Wednesday, March 30, 2011

O vplivu Mace na žlezni sistem (4. del o Maci)

V prejšnjih treh člankih tega bloga, sem objavila informacije o Maci, "čudodelni" rastlini, ki raste visoko v Andih in ima po pričevanjih, objavljenih tudi v predprejšnjem članku omenjenega bloga, izjemne učinke.

V času objavljanja teh informacij, sem med drugimi prejela tudi vprašanje glede vpliva Mace na delovanje žleze ščitnice. V članku o pričevanjih, je gospa Vesna zatrdila, da jo je Maca rešila pred operacijo ščitnice. Kljub temu sem za odgovor prosila Marka G. Lesterja, naturopata iz angleške klinike The Finchley Clinic, ki mi je tako odgovoril:

»Maca ni poživilo, pač pa deluje na uravnovešanje delovanja vseh žlez v našem telesu. To vključuje tudi žlezo ščitnico, kljub temu da je Maca »znana« po svojem vplivu na nadledvične žleze, ki delujejo šibko v skoraj vsakemu človeku, ki ima zahodni način prehranjevanja in zahodni nivo stresa«.

Markov odgovor me je spomnil na odlomek iz knjige dr. Stephena Thomasa Changa z naslovom "Popolni sistem samozdravljenja", do katere sem prišla že pred približno 15. leti. Se gre za odlomek, ki govori o povezanosti sistema žlez v našem telesu.

Ker se mi informacija iz knjige zdi pomembna za bolj poglobljeno razumevanje delovanja našega telesa, sem se odločila ta odlomek objaviti. Prepričana sem, da bo pripomogel k boljšemu razumevanju delovanja sistema naših žlez, njihovi medsebojni povezanosti in medsebojnemu vplivu ter razumevanju vpliva Mace na ta naš zelo pomemben, toda največkrat skoraj ignoriran sistem. Govori se in piše o imunskem sistemu, večina pa največkrat ne ve povedati kaj ta naš imunski sistem sploh je in s katerimi organi je povezan. Spodnje bo morda to področje malo bolj razjasnilo. Nadaljevanje, za tiste, ki bi jih to zanimalo, pa v omenjeni knjigi dr. Changa.

Odlomek se pričenja takole:

Teorija sedmih žlez

Pradavni taoisti so doumeli, da človeško telo ne more preživeti brez stalnega obtoka energije, ki hrani njegova tkiva in organe. Spoznali so, da človek ohranja dobro zdravje, dokler obstaja ravnotežje energije, ki kroži po telesu; ko pa se ta energija izčrpa ali oslabi, postane občutljiv za bolezni. Velik del energije, ki jo potrebujemo, prejemamo iz hrane, ki jo uživamo, in zraka, ki ga dihamo. Podobno kot luksuzen avtomobil mora biti za popolno delovanje in maksimalni izkoristek prejete energije pripravljeno in urejeno tudi naše telo. V stoletjih razvoja so ljudje spoznali, da sedem telesnih žlez predstavlja energijska središča, ki so zadolžena za usmerjanje pretoka energije v posameznih sistemih človeškega telesa. Našteli jih bomo od spodaj navzgor:

1. Spolne žleze - prostata in testisi pri moških; jajčniki, maternica, nožnica in prsi pri ženskah. Te žleze so zadolžene za izločanje hormonov, spolne energije in reakcij ter za razmnoževanje. Spolno žlezo imenujemo tudi "peč", ker je v njej spravljen "ogenj", ki proizvaja energijo za napajanje ostalih šestih žlez. Skupina teh žlez se imenuje "Hiša esence".

2. Nadledvična žleza se nahaja nad ledvicami. Sodeluje pri delovanju ledvic, kosti, kostnega in hrbteničnega mozga (Kortizon uničuje nadledvične žleze, povzroča anemijo in slabi kosti). Skupina nadledvičnih žlez se imenuje "Hiša vode".

