Monday, May 2, 2011

Očiščevalno prehranjevanje - 1. del

Gremo dalje in nadaljujmo s to raziskovalno avanturo in s tistim, kar sem začela pisati v tem blogu pred informacijo o Maci-čudežu narave, ki uravnoveša naš žlezni sistem, katero sem preprosto morala objavit mimo načrta, ki sem si ga na začetku zastavila, zaradi mnogih vprašanj, katera so mi bila postavljena na osnovi članka v reviji Jana.

V povezavi s spodnjim člankom predlagam vsem, ki tega še niste naredili, da preberete članek v katerem sem opisala svojo osebno izkušnjo temeljitega čiščenja črevesja s kisikovim praškom Oxy Powder, ki je poleg tega, da temeljito očisti tako debelo kot tanko črevo, tudi dobra zamenjava za grenko sol pri čiščenju jeter in žolčnika, o čemer bom tudi napisala članek in ga objavila v tem blogu. 

Pa nadaljujmo.
Ker je že med ali vsaj takoj po čiščenju črevesja priporočljivo razmišljati tudi o tem kako smo se do sedaj prehranjevali in morda tudi o tem, da bi morda bilo dobro nekaj narediti in kaj spremeniti na tem področju, da bi se bolje počutili, danes začetek članka o  priporočenem načinu prehranjevanja v času temeljitega čiščenja telesa, tako črevesja kot tudi jeter, žolčnika in nato ostalega telesa (tudi pred škodljivimi organizmi - paraziti, gljivice, mikrobi, virusi, …in težkimi kovinami). Vir spodnjemu besedilu je priporočilo, ki je bilo objavljeno na spletni strani proizvajalca OxyPowderja. Za več informacij o OxyPowderju, prašku za dovajanje kisika v črevesje in njegovo temeljito čiščenje pa -> KLIKNI TULE

Ker pa se formula za ohranjanje dobrega zdravja ne nahaja samo v uravnovešenem ali drugačnem prehranjevanju, naj omenim tudi skrb za redno in dobro spanje, zadostno telesno gibanje in tudi in predvsem vzdrževanje čimbolj optimistične miselne naravnanosti in ljubezen do življenja samega kot takega. Nekaj o vsem tem pa  v knjigi »Reši svoje dojke, reši svoje življenje«.

************************************************************************************

Očiščevalna dieta dr. Group-a

Spodnja priporočila so splošna priporočila, ki jih je za upoštevati kadarkoli se lotimo čiščenja notranjosti našega telesa. So pa to priporočila, ki se jih lahko držimo tudi na splošno, ne samo tedaj, ko se odločimo za »generalno« čiščenje celega telesa. Lahko jih upoštevamo vedno, saj zelo izboljšajo naše počutje in vplivajo na boljše zdravje.

Prvi korak v smeri proti kateremukoli načrtu prehranjevanja je razumevanje tega kako telo uporablja in procesira hranila, ki jih vnesemo v telo.

Pokukajmo najprej v bioritme človeškega telesa, ki uravnavajo potrebe našega telesa po hranilih.

Bioritmi človeškega telesa

Vsa bitja na našem planetu, vključno s človekom, smo naravno uglašeni s tremi dnevnimi telesnimi cikli. Ti cikli imajo od naravnih zakonov natančno določene ure. Ti cikli so:

1. telesni cikel – cikel eliminacije toksinov

Prvi cikel se začne okoli 4:00 ure zjutraj in se zaključi okoli 12:00 ure opoldne. Med tem ciklom se telo trudi, da bi se po naravni poti očistilo in da bi iz sebe odstranilo vse toksične odpadne snovi ter nepotrebne količine soli, beljakovin in kislin. Med tem ciklom bi morali uživati primerne količine svežega sezonskega sadja (bolje, če je organsko in lokalno pridelano), kar bi podprlo naravni telesni cikel eliminacije toksinov. Sadje oskrbi telo z živo snovjo, ki pripomore pri izločanju nezaželenih snovi iz telesa. Prav tako pa zagotavlja, da naše črevesje ostaja dobro hidrirano in dobro hranjeno. Sveže presno sadje oskrbi telo z idealnimi sestavinami, ki podpirajo telesni cikel eliminacije toksinov.

2. telesni cikel – energetski cikel

Ta cikel se začne okoli 12:00 opoldne in se zaključi okoli 8:00 ure zvečer. Med energetskim ciklom se hranila iz zaužite hrane procesirajo in shranijo v našem telesu, da bi nas oskrbela z energijo za tisti dan. Najboljši način za podporo našemu telesu med energetskim ciklom je uživati dovolj sveže presne zelenjave (kot so na primer solate) in dovolj polnovrednih ogljikovih hidratov, ki so potrebni za oskrbo našega telesa z energijo, ki jo telo potrebuje za optimalno vzdrževanje svojega naravnega biokemičnega ravnovesja.

