Monday, May 30, 2011

Sporočilo naturopata iz klinike The Finchley Clinic

V nadaljevanju posredujem prevod angleškega teksta, ki ga je 28.5. razpošiljal direktor in naturopat iz angleške naturopatske klinike The Finchley Clinic Mark G. Lester vsem registriranim kupcem. Se gre za elektronski časopis, ki ga kupci angleške klinike občasno dobijo z njegove strani. Če želiš tudi ti pravočasno prejemati angleške članke naturopata Marka G. Lesterja v svojem elektronskem poštnem predalu, mi na mail (marina.butala@gmail.com) posreduj svoje podatke (ime, priimek, tel.št.) in bom poskrbela za tvojo brezplačno registracijo (ki je popolnoma brez kakršnihkoli obveznosti), ter ti poslala slovenska navodila za samostojno naročanje, v primeru, če bi se kadarkoli za to odločil-a (lahko pa produkte angleške klinike naročiš tudi z mojim posredovanjem. Več informacij glede tega se nahaja v ceniku glavnih produktov angleške klinike. Za presneti cenik v PDF obliki -> KLIKNI TUKAJ).
Markov članek pa se tako glasi:

Kako je Oxygen Elements Max pozdravil moj seneni nahod


Naslednje poročilo je bilo angleški naturopatski kliniki The Finchley Clinic predloženo leta 2007. To je bilo še preden je bil Oxygen Elements Plus nadomeščen s produktom Oxygen Elements Max. Do zamenjave imena je prišlo zaradi reformulacije produkta, toda rezultati so več ali manj enaki.
Poročilo je precej dolgo, vendar bralce naprošam naj vztrajajo do konca, saj boste le tako razumeli kako je kisikov produkt Oxygen Elements Plus učinkovito vplival na to, da so simptomi senenega nahoda izginili.  Poročilo se tako glasi:

"Imam 42 let in sem prvič prišel v London leta 1989. Imel sem zelo velik problem, ki so ga »specialisti« diagnosticirali kot alergijo na dim in splošni okoljski smog umazanega Londona. Specialist mi je predpisal steroidno razpršilo, ki pa ni olajšalo mojih simptomov. Povedal mi je tudi, da bi moral uporabljati to razpršilo celo življenje. Da bi bila cela zadeva še hujša, sem vsako poletje dobil nekaj napadov senenega nahoda. To je bil zame najbolj nesrečen letni časa, ko me je nosna votlina srbela kot nora, ko se mi je cedilo iz oči, ko je bil moj nos hudo zamašen in ko sem imel strašne težave, ko sem zvečer poizkušal zaspati. Po poklicu sem igralec in dosti govorim tudi po televiziji ter radiu, torej sem potreboval neko rešitev mojih problemov tudi iz poklicnih razlogov.

Februarja 2007, mi je po obisku pri specialistu za prehrano bilo rečeno, da trpim zaradi gljivice kandide. Bila mi je predpisana stroga očiščevalno-razstrupljevalna dieta, odpovedati sem se moral tudi sladkorjem. V bistvu sem jedel zelo dobro. Užival sem tudi probiotike, kasneje tudi druge prehrambene dodatke The Finchley centra.
Nato sem konec marca začel opažati, da so ljudje okoli mene kihali …. toda jaz nisem. Ker pri sebi nisem opazil nobenih simptomov, sem spraševal moje dekle ali sploh je sezona senenega nahoda.
Pomislil sem, da je bil razlog temu, da pri meni ni bilo simptomov senenega nahoda ta, da sta pomagali razstrupljevalna dieta in pa splošno zdravi prehranjevalni načrt. Toda potem sem prebral članek  o fantu, ki je užival Oxygen Elements Plus, ki je prekinil simptome njegovega senenega nahoda. To se je zgodilo tedaj, ko sem ugotovil, da sem tudi sam užival te kapljice.