3. Trebušna slinavka, ki jo imenujejo tudi "Hiša transcendence", ima pomembno vlogo pri nadzoru celotnega prebavnega sistema, kar med drugim vključuje tudi kontrolo telesne temperature in količino glukoze v krvi. Če je trebušna slinavka slabotna in izloča inzulin v kri, bo ta nevtraliziral sladkor v krvi in povzročil bolezen, imenovano hipoglikemija, ki nastane zaradi nezadostne količine sladkorja v krvi. Oseba, ki trpi zaradi hipoglikemije, občuti veliko potrebo po hrani, posebno sladki: te snovi vstopajo v krvni obtok in stimulirajo trebušno slinavko, kar povzroči ponovno zmanjšanje količine sladkorja v krvi. Po tej prvi fazi obstaja tveganje, da se bo razvila sladkorna bolezen oz. diabetes, hiperglikemija. Če pride do tega, začne trebušna slinavka odmirati. Sladkorni bolniki so odvisni od injekcij inzulina, ki nevtralizira glukozo v krvi, ne pomaga pa pri aktiviranju prebavnega sistema. Poleg tega se pri hiperglikemiji kri gosti in postaja težja, kar močno vpliva na obtok. Srce dela z večjim naporom, tako da diabetiki ponavadi trpijo tudi zaradi srčnih težav. Ker pa je vseh sedem žlez med seboj povezanih, slabo delo trebušne slinavke povzroča neravnotežje nadledvičnih žlez, ki povratno vplivajo na ledvice in spolne žleze.

4. Timus ali prsna žleza usmerja delo srca in obtočil. Njeno stanje lahko preverite s pritiskom na točko med obema bradavicama. Če je točka občutljiva, timus ne dela dobro, kar pomeni, da tudi obtok ni normalen. Ta žleza se imenuje "Hiša Srca".

5. Ščitnica skrbi za celični metabolizem in nadzoruje rast. Ščitnico imenujemo "Hiša rasti".

6. Hipofiza ali "Hiša inteligence" usmerja spomin, modrost, inteligentnost in razmišljanje. Nameščena je sredi majhne vdolbine v lobanjskem dnu.

7. Življenjska žleza ali "Hiša duha" s svojim izločanjem neposredno vpliva na druge žleze. Nahaja se naproti tretjemu očesu, v središču glave in predstavlja psihično in duhovno središče telesa. To žlezo imamo le ljudje, samo mi verjamemo v boga in imamo potrebo in željo, da obdržimo to vero. Tudi intuicija in zavest sta povezani s to žlezo.

Predstavljajte si, da je sedem žlez sedem posod, med seboj povezanih z žilami in cevmi. Količina tekočine oz. energije, ki jo bo prejela vsaka posamezna posoda (žleza), je odvisna od ostalih. Če je v posodi A (spolne žleze) dovolj tekočine, se bo ta počasi širila po žilah in prispela do ostalih šestih žlez. Nasprotno pa, če se posoda C (trebušna slinavka) pospešeno prazni zaradi kakšne luknjice v posodi, se bo morala vsaka od preostalih žlez odpovedati delu svojih zalog, da se bo ohranilo ravnovesje celotnega sistema. Način, kako tekočina kroži po žlezah, je zelo podoben načinu kroženja energije v telesu.

V anatomiji teh sedem žlez imenujemo "endokrine ali žleze z notranjim izločanjem". Endokrinologija je relativno nova veja medicinske znanosti in raziskovalci lahko na tem področju odkrijejo marsikaj. Vendar so prastari modreci že razkrili veliko znanja o strukturi, značaju in vlogi endokrinega ali obrambnega sistema.

Stanje oslabelosti ali občutljivosti za bolezen nastane, ko v enem od telesnih sistemov (v tem primeru so to žleze) pride do primanjkljaja energije. Da bi premagali slabost ni dovolj vzpostaviti samo ravnotežje pretoka energije, ampak moramo energijski nivo dvigniti do najvišje točke.

Energijsko ravnotežje in dvig energijskega nivoja do odgovarjajoče točke s pomočjo sistema žlez in notranjih vaj je taoistični način krepitve obrambnega (imunološkega) sistema. Zahvaljujoč tej metodi lahko premagamo oslabelost in se pozdravimo s hkratno, sočasno uporabo višjega reda energije za prebujanje naših duhovnih centrov. Pravijo, da tisti, ki ima močne, zdrave spolne žleze, ne bo nikoli ostarel.

