Monday, March 14, 2011

MACA, čudež narave (1. del)

Danes kratek intermezzo in odmik od začrtane poti, ki jo bom nadaljevala v kratkem, saj se zadnje dni precej govori o skoraj čudežnem prahu Maca, zaradi članka, ki je bil objavljen v prejšnji številki revije Jana (z dne 8.3.2011).

V nadaljevanju sledijo informacije o Maca v prahu in Maci v kapsulah, ki ju dristribuira angleška naturopatska klinika The Finchley Clinic. Kineziološko testiranje je dokazalo, da je Maca v prahu najboljši Maca prah, ki se ga da dobiti na EU tržišču. Sledi informacija v obliki članka.

 

Maco v prahu tradicionalno uporabljajo tako moški kot ženske Inca za dvig energije življenjske sile, moči, v boju proti utrujenosti, za povečanje libida in za ravnovesje hormonskega sistema (zlasti za nadledvične žleze).

Maca prašek je zelo prijetnega okusa. Se ga lahko dodaja ovseni kaši, vroči čokoladi in jogurtu. Prav tako ga lahko zaužijemo v vodi ali sokovih.

Najprej smo tržili cenejšo znamko Maca v prahu in nismo mogli razumeti zakaj so bili drugi Maca praški občutno cenejši od tega. Potem smo ta produkt testirali kineziološko in smo tako odkrili zakaj je ta dražji! Gre se za to, da poceni variante Maca prašak niso tako učinkovite kot tale. Kasneje smo tudi opazili, da je ta znamka Maca praška precej bogatejša v barvi in ima izrazit vonj, medtem ko so Maca praški drugih znamk skoraj brez vonja.
Priporočljiva uporaba: 1-2 čajni žlički dnevno.


© The Finchley Clinic 2011




Dodajam še sliko, kjer se dobro vidi razlika med Maca prahom, ki se ga da dobiti v angleški kliniki in Maca prahom, ki se ga dobiti drugod. Razlika je občutna že na prvi pogled. Kineziološko testiranje, ki je omenjeno v zgornjem članku, pa je dokazalo tudi višjo kvaliteto in večjo učinkovitost Maca prahu, ki ga distribuira angleška klinika The Finchley Clinic.


Leva slika je slika Maca prahu, ki ga distribuira angleška klinika The Finchley Clinic, desna slika pa je slika Maca prahu, ki ga prodaja večina drugih distributerjev.

Priporočljivo doziranje je navedeno na samem produktu, ki je bodisi v kapsulah ali v prahu. Kljub temu je za začetnike priporočljivo začeti s polovičnim doziranjem in postopnim zviševanjem doziranja na priporočeno doziranje. Priporočljiva je občasna 1-2 tedenska prekinitev pred nadaljevanjem uživanja. Pri Maci ni strogega optimalnega doziranja, ki bi bilo enako za vsakega uporabnika, ker je hormonsko stanje vsakega posameznika drugačno. Vsak si mora najti svoje doziranje v okviru priporočenega doziranja.




Maca je zelišče iz Peruja, ki se je tradicionalno uporabljajo za naslednje namene:

- v borbi proti utrujenosti in za vzdržljivost
- poveča libido pri moških in pri ženskah
- poveča rodnost pri moških in pri ženskah
- izboljša razpoloženje
- olajša simptome menopauze
- predstavlja podporo nadledvičnim žlezam
- za splošno ravnovesje hormonskega sistema.

V tradicionalni andski kulturi je bila Maca uporabljena v boju proti utrujenosti in za izboljšanje vzdržljivosti, kakor tudi za izboljšanje moškega in ženskega spolnega zdravja, plodnosti in zdravljenja hormonskih motenj. Maca lahko tudi zelo izboljša razpoloženje in se uporablja v borbi proti utrujenosti tako za moške kot tudi za ženske - od tod tudi njen vzdevek "perujski ginseng", ki ni nezaslužen.

V skladu s tradicijo so starodavni Inki dajali Maco svojim bojevnikom pred odhodom na bojišče, zato da bi povečali njihovo moč in energijo.

Mnoge koristi Mace je treba pripisati rastlini z izredno visoko hranilno vsebino. Če bi se lahko neko živilo štelo za "super hrano" je to Maca. Beljakovine predstavljajo okrog 11% suhega korena Mace. Kalcij predstavlja 10% mineralne vsebnosti v Maci - kar vključuje tudi kalij, magnezij, železo, silicij in sledi joda. Maca je tudi vir vitaminov kot so tiamin (B1), riboflavin (B2) in vitamin C. Maca je prav tako vir dveh alkaloidov (Lepidiline A in B), rastlinskih sterolov (ß-sitosterol, kampesterol in stigmasterol) in nekaterih drugih pomembnih zdravilnih učinkovin.

Najvišje gojen rastlinski pridelek na planetu Maca, je koreninska rastlina, ki uspeva na nadmorski višini čez 3.000 metrov nad morjem v težkih terenih zgornjih perujskih Andov.

Uporaba: 3 kapsule dnevno pred obroki ali po nasvetu tvojega zdravnika.

© The Finchley Clinic 2011


*********************************************************************************************************************

Če ti samostojno naročanje bolj ustreza kot naročanje s posredovanjem, vstopi v spletno trgovino angleške naturopatske klinike s klikom na spodnjo povezavo v tem blogu.

 
Marina Butala Cigoj s.p., zunanja sodelavka angleške naturopatske klinike The Finchley Clinic za Slovenijo in vse republike bivše Jugoslavije


0 comments:

Post a Comment