Približno pred dvema tednoma (sredi junija 2007) se je pojavilo nekaj simptomov senenega nahoda in sem zato bil malo razočaran, saj sem takoj pomislil, da se bodo simptomi poslabšali. Iz tega razloga sem se odločil za štirikratno povečanje doziranja Oxygen Elements Plus-a (namesto 7 kapljic sem v vodi raztopil 28 kapljic), da bi videl ali bo to pomagalo. In to se je zgodilo, Oxygen Elements Plus je pomagal.
Bil sem tako vesel, da sem vsakič, ko sem se vsedel na vlak in videl ljudi, ki so kihali, ljudem želel reči: »Hej, vem kako se počutite, poskusite z uporabo tega produkta, … itd«. Toda tega nisem storil, ker sem mislil, da bodo ljudje mislili, da sem čudak!

Prejšnji teden pa je k meni prišla prijateljica in čeprav ni hudo trpela, je imela napad senenega nahoda. V vodi sem ji raztopil 28 kapljic Oxygen Elements in po tem, ko je to popila, se je takoj počutila mnogo bolje. Sedaj sem trdno prepričan, da so bile glavni razlog za moje očitno »ozdravljenje«  kisikove kapljice Oxygen Elements.

Jaz mislim, da je razstrupljanje v kombinaciji s probiotiki in  splošnim zdravim prehranjevalnim načrtom pomagalo, vendar brez dvoma, so že po nekaj trenutnih pitja vode v kateri so bile raztopljene kapljice Oxygen Elements-a moji simptomi senenega nahoda izginili.

Kljub temu, da Oxygen Elements ni načrtno namenjen za lajšanje simptomov senenega nahoda, ampak je namenjen za splošno zdravje in dobro počutje, sem se odločil, da bom užival ta dodatek celo svoje življenje."

Poleg tega, da Oxygen Elements Max dvigne nivo energije in pomaga v borbi proti kandidi, je Oxygen Elements Max koristen tudi v primerih sinusitisa, rinitisa, katarja in težav z dihanjem.


******************************************************************************
Članek sem prevedla po zapisu naturopata Marka G. Lesterja

O produktu Oxygen Elements Max  bom še pisala, kdor pa bi želel ta produkt naročiti že sedaj, lahko to stori s samostojnim naročilom ali z naročilom z mojim posredovanjem. Več informacij o načinu naročanja, za tiste, ki s tem še niste seznanjeni, se nahaja v zadnjem ceniku glavnih produktov angleške naturopatske klinike.
 
 

Marina Butala, zunanja sodelavka angleške naturopatske klinike The Finchley Clinic, 31.5.2011

 

Tuesday, May 24, 2011

Povečajmo imunsko sposobnost v samo 10 minutah dnevno

Kljub temu, da sem v tem blogu več ali manj do sedaj pisala o produktih angleške naturopatske klinike za zdravje The Finchley Clinic, sem se sedaj odločila, da bom vmes občasno dodajala še kaj drugega, kar bo vplivalo na to, da se bo stanje našega zdravja in s tem dobrega počutja, občutno izboljšalo. Sama v te namene uporabljam Qi Gong vaje. Se gre za starodavne vaje, ki so prišle med nas iz Daljnega Vzhoda. Nekaj več besed o tem kaj je Qi Gong, sem že objavila tudi v tem blogu in dodala tudi v knjigi »Reši svoje dojke, reši svoje življenje«.

Več informacij o tej čudoviti in učinkoviti vadbi je tudi na mnogih spletnih straneh. Lahko na primer pogledaš na spletno stran kitajskega Tai Chi, Qigong & Feng Shui inštituta, na spletnem naslovu www.taichi18.com, ki mi je tudi posredoval spodaj opisano vajo. Tudi tebe vabim, da jo poizkusiš in jo nato redno ter vsakodnevno pridno vadiš in uporabljaš. Če želiš prevod napisanega na spletni strani kitajskega inštituta, ti predlagam, da si pomagaš z elektronskim prevajalnikom, ki se nahaja na spletnem naslovu http://translate.google.com

V nadaljevanju je opis in slikovni prikaz preproste vaje, ki lahko občutno poveča našo imunsko sposobnost. Ta vaja je iz veščine, ki se imenuje Shaolin Golden Bell Neigong. Učitelj, ki se je naučil te vaje, je delal v bolnici Jilin People's Hospital na Kitajskem.
V 80-ih letih preteklega stoletja, ko je še delal v bolnici, je raziskoval učinek te vaje. Ugotovil je, da se je tistim pacientom, ki so jo vsakodnevno vadili in uporabljali, število njihovih T celic štirikratno povečalo.