Dr. Alexis Carrel, dobitnik Nobelove nagrade, pravi, da je sistem žlez "kolo življenja": če se to kolo vrti brez zastoja, se ne bo pojavil nikakršen problem, ki bi lahko zaustavil celične procese, ki so večni. Po izčrpnih preizkusih je dr. Carrel sprejel sklep, da je vsaka celica na začetku pravzaprav nesmrtna. Nesmrtna ostaja vse do takrat, dokler ne pride do kakšnega zastrupljenja z onesnaženim zrakom in hrano, s pomanjkanjem kisika ali s preveliko količino kisline v telesu. Ker kislina lahko uniči celo nerjaveče jeklo, si ni težko predstavljati njen vpliv na organizem. Kisline se v telesu zbirajo, kadar jemo sladko hrano, ki se kasneje pretvarja v kisline. Po drugi strani pa mora sam organizem proizvesti ogromne količine kisline za peturno delo prebavnega sistema. Toliko je namreč potrebno za prebavo rdečega mesa, posebno če je pripravljeno na žaru.
Pravzaprav ljudje umirajo zato, ker ne znajo paziti nase in se tako zastrupljajo.

Zato je izločanje strupov skrivnost dolgega življenja, notranje taoistične vaje (PS: v knjigi opisane slikovno in tekstovno) pa so skrivnost zdravega in močnega sistema žlez, ki pospešujejo odvajanje strupov.

Spolne žleze predstavljajo osnovo žleznega kompleksa: sistemi, ki so del tega kompleksa, podpirajo drug drugega in sicer od spodaj navzgor. Če prvih šest žlez ni popolnoma polnih, ne more biti polna niti sedma žleza, Hiša duha. Ni si težko predstavljati, da bi kirurška odstranitev enega od sistemov žlez privedla organizem v stanje primanjkljaja in neravnotežja. Prav zato si taoistični preventivni sistem prizadeva raziskati vse možne poti, preden soglaša s kirurškim posegom, posebno še pri spolnih žlezah (histerektomija, prostatektomija), ker so to žleze, na katerih počiva vse drugo.

Zahodna medicina obravnava vsako od žlez kot posebno in samostojno, torej ločljivo od ostalih. Taoistična filozofija pa obravnava amputacijo žleze kot zločin, ker pahne organizem v veliko neravnotežje. To pa odpira Pandorino skrinjico, iz katere prihaja tisoče zdravstvenih težav in tegob. Poleg tega taoisti menijo, da se z odstranitvijo vnetega dela eliminira nepogrešljiv zvonec za alarm - samo zato, da bi ga ne poslušali vsakič, ko se pojavi kateri od problemov! Mandeljni so že eden od takšnih alarmnih sistemov - predstavljajo prvo črto telesnega obrambnega mehanizma. Ker mikrobi najprej napadejo prav nje in povzročajo vnetja, jih pogosto kirurško odstranijo, kar eliminira njihovo nalogo alarmnega sistema. Čeprav je žleza kirurško odstranjena, notranje taoistične vaje ohranjajo pomembno vlogo pri napajanju organizma z energijo in hormoni in tako preprečujejo, da bi bolezen še bolj ogrozila telo.


(PS: v nadaljevanju knjige so omenjene in opisane vaje, ki jih dr. Chang priporoča v teh primerih)

Za konec današnjemu članku dodajam še moje upanje, da bodo današnji tekst in teksti prejšnjih člankov o Maci vplivali na globlje razumevanje pozitivnega vpliva, ki ga ima Maca najprej na delovanje  naše nadledvične žleze, v nadaljevanju na delovanje vseh ostalih žlez v našem telesu, posledično na delovanje celega našega telesa.

PS: Vprašanja naturopatu Marku G. Lesterju lahko brezplačno postavijo vsi registrirani kupci produktov angleške klinike The Finchley Clinic. V angleškem jeziku. Kdor bi se želel brezplačno registrirani, naj pošlje na email naslov marina.butala@gmail.com svoje podatke (ime, priimek, naslov, rojstni datum in email naslov za samostojno naročanje produktov). V povratno informacijo pošljem uporabniško ime in geslo ter slovenska navodila za samostojno naročanje.

Za več informacij o kineziološko testirani najboljši Maci, ki se jo da dobiti v Evropi-> KLIKNI TUKAJ


Če ti samostojno naročanje bolj ustreza kot naročanje s posredovanjem, vstopi v spletno trgovino angleške naturopatske klinike s klikom na spodnjo povezavo.

 
Marina Butala Cigoj s.p., zunanja sodelavka angleške naturopatske klinike The Finchley Clinic za Slovenijo

0 comments:

Post a Comment