

Skrivnost mace

Ugotovila je, da je maca bogat vir vitaminov, mineralov, aminokislin (vsebuje jih kar devetnajst od skupno dvajsetih!) in nenasičenih maščob. Poleg tega vsebuje štiri alkaloide, ki so svojstveni samo za maco in jih je poimenovala: macaina 1, 2, 3 in 4. Učinkovanje mace je, pravi, sinergija vseh pomembnih hranilnih snovi in teh alkaloidov. Učinkuje na žlezo hipofizo, nekako jo pomladi in spodbuja, da izloča hormone v svojstvenem razmerju za vsakega človeka. Hipofiza s hormoni kontrolira druge žleze (ščitnico, nadledvično žlezo, pankreas, spolne žleze ...), te pa posledično uravnavajo delovanje vseh organov.

Najizrazitejši učinki pa so (maca blaži tudi simptome PMS in uravnava menstrualni ciklus) pri ženskah v menopauzi. Vročinski valovi bistveno oslabijo ali pa popolnoma izginejo. Ker je tudi depresivnih občutkov manj, se razpoloženje izboljša. V veliki meri olajša vse fizične težave, ki spremljajo menopavzo, ko postane menstruacija neredna, se to dostikrat zopet uredi. Kar je zelo pomembno, ker se organizem hitreje stara, ko se poruši hormonsko ravnovesje in zniža raven hormonov. Tudi zunanjost ostaja mladostnejša (videz kože, sijoči lasje, čvrsti nohti ...).

Ameriška znanstvenica dr. Viana Nueller je z analizami ugotovila, da pri nadomestni hormonski terapiji, v kateri se uživajo hormoni v kemični obliki, žleze ki proizvajajo hormone, običajno zakrknejo in lahko celo nehajo proizvajati hormone.

Hormonsko ravnovesje je edinstveno za vsakega človeka in se spreminja glede na starost. Noben znanstvenik ga ne more določiti, zato običajno rečejo, da vzamejo povprečno vrednost. Nekaj časa so, kot je znano, zelo priporočali uživanje soje, ki vsebuje fitoestrogen. V nasprotju z učinovanjem takih rastlin maca ne vsebuje nobenih hormonov, temveč organizem nekako spodbudi, da izdeluje hormone - nobena druga rastlina na svetu nima takšnega učinka.

Upočasnjeno staranje

Seveda smo ljudje različni, zato tudi učinke mace občutimo vsak po svoje, a večina občuti pozitiven učinek že v enem do dveh tednih. Kakršnekoli negativne posledice uživanja mace niso poznane, kar potrjuje poleg znanstvenih dognanj večtisočletno uživanje mace v Andih.

Ta mali, na videz neugledni čudež narave vsebuje, kot rečeno, petinpetdeset aktivnih sestavin: bistvene aminokisline za izdelavo nevrotransmiterjev (snovi, ki prenašajo signale v živčnem sistemu in so pomembni za spolno vzburjanje), izotiocianante in glukozinolate, ki naj bi dvigovali libido in povečevali plodnost pri obeh spolih, nenasičene maščobe omega-3, 6, 9 in kalij, ki so pomembni pri uravnavanju srčno-žilnega sistema, vitamine B1, B2, B12 in C, ki zagotavljajo presnavljanje ogljikovih hidratov v energijo, rast celic in zadostno proizvodnjo rdečih krvničk, sitosterol in stigmasterol, ki znižujeta raven holesterola, kampesterol, ki preprečuje vnetja pri osteoartritisu, pa kalcij (v maci ga je več kot v kravjem mleku), ki ugodno vpliva na delovanje živčnega sistema ter krepi kosti in zobovje. Maca vsebuje tudi veliko vlaknin, ki urejajo prebavo, pa tudi kakovostne ogljikove hidrate, ki zagotavljajo kakovosten in takojšen vir energije. Vsebuje tudi vitamin E, celo železo in jo priporočajo za slabokrvne otroke ter ob splošnem pomanjkanju energije in koncentracije pri učenju.

Sliši se kot pravljica, a ljudje, ki uživajo zmleti gomolj iz perujskih Andov, prisegajo na njegove odlične učinke. Slovenski zdravniki, ki jim je maca olajšala tegobe vsakdana, o njenih dobrih učinkih ne želijo govoriti javno - z izjemo prof. dr. Helene Meden Vrtovec, ki je prehransko dopolnilo izrazito priporočila. "Za splošno počutje in za splošno energijo je ekstrakt perujskega gomolja maca izredno pomemben, pa ne le za ženske, uživajo ga tudi moški: zadnja leta je maca v svetu eno najbolj poznanih prehranskih dopolnil, ki dviguje psiho-fizični tonus pri obeh spolih." Da se z uživanjem mace upočasni staranje, pa glede na videz znanca Iztoka preverjeno drži: pri štirinšestdesetih letih je videti bolje kot pred desetimi leti!.

Za več informacij o kineziološko testirani najboljši Maci, ki se jo da dobiti v Evropi -> KLIKNI TUKAJ


Če ti samostojno naročanje bolj ustreza kot naročanje s posredovanjem, vstopi v spletno trgovino angleške naturopatske klinike s klikom na spodnjo povezavo.

 
Marina Butala Cigoj s.p., zunanja sodelavka angleške naturopatske klinike The Finchley Clinic za Slovenijo in druge republike bivše Jugoslavije

...

0 comments:

Post a Comment