T celice igrajo pomembno vlogo za našo imunsko sposobnost. Pomagajo uničiti viruse, bakterije in druge vsiljivce, ter nam pomagajo v boju za naše zdravje v primerih rakavih simptomov. T celice dozorijo v priželjcu (žleza timus, ki se nahaja v sredini našega telesa, med pljuči in tik nad našim srcem, pod vratom). Vendar pa, ko človek vstopi v puberteto, se velikost priželjca prične zmanjševati. S časom, ko se človek stara, je velikost priželjca tako majhna, da ga je najpogosteje težko najti.

Nekateri celo sklepajo, da je eden izmed razlogov, da se starejši ljudje soočajo z večjo pojavnostjo rakavih simptomov kot mlajši ljudje, prav ta, da je velikost njihovega priželjca tako majhna. Nekateri znanstveniki se v te namene trudijo, da bi odkrili ali je mogoče regenerirati priželjc pri starejših ljudeh. Spodnja preprosta vaja bi znala biti zelo dober odgovor na njihova vprašanja.

Vadimo takole:


1. Stojmo z razprtimi nogami v širini ramen.

2. Sprostimo celo telo.



















3. Medtem, ko dvigujemo roki pred seboj in navzgor vdihujmo. Dlani naj bosta obrnjeni druga naproti drugi. Roki dvigujmo vse dokler nista u isti črti z ušesi. Roki in prsti naj bodo zravnani.



















4. Zadržujmo dih. Med zadrževanjem diha z nožnimi prsti zagrabimo pesek, ki je pod našimi nogami (ali si pesek predstavljamo in naredimo temu podoben gib). Med grabljenjem »peska« istočasno stisnemo anus (odprtina danke). Vse skupaj naj traje približno 9 sekund.

5. Izdahnemo (ne hitro) ter sprostimo prste in anus.

6. Med počasnim spuščanjem rok vdihujemo. Roki ob straneh svojega telesa počasi spuščamo vse dokler roki ne dosežeta višino ramen.


















7. Ko sta roki v višini ramen, dih zadržimo. Ponovimo četrto vajo -> med zadrževanjem diha z nožnimi prsti zagrabimo pesek, ki je pod našimi nogami (ali si pesek predstavljamo in naredimo temu podoben gib). Med grabljenjem »peska« istočasno stisnemo anus (odprtina danke). Vse skupaj naj traje približno 9 sekund.

8. Nato med izdihovanjem premaknemo roki pred seboj do višine prs.



















9. Z rokama oblikujemo pest in vdahnemo z največjo zmogljivostjo (napolnimo najprej trebuh, nato pljuča, nato zgornji del pljuč).



















10. Med izdihovanjem se rahlo udarimo (bolj potrkamo kot udarimo) po prsih (ženske nad dojkami). Med izdihovanjem moramo iz svojih ust slišati prihajajoči zvok “Hey” (izdahnjeni Hey), ki mora prihajati iz trebuha.




















11. Nato sprostimo pesti, nožne prste in anus.

12. Počasi premaknemo roki pred seboj. Medtem ko roki premikamo, nadaljujemo z izdihovanjem.


















13. Nato nadaljujemo s širjenjem rok ob straneh našega telesa. Med tem gibom vdihujemo.

















14. Medtem, ko dvigujemo roki nad svojo glavo, nadaljujemo z vdihovanjem.



















15. Med izdihovanjem roki premaknemo navzdol. Dlani sta pri spuščanju obrnjeni proti tlom in obstaneta v višini bokov.
Nato si z zaprtimi očmi predstavljamo kako vdihujemo energijo Zemlje skozi svoje dlani. Predstavljamo si kako nato to energijo z izdihovanjem razpršimo okoli svojega telesa. Ta energija bo namenjena naši zdravstveni samozaščiti.


















