Tuesday, May 24, 2011

Povečajmo imunsko sposobnost v samo 10 minutah dnevno

Kljub temu, da sem v tem blogu več ali manj do sedaj pisala o produktih angleške naturopatske klinike za zdravje The Finchley Clinic, sem se sedaj odločila, da bom vmes občasno dodajala še kaj drugega, kar bo vplivalo na to, da se bo stanje našega zdravja in s tem dobrega počutja, občutno izboljšalo. Sama v te namene uporabljam Qi Gong vaje. Se gre za starodavne vaje, ki so prišle med nas iz Daljnega Vzhoda. Nekaj več besed o tem kaj je Qi Gong, sem že objavila tudi v tem blogu in dodala tudi v knjigi »Reši svoje dojke, reši svoje življenje«.

Več informacij o tej čudoviti in učinkoviti vadbi je tudi na mnogih spletnih straneh. Lahko na primer pogledaš na spletno stran kitajskega Tai Chi, Qigong & Feng Shui inštituta, na spletnem naslovu www.taichi18.com, ki mi je tudi posredoval spodaj opisano vajo. Tudi tebe vabim, da jo poizkusiš in jo nato redno ter vsakodnevno pridno vadiš in uporabljaš. Če želiš prevod napisanega na spletni strani kitajskega inštituta, ti predlagam, da si pomagaš z elektronskim prevajalnikom, ki se nahaja na spletnem naslovu http://translate.google.com

V nadaljevanju je opis in slikovni prikaz preproste vaje, ki lahko občutno poveča našo imunsko sposobnost. Ta vaja je iz veščine, ki se imenuje Shaolin Golden Bell Neigong. Učitelj, ki se je naučil te vaje, je delal v bolnici Jilin People's Hospital na Kitajskem.
V 80-ih letih preteklega stoletja, ko je še delal v bolnici, je raziskoval učinek te vaje. Ugotovil je, da se je tistim pacientom, ki so jo vsakodnevno vadili in uporabljali, število njihovih T celic štirikratno povečalo.

T celice igrajo pomembno vlogo za našo imunsko sposobnost. Pomagajo uničiti viruse, bakterije in druge vsiljivce, ter nam pomagajo v boju za naše zdravje v primerih rakavih simptomov. T celice dozorijo v priželjcu (žleza timus, ki se nahaja v sredini našega telesa, med pljuči in tik nad našim srcem, pod vratom). Vendar pa, ko človek vstopi v puberteto, se velikost priželjca prične zmanjševati. S časom, ko se človek stara, je velikost priželjca tako majhna, da ga je najpogosteje težko najti.

Nekateri celo sklepajo, da je eden izmed razlogov, da se starejši ljudje soočajo z večjo pojavnostjo rakavih simptomov kot mlajši ljudje, prav ta, da je velikost njihovega priželjca tako majhna. Nekateri znanstveniki se v te namene trudijo, da bi odkrili ali je mogoče regenerirati priželjc pri starejših ljudeh. Spodnja preprosta vaja bi znala biti zelo dober odgovor na njihova vprašanja.

Vadimo takole:


1. Stojmo z razprtimi nogami v širini ramen.

2. Sprostimo celo telo.



















3. Medtem, ko dvigujemo roki pred seboj in navzgor vdihujmo. Dlani naj bosta obrnjeni druga naproti drugi. Roki dvigujmo vse dokler nista u isti črti z ušesi. Roki in prsti naj bodo zravnani.



















4. Zadržujmo dih. Med zadrževanjem diha z nožnimi prsti zagrabimo pesek, ki je pod našimi nogami (ali si pesek predstavljamo in naredimo temu podoben gib). Med grabljenjem »peska« istočasno stisnemo anus (odprtina danke). Vse skupaj naj traje približno 9 sekund.

5. Izdahnemo (ne hitro) ter sprostimo prste in anus.

6. Med počasnim spuščanjem rok vdihujemo. Roki ob straneh svojega telesa počasi spuščamo vse dokler roki ne dosežeta višino ramen.


















7. Ko sta roki v višini ramen, dih zadržimo. Ponovimo četrto vajo -> med zadrževanjem diha z nožnimi prsti zagrabimo pesek, ki je pod našimi nogami (ali si pesek predstavljamo in naredimo temu podoben gib). Med grabljenjem »peska« istočasno stisnemo anus (odprtina danke). Vse skupaj naj traje približno 9 sekund.

8. Nato med izdihovanjem premaknemo roki pred seboj do višine prs.



















9. Z rokama oblikujemo pest in vdahnemo z največjo zmogljivostjo (napolnimo najprej trebuh, nato pljuča, nato zgornji del pljuč).



















10. Med izdihovanjem se rahlo udarimo (bolj potrkamo kot udarimo) po prsih (ženske nad dojkami). Med izdihovanjem moramo iz svojih ust slišati prihajajoči zvok “Hey” (izdahnjeni Hey), ki mora prihajati iz trebuha.




















11. Nato sprostimo pesti, nožne prste in anus.

12. Počasi premaknemo roki pred seboj. Medtem ko roki premikamo, nadaljujemo z izdihovanjem.


















13. Nato nadaljujemo s širjenjem rok ob straneh našega telesa. Med tem gibom vdihujemo.

















14. Medtem, ko dvigujemo roki nad svojo glavo, nadaljujemo z vdihovanjem.



















15. Med izdihovanjem roki premaknemo navzdol. Dlani sta pri spuščanju obrnjeni proti tlom in obstaneta v višini bokov.
Nato si z zaprtimi očmi predstavljamo kako vdihujemo energijo Zemlje skozi svoje dlani. Predstavljamo si kako nato to energijo z izdihovanjem razpršimo okoli svojega telesa. Ta energija bo namenjena naši zdravstveni samozaščiti.


















Vseh 15 korakov ponavljamo tolikokrat kolikor je potrebno, da začnemo izločati znoj. Nato vajo zaključimo.

Opomba: Med celo vadbo vdihujemo skozi nos in izdihujemo skozi usta. Če bomo med vadbo začutile/i rahlo »bolečino« ali zbadanje v prsih, je to normalno. To je znak, da je vaja vplivala na priželjc in na njegovo ponovno prebujanje. 


Vir informacije:
Tai Chi, Qigong & Feng Shui Institute - 12, Tai Fung Bldg. 7/F., Cosmopolitan Est., Tai Kok Tsui, Hong Kong, www.taichi18.com

Marina Butala, 24.5.2011









0 comments:

Post a Comment