3. telesni cikel – regeneracijski cikel

Zadnji dnevni cikel se začne okoli  8:00 ure zvečer in se zaključi okoli 4:00 ure zjutraj. Ta cikel je priložnost za telo, da si vzame čas, ki ga potrebuje za zdravljenje in za obnovo. To je tudi čas, ki ga telo potrebuje za kvalitetni spanec. Med tem ciklom telo asimilira vso hrano, ki smo jo zaužili med dnevom in nato procesira hranila za regeneracijo lastnih celic. Če je spanec moten, zaradi delovnih obveznosti na primer, ali zaradi nočnega hranjenja naših potomcev, zaradi potovanj čez različna Zemeljska časovna področja ali zaradi drugih motečih faktorjev, telo izgubi sposobnost regeneracije lastnih celic, kar vodi k njihovi degeneraciji namesto k regeneraciji.

Kateri je najboljši prehrambeni načrt za optimalno zdravje našega telesa?

Načrt prehranjevanja, ki je v nadaljevanju opisan, je osnovan na naravnih telesnih bioritmih, saj je razumevanje in sledenje tem ritmom zelo pomembno za izboljšanje in za vzdrževanje našega zdravja in naše vitalnosti. Čeprav nam bo morda ta načrt prehranjevanja na prvi pogled zgledal precej težak za mu slediti, je tak način prehranjevanja nekaj, kar naše telo želi in potrebuje, da bi delovalo pravilno.

Za optimalno zdravje je tudi priporočljivo, da je vsa priporočena hrana certificirano organska in lokalno pridelana. To je zagotovilo, da njena čistost in prehrambena vsebnost nista ogroženi od toksinov kot so pesticidi, antibiotiki, hormoni in druge kemikalije.

Naše telo dobi najboljša hranila iz presnega organskega sadja, zelenjave, semen, oreščkov in iz kaljenih žitaric. Ta živila niso niti procesirana niti predelana, zato oskrbijo naša telesa z naravnimi encimi, ki so nujno potrebni za zdravo prebavo. Če kot otroci nismo zrasli ob presni organski zelenjavi ali drugi podobni hrani, in smo to navado ohranili še naprej, bo za nas precej težko narediti prehod iz kuhane, ocvrte in procesirane hrane. V takih primerih bomo naredili ta prehod počasi. Začnemo lahko tako, da pričnemo za zajtrk uživati sveže sadje. Ko se po enem tednu ali več na to navadimo, nadaljujemo tako, da vsak teden izločimo iz naših prehranjevalnih navad po eno toksično živilo in eno toksično pijačo, vse dokler ne dosežemo našega cilja in zmanjšamo naš toksični vnos na minimum ali še bolje na nulo. Ta proces bo morda trajal od 3 – 6 mesecev, je pa to odvisno od tega kako strogi bomo sami s seboj v sledenju našega načrta.

Pitje vode med uživanjem obroka razredči prebavne sokove, to pa upočasnjuje prebavni proces. Poizkušajmo piti vodo med enim obrokom in drugim. Če se to ne sklada z našim načinom življenja, omejimo vnos vode med samim uživanjem hrane. In če že pijemo med uživanjem hrane, se omejimo zgolj na vodo.

Mnogi priporočajo uživati 5 malih obrokov dnevno, ker to pomaga uravnati našo presnovo in ohranja naše telo čisto. To morda zgleda težko spraviti v prakso, ampak če dobro pomislimo, nam bo vzelo samo eno minuto, da olupimo in uživamo v eni banani ali v uživanju ene pesti oreščkov.

Vedno jejmo počasi in svojo hrano prežvečimo vse dokler se le ta ne utekočini, preden jo pogoltnemo. To bo našemu želodcu dovolilo poslati našim možganov naslednji signal: »Hey, zdaj sem že sit-a«. To bo preprečilo, da se prenajemo in da zaužijemo preveliko količino kalorij. Dnevno proizvedemo kar precejšnje količine sline. Dobro žvečenje hrane bo našemu telesu pomagalo vsrkati življenjsko pomembna hranila bolje in lažje zaradi encimov, ki jih slina izloča. Ko se hrana v ustih utekočini, bo jezik prepoznal različne okuse vsakega posameznega živila v obroku in bo zato poslal  našim možganov pravo sporočilo, ki bodo posledično »naročili« proizvodnjo ustreznih prebavnih sokov, ki so potrebni za prebavo točno tega živila. Zaradi dobro prežvečene hrane bo prebava bolj učinkovita. To je tudi dobro varovana skrivnost izgube odvečne telesne teže.

Ali prava kombinacija organske hrane ustvari popoln obrok?

Uživanje organsko pridelane hrane je prvi korak v pravo smer, toda naše telo je odvisno tudi od pravega ravnovesja različnih tipov hrane. Zelo pomembno je vedeti kako hrana reagira ena z drugo po tem, ko je že v telesu. Obstajajo mnoge konkurenčne teorije  o najboljši hrani ali o najboljših prehrambenih kombinacijah. Avtor tega prehrambenega priporočila je osnoval svojo formulo pravilnega prehranjevanja na osnovi telesne biokemije in na osnovi tega, kar je delovalo zanj in za njegovo osebno življenje. V nadaljevanju bo objavljenih nekaj najbolj škodljivih kombinacij in nekaj priporočil glede petih uravnovešenih obrokov za katera je avtor prepričan, da boste uživali v njih.

Marina Butala, 2.5.2011



...

0 comments:

Post a Comment