Vseh 15 korakov ponavljamo tolikokrat kolikor je potrebno, da začnemo izločati znoj. Nato vajo zaključimo.

Opomba: Med celo vadbo vdihujemo skozi nos in izdihujemo skozi usta. Če bomo med vadbo začutile/i rahlo »bolečino« ali zbadanje v prsih, je to normalno. To je znak, da je vaja vplivala na priželjc in na njegovo ponovno prebujanje. 


Vir informacije:
Tai Chi, Qigong & Feng Shui Institute - 12, Tai Fung Bldg. 7/F., Cosmopolitan Est., Tai Kok Tsui, Hong Kong, www.taichi18.com

Marina Butala, 24.5.2011









Wednesday, May 18, 2011

Očiščevalno prehranjevanje - 3. del

Splošna priporočila glede prehranjevanja


Sedaj, ko smo se naučili osnov glede mešanja hrane in glede optimalnih kombinacij, nadaljujmo in poiščimo načrt prehranjevanja s katerim lahko takoj pričnemo. Živila, ki so vključena v predlaganem prehranskem načrtu, so polna energije in okusov, tako da se zna zgoditi, da marsikdo ne bo nikoli več prešel na prehranjevanje s procesirano (toplotno predelano s kuhanjem, cvrtjem, itd) hrano, ki je polna visoko nasičenih maščob, na katero je bil navajen. Zaužiti 5 uravnovešenih obrokov dnevno ob priporočenem času lahko pomaga obnoviti zdravje vašega črevesja in posledično obnoviti in izboljšati vaše splošno dobro počutje.

Prvi dnevni obrok: ZAJTRK

Zjutraj lahko kombiniramo različno sadje med seboj, toda nikoli ne pomešajmo sladko in kislo sadje. Lahko pa kombiniramo sladko sadje z rahlo kislim ali kislo sadje z rahlo kislim (poglej spodnji seznam). Pojej toliko sadja kolikor ga želiš, vse dokler ne boš začutil-a, da si sit-a. Ob jutranjem prehranjevanju s sadjem se zavedajmo, da s tem podpiramo telesni cikel eliminacije toksinov.
Zajtrkujmo med 4. in 9. uro zjutraj. Uživajmo organsko pridelano sveže sadje ali popijmo sveže stisnjeni sadni sok. Jejmo ali pijmo samo sadje. Med tednom zamenjajmo vrsto sadja, ki ga zaužijemo, ne jemo vsaki dan vedno isto sadje. Ne jejmo vsako jutro na primer samo banane. Ko je sezona, poizkusimo tu in tam tudi melone na primer. Melone so od vsega sadja najlažje prebavljive in gredo takoj po zaužitju direktno v črevesje. Če se melona (velja tudi za drugo sadje) zadržuje v črevesju dlje časa, zato ker na to vpliva druga hrana, se zadržuje v želodcu (ker smo na primer sadje zaužili po nesadnem obroku), bo melona razpadla in bo začela fermentiranti in s tem začela v telesu ustvarjati strupe.
  • KISLO SADJE: limone, pomaranče, ananas, jagode, grozdje, paradižnik, kumquat (vrsta malih pomaranč), mandarine, limone, kislo grozdje, kisla jabolka. To sadje ima največjo očiščevalno sposobnost.
  • SREDNJE KISLO SADJE: marelice, jabolka, hruške, nektarine, sladke slive, češnje, mango*, maline, kiwi, črni ribez, borovnica in brusnica.
  • SLADKO SADJE: banane, papaya, dateljni, suhe slive, sladko grozdje, melona, kokosov oreh, mango, breskve, lubenice, smokve, granatno jabolko, kaki
*Mango je oboje, je sladek in tudi srednje kisel sadež

Drugi dnevni obrok: JUTRANJA MALICA

Ta obrok bi morali zaužiti med zajtrkom in kosilom. Primerna malica je sestavljena iz enega od spodnjih elementov. Izberimo med elementi A, B ali C. Lahko na primer izberemo element A ob ponedeljkih, element B ob torkih, element C ob sredah, itd. Zapomnimo si, da hrano, preden jo pogoltnemo, dobro prežvečimo, saj se med dobrim žvečenjem že ustih ustvarjajo potrebni encimi za dobro prebavo. Zvečenju in ustvarjanju encimov v ustih med žvečenjem rečemo tudi mala prebava.

Element A. SUROVI OREŠČKI IN SEMENA. Pest semen naj bi oskrbela telo z 12-14 urami energije, ki jo telo potrebuje za svoj dnevnik. Mnogi ljudje so poročali, da so po treh mesecih uživanja oreščkov za malico opazili, da se je njihov nivo energije povečal tro do štirikratno. Ko uživamo oreščke in semena, pazimo na to, da niso osoljena ali popražena. Obdelana semena izgubijo svojo življenjsko energijo.

Izberimo med sledečimi organskimi semeni in oreščki: mandlji, brazilski orešček, indijski orešček, laneno seme, grozdno seme, lešniki, macadamia, pinoli, pistacija, bučno seme, sezamovo seme, sončnično seme, oreh.

Element B. ORGANSKA ZELENA HRANA V OBLIKI PREHRAMBENEGA DODATKA. Dodajanje visoko kvalitetnih mešanic organskega zelenega prahu (npr. dehidrirani sok zelene ječmenova trave) v kozarcu prefiltrirane vode z zmanjšano površinsko napetostjo (to naredimo z nekaj kapljicami Crystal Energy  in dodatkom organskega jabolčnega ali korenčkovega soka. To je hiter in z lahkoto pripravljen obrok, ki oskrbi naše telo s prehrambeno vrednostjo petih krožnikov solate.

PS: Sama uživam sok ječmenove trave Green Magma pomešan v kozarcu vode z nekaj kapljicami Crystal Energy, včasih pa v kozarcu sveže stisnjenega jabolčnega, še raje korenčkovega soka, kar je zelo okusno.
Za več informacij o dehidriranem soku zelene ječmenove trave Green Magma KLIKNI TUKAJ.



Green Magma - dehidrirani sok mlade zelene ječmenove trave
















Element C. ORGANSKI AVOKADO. Kako pripravimo avokado? Avokado odrežemo in ga potresemo s sveže zmletim črnim ali belim poprom (beli je manj pekoč). Nato nanj kanemo nekaj kapljic svežega limetinega soka (podobno limoni) in ga pojemo. Poper bo pospešil naš metabolizem, avokado pa vsebuje encim lipazo. Več o delovanju encimov na našo prebavo v prejšnjem blogu.
Še nekaj več informacij o avokadu. Živila, ki vsebujejo lipazo, vsebujejo tudi naravno dobre maščobe. Nove raziskave nas učijo, da organski avokado vsebuje tudi visoke količine luteina, to je karotenoid, ki preprečuje težave z očmi. Poleg tega so raziskovalci ugotovili, da ima avokado skoraj dvakrat več vitamina E kot so včasih poročali, zato je avokado med sadeži največji vir tega izredno učinkovitega antioksidanta. Avokado vsebuje tudi štirikrat več beta sitosterola kot katerokoli drugo sadje. Nekatere študije so ugotovile, da je vsebnost beta sitosterola v avokadu, v kombinaciji z njegovimi nenasičenimi maščobami, pomagala zmanjšati nivo holesterola v telesu.

Tretji dnevni obrok: KOSILO

Kosilo naj bo zelenjavno škrobnati obrok. ZaužijEmo ga med 11:30 in 13.30. Izberimo 2 do 3 bazične zelenjave (ne kisle), ki jih kombinirajmo s solatami ali svežo špinačo. Organski solatni preliv ali mešanica olja in organskega jabolčnega kisa je dober dodatek zelenjavi. Izberimo samo rdeče ali temno zelene vrste solat. Svetle solate, ki so skoraj bele kot je na primer ledenka, so običajno hibridi in ne vsebujejo skoraj nobene hranilne vrednosti. Sveža špinača je odličen vir hranilnih snovi, poleg tega solatam izboljša okus. Po želji lahko dodamo tudi nekaj presnih semen ali oreščkov.

Za prilogo k solati izberimo 2 ali 3 škrobnata živila iz spodnje tabele:


fižol
pesa
cvetača
čičerika
kuhani ječmen
leča
proso
ovsena kaša
krompir
buča
riž (rjavi ali divji)
kislo zelje
kuhana nepredelana zrna žit
kruh
kalčki
polnovred.pšenično zrnje
testenine

Bolje bo, če bomo živila iz zgornjega seznama zaužili v presnem, toplotno neobdelanem stanju.

Četrti obrok: POPOLDANSKA MALICA

Popoldansko malico zaužijemo med kosilom in večerjo. Pri tem se držimo priporočil za jutranjo malico.

Peti obrok: VEČERJA

Ta obrok naj bo sestavljen iz zelenjave, beljakovin in maščobe.

Najbolj priporočljivo je večerjati med 18. in 20.uro. Pred čemerkoli drugim pojejmo veliko sveže zelenjavne solate narejene iz bazične zelenjave. V solato vmešajmo 2 jedilni žlici organskega lanenega olja, nekaj hladno stiskanega oljčnega olja in če imamo možnost tudi nekaj olja iz grozdnih pešk. Ta preliv bo bolj bogat z okusi in bo imel tudi več esencialnih maščobnih kislin, ki jih naše telo potrebuje.
Po tem priporočilu izberemo za ta obrok tudi eno beljakovinsko živilo, poizkušajmo pa izogniti se mesu.

V SPODNJEM SEZNAMU JE NEKAJ VIROV POPOLNIH BELJAKOVIN ("popolne" zato, ker vsebujejo vse aminokisline, ki jih telo potrebuje):

  • riba iz hladnih voda
  • skuta (ali drugi organski siri)
  • jajca
  • fermentirana soja
  •  
  • stročnice*
  • zajec
  • ovčje meso
  • presno kozje ali kravje mleko
  • telečje meso
  • divjačina

*Med stročnice spadata tudi grah in fižol, ki lahko predstavljata dober vir beljakovin, če jih jemo skupaj z zelenjavo (in solatami) ali z drugo popolno beljakovinsko hrano (semena, oreščki, meso in jajca). Same po sebi so stročnice nepopolne beljakovine, ki vsebujejo samo nekatere aminokisline.

Poskrbimo, da med večerjo ne pretiravamo glede količine zaužite hrane. Ravnajmo se po apetitu, toda ne zamenjajmo užitka pri hranjenju in željo po hrani z apetitom. Preden hrano pogoltnemo, jo temeljito prežvečimo!

Marina Butala, 18.05.2011
.
.
.

Thursday, May 12, 2011

Očiščevalno prehranjevanje - 2. del

V prejšnjem članku sem pisala o treh telesnih ciklih:

- o ciklu eliminacije toksinov, ki se dogaja v našem telesu od 4. ure zjutraj do 12. ure opoldne

- o energetskem ciklu, ki se dogaja od 12. opoldne do 20. ure zvečer

- in o regeneracijskem ciklu od 20. ure zvečer do 4. ure zjutraj.

In o tem, da je priporočljivo se tem ciklom podrediti, ko se odločamo za to kdaj in kaj bomo vnašali v naše telo. Danes se bom premaknila na področje kombiniranja živil. O tem je bilo že precej napisanega, kljub temu menim, da ne moti marsikaj ponoviti. Morda pa bo ravno v tem članku nekaj, kar ti je v do sedaj prebranih člankih ušlo. Nadaljujmo torej z drugim delom članka o očiščevalnem prehranjevanju.

Izognimo se uživanju beljakovin in ogljikovih hidratov v istem obroku

Primeri standardnih klasičnih obrokov večine ljudi, ki vsebujejo beljakovine in ogljikove hidrate so sledeči:

*       Zajtrk: jajca, šunka, mleko, klobase ali sir v kombinaciji s kruhom ali krompirjem
*       Malica/kosilo: rdeče meso, meso v sendvičih ali piščanec v kombinaciji s pečenim, kuhanim ali ocvrtim krompirčkom, testenine ali kruh.

Ko se beljakovine in ogljikovi hidrati metabolizirajo, je normalen končni produkt tega procesa kisel. Naše telo pa bi dejansko moralo biti rahlo bazično in ne kislo.

Naši želodčni sokovi vsebujejo tri encime, ki delujejo na prebavo beljakovin, maščob in mleka. Ti encimi so: pepsin, lipaza in renin (imenovan tudi Himozinom).

Prebava beljakovin potrebuje kislo okolje, ki ga v želodcu sproži izločanje encima pepsin. Pepsin razcepi beljakovinske molekule, ki se oblikujejo v klorovodikovo kislino. Medtem ko postaja želodec med prebavljanjem beljakovin vedno bolj kisel, se prebava ogljikovih hidratov v takih pogojih zaključi. Lahko bi tudi dejali, da optimalni pogoji za prebavo beljakovin izključujejo prebavo ogljikovih hidratov.  Da bi bila zadeva še slabša, vnos ogljikovih hidratov v naš želodec nevtralizira želodčno kislino in deaktivira encime, ki so potrebni pri prebavi beljakovin. To pa ustvarja »dobre« pogoje za gnitje hrane v našem telesu in za njeno fermentacijo. 

Če že kombiniramo beljakovine in ogljikove hidrate, je neškrobnata zelenjava iz spodnje tabele, najboljša kombinacija z beljakovinami. Kljub temu pa se čimbolj izogibajmo kombiniranju beljakovin z ogljikovimi hidrati.

*       Neškrobnata zelenjava: kalčki alfalfa, artičoki, šparglji, bambusovi vršički, brokoli, brstični ohrovt, zelje, korenje, cvetača, peteršilj, zelena, jajčevci, zeleni grah, listnata solata, por, gobe,  
*       čebula, paprike, radič, švedska repica, kislo zelje, beli grah, špinača, poletna buča, paradižnik,  
*       repa, bučke.
*       Škrobnata zelenjava in žitarice, ki niso primerne za kombiniranje z beljakovinami: fižol, bob
*       kruh, pšenica, koruza, leča, pecivo, testenine, krompir, tortilje, beli riž, zimska buča, oreh.

Izognimo se mešanju kisle hrane s škrobnato v istem obroku

Primeri: kruh, testenine, riž, krompir + katerokoli kislo sadje ali sadni sok ali okisane solate

Prebava ogljikovih hidratov se začne v ustih z encimom, ki se imenuje ptialin. Slina, ki vsebuje dosti ptialina in jo izločijo žleze v naši ustni votlini, spremeni škrob v ogljikovih hidratih v maltozo (sadni sladkor), ki se nato v prebavilih spremeni v dekstrozo (grozdni sladkor). Ptialin se ne bo aktiviral v rahlo kislem in niti v močno bazičnem okolju. Kislina v navadnem vinskem kisu, grenivki, limonah in drugih kislih sadežih bo popolnoma zaustavila delovanje ptialina, kar bo posledično vplivalo na slabo prebavljeno hrano, ki je sestavljena iz ogljikovih hidratov. Takšni obroki bodo zelo verjetno fermentirali ter ustvarili toksične stranske produkte. Tako se tudi tudi zmanjšala prehrambena vrednost obroka.

Izognimo se mešanju kisle hrane z beljakovinsko v istem obroku

Primer: meso, mleko, mlečni izdelki + katerokoli kislo sadje ali sadni sok

Pepsin (encim, ki prebavlja beljakovine) bo koristno deloval v kislem okolju. Torej nas to lahko navaja k razmišljanju, da bo dodajanje več kisline našemu obroku, na primer v obliki citrusov ali kisa (na solatah), izboljšalo naš prebavni proces. Pa ni tako! Dodajanje citrusov ali drugih kislin blokira izločanje želodčnega soka, ki je potreben za prebavo beljakovin. Kakorkoli, pepsin se v našem telesu v prisotnosti kislega okolja ne bo izloči, lahko pa se bo celo zgodilo, da bo kislo okolje uničilo pepsin. Kakršnakoli kislina (kot sta na primer vinski kis ali limonin sok) na solati, če tako zabeljeno solato zaužijemo skupaj z beljakovinami, bo ovirala izločanje sokov, ki so potrebni za prebavo beljakovin. Le ta se bo zaradi tega popolnoma zaustavila. Izjema temu pravilu je sledeča: kisline se lahko kombinirajo z oreščki in semeni (tudi beljakovinska hrana), ker bo visoka vsebnost maščob v teh živilih odložila izločanje želodčnih sokov vse dokler se kislina ne bo v telesu asimilirala. Torej bo uživanje surovih oreščkov ali semen (ne praženih in ne soljenih) s solatami neutralizirala kisline, ki jih običajno najdemo v solatnih prelivih.

Izognimo se mešanju različnih beljakovin (npr. mesa, sira ali mleka) v istem obroku

Če zaužijemo dve različni vrsti živil z visoko vsebnostjo beljakovin v istem obroku, se bo izločanje prebavnih sokov, ki so potrebni za prebavo vsake posamezne vrste živila, tudi morda zaustavilo. Da, tudi vsako posamezno živilo, čeprav iste vrste, potrebuje svoj lasten sok za prebavo. Prebavni sok za prebavo ene vrste beljakovine bo zablokiral izločanje prebavnega soka za prebavo druge vrste beljakovine. Prebavni proces je kakršen je in smo torej mi tisti, ki se moramo prilagoditi probavnemu procesu in ne obratno. Z drugimi besedami, naše telo ne more spremeniti naše prebavnega procesa, zato da bi se le ta prilagodil popolnoma vsaki kombinaciji hrane.

Predpostavimo, da smo z mlekom zaužili tudi meso. To bo povzročilo zelo kislo reakcijo in bo zmotilo pravo razmerje vpliva pepsina in lipaze na meso. Obe beljakovinski živili, mleko kot meso, tako ne bosta popolnoma prebavljeni, kar bo vplivalo na to, da se bosta obe živili v našem telesu začeli gniti in bosta začeli proizvajati toksine.

Uživajmo čimveč bazične hrane!

Bazična hrana bi morala biti uporabljena v 80% našega dnevnega obroka. Takšna hrana pomaga boljši prebavi in pomaga obnoviti telesno naravno bazično stanje. Živila iz spodnje tabele bi morala biti zaužita v presnem stanju ali samo rahlo poparjena. Ta hrana bi po možnosti morala biti pridelana na organski način. Čeprav so nekateri sadeži oklasificirani kot kisli sadeži, ko se enkrat v našem telesu predelajo, spremenijo telesne sokove, ki postanejo bazični.

Visoko bazični sadeži in zelenjava (najboljša opcija)

Drugi bazični sadeži in zelenjava
*       mandlji
*       avokado
*       robidnice
*       korenje
*       zelena
*       drobnjak
*       brusnice
*       ribez
*       datlji
*       solata endivija
*       fige
*       kislo grozdje
*       ohrovt
*       slive
*       granatno jabolko
*       suhe slive
*       rozine
*       maline
*       soja
*       kalčki
*       špinača
*       kalčki alfalfa
*       jabolka
*       marelice
*       artičoka
*       bambusovi vršički
*       stročnice
*       listi rdeče pese
*       večina jagodičevja
*       brokoli
*       rdeče zelje
*       belo zelje
*       kitajsko zelje 
*       melone
*       zelena
*       češnje
*       cikorija
*       kokos
*       kumare
*       jajčevci
*       česen
*       grenivka
*       hren
*       alga kelp
*       por
*       limona
*       mango
*       nektarine
*       čebula
*       pomaranče
*       organski jabolčni kis
*       papaja
*       pastinak
*       hruške
*       ananas
*       buče
*       solate
*       mandarine
*       paradižnik
*       repa
*       lubenice


Marina Butala, 11.